• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NABUKHADNEZAR: nyni prijde dotaz kolik mas deti a jak starych a nasledne odsudek za to, ze tezce teoretizujes a konec zvonec

    to zhruba minim tim, ze by se mi libila nejaka diskuse kde se fakt a priori veri na aldort (tj. deti neni treba ukaznit; deti samy ze sve prirozenosti jsou mirotvorne a socialni, pokud maji dostatecne naplnene potreby svoje), jenze to je hroznej risk na neco tak divneho verit a nikdo do toho moc nejde, aspon zde na nyxu

    to tapino neminim vuci tobe nijak nepratelsky, proste takova je realita, treba mas s tou socializaci (hlavne dodrzovat socialni normy) pravdu, to si povime za 20 let nejdriv no
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    TAPINA: "Výsledkem dobré výchovy je jedinec, který se orientuje v hodnotách a pravidlech, které vyznává společnost, jíž je součástí, a dodržuje je." Radikální nesouhlas. To bychom měli pořád černochy na plantážích a ženy bez volebního práva. Ale možná ne úplně rozumím tomu, co přesně spadá pod kontaktní rodičovství a co už ne. (Je to možné). Hodnotami této společnosti jsou rasismus a xenofobie. Třeba.

    Ad dvouleté dítě, my se ale bavili o výsledcích výchovy a "výchovy", které podle mě jsou argumentem pro tu nesouměřitelnost. To, že u batolete postačují sociální skily dobře vycvičeného psa (nemyslím hanlivě) - protože je to třeba praktické - je úplně něco jiného.

    Nemyslím, že v sociální izolaci vyroste samovolně autonomní jedinec, který se společenskými danostmi umí kriticky pracovat. To je právě výsledkem dobré výchovy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABUKHADNEZAR: Já teda ale fakt po svém dítěti nechci, aby bylo dospělé ve dvou letech. V tomhle věku po něm chci, aby vědělo, že SE neběhá do silnice, a nemusí zatím ani chápat proč. Na to je čas v pozdějším věku, ale to ho nejdřív nesmí sejmout auto už teď.

    Výsledkem dobré výchovy je jedinec, který se orientuje v hodnotách a pravidlech, které vyznává společnost, jíž je součástí, a dodržuje je. Jedinec, který si dělá co sám uzná za vhodné, vyroste i samovolně a třeba i v naprosté izolaci, toho není třeba formovat výchovou.

    Navíc se mi zdá, že se rozcházíme v tom, o jaké věkové kategorii hovoříme. Paralela s výchovou psů platí pro nejmenší děti, batolata.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    TAPINA: tzn. pes si zvnitřnil požadavky na své jednání (svoje pozice, co SE smí, co SE nesmí) na základě původního drillu a teď se mu to nemusí připomínat. To je ale zvnitřnělý mocenský vztah. To není autonomie. Ani dospělost. To nechceme od svých dětí.

    Já netvrdím, že to není náročné nebo efektivní nebo, že to jde se psy žijícími v lidské společnosti dělat jinak. Jenom že to jsou dva nesrovnatelné procesy.

    Výsledek dobré výchovy není poslušný jedinec. Shodneme se?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABUKHADNEZAR: V běžné domácnosti s běžným provozen vskutku není psovi každý den vymezovat pozici na dně smečky. To je dáno jednou provždy už tím, že lidi dávají jídlo psovi a ne naopak, a není třeba to každý den nějak zdůrazňovat. A právě že i ze psa se dá vychovat autonomní jedinec, který venku jde bez vodítka v patřičné vzdálenosti od svých lidí, drží se chodníku, nekontaktuje samovolně cizí lidi, neútočí na cizí psy, zastaví před silnicí, a to vše aniž by mu byl autoritou vydán jediný povel. A to se pak autoritě velmi hodí ve chvíli, kdy jí na starost přibyde dítě, které ještě tyhle záležitosti zažité nemá, a které je potřeba neustále hlídat, aby nevletělo pod auto, nevyválelo se v louži, a milion dalších věcí :o)

    "Venčím" dva psy a dítě a jsem fakt ráda, že psy mám za dobu, co je mám, vychované k takové samostatnosti, že jim jenom otevírám dveře a sbírám bobky, protože i tak je to někdy pohromadě s malým dítětem celkem složitá logistika :o)
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Ano samozřejmě, na ose výprask - odměna je to asi přijatelnější varianta. I když i tady by někdo mohl nesouhlasit (nechválení), což asi pro členy auditka s tímto názvem není novinka. Nicméně dovolím si být naivní, rozumím tomu tak, že pes je striktně hierarchický tvor, který bojuje o svou pozici v žebříčku smečky. A my mu ji zcela zámerně určujeme úplně na dně (třeba aby nepokousal fyzicky slabší dítě, že jo). Kynologové mě klidně opravte. Svoje dítě naopak chci vychovat/vést/socializovat tak (a teď ta naivita), aby z něj byl autonomní jedinec schopný vnitřního hodnocení a zcela explicitně s velkou mírou nezávislosti/kritičnosti na požadavcích vycházejících z pozic autorit. Jestli to váš pes umí, respekt. Rád to dále rozvedu, nebyl jsem úplně připravený na to, že o tuhle pozice se na attachment parenting(!) bude vyjednávat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABUKHADNEZAR: A co přesně pro zajímavost ty sleduješ za cíl výchovou psa? Ony tady taky budou dost rozdíly, ale já jsem celoživotní výchovou svých dvou psů, kteří teď věkem míří do lidské adolescence, sledovala, aby VĚDĚLI, jak je záhodno se chovat - doma i venku, co se může, co se má a co se nesmí. To je výchova, ne? Děti by postupem času měli dojít ještě někam dál, ale to už je vzdělání, a psi, v případě potřeby (například na zkoušky) můžou jít zase někam jinam dál a to už je výcvik. Ten základ je ale stejný.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NABUKHADNEZAR: Nemluvím o uplácení za to že dítě chvíli neřve. Mluvím na příklad o tom, že "pojď, teď půjdeme nakoupit (dítě se courá a nechce se mu ťapat) a v obchodě se povezeš ve vozíku, ano?"(vozí se v něm děsně rád).
    Tedy motivuju dítě k tomu aby došlo do obchodu a motivací je oblíbená činnost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Pardon, lítal a pokřikoval :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NABUKHADNEZAR: Pozitivní motivace (ať u psů nebo u dětí) znamená, že místo abys lítala a pokřikovala "Ne!, Nedělej to! Fuj! Nech toho! Ticho! Nehrab ty záhony! Nevytahuj ten šuplík!" :o), což automaticky sice svádí, ale absolutně k ničemu nevede, tak směřuješ chování jedince k cílovému obrazu pozitivně, tedy tak, že dáš najevo, co by sis přála, aby se dělo. A psi i malé děti mají skutečně společné to, že když vědí, jak, tak chtějí rodiči/chovateli udělat radost.

    Ostatně není překvapivé, že lidi, co mají zkušenost se psy, paralelu vidí a ti, co ji nemají, jsou tím zděšeni :o)
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Takže stará dobrá uplácečka za to, že neřve. Budu zděšený ještě chvíli. A rozdíl si fakt myslím, že tam je. Už jen ten esenciální, že "výchovou"psa sledujeme jiné cíle než výchovou dítěte. Natolik jiné, že se pro oba procesy snad ani nehodí stejné slovo. Jinak přesně tady se podle mě otevírá prostor pro podepření intuice odbornou literaturou, pro ty, kteří by tu výchovu na respektu postavenou mít chtěli/y.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NABUKHADNEZAR: Tak pod cukříkem si představ jakoukoliv odměnu. Pro psa je to pamlsek, pohlzení, oblíbená hračka. Pro dítě to může být pochvala, pamlsek nebo oblíbená hračka.... Fakt v tom není rozdíl :D
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Taky mě ta opakující se paralela s výchovou psů vyděsila. A pozitivní motivací je tady myšleno konkrétně co? Mně napadl cukřík za poslušnost, ale to tak leda u koně, žejo..
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    omlouvám se za spam, ale vím, že v této skupině budou lidi, které to bude zajímat
    srdečně zveme
    [ Bazar pro Jáchymka / partyparty / 30.11.2014 / CR - Praha - Café na půl cesty ]
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    SUCUBIS: zeptej se spíš na fb v nosicí skupině, tam je přece jen holek co se orientujou podle fotky víc ;-)
    jinak za sebe fakt doporučuju pořídit nosicí oblečení nebo si aspoň našít vsadky do mikiny a bundy, teď dokud jsou malí stejně budeš nosit asi jen vepředu (pokud si teda netroufneš rovnou na tandem), takže to zvládneš i sama jestli máš šicí stroj nebo někdo z příbuzenstva, já šila vsadku do bundy podle tohohle http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=93
    LYDI
    LYDI --- ---
    SUCUBIS: bud rda, znam kluka co mel snad v roce a pul 18 kg :D
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    tak kluci jsou prdelky maly, nemaji jeste ani 4kg :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    OXIS: tak jasne... ja treba ji nosila v ela. tri mesice pak se to taky uz nedalo takze pevny satek a v roce manduca. a to vazi nastesti celkem normalne v 14m ma furt tak 10 kg...
    OXIS
    OXIS --- ---
    SUCUBIS: jo, tak ten jsem měla první měsíc taky a byla za něj moc ráda, ale když jsem se pak odvážila na normální, tak jsem cítila, že je na mě přilepenej ještě pevněji a líbilo se mi to víc. Ale já měla dost těžký dítě (v šesti týdnech šest kilo, v roce dvanáct), na ty elastický nejsou dobrý.. Jo a v roce jsem přešla ze šátku na nosítko Kibi a to byla další skvělá změna! :)
    Ale vyhovuje-li Ti, teda vám LYDI, to, tak jasně, rozhodně nic nevnucuju! :)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    OXIS: on je to predvazany satek s kruhama, takze drzi vazne moc pekne kdyz se ovaze rovnou i kolem pasu, jak je dite uvnitr tak se muze rozvazat a libovolne doutahnout nebo naopak povolit, vazne se mi libi, je to takovy satek pro nemehla :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    OXIS: elasticky je skvely. jen je potreba ho uplne vazat predem. pak tam dat dite. dite muzes i vyndat z toho, satek si nechat uvazaneho na tele a pak to dite tam zas strcit. na zacatku sem to taky nebyla schopna vazat, jak sem se snazila to utahat ale kdyz to proste udelas predtim nez tam dite das, je to uplne v poho (:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam