• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    RYBKA: taky jsem nosila velký šátek a podle potřeby jsem dítě převázala...
    TULENI
    TULENI --- ---
    RYBKA: vzala bych ponozky po holkach (cili trosku vetsi aby byly az na stehynka) a na tu chvili je natahla, muzes je mit i v kapse a nemusis nikde nic lovit :)
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    RYBKA: Ja som pouzivala navleky designsocks alebo ponozky Diba (kwd bola mala tak jej zakryli aj velku cast stehien): http://www.nosenideti.cz/276/zobrazit_skupinu_zbozi/Na-nozicky/
    ADD
    ADD --- ---
    RYBKA: Nosila jsem s sebou pašmínu a na ty chvíle si ji obtáčela přes své boky a záda a nohy dítěte. Vycházelo to, že já měla na zádech jednu vrstvu a dítě dvě (resp. dvě a čtyři, mívala jsem ji napůl), což stačilo.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    RYBKA: no a co ty štulpny? ted zrovna nemůžu najít příklad, ale kupovala jsem to pro staršího, určitě to existuje.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Jak je teď teplo, nosím synka jen v bodýčku, ale přijde mi, že když s ním třeba vlezu do metra, bude mu zima na nahatý nožky. Je nějaký jednoduchý řešení, který mě nenapadá? Nechci ho vyndavat a oblíkat do kalhot...
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    Neposielate niekto ďalej Didymos Agáve v 6? Mala by som záujem...
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    P_AVEL:
    TEREZZ_:
    Můj muž byl u prvního porodu, u druhého nestihl předat starší dítko tchýni, jak to bylo rychlé. A myslím, že to mělo veliký smysl. Navzdory tomu, že já si zpětně nijak výrazně jeho přítomnost v průběhu nevybavuji. Porod byl dlouhý, těžký, já byla hodně "mimo", a můj muž nějak instinktivně dokázal nepůsobit rušivě. Nejdůležitější okamžik byl, když se mrně vylouplo po té fakt náročné době a v první chvíli byl takový modrofialový, protože se nalokal plodové vody a já měla hrozný strach. Pak se syn rozplakal a s ním i já a muž. To, že jsem tam v tu chvíli na tu situaci nebyla sama, je k nezaplacení. No a pak šel muž na ošetřovnu s mrňousem, celou dobu ho držel za ručku, zatímco já rodila placentu. Pak malého přivezl a všichni jsme se přesunuli na pokoj. Byla jsem neskutečně šťastná, že u synka byl celou dobu někdo z nás, iracionálně mě to uklidňovalo, dávalo pocit, že je všechno v pořádku, tak, jak to má být. Kdyby tam muž nebyl, asi bych byla vynervovaná celou tu dobu (nijak dlouhou, ale mně připadala jako věčnost), co byl syn ode mne pryč. Takhle jsem věděla, že je to dobré.
    Jo a pro vztah muže a syna to mělo obrovský význam. Jedna ilustrační fotka den po porodu v porodnici. (snad mi to muž odpustí). :)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    P_AVEL: Díky za pohled chlapa! Myslím, že když muži řeknu, že pouhá jeho přítomnost, bez jakékoliv akticity (sama bych to dohromady nedala!) je užitečná, uleví se mu a mně to pomůže! Nám oběma... Nám třem. :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    GIMEL: ja mam didymos a sem dost spokojena sice ji nosim furt krizem na brichu ... ale normalne s ni jezdim tahkle i na kole :D
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    GIMEL: Medley je fakt nekvalitna znacka-na tom vladne zhoda snad na vsetkych nosicskych forach. A to jak materialovo (je to metraz, nie latka tkana sposobom aby pruzila kde ma pruzit a drzala kde ma drzat) tak sirkou (je fakt uzky). Takze doporucujem nenechat sa odradit a vyskusat osvedcene znacky jak pises.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LYDI: To je stejně sranda, jak to má každý jinak. Já zas měla chlapa u porodu na první fázi, pak jsme byli domluvení, že ho kdyžtak pošlu pryč, a taky jsme poslala, protože kdyby na mě chtěl ve druhé fázi někdo sáhnout (mimo porodní asistentku a lékařku, které pracovaly "dole"), tak ho snad praštím :D
    LYDI
    LYDI --- ---
    ja rodila v nemecku v geburtshausu, tim padem vse je trochu jine nez v normalne ceske nemocnici. muj chlap tam celou dobu byl, myslim si, ze bylo fajn, ze jsem se k konce mohla drzet neho ... (: zaroven tech asi 10 hodin 1 faze porodu tak mi k nicemu moc nebyl. on si sedl a cetl si skoro celou dobu knizku :D jako mi to moc nevadilo...ale zaroven by predstave resit neco s lekary tak mit tam muze je asi vic nez fajn...
    P_AVEL
    P_AVEL --- ---
    K mužům u porodu... asi je trochu banální říkat, že každý muž je jiný, že hodně záleží na vašem vztahu a že "jak na něj" není úplně dobře formulovaná otázka...

    Já jsem byl z představy přítomnosti u porodu mé ženy nervózní, myslím kvůli následujícím věcem:
    Žena sama nevěděla jestli mě tam chce či ne (věděla že mě chce poblíž, ale nevěděla jestli u porodu) Nakonec jsme byli domluveni, že tam budu a že mě případně včas pošle pryč. Nakonec neposlala.
    Měl jsem strach, že ve své nejasně definované roli selžu. Nevím co tam budu dělat, jestli splním očekávání ženy, jestli nebudu pasivní,když bych měl něco udělat... Role ženy je jasná, role muže je nová a nejasná.
    Přijdeme si neužiteční, když nejsme aktivní. Asi pro mě nebylo pochopitelné, že pouhá moje přítomnost je "užitečná".
    Na tom všem si myslím nemění nic to, že někdo svou nejistotu dává najevo přehnanou suverenitou a schováváním se za kameru apod.

    Nezávisle na míru mé "užitečnosti" u porodu (moje žena ocenila, že v momentě, kdy ona byla vyšťavená, tak jsem mohl držet dceru vnáručí a povídat jí o ní) tak tam pro nás všechny byl velký přínos z hlediska nastartování mého otcovství: do své dcery jsem se na první pohled zamiloval (jestli to tak lze říci) a určitě to ovlivnilo moji ochotu až potřebu se o dítě následující měsíce starat a být s ním. Myslím, že to podpořilo i sounáležitost v partnerském vztahu.


    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TEREZZ_: neboj to bude dobře, a protože psychika je záležitost mizerna .... Také snad jenom.....pocitej s tím ze i on to bude nějak prožívat. Ten můj se cítil dost bezmocně protože chtěl dělat něco vic a nemohl, dokonce jsem mu zatrhla i takovou drobnosti jako je hlazení (měl strašně horké ruce, ohrivalo me to)
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Jsem si takvzpomněla, kamáradce při prvních slabších chvílích její muž řekl: "Ty to teda rychle vzdáváš." Určitě ji to nepotěšilo, ba naopak, ale i to naštvání může nakopnout k vyššímu výkonu. Já osobně chlapa u porodu něměla a ani mi nechyběl. Ale já měla extra snadný porod (už skoro rok se chystám popsat ho vedle) a už od dětství miluju nemocnice a pobyt v nich.
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    SOLEI: :) ...aby blbě nežbleptl! A kvalitní hořká už je nakoupená. :D

    Jináč lidi díky, uklidnili jste mě. Je mi lehčeji. Psychika je děvka mizerná. ;)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TEREZZ_: proč by te mel zhazovat, já se podle někoho možná vyjádřila hanlivě, ale obj tam půjde a bude tam jen pro tebe, určité mu stoupne adrenalin a nic se nestane, hlavně at si s sebou vezme neco sladkého
    LYDI
    LYDI --- ---
    ja mam taky trochu neco jineho: mam 8 mesicni dceru, snazime se o bezplenkovou a podle moznostech to jde. kdyz jdeme s psama ven ma latkovou plenku a casto je cista. o co mi jde- plenky ktery pouzivam - teda takove latkovy ctvrecky + vlnene kalhotky jsou hrooozne velke, takze sem premyslela je nejakych jinych variantech - nejaky vkladaci + kalhoty? moc se nevyznam a sem v cizine takze sama do kramu nemuzu ale potrebubu kdyztak tu poradit a poslat pak chlapa do kramu (:
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    REONA: ...hlavně ho (muže) nechci niajk lámat a děsit, ale potřebuju vědět, že mě neshodí, že tam bude, i kdyby seděl v rohu a ovívali ho. :)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    MEDVED007: Nejsem přírodní matka. Nemám toleranci na léky a nemám je ráda. Po paralenu jsem vyfičená jak po piku (ne, že bych ho někdy zkoušela)... ráda bych byla schopna se o to malé postarat. :) A přirozený porod je touha odvěká... tož tak.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    BERENIKEE: je dobre, ze to rikas, ja na to porad verim, i kdyz se mi to nepovedlo. jeste jsem to nezpracovala...
    REONA
    REONA --- ---
    No a možná...
    [ POROD ... Jaké jsou vaše zkušenosti? Úžasný zážitek? Nebo se z toho chcete vypovídat? ]
    i když vím, že Terezz_ šlo i o ten bonding, první sžívání se s prckem a tak :)
    ADD
    ADD --- ---
    REONA: Vnímám to stejně. Myslím, že dvanáct hodin nečinného sezení na nízké ikea stoličce u vany a snášení drcení kůstek v ruce stálo mého muže víc sil, než rekonstrukce kuchyně na chalupě, kde dělal novou podlahu a boural zeď. :-)
    REONA
    REONA --- ---
    ADD: OK, jasný :) Pravda je, že pokud si to tu manžel přečte, také bych nechtěla, aby to v tomto smyslu pochopil. Velice si ho vážím i za to, že tam se mnou byl a i když se cítil bezmocně, pomohl mi víc, než kdy může pochopit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam