• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GILLIATT: Šlo to, akorát když jsem pro to jednou s dítětem na břiše lezla pod keř, tak už jedna paní na ulici říkala, že jsem to tam snad mohla i nechat :o) Akorát na papírové pytlíky a lopatky se vyprdni, ty jsou k ničemu i bez dítěte. Vem si normální mikrotenový pytlík. Lopatičky jsou pražský výmysl a dosud jsem nevěřila, že to někdo fakt používá :o)
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    GILLIATT: Bingo! Takhle to dělám celý život co mám psy a šlo to i s dítětem. Jen pes nesmí v blbou dobu cuknout. :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    INUSHKA: Jsem pako, že mě sáček nenapadl dřív, jsem tam balancovala s tou lopatičku, se kterou mi to nešlo nikdy ani normálně, bez dítěte.
    KATIA
    KATIA --- ---
    INUSHKA: i u nás na malém městě máme, občas to teda honím, ale raději než kontakt s *** byť přes sáček. s děckem ale naprosto chápu. ono stačí, že si k tomu člověk musí složitě přidřepnout...
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAURA: kamarádky dítě je "škrtič", normálně jak vidí šnůru, tak si to dává kolem krku, museli třeba sundat šňůrku z bubínku, fakt u něj bych věřila, že si tím může ublížit... tak to musí člověk odpozorovat :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GILLIATT: Přesně jak píšeš, obyčejný sáček navléct na ruku, přes něj exkrement sebrat, otočit naruby a zauzlovat. Rychlé, jde to jednou rukou a člověk se neumaže. My tady ani žádné papírové lopatičky nemáme, jen par košů s rolí sáčků, ale ty jsou věcně vybrané, takže si nosím vlastní. Mám dojem, že ty lopatičky jsou nějaký pražský výmysl, nikde jinde jsem to neviděla, a je to naprosto nepoužitelné i bez dítěte na hrudi.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GILLIATT: vlastně teď mě napadlo nosit na to obyčejný pytlík a ne se to snažit narvat do tou papírovou lopatkou do sáčku k tomu určenému.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD:
    TAPINA: já jsem ostatní čepice v podstatě zavrhla, B nosí už jen kukly, přijde mi to praktické a o si nestěžuje. Momenátlně nosí takovou extra tenoučkou obyčejnou, kterou jsem úplně náhodou koupila za stovku v Tchibo. Je vlastně určená jako kukla pod helmu na lyže třeba, ale já ji to těchto tepot považuju za dostačující čepici, kdyby přituhlo, přibude kapuce, na větší zimu má merino čepici, případně u někde je i nějaká jako že teplejší, ale nějak skoro nikdy není a ani nebyla potřeba. Velké děti jsou jak já, čepice nenosí žádné.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Dámy, trochu odlehčím téma. Prosím, pokud venčíte psa a nosíte dítě, daří se vám sbírat po psovi hovínka? My psa jen občas hlídáme kamarádovi, teď ho máme na 14 dní. Mně to přijde skoro technicky nemožné, nebo to chce jen cvik?
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: já tolik na historky nedám, spíš jsem si procházela statistiky a obecná bezpečnostní doporučení. Ale ono je to asi stejně nejvíc o štěstí/smůle. Člověk musís jen doufat, že jeho dítě žádné neštěstí nepotká.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Horké kafe se u nás taky vyskytovalo a Bohu díky to kluci přežili - až když se kamarádce stal průser, pochopila jsem, jak moc mám být vděčná. Asi každej řeší to, na co ho někdo upozornil, a něco mu na mysl nepřijde, protože prostě neslyšel tu správnou strašidelnou historku. Stjeně bychom neohlídali všechno, tak jedeme podle této osudové loterie. :-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: jasně, no, vyhodnocování rizik. Já to co píšeš (knoflíky, tkaničky) za žádné velké riziko nikdy nepovažovala.. každý má ty hranice jinde, mám kamarádku, která zcela bez potíží pila horké kafe s kojencem na klíně, z toho mě omejvalo, ale jí to nepřipadalo jako nic divného.
    ADD
    ADD --- ---
    LAURA: Mně ty první měsíce nedělalo problém tyhle věci odstranit - a jak dítě začalo lézt, už to zase ztratilo smysl, tak jsem doufala, že můj dohled a usilovné modlitby pomohou. Zatím oba žijou a už jim hrozí spíš jiná nebezpečí. :-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    ADD: vím, že mi někdo říkal, že se jeho dítě málem zadusilo ponožtičkou. Ale že by mě napadlo je kvůli tomu nepoužívat, to tedy ne..
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: No já knoflíky a tkanice a mašličky eliminovala. :-) Dosud jsem myslela, že jsem extrémně bezstarostná matka, zřejmě nějsem. :-)
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    Dcera se narodila na konci ledna a i tak by kukla byla zbytečná. Měla merino hedvabnou cepicku a pres to kapuci, stejně byla u me pod kabatem. Jako pokud sezenes padnouci střih, tak proč ne.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Můj prosincový novorozenec tedy doma čepičku nosil pouze na noc, když měl po koupání mokré vlásky. A to jen do prvního kojení, při tom jsem ji sundala, protože vlásky už tou dobou byly suché. A četla jsem kdesi, že zejména při kojení prý by dítě čepičku mít nemělo, protože brání přenosu pachové informace - miminkovská vůně není pro matku jen příjemná, ale taky důležitá pro správné nastartování laktace a produkci hormonů, které řídí celý proces sžívání s dítětem a vytváření vzájemného vztahu matky a dítěte.
    A vdechnutí tkanice mi teda taky přijde spíš z kategorie absurdních strachů. To bych taky musela eliminovat vešker knoflíky, šňůrky na mantinelu, mašličky na dupačkách a podobně.

    O kukle jsem uvažovala až teď na podzim, ale když jsem v obchodě Malvíně natáhla velikost údajně odpovídající jejímu věku, přišla mi strašně těsná, zdálo se mi, že jí to musí nepříjemně stlačovat uši a škrtit pod bradou. A to je Malvína velikostně spíš podprůměrná a obvod hlavy má podprůměrný velmi. Tak nevím, jestli tohle je zas jen moje zbytečná paranoia (kukly a kapuce nesnáším, čepici snesu jen určitého typu a střihu), jestli to byla špatná velikost nebo jestli to tak má být.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Údajně jde o konkrátní případ, který se stal, když jsem byla malá.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    TAPINA: Vdechnutí tkanice mě teda teď rozesmálo :D Takovýhle představy se mě teda nikdy netýkaly.

    My jsme čepičky s tkanicema nepužívali z toho důvodu, že mě dost vadilo, jak to mělo mít dítě zavázaný pod krkem - to přece nemůže být příjemný, ne?
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    SOLEI: Já bych teda s kuklou klidně počkala. Pro novorozeně nám opravdu stačila jen bavlněná čepice. V kočárku byla dcera v kombinéze a fusaku, když jsme ji nesli někam pak později v manduce, tak stačila kapuca. Osobně bych kuklu koupila až na další zimu. Když ti bude chybět, můžeš jí dokoupit vždy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam