KATIA: Přesně, taky jsem nakonec skončila u kombinace. Krmím ze lžičky a buď k tomu nebo v mezičase nabízím kousky, které může jíst sama.
O BLW jsem ze začátku dost uvažovala, ale narazila jsem na 3 největší překážky:
1. jak je psáno i v tomto článku, "Obvykle se s baby-led weaning začíná, když je dítěti asi půl roku a začíná spontánně projevovat zájem o tuhou stravu" - já chtěla využít imunitního okna a začít dávat ochutnávat hlavně zeleninu a lepek už po tom 4. měsíci. V té době, když jsem zkusila Malvíně dát celé kousky, ať se krmí sama, skončilo komplet všechno rozpatlané po stole a po jejím oblečení, polovinu sežral pes, protože popadala na zem, a v puse neskončilo lautr nic. Ale jako že opravdu nic, ani ty upatlané ruce (což by možná na seznámení s potravinami v rámci imunitního okna stačilo). Takže jsem si mohla vybrat - buď lžička nebo se vykašlat na imunitní okno.
2. Při krmení lžičkou stačí, když je dítě v polosedě třeba lehátku. Aby se mohlo krmit samo, musí sedět vzpřímeně u stolu (aspoň Malvíně jinak ty kousky vypadávají z rukou, nemůže po nich pořádně na stůl sahat, drobí si do očí a místo jídlem se zabývá vlastníma nohama :-D). Moje dítě sedí samo asi od 8 měsíců. Čili opět jsem si mohla vybrat - BLW za cenu toho, že ji několikrát denně budu uměle posazovat a celou (dlouhou) dobu krmení v této pozici držet? Nebo snad do 8 měsíců plně kojit a riskovat nedostatek důležitých látek?
3. Důsledné BLW mi přijde vyloženě nepraktické na cestách a při nutnosti dítě nakrmit kdekoliv venku, v kočárku, v restauraci, na návštěvách a podobně. Jednak je to zdlouhavé a jednak nechci po každém výletě prát celý kočár, úzkostlivě hlídat, aby dítě neupatlalo hostitelce sváteční ubrus a neházelo jídlo na koberec v restauraci ani dítě venku po každém krmení převlékat. Vzhledem k tomu, že mimo domov trávíme tak dvě třetiny víkendů a dost často podnikáme dlouhé výpravy ven i přes týden, lžičku prostě potřebujeme.
Vůbec mi dost často přijde, že tyhle koncepty "přirozeného" rodičovství často tak nějak počítají buď s tím, že je matka s dítětem pořád doma, resp. ven chodí jen v krátkých a přesně stanovených časových úsecích, nebo s tím, že se dítěti vždycky všichni a všechno přizpůsobí (hostitelka prostře místo svátečního igelitový ubrus a personál v restauraci s úsměvem posbírá kousky mrkve z koberce). V reálném světě to tak ale nefunguje. Ve většin článků propagujících nějakou takovou metodu, mi chybí doporučení nebo zkušenosti autora, jak to dělat, když se dítě zrovna neúčastní "společenského stolování s rodinou" a u vlastního stolu, ale třeba svačí na výletě.