• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    BONIE: hele nestalo ... jsem ze začátku byla pořád v pozoru a čekala a myslím, že tím, že od začátku jí takhle, tak rychle pochopila co s tím. Třeba už v 6 měsících rozkousávala cizrnu bez šlupek na půlky dásněma a vůbec jí nepolykala celou. Oni to z počátku ani pořádně nejedi, jen ocumlávaj a odlupujou malý kousíčky co samozřejmě vyjdou i ven. Malá je dost opatrná při jídle mi přijde. Ale netroufnu si tvrdit jestli je to exemplářem nebo tím, že se krmí výhradně sama (minule se jí snažil děda dát něco lžičkou, pohoršivě se na něj podívala a lžičku si narvala do pusy sama)

    KATIA: taky si myslím, že to jde jen u plně kojenejch dětí. A s tím nedostatkem železa - jí často řepu třeba. Já myslim, že ta kritika je u jen kojenejch dětí bez příkrmu. Moje dítě normálně jí všechno možný a na to že dostává informace kvůli alergiím do těla to i dle naší pediatry dost stačí, je pořádnej kus holčičky, takže to platilo i na mojí mámu, protože opravdu nestrádá a nijak extra moc navíc nekojim mi přijde.

    A to, že to je asi jen pro určité typy dětí jsem už psala. Kamarádky kluk vůbec i po několika týdnech nepochopil, že to má jíst, naše to dala na první dobrou.

    Ještě jsem vypozorovala další věc. Že ač strká do pusy co najde, nikdy zatím nespolka nic jiného než jídlo co jí dáme. ale to možná dělají všechny děti a jen to nevím:)
    BONIE
    BONIE --- ---
    LAMIA: a stalo se ti, že se třeba dítko začalo dusit? z toho mám asi nejvěší strach.. v tom článku je: "Pokud se dítěti do několika vteřin nepodaří nadechnout se, pomozte mu." není to až tak nerealné.. spíš si říkám, jestli bych nezkusila, aby samo jedlo to pyré
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    no a hlavně je problém, že jsem třeba já měla exemplář dítěte, který se vším co nebylo mixované nebo se nerozpustilo v puse ala kukuřičné křupky....velmi zdatně dusil...jako paráda....křísit dítě x krát během oběda by se mi fakt chtělo :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: mně to za těhotna dost zaujalo, ale myslím si, že to lze praktikovat exemplář od exempláře. kamarádce třeba syn seděl hodně brzo, zároveň plně kojí, takže u ní by fakt bylo možné prostě jen tak dát pár kousků, co sní to sní (jakkoliv jsem našla i článek, který tento přístup dost kritizoval a upozorňoval na nedostatek zejména železa u dětí, které jsou dlouho výhradně kojené).
    u nás to nešlo, já potřebuju, aby se najedl neb jsme museli dokrmovat a pak přejít na UM. dneska mu jídlo dost prokládáme kousky, ať už do ruky nebo na lžičce a je vidět, že ho to hodně baví. ale nenajedl by se tak plné porce.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    GILLIATT: to bude tím, že v USA všechny děti už sedí na 6 měsících. Normálně je posazují, aby se to naučili. Narazila jsem na to nedávno v nějakém článku českých pediatrů, kteří se zlobili, že se překládá americká populárně naučná literatura a čeští rodiče jsou pak zmatení. Schválně jsem koukla do příručky, kterou jsem dostala v reklamním balíku ze špitálu a bylo to tam...přitom je prokázané, že to je nezdravé
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GILLIATT: Tohle mě od metody BLW v čisté podobě odradilo. S příkrmy jsme začínali v dokončených 4 měsících a to teda Malvína zdaleka neseděla, krmila jsem v polosedě nejdřív v náručí (v podobné poloze jako při krmení z lahvičky), pak v lehátku.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Já zase na metodě BLW nechápu, jak si může brát mimino samo kousky jídla, když by ještě nemělo sedět. Jak to je se sezením a krmením? V jaké poloze se láduje tou mrkví? Nás příkrmy čekají zhruba za měsíc a toto mi nějak není vůbec jasné.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já už bych asi v tomhle věku i měla začít zkoušet samostatné krmení lžičkou, Jirka už si občas "trénuje nasucho", když se dostane ke lžičce a nějaké nádobě, ale odrazuje mě na tom fakt, že prostě když ho něco přestane bavit, bez zábran to zahodí, bez ohledu na to, jestli je to hračka, lžička plná jídla, nebo rovnou miska plná jídla. Asi dostane občas lžičku k něčemu méně svinivému a jinak si bude muset počkat, než mu trošku dozrajou myšlenkové pochody :o) Sám se nají rukama, sám se napije, to zatím stačí.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    LAMIA: jak jsem o tom dneska odpoledne přemýšlela, tak je možný, že v Americe pro samé odborné postupy zapomněli, že je možný, aby se dítě taky najedlo samo.
    Ono to taky hrozně rychle utíká. nejdřív to pije jen mlíko, pak to zas nemá zuby, takže to těžko něco užužlá a najednou to má zubů plnou hubu a člověk si neuvědomí, že už to může jíst samo :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LAMIA: Můj prvni a zatím jediný pokus se samokrmenim dopadl tak, že si Malvína okamžitě nacpala do pusy kus mrkve, já se zaradovala, jak to krásně pochopila, načež ona zbytek jídla jen rozmackala v pěstičkách a rozpatlala všude okolo a pak se rozeřvala hlady. Nicméně teď se při krmení snaží cpát si lzicku do pusy sama, takže možná učiním další pokus.
    Co mi ovšem vrtá hlavou, jak se to v tomto pripade dělá s obtížně pokousatelnym (zejmena maso) a příliš drobivym či tekutým (rýže, obilna kaše, žloutek, jogurt...) jídlem? Mne zatím napadlo jen kombinovat prostě oba pristupy, klidně i v rámci jednoho jidla - ze lzicky dávat třeba nějaké pyré s masem a dítě ať si samo prikusuje třeba těstoviny.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CASTROL: no to já vůbec netvrdim ... já myslim, že ta jedinečnost je v tom, že to dítě nekrmíš ty, ale ono to dělá samo a jak chce a tak ten vztah k jídlu rovnou pěstuješ jakože ej to něco co je další z věcí, které dokáže. A ani netvrdím, že není cesta mezi. Tak jak to děláte.
    A žádnou příručku jsem nikdy neviděla. I mě teď udivilo, že nějaká ženská to "vymyslela" protože si nemyslím, že to dřív nebylo jinak. Je to naopak dost přirozená věc.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    LAMIA: já moc nechápu, co je na tom jedinečného. sugeruje to představu. že všechny ostatní matky od rána do večera vyváří a mixují. z mé zkušenosti se snažíme všechny nechat dítě samostatně najíst co nejdřív a čehokoliv.
    např. náš Matyáš (11 měsíců) futruje cokoliv samostatně od rána do večera zcela sám: piškoty, kamení, kukuřičné křupky, vajgl, nakrájený jablko, banán, tráva, okurka, rýžový chleba, psí granule... řídí si to zodpovědně a bez příruček už několik měsíců. k jeho velké radosti dostane občas i přesnídávku, jogurt nebo hlavní jídlo s masem. nikoho z nás to nijak zásadně nezatěžuje. prasí se vším, ať je to v kuse nebo na kašičku.

    ale např. maso samostatně neukouše, to je vyzkoušeno. aspoň jednou za den preferuje nějaký souvislý přísun min. 200g jídla. kdyby to měl jíst sám po kouskách, trvá mu to tak dlouho, že z toho dostane zase hlad
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAMIA: Taky nevím, jak bychom se nasnídali bez psů :o) Ale na cestách oceňuju, že můžu nabalit skleničky na několik dní a nakrmím i v polních podmínkách za pět minut. Jenže zrovna skleničkové příkrmy se rukama moc jíst nedají. Asi v osmi měsících jsem krmila klečící dítě přesnídávkou na plácku trávy mezi polema, neměli jsme s sebou nic, než nosítko a batůžek na pár věcí. Lidi, co chodili kolem po cestě, koukali někteří překvapeně :o) Jenže zrovna jsme se vydali směrem, kde na krmení nějak nešlo najít lepší místo, takže holt klasická cestovní pauza - zasednout, naházet to do sebe a jde se dál.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    MEDVED007:
    TAPINA: tyjo to mi teda vůbec nepřijde, že by byl nějaký extra bordel. Kusy co spadnou na zem jí zase dám a židličku umeju. A to lžičkou nejí, jí rukama a hrozně jí to baví.
    Naopak když máme návštěvu kamarádů co kašičkujou,tak pořád děti převlíkaj, děti maj kaše a za ušima.
    Máme jednu velkou výhodu, že máme psa, takže zbytky pod židlčkou mizí, ale i když tam není není to žádný vytírání, ale zvednutí pár kousků.
    Hlavně jsme jí naučili jít hlavně v židličce s náma u jídla, takže celá místnost nemá jak být zapatlaná, eď stejně jíme v létě venku a satuosedačkou je to stejný.
    A matlání - to bych tipla že si představuješ zas kaši. Tady není nic moc co matlat. Jasný, že to padá a lítá, ale nic náročnýho. A to jsem fakt líná uklizečka ... Jsou to pevný kousky jídla.
    Možná mám zrovna dobrej exemplář.

    no a na cestách jí uplně stejně. Zeleninu napařuju, když někam jedem kde nanapařuju tak má ovoce, jí ale taky i rýži (rukama) atd. což je zrovna bordel jídlo.

    A i vidím, že jí docela dost a baví jí to. (například včera měla avokádo a snědla ho půlku.)
    Jen já plně kojim, takže jí dávám jedno jídlo denně plus během dne nějakej rýžovej chlebíček či kukuřičnou křupku, jablko atd. A rodiny co to praktikují a mají větší děti, tak už od toho roka jedí vlastní porce pořádnýho jídla. Ze začátku to byla hra a ožulávání (jedla už bez zubů) a teď už je to férový obědvání.

    Ale myslim, že je to o dětech i rodičích. Já mám děs z vyváření a mixování třikrát denně. Tohle hodně vyhovuje mě a Žofka zas chce dělat věci samostatně, takže jí blw vyhovuje taky dost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAMIA: To, že je potřeba po každém jídle vykoupat dítě a uklidit místnost, není zápor? :o) A co jídlo na cestách?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Taky s tím mám dobré zkušenosti. A bordelu bylo méně, než při kašičkách, protože slečna tak jako tak chtěla jíst sama lžičkou už velmi záhy.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LAMIA: mě teda záporů napadá hned několik - třeba bordel kam voko dohlídne, dítě, které se poměrně dlouho vlastně pořádně nenají, protože to matlání nelze za jídlo vydávat apod.....
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Příkrmy pod taktovkou dítěte: Ukliďte mixér a lžičku, nají se samo - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/baby-led-weaning-prikrmovani-kojencu-dsk-/deti.aspx?c=A130806_121451_deti_haa
    můžu jen doporučit - 10ti měsíčňačka si to užívá od 6 měsíce a zatím jsem nepřišla na žádný zápor téhle metody. Jinak opakování je matka moudrosti, blog kamarádky: http://blwcesky.wordpress.com/
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    DRAKKA: urcite je ;)... geny prece musi byt nejaky mytus, vrozena povaha taky... za vsechno muze postylka!!! true story ;)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    HABRENKA: to neni tou postylkou :-ppp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam