• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OXIS: ne, rozdavala jsem okolojdoucim matkam s kocarkama, koukajicim lidem atd
    OXIS
    OXIS --- ---
    YMLADRIS: a tam se nosilo v neergo nosítkách?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    na poslednim pochodu nosnic jsem mela snahu rozdavat letaky, ale prakticky nikdo je nechtel. Lidi maji vlastni nazory a realitu

    (je fakt ze pochod nosnic muze byt moc kontroverzni kontext, uz se zde resilo)
    OXIS
    OXIS --- ---
    MALKE: :D ale já to nemyslela ani trochu lesansky, někde jsem to četla v návodu na vázání šátku, že dítě je v poloze medvěda objímající strom - je to pro mě technický popis. A jak píše Inushka, chtěla jsem to napsat do letáčku, (který bych nosila v peněžence) a těm lidem dávala při procházení...protože, jak už zaznělo, od cizích by nikdo výtku nevzal, nebo by znejistěl a necítil by se dobře, a tak. Mně se nechce nikoho poučovat, až když vidím ty visící dětský štíty, tak si nemůžu pomoct.

    Ale známý neznámý, moje známá vede kurzy vázání šátků a stejně svým známým to nošení čelem ven nedokázala rozmluvit. Postavili si hlavu, že takhle se to tomu dítěti líbí.

    YMLADRIS: tohle je ale dost zajímavé. Skoro si myslím, že to je tím, že v neergo nosítkách nikdo nenosí dýl než půl hoďky v kuse (protože je to už od pohledu dost nepohodlný - vždyť tomu chybí bederák!), takže se ty škody nestihnou napáchat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MALKE: Já to pochopila jako návrh na furmulaci letáčku, čili by to bylo v písemné formě, ne monolog od kolemjdoucího. To mi náhodou připadá dobré.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem těch pouličních konverzací na téma dítě už tolik nezažila, ale přičítám to tomu, že jsem jich tolik zažila za téma pes, že mám za patnáct let vypěstovaný pohled člověka, co se do něj neryje :D A taky teda k pouličním debatám přistupuju předem nabroušená, proto od nich tak odrazuju. Ale realita to je, od úplně cizího člověka bez kontextu člověk prostě informaci nepřijme, byť by byla sebelepší.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když rozdávat letáčky, tak s tím obrázkem, co dělají kyčle ve visítku a co v ergonomickém nosítku. Ten je působivý.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kamos delal si nejakou resersi ve vyzkumech a vyslo mu ze zadny zpusob noseni neni vylozene prokazatelne spatne, ze ten ergo versus neergo boj neni zas tak podstatny. ale podrobnosti nevim
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: na mě byli lidi většinou daleko milejší než s kočárkem - v mhd vyskakovali jak figurka na pérko, usmívali se, jednou dvakrát někdo i komentoval (mile; nepočítám španělsko, tam na Bena v šátku zářila jak na Ježíška vždycky půlka cestujících). vlastně protivnýho jsem potkala za ty roky jednou - nějaký pán měl potřebu mi sdělit, co jsem to za matku, že dítěti kurvim záda, tak jsem se vrátila a otázala se, zda se známe, že mi tyká, a zda je lékař, že do toho má co mluvit, protože od své lékařky to mám schválené. patrně nebyl ani známý, ani lékař, protože držel hubu a poulil oči, tak jsem pravila No, tak a odešla středem:-D
    MALKE
    MALKE --- ---
    OXIS: promiň, že to tak řeknu, ale z takového vyjádření bych dostala osypky. "objímá jako strom"? = pomoc, ať ta paní jde pryč, je sluníčková jak jehovisti! pořádně utažené bych už ani neslyšela:-D. to s bolením zad je pro mě naopak dobrý (kdybych si měla trochu zapsychologizovat, tak krom toho, že ji patrně bolet budou, i proto, že se to netýká přímo dítěte)... pokud se "chytí", teprv pak bych začala řešit, že ergonomické nošení je lepší a proč. kdyby na mě někdo nastoupil s takhle dlouhou litanií, uteču, jsem lekavá (já vím, jsou lidi, co si povídaj rádi, jenom jsem měla potřebu říct, že tohle by na mě nebylo dost nenápadné:-D )
    OXIS
    OXIS --- ---
    TAPINA: proto mě strašně štve, když pak vrchní sluníčkovej lesan Klus nosí ve visítku čelem ven. A Xindlx v nějakým klipu taky. Ty lidi maj takovou moc, hergot!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jenže to jí musí říct někdo z kamarádů, rodiny, musí si to přečíst na netu nebo v knížce. Rady na ulici jsou rady špatné. (mně teda taky téměř nikdo, jen jednou se jedna paní obezřetně tázala, jestli se v tom fakt to dítě nedusí).
    OXIS
    OXIS --- ---
    KOTENCE: přesně, mně je vždycky smutno za ta miminka, ale taky nemám odvahu a nechci prudit a snižovat mateřské kompetence a sebevědomí...tak ten letáček by mohl být takový nenápadný. Něco jako "To je skvělé, že své dítě nosíte! Ale nebolí vás z tohoto způsobu záda? Víte, že je pro vás i pro dítě mnohem lepší, když vás objímá jako strom? A když je pořádně utažené? atd."
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: víš, že mně nikdy nikdo? Zatím samý kladný ohlasy, hlavně od důchodců - ti si libují, jak se mimino krásně má u mámy. Až mě to překvapuje. A taky mě všichni chtěj pustit sednout :-)
    Mně to bylo blbý vůči tomu miminku, třeba to ta matka fakt netušila. Nikdo přeci nechce dělat s vlastním dítětem něco blbě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jenže to by k ničemu nebylo, protože komu z ergonomicky nosících matek někdy nějaký pouliční hemzač něco nekázal. A taky si z toho nic nebereme k srdci, že jo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    OXIS: No, to jsem zrovna nedávno řešila celý odpoledne, že jsem paní, která se mnou jela v autobuse a pak i v metru, nic neřekla, i když jí viselo malinký dítě čelem do prostoru. Chudinka se rozplakalo, když se na něj navalil ten dav lidí stojících v metru u dveří. Jenže paní se tvářila jako hvězda, protože se na ní všichni usmívali, a já nějak nesebrala odvahu...
    OXIS
    OXIS --- ---
    TAPINA: tak stačí tam napsat :) ale jako virál dobrý! já si už dlouho říkám, že si vytisknu letáčky o správném nošení a budu je strkat pod nos visítkům na ulici :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Právě na FB řešíme, jestli tohle je virální kampaň za správné nošení, nebo reálný inzerát :o)
    Prodám nosítko Chicco a Babyjorn. Jedná se - Sbazar.cz
    http://www.sbazar.cz/iamright/detail/8097963-prodam-nositko-chicco-a-babyjorn-jedna-se
    LYDI
    LYDI --- ---
    INUSHKA: ja sem nekdy slysela cetla, ze minimo na zacatku zvlast hodne rve v noci aby zbranilo vznik hned dalsiho potomka - minimalni je to vtipne vysvetleni (:
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    MEDVED007: mi začala blízká přítomnost mimina vadit ve chvíli kdy začalo hrozit že by ho to co děláme mohlo zajíat a měl by tendence jít to zkoumat, tj. nějak po půl roce (ale třeba kdyby měl prcek dobré spaní a neokupoval nám půlku postele tak by mi ve spánku nevadil doteď teda asi, 14m)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: Já jsem k tomu zatím nedospěla, dítěti je 22 měsíců. Neumím předem určit přesnou hranici, pro mě je to v pocitech. Takže že už to dál takhle nejde řeknu, až se při sexu v přítomnosti dítěte začnu cítit špatně a nepůjde mi to. Nejspíš to bude tehdy, až začne o to, co děláme, projevovat zájem. Zatím i když se vzbudí, tak jenom koukne, že tam jsme, otočí se na druhý bok a zas usne, jako bychom nic zvláštního nedělali. Až se začne sápat za námi ve snaze přidat se, fascinovamě na nás zírat, komentovat nebo tak něco, tak to asi už bude přes čáru. V tu chvíli se manželské radovánky na čas odsunou z ložnice a dítě co nejdřív do vlastního pokoje.
    Podotýkám teda, že před plně bdělým dítětem jsem to nedělala nikdy, v tom mám zábrany. Jak tu někdo psal, že si dítě hraje v jiném rohu místnosti, tak to už je pro mě přes čáru, to bych nemohla. Stejně tak asi kdyby bylo ve stejné posteli, ale to u nás nenastává, M. má postýlku vlastní a s námi spí jen v prvních dnech nemoci, kdy fakt nemám myšlenky na sex.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam