LYDI: ad ze nevis zda to pomuze -- napis precejen presneji co treba resis
ad respektovat - cetla jsem, ale zdaleka tak moc mne to nevzalo. Napadlo mne k tomu jeste K Kralova z Nevychova -- ona nekde vysvetlovala, ze napr zacit rikat vety co rika Kralova, to nefunguje. Ze trik je v tom cosi si precvaknout v hlave a mozna se prestat tolik bat (moje interpretace) a fakt ZMENIT vztah k decku. PRESTAT s cimsi (neduvera? delani z ditete debila? touha prosadit sebe sebe sebe? Kazdej ma asi neco trochu jinyho, cim decko brzdi a ono pak vzdoruje). A ze proto ten jeji kurz ma pet tydnu a stoji prachy, aby matky do toho sly fakt opravdove a dostatecne naplno, pak se spouste z nich povede ten 'preklik' v hlave. A pak ze konkretni metodologie (co presne rikat atd) vlastne neni tak zasadni.
Podobny dojem mam z te Aldort, ona rika Vy se furt dokola vyptavate jak nakladat s tim ci onym problematickym chovanim decka, ja vam furt dokola vykladam ze je treba se podivat cim mu to modelujete a jakou ma pod tim neuspokojenou potrebu atd., brat ho vazne, nee jako zver ke zkroceni...
A to je zatim i muj nazor, ze krome fakt patologickych variant je celkem jedno jak ten svuj leadership nastavis (co se u vas dela a co se nedela), decko se prizpusobi kde cemu, kdyz tomu bude rozumet, kdyz to nebudes vynucovat odpiranim lasky, kdyz budes brat vazne co potrebuje i ono (na te aldortovske ose laska-sebevyjadreni-moc-samostatnost-sebevedomi-emocni bezpeci)
ale tak decku jeste nejsou ani dva roky, takze nemam co kecat. Nicmene mam velky zajem se bavit o aldort s lidma ktery to taky berou vazne.. na nyxu je to vetsinou do ztracena, pac pro vetsinu lidi je to moc radikalni a debata je na tema jak je to prehnany organizovat svuj zivot aby to bylo pro decko pohodlny, atd