• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    Mne je zase satek mnohem prijemnejsi nez nositko (manzel ma kibi) - vsude mne tlacilo, bolela mne zada a prislo mi mnohem slozitejsi do nej dite dat nez do satku:) asi je to fakt o cviku. Satek mam uvazany za chvilicku a hlavne je mnohem variabilnejsi nez nositko - prizpusobi se vzdycky velikosti ditete i nosice:) taky na zadech je dite v nositku dost nizko a vzteka se, ze nevidi. Kdyz vazu uvaz batoh na zada, ma vyhled pres rameno a je to rychly a snadny. Abych nevalela satek po zemi venku, pouzivam dvojity kriz - ten je predvazany a pouze se utahuje. Myslim ale, ze velice zalezi na kvalite satku - vyzkousela jsem jich furu a jsou mezi nima opravdu velke rozdily.
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    INUSHKA: Ruce muze mit venku od chvile, kdy umi sedet:)
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    SEBIEN: včera jsem testovala malého (necelé 2 týdny) v kamarádčině Manduce právě abych viděla jak tam sedí a jestli ji pořizovat už teď protože na rukách se mi nosí fakt blbě, v premaxu v klubku být nechce a děsně řve a přišlo mi to naprosto přirozené a správně, jak má ty novorozenecký "kalhotky" tak nožičky měl hezky u těla do do žabky a hlavička mi přišla fixovaná taky dobře (a prcek jen co jsem ho tam usadila a vstala usnul takže u něj nejspíš taky dobrý)
    btw. k tématu http://vbavlnce.blogspot.cz/2013/06/biologicke-predpoklady-noseni-deti-aneb.html
    a test 3 nosítek na novorozence je na stejném blogu o pár příspěvků dál ;-)
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    ALDETRUDA: Taky od malicka vazu stejny uvaz a na noseni v nem uz mi prisla velka. Ale v kombinaci s kocarem je to dobra varianta, diky za tip. U nas je to totiz totozny, v kocaru se kouka, pri noseni se spi. Akorat me teda mrzi, ze momentalne nejde dceru pouze nosit za bdela, na brise i na zadech se tak hemzi, ze nas to prudi obe. Mam pujcenou manducu, ale pro tyhle chvile - uspat uprostred dne venku - je lepsi sebou tahat satek, to je fakt.
    MADE
    MADE --- ---
    DALEEN: Z těch je mi taky smutno, ale nejlepší je, když je potkám, když jsem s manželem... ten nosítka moc nerozeznává, ale tohle pozná a vždycky (!) mi nahlas, ale tváří se u toho diskrétně říká - jé, oni nosí to špatné nosítko...:)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ALDETRUDA: dělala jsem to často stejně, buď v klidu :-)
    ALDETRUDA
    ALDETRUDA --- ---
    EWICZZZKA: Od tří týdnů až do teď používám pořád ten samý úvaz (kříž s kapsou uvnitř), ale nosím ho většinou jenom když spí, v bdělém stavu se moc mrská, vyklání a tak, takže to spíš používám kočárek. V kočárku ale zase nechce spát, takže když jsme celý den venku, bereme oboje a střídáme podle potřeby. Je teda fakt, že když nesu to obří mimino v šátku a tlačím prázdný kočárek, lidi se koukaj trochu divně :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: mě na rehabilitaci říkali, že dítě má posílenou páteř do toho bodu, který dokáže v lehu na břiše bezpečně udržet ve vzduchu při pasení....čili dítě, které se zvedá pomalu do pasu už je v pohodě....což v osmi měsících natuty umí, takže bych jí ty ruce klidně venku nechala...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Taky jsem na začátku používala šátek, přišlo mi to tak nějak přirozenější to malý miminko nosit v klubíčku. Dokonce nosil i muž, i když jsme se u vázání šátku několikrát chytli. Nechtěl si nechat vysvětlit, jak to má být správně:) Ke konci třetího měsíce jsme přešli na Manducu, to už ale vážila Eliška kolem 5kg. Šátek jsme měli půjčený od švagrové, takže investice nula. Teď čekáme až začne pořádně sedět bez opory a chystáme se ještě na koupi krosny na nějaký delší výlety do hor.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Když jsme teda u toho nošení, zeptám se na radu zkušenějších - může už osmiměsíční dítě, které už samo bez opory sedí mít ruce venku? Myslím opěrku nosítka jen po lopatky a ramena a ruce volně? Malvína je tak zjevně spokojenější, ale nevím jestli je to už vhodné z hlediska ergonomie.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    ALDETRUDA: A jak ted vazes satek? Porad svisle na bricho? Ja si nejak nedokazu predstavit mit desetikilove hemzici se dite v satku na brise. Ale rada bych :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SEBIEN: já měřím 160 cm a nosila jsem občas od narození, spíš doma. Pak už mi byla Manducca nepohodlná a osvědčilo se Kibi, které jsem používala i ve dvou letech a Toníkových 15 kg, než mi to bylo v novém těhotenství nepříjemné, ale Kibi se dá použít až, když dítě drží hlavičku.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Já řešim skoro to samé jako Sebien - šátek mám, ale buď jsem levá nebo perfekcionista - nedaří se mi uvázat tak, abych neměla pocit, že je moc nebo málo utažený nebo že je nějak povoluje a přesouvá... zítra si jdu na zkoušku půjčit Manducu nebo něco podobného, ještě nejsem rozhodnutá. Ale taky mám pochybnosti u vertikálního nošení pro 4týdenního prcka...
    ALDETRUDA
    ALDETRUDA --- ---
    A já mám pocit, že nejlepší je mít oboje. Když byl Bertík úplně miniaturní, používali jsme šátek, jakmile mu Manduca přestala být velká (tj. od těch 3,5kg), tak byl většinou v ní a teď se zase vracím k šátku, protože se mi zdá, že líp rozkládá váhu na ramena, záda atd. Když člověl netrvá na tom, že musí mít všechno nové, tak to ani není taková pálka si pořídit šátek i nosítko a může to střídat podle nálady nebo preference konkrétního nosiče.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MEDVED007: S tím bych souhlasila, tedy s tím, že by se to nemělo moc řešit. Já jsem šátek nechtěla proto, že jsem několik let nosila sárí a toho motání bylo dost. Pak jsem zkusila uvázat dítě do sárí a zjistila, že to sice jde, ale není to ono. Pořídila jsem si šátek a vázat jsem se ho naučila podle videa. Možná to není dokonalé, ale nemám pocit, že by mrňous nějak nedržel tam kde má. A jo, jsem taky perfekcionista na oblečení :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SEBIEN: hele mně naopak vyhovovvalo nosítko - nastavím si ho na sebe a když ho potřebuju malinko povolit či utáhnout, zvládnu to i s dítětem vevnitř (ano, vím, že to jde i u šátku), ale prostě mi přišlo, že tam sedí líp, je to pevnější a hlavně jsem to měla cvak cvak a za deset vteřin dítě na břiše upevněný. ano, přiznávám, na šátek jsem trdlo, dokonce jsem byla na kurzu a pak se rozhodla pro nosítko :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Když to tak čtu a dám dohromady s tím, o čem jsem sama přemýšlela, tak mi dochází, že uvažuju primárně o šátku právě proto, že si to ráda udělám po svým, protože u všech těch nosítek prostě nevěřím, že mi budou dostatečně dobře sedět a šátek mi v tomhle přijde přizpůsobivější mé postavě a výšce. A říkám si, že když vázání zvládlo tolik lidí i bez kurzů, tak není důvod, abych to nezvládla já.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: to ano, to už tak bude ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Přesně. Batoh si taky upravuju půl výletu než mám pocit, že mi sedí optimálně. Oblečení si upravuju a narovnávám každou chvíli. Možná je to nějaký druh obsese :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To nemá co dělat s obavou o dítě, já si i košili kolem pasu pětkrát převazuju, než je "správně" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam