• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    LYDI
    LYDI --- ---
    KOTENCE: moje zacala s "mama" ale jen ve chvili kdy je asi dost spatna a hodne me chce. a rozhodne to nebylo hned kazdy den. o znakovani se snazim ale asi ne dost - ona moc to nedela a to je ji uz rok. ale zrovna dnes sem se videla s jednou matkou a ma 14m dcerou a tak krasne znakovala veci jako "jeste jednou" a tak (: ... tak tomu budu dat asi vic energie atd.
    BEBERA: ty 3 slabiky v 9m nedokazu ani uverit! (;
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KOTENCE: jako přespříliš aktivní prvomatka toužící dělat správné věci správně jsem si o znakování pořídila knížku. Na nic. Ještě že jsem nevyhodila peníze za kurz znakování :) Prostě mu řekni, co mu chceš říct a u toho to vždycky ukaž znakem. Znaky si můžeš vymyslet sama, nebo si nějaké najít na internetu, jen mysli na to, že některé děti dlouho neumí ovládat prsty a pořádně ani ruce, tak abys neměla dva znaky příliš podobné. Hodně malých dětí se ze začátku chytá na znak "světlo" (měli jsme zvednout ruku dlaní dolů a otevírat a zavírat dlaň), synové taky, ale praktické využití to moc nemělo, snad jen že možná pochopili, že znakujeme :) Starší syn rychle přešel na mluvení, ani se znaky pořádně nenaučil a už mluvil (v devíti měsících dal první tříslabičné slovo), mladšímu jsou dva, nemluví, znaky si osvojil jen ty pro něj důležité (mlíko, dudlík, krtek), víc nám sdělit nepotřebuje...
    MALKE
    MALKE --- ---
    JANINA15128: Starší se budil přesně takhle, a opravdu měl hlad, nebyla to jenom láska - až do cca roka. Mladší někdy okolo tohohle věku (tuším dokonce o měsíc dřív, ale nejsem si jistá, jestli to není jenom laskavá iluze) přešel na krmení večer a mezi pátou a šestou (jedna noc pláč, pak spával celou noc, pokud ho nebolely zuby). Oba na UM.
    KATIA
    KATIA --- ---
    JANINA15128: a s kojenýma dětma bych se vůbec nesrovnávala, mimo jiné to dítě víc udržuje laktaci...
    KATIA
    KATIA --- ---
    JANINA15128: v téhle fázi byl ben už taky byl na UM a budil se jednou kolem té páté a tak okolo toho 7 - 8 měsíce spal vcelku do rána, čili kolem 7. večerní UM dostával taky tak v 7. my jsme nikdy nedávali kaši na noc, vždy jen UM.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANINA15128: GIMEL: Já taky 8,5m dítě kojim po dvou hodinách. Od usnutí v 9 vydrží tak do dvou a pak se začne budit častěji. Ale na hodiny nekoukám, protože se nechci moc budit a neodstavuju, protože mě to neobtěžuje a postupně se ten první interval prodlužuje samovolně.

    A ještě k tomu mluvení: Jak začali vaše děti mluvit? Řekli slovo s významem a pak ho hned začali používat nebo jednou něco řekli a pak zas pár dní nic?
    Máte zkušenosti se znakováním? Teď jsem si na to vzpomněla a chtěla bych to zkusit. Jen nějak nevim, kde začít, co si přečíst... Jak ukazovat ty znaky, když dítě leze po čtyřech a já stojím a tak.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    JANINA15128: ja kratce po sedmi měsících v noci odstavila - využila jsem toho, dvě noci za sebou spala v kuse (nebylo to v té době vůbec běžné, ale spát celou noc uměla tak od druhého měsíce - prostě jsem nevyskočila v noci dost brzo, když se začala vrtět a ona po chvilce spala dál, po půlroce se začala budit často a zlepšovalo se to jen zvolna) a když se další noci vzbudila, vzala jsem ji do naruče, ale už nekojila - ona neplakala, ani prso nehledala, po pár nocích stačil dudlík nebo podržet za ruku. Chvíli před tím začala na noc dostávat pokusně UM - do kaše i po koupání flašku, ale to žádnej znatelnej vliv nemělo. Ona se pak do měsíce odstavila úplně teda, ale zpětně bych řekla, že špatně usínala a spala i proto, že už měla hlad, i přes den, než že by si při UM odvykla na kojení (po UM najednou i přes den usíná mnohem ochotněji).

    já teda věřím na to, co jsem četla v "A dost! Francouzské děti nedělají scény", tedy že se potřebují naučit navazovat jednotlivé spánky, po těch cca 2 hodinách... četla jsem to teda až když Zorka uměla spát v kuse, takže my to praktikovali nějak nevědomky, a uvědomuju si, že si to víc zařídilo moje dítě, protože se v noci akorát vrtělo a zaknílalo a zas usnulo, rozhodně neplakalo, takže je to asi i dítětem, jak snadno to jde nebo nejde.

    Ale to už jsem odbočila - zjevně záleží na přístupu, někdo bude vstávat často, někdo radši nechá dítě plakat, aby se dítě v noci odstavilo, i mnohem dřív, než v sedmi měsících. Mně to vyšlo nějak mezi, dítě něco nabídlo a já to dotáhla, bez velkýho dramatu...
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    JANINA15128: nevím, jak s UM, tam to asi je jinak, ale já kojím osmiměsíční každé 1,5 - 2,5 hodiny, čili tak 4 - 5x za noc. Ale u kojení to není o hladu, spíš o přítomnosti matky a podpoře usínání.
    JANINA15128
    JANINA15128 --- ---
    Prosim o radu, kolikrát za noc by se melo krmit bez mála 7 měsíční díte? Po koupání, cca v 19 hod vypije 180-200 ml kaše a pak se budí mezi 0:30 a 1:00 a podruhé mezi 5:00 a 6:00. Říkám si, ze uz by ten její žaludek zasloužil trochu delší odpočinek. Od 4m je na UM.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    REONA: Tohle si taky z dětství pamatuje muž, akorát "r" se stejně moc nenaučil :-)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    REONA: jeeee to jsme ucili segru, taky ji to jako prckovi neslo..
    REONA
    REONA --- ---
    Hm, za to, že umím "r" mohu děkovat mému dědovi. Pár let jsme bydleli s mamkou a bráchou u prarodičů a děda se mnou trpělivě cvičil básničky a věnoval mi ten čas, který by mamka neměla. Ještě dnes si pamatuji kus o tom, jak trpaslíček trhal trnky, akorát v mé paměti je to "tdpaslíček tdnky tdhá, tdhání mu dlouho tdvá" :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    LYDI: jak mi řekla logopedka, do tří let určitě neopravovat, potom po dohodě s logopedem, od čtyř let už na tom makat víc. vždy je to na posouzení odborníka.

    já jsem tam syna objednala hlavně proto, že vidím, jak se chce domluvit, hlavně s dětmi na hřišti a ve školce, a jak moc ho frustruje, když mu někdo nerozumí.
    teď je to o obrázcích, rozhýbání jazyka, špulení pusy apod. a hodně chválit a dělat to jen do té doby, co ho to baví, radši dvakrát denně pár minut, ale nesmí to dělat s odporem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LYDI: jestli je rozsah dyslálie až takovej, bylo by skoro načase začít chodit na logopedii, aby se to stihlo upravit před nástupem do školy

    neopravovat a nezavádět "postupy" bez konzultace s logopedem, to by mohlo nadělat víc škody než užitku.
    ale pak to chce dodržovat, co logoped doporučí, logoped to za rodiče neodcvičí, ten dělá jen metodickou pomoc...
    LYDI
    LYDI --- ---
    RACHEL: to by me zajimalo, mam znamy s (v listopadu) 5letou dcerou a rika napriklad sinsky (nebo zinzky, nejsem ceska, mam problem to rozlisit) a ma to byt cinsky nebo treba rika vylozene vidis (misto -š) a pripada mi, ze v 5let uz by bylo cas to nejak resit... ale nevyznam se a zajimalo by me nazor kdyz se takove veci tady zrovna resi
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEDVED007: Ve vyšším věku už ano, ale do těch tří let, kdy sotva začínají mluvit, to asi nebude tenhle případ.

    Můj syn (2roky, 2 měsíce) když chce říct "pejsek", vyjde mu z toho "tětěk". Přitom umí říct naprosto srozumitelně "pes", jenom mu ještě nesecvaklo, že tam jsou úplně stejné hlásky :o)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: protoze treba u syna vidim, jak se snazi a proste mu to rict nejde. tak aby z toho ve finale nebyl otravenej a demotivovanej.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MEDVED007: to jo, zalezi na povaze a veku samozrejme, ale treba dvoulety nebo trilety dite z principu nedrilovat.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RACHEL: jako pravidlo je to fajn, ale když pak máš dítě, které danou hlásku řict v pohodě umí, ale je prostě líné, tak to fláká, tak to jsem i já flegmatik nutila, aby to řekla dobře.....
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    KOTENCE: Tapina to vysvetlila spravne. Nemluvit reci ditete (to je pipi), Ano to je ptacek.

    opravovani je: Ty to rikas spatne, nerika se pipi, rekni jako ja ptacek.Ptacek, no rekni to...

    Do ctyr let by se nemelo opravovat vubec, dite ma co delat, aby pobralo vyznam slov a zapamatovalo si to.

    Dnes mame za sebou prvni logopedii s nasim triletym, tak jsem chytra jako radio :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Když to podáš takhle, tak to není opravování. Tím, že řekneš "ano, ptáček" si dítě vůbec neuvědomí, že to řeklo blbě a nestresuje ho to do budoucna. Ty děti si samozřejmě myslí, že mluví srozumitelně, není žádoucí jim (v tomhle věku) dávat najevo, že ne, protože řeč se dál vyvíjí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam