• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj,

    obracím se na vás s prosbou o informaci do jednoho článku. Po redakci u nás koluje toto: Pokud Česka, která je těhotná, žije několik měsíců před porodem (údajně snad 150 dní?) v Německu (nemá tam tedy občanství), tak přesto může dítě pojmenovat podle německých pravidel. Tedy německé jméno bude platit i v ČR? Víte o tom někdo něco? Třeba Uličník? Díky moc za pomoc.o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---


    cisla vypadaji trochu vycucane z prs(t)u, ale jinak jako jo :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NASTENKA

    poracujem v akci nastenka. Napsala jsem kus te sekce na tema plac. Hodilo by se, kdyz byste vzpomneli jak jste meli miminka a jak jste resili prdiky a zuby - to bych posbirala a zakomponovala.

    veskere dalsi pripominky (ta cast od Solter je asi docela radikalni - budu zvedava na reakce) vitany

    [ Kontaktní rodičovství - attachment parenting ]
    MALKE
    MALKE --- ---
    OXIS: máš recht, napsala jsi to jasně. měla bych víc spát:-) mně ta formulace stejně moc nesedí, ale na letáčku by mi to vadilo mnohem míň.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: To je dobrý způsob. Já tu kdysi koupila nosítko, které jsme doma vyzkoušeli, pochopili, že dítě mučit nechceme a od té doby je v krabici a já nemám svědomí ho ani prodat, ani vyhodit. Tak bych to mohla vyžít k něčemu takovému. :-)
    Proč se zakazuje a přikazuje okolo dětí takových věcí, stahují se z prodeje hračky, které v něčem překročily normu, a tahle šílená nosítka se vyrábět smějí, to mi je nepochopitelné. A jak někdo může svoje dítě umístit do polohy, v které by sám nevydržel ani pět minut (koho může lákat představa, že visí celou vahou těla za rozkrok na pěticentimetrovém pruhu látky???), to nechápu už vůbec.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OXIS: ne, rozdavala jsem okolojdoucim matkam s kocarkama, koukajicim lidem atd
    OXIS
    OXIS --- ---
    YMLADRIS: a tam se nosilo v neergo nosítkách?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    na poslednim pochodu nosnic jsem mela snahu rozdavat letaky, ale prakticky nikdo je nechtel. Lidi maji vlastni nazory a realitu

    (je fakt ze pochod nosnic muze byt moc kontroverzni kontext, uz se zde resilo)
    OXIS
    OXIS --- ---
    MALKE: :D ale já to nemyslela ani trochu lesansky, někde jsem to četla v návodu na vázání šátku, že dítě je v poloze medvěda objímající strom - je to pro mě technický popis. A jak píše Inushka, chtěla jsem to napsat do letáčku, (který bych nosila v peněžence) a těm lidem dávala při procházení...protože, jak už zaznělo, od cizích by nikdo výtku nevzal, nebo by znejistěl a necítil by se dobře, a tak. Mně se nechce nikoho poučovat, až když vidím ty visící dětský štíty, tak si nemůžu pomoct.

    Ale známý neznámý, moje známá vede kurzy vázání šátků a stejně svým známým to nošení čelem ven nedokázala rozmluvit. Postavili si hlavu, že takhle se to tomu dítěti líbí.

    YMLADRIS: tohle je ale dost zajímavé. Skoro si myslím, že to je tím, že v neergo nosítkách nikdo nenosí dýl než půl hoďky v kuse (protože je to už od pohledu dost nepohodlný - vždyť tomu chybí bederák!), takže se ty škody nestihnou napáchat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MALKE: Já to pochopila jako návrh na furmulaci letáčku, čili by to bylo v písemné formě, ne monolog od kolemjdoucího. To mi náhodou připadá dobré.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem těch pouličních konverzací na téma dítě už tolik nezažila, ale přičítám to tomu, že jsem jich tolik zažila za téma pes, že mám za patnáct let vypěstovaný pohled člověka, co se do něj neryje :D A taky teda k pouličním debatám přistupuju předem nabroušená, proto od nich tak odrazuju. Ale realita to je, od úplně cizího člověka bez kontextu člověk prostě informaci nepřijme, byť by byla sebelepší.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když rozdávat letáčky, tak s tím obrázkem, co dělají kyčle ve visítku a co v ergonomickém nosítku. Ten je působivý.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kamos delal si nejakou resersi ve vyzkumech a vyslo mu ze zadny zpusob noseni neni vylozene prokazatelne spatne, ze ten ergo versus neergo boj neni zas tak podstatny. ale podrobnosti nevim
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: na mě byli lidi většinou daleko milejší než s kočárkem - v mhd vyskakovali jak figurka na pérko, usmívali se, jednou dvakrát někdo i komentoval (mile; nepočítám španělsko, tam na Bena v šátku zářila jak na Ježíška vždycky půlka cestujících). vlastně protivnýho jsem potkala za ty roky jednou - nějaký pán měl potřebu mi sdělit, co jsem to za matku, že dítěti kurvim záda, tak jsem se vrátila a otázala se, zda se známe, že mi tyká, a zda je lékař, že do toho má co mluvit, protože od své lékařky to mám schválené. patrně nebyl ani známý, ani lékař, protože držel hubu a poulil oči, tak jsem pravila No, tak a odešla středem:-D
    MALKE
    MALKE --- ---
    OXIS: promiň, že to tak řeknu, ale z takového vyjádření bych dostala osypky. "objímá jako strom"? = pomoc, ať ta paní jde pryč, je sluníčková jak jehovisti! pořádně utažené bych už ani neslyšela:-D. to s bolením zad je pro mě naopak dobrý (kdybych si měla trochu zapsychologizovat, tak krom toho, že ji patrně bolet budou, i proto, že se to netýká přímo dítěte)... pokud se "chytí", teprv pak bych začala řešit, že ergonomické nošení je lepší a proč. kdyby na mě někdo nastoupil s takhle dlouhou litanií, uteču, jsem lekavá (já vím, jsou lidi, co si povídaj rádi, jenom jsem měla potřebu říct, že tohle by na mě nebylo dost nenápadné:-D )
    OXIS
    OXIS --- ---
    TAPINA: proto mě strašně štve, když pak vrchní sluníčkovej lesan Klus nosí ve visítku čelem ven. A Xindlx v nějakým klipu taky. Ty lidi maj takovou moc, hergot!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jenže to jí musí říct někdo z kamarádů, rodiny, musí si to přečíst na netu nebo v knížce. Rady na ulici jsou rady špatné. (mně teda taky téměř nikdo, jen jednou se jedna paní obezřetně tázala, jestli se v tom fakt to dítě nedusí).
    OXIS
    OXIS --- ---
    KOTENCE: přesně, mně je vždycky smutno za ta miminka, ale taky nemám odvahu a nechci prudit a snižovat mateřské kompetence a sebevědomí...tak ten letáček by mohl být takový nenápadný. Něco jako "To je skvělé, že své dítě nosíte! Ale nebolí vás z tohoto způsobu záda? Víte, že je pro vás i pro dítě mnohem lepší, když vás objímá jako strom? A když je pořádně utažené? atd."
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: víš, že mně nikdy nikdo? Zatím samý kladný ohlasy, hlavně od důchodců - ti si libují, jak se mimino krásně má u mámy. Až mě to překvapuje. A taky mě všichni chtěj pustit sednout :-)
    Mně to bylo blbý vůči tomu miminku, třeba to ta matka fakt netušila. Nikdo přeci nechce dělat s vlastním dítětem něco blbě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jenže to by k ničemu nebylo, protože komu z ergonomicky nosících matek někdy nějaký pouliční hemzač něco nekázal. A taky si z toho nic nebereme k srdci, že jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam