• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ALDETRUDA
    ALDETRUDA --- ---
    A já mám pocit, že nejlepší je mít oboje. Když byl Bertík úplně miniaturní, používali jsme šátek, jakmile mu Manduca přestala být velká (tj. od těch 3,5kg), tak byl většinou v ní a teď se zase vracím k šátku, protože se mi zdá, že líp rozkládá váhu na ramena, záda atd. Když člověl netrvá na tom, že musí mít všechno nové, tak to ani není taková pálka si pořídit šátek i nosítko a může to střídat podle nálady nebo preference konkrétního nosiče.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MEDVED007: S tím bych souhlasila, tedy s tím, že by se to nemělo moc řešit. Já jsem šátek nechtěla proto, že jsem několik let nosila sárí a toho motání bylo dost. Pak jsem zkusila uvázat dítě do sárí a zjistila, že to sice jde, ale není to ono. Pořídila jsem si šátek a vázat jsem se ho naučila podle videa. Možná to není dokonalé, ale nemám pocit, že by mrňous nějak nedržel tam kde má. A jo, jsem taky perfekcionista na oblečení :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SEBIEN: hele mně naopak vyhovovvalo nosítko - nastavím si ho na sebe a když ho potřebuju malinko povolit či utáhnout, zvládnu to i s dítětem vevnitř (ano, vím, že to jde i u šátku), ale prostě mi přišlo, že tam sedí líp, je to pevnější a hlavně jsem to měla cvak cvak a za deset vteřin dítě na břiše upevněný. ano, přiznávám, na šátek jsem trdlo, dokonce jsem byla na kurzu a pak se rozhodla pro nosítko :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Když to tak čtu a dám dohromady s tím, o čem jsem sama přemýšlela, tak mi dochází, že uvažuju primárně o šátku právě proto, že si to ráda udělám po svým, protože u všech těch nosítek prostě nevěřím, že mi budou dostatečně dobře sedět a šátek mi v tomhle přijde přizpůsobivější mé postavě a výšce. A říkám si, že když vázání zvládlo tolik lidí i bez kurzů, tak není důvod, abych to nezvládla já.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: to ano, to už tak bude ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Přesně. Batoh si taky upravuju půl výletu než mám pocit, že mi sedí optimálně. Oblečení si upravuju a narovnávám každou chvíli. Možná je to nějaký druh obsese :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To nemá co dělat s obavou o dítě, já si i košili kolem pasu pětkrát převazuju, než je "správně" :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: ano, jsem stejný případ....v porodnici nás učili koupat dítě, což znamenalo vzít ho jak králíka a strčit pod vodovod....žádné jiné zařízení na koupání tam nebylo...moje dvě spolubydlící z toho byly hotové...že jim mokré dítě vyklouzne, že to nikdy nedělaly, že blablablabla....já to neřesila, dítě jsem tam vrazila, umyla a bylo...prostě jsem si byla jistá, že to zvládnu a zvládla jsem to...ač moje zkušenosti s dětmi nebo králíky do té doby byly rovné nule :-) a se šátkem asi podobně....uvážu, strčím dítě a jdu...žádné velké dumání nad nesmrtelností chrousta :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: to nedokážu posoudit, ale myslím, že to jde i bez toho.
    Podle mě je spíše důležité to, jak jistý se člověk v péči o dítě cítí - a tady já jsem si vždycky byla jist dost, přišlo mi to přirozené, asi proto jsem s tím neměla problém.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA: Tak možná jsem jenom stejně jako Ťapina přílišný perfekcionista :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: rozhodně dá, sama jsem toho důkazem.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Tak ono je naučit a naučit. Naučit se ve smyslu pochopit, kudy ten šátek kolem sebe omotat, kam vložit dítě a za které okraje dotahovat, to bych taky svedla rychle. Ale naučit se to udělat rychle, efektivně a tak, aby byl s výsledkem člověk opravdu spokojen (neměl pocit, že mu v tom dítě divně visí, a bylo mu to pohodlné), to teda nevěřím, že se dá zvládnout za jeden dvouhodinový kurz.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: Já se naučila vázat šátek během asi dvou hodin na kurzu v Bráně k dětem. Není na tom fakt nic těžkýho, stačí, když tě někdo naučí jak a mrkne, jestil takhle je to dobře, případně opraví chyby... Ale pravda, že uvázat šátek aniž bych ho vyválela v prachu na zemi, jsem se nenaučila a proto jsme asi v 5m dítěte kupovali manducu, kterou jsme používali v místech, kde se dítě mělo "navázat" někde venku a hrozilo by ušpinění šátku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Já jsem třeba nechtěla šátek proto, že co se týče něčeho na těle, jsem perfekcionistka. Nesnesu mít něco někde o milimetr posunuté, takže jsem zvolila nosítko, které se dá dotahovat jen na pár pevně daných místech, což v praxi znamená, že už tak po půlhodině chůze jsem s dotažením spokojená. Šátek bych asi spravovala celý den :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: mě to kamarádka jednou ukázala, jednou jsem si to pod jejím vedení uvázala a od té doby jsem to používala.....a to já jsem fakt nešikovný člověk, všechny pracovní a výtvarné výchovy pro mě byla dycky noční můra :-)))) nemyslela jsem to na tebe osobně, ale přišlo mi, že v poslední době tady už x krát zaznělo, jak je to hrozně těžké a jak šel někdo do nosítka jen proto, že by to neuměl.....což je podle mě fakt jen pověra, je to čistě o kuráži.... věřit si :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: A jak dlouho se na to ta opice cvičí? Jako já chápu, že principiálně je to jednoduché, ale aby to člověk uvázal dobře (tj. dostatečně pevně, tak aby v tom dítě bylo správně usazené a nosiči to správně rozkládalo váhu a nikde to neškrtilo), rychle a přitom nevyválel šátek v prachu na zemi, musí mít cvik a určitou dávku zručnosti. Vzhledem k tomu, že jsem od začátku věděla, že později chci nosítko s bederákem, přišlo mi to na těch pár měsíců jako zbytečně investovaná energie i peníze - než bych se to pořádně naučila a šátek unosila, už bych to nepotřebovala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tak nějak. Já odnosila v šátku dvě děti a to nejsem vzor vší šikovnosti, věru ne.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: vázání šátku není složité...nevím kde se ta pověra vzala ! zvládne to cvičená opice !!! a navíc teda dá se tam v pohodě nosit novorozenec, naprosto bez problémů....šla jsem tak s dcerou k mudr na prohlídku když jsme přišli z porodnice, to měla 4 dny, žádný problém....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: No on tam měl hlavičku položenou na bok, opřenou o moje prsa a z druhé strany ji podpírala opěrka, takže se mu nijak nekinklala a ani neseděla plnou vahou na krku, já v tom problém nevidím. Akorát u těch malých mimin rozumně, nepřehánět to s frekvencí a dobou. A na kyčle je tam ta novorozenecká vložka, aby nemusely být nohy roztažené až ven.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    OXIS: Přesně tuhle věc pro pitomce jsem měla taky a byla úplně skvělá. Teď ji má půjčenou kamarádka a taky si ji nemůže vynachválit. Má to výhody šátku bez složitého vázání - ideál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam