JANINA15128: ja kratce po sedmi měsících v noci odstavila - využila jsem toho, dvě noci za sebou spala v kuse (nebylo to v té době vůbec běžné, ale spát celou noc uměla tak od druhého měsíce - prostě jsem nevyskočila v noci dost brzo, když se začala vrtět a ona po chvilce spala dál, po půlroce se začala budit často a zlepšovalo se to jen zvolna) a když se další noci vzbudila, vzala jsem ji do naruče, ale už nekojila - ona neplakala, ani prso nehledala, po pár nocích stačil dudlík nebo podržet za ruku. Chvíli před tím začala na noc dostávat pokusně UM - do kaše i po koupání flašku, ale to žádnej znatelnej vliv nemělo. Ona se pak do měsíce odstavila úplně teda, ale zpětně bych řekla, že špatně usínala a spala i proto, že už měla hlad, i přes den, než že by si při UM odvykla na kojení (po UM najednou i přes den usíná mnohem ochotněji).
já teda věřím na to, co jsem četla v "A dost! Francouzské děti nedělají scény", tedy že se potřebují naučit navazovat jednotlivé spánky, po těch cca 2 hodinách... četla jsem to teda až když Zorka uměla spát v kuse, takže my to praktikovali nějak nevědomky, a uvědomuju si, že si to víc zařídilo moje dítě, protože se v noci akorát vrtělo a zaknílalo a zas usnulo, rozhodně neplakalo, takže je to asi i dítětem, jak snadno to jde nebo nejde.
Ale to už jsem odbočila - zjevně záleží na přístupu, někdo bude vstávat často, někdo radši nechá dítě plakat, aby se dítě v noci odstavilo, i mnohem dřív, než v sedmi měsících. Mně to vyšlo nějak mezi, dítě něco nabídlo a já to dotáhla, bez velkýho dramatu...