• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ANUTA: Knížku mám doma a musím říct, že se mi líbí. Obecně. Souhlasím s tím, že s miminkem se má správně manipulovat a netahat ho jak kočka koťata. ALE Brala bych to jako inspiraci. Ona má zbytečně radikální názory na spoustu věcí. A v praxi mi to pak přijde neproveditelné. Pokud budeš mít šátek správně a pevně uvázaný, nebo budeš mít dobré ergonomické nosítko, opravdu nehrozí, že bys dítěti nějak ublížila :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANUTA: tady jeden článek o nošení vertikálně a jeden článek s fintama, jak dobře dítě zajistit, aby se nehroutilo, včetně hlavičky, co jsem dostala od lektory po kurzu a používala a neměla jsem problém, aby dítě drželo jak má a bylo to komfortní
    V bavlnce: Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně
    http://vbavlnce.blogspot.cz/2013/06/biologicke-predpoklady-noseni-deti-aneb.html
    V bavlnce: Aby se v šátku nehroutilo - tři finty
    http://vbavlnce.blogspot.cz/2012/10/aby-se-v-satku-nehroutilo-tri-finty.html
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANUTA: Když je dítě v šátku uvázané správně, má páteř dokulata a hlavu (pokud ji ještě nedrží) opřenou o hrudník nosiče a fixovanou šátkem, takže její váhu nenese. Většina těch úplných mrňat v šátku stejně spí a hlavu se ani zvedat nesnaží. Samozřejmě je nutné občas dítě z šátku vyndat a třeba přebalit a pak není problém nechat ho prokopat a poválet i na bříšku, aby zádové svaly posilovalo :-) A jestli i tak váháš, můžeš pro začátek zkusit úvazy do kolíbky, kdy je dítě v šátku ubytovaný v klubíčku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANUTA: kiedronova se povazuje za celkem zbytecne radikalni odpurkyni noseni. kazdopadne se musis rozhodnout sama. Podle mne vetsina nosicich rodicu resi to, zda dite udrzi hlavicku. Dokud neudrzi, pouziva vlozku do nositka nebo neco (umistuje mimino tak aby se hlavicka nemohla zvratit). Jak udrzi, normalne nosi.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANUTA: jde to dělat blbě i dobře. laicky a stručně, jak jsem pochopila na kurzu, když je dítě v šátku vertikálně tak, že má páteř do oblouku, jakože do céčka, což umožníš i správným posazením nožiček, tzn. kolínka výš než zadeček, máš uvázáno dobře, tedy pevně a hlavičku dobře zapřeš, tak ten tlak nevzniká, fakt se to nedá srovnat s nošením jenom v rukách, ten šátek poskytuje oporu celýmu tělu, to rukama nedáš.
    jsem na mobilu, tak ti ted návod obsahující vše zmíněné (a víc) nenajdu, ale jsou.
    ANUTA
    ANUTA --- ---
    Ahoj, zřejmě se to tu už xkrát řešilo, ale filtr mlčí a já budu moc ráda za jakýkoli názor.. jsem rodič totální začátečník - máme 14-ti denní trpaslici, teď se učím jak s ní zacházet, jak ji nosit apod. Dostala se mi do ruky kniha s šíleným designem a dikcí, ale celkem praktická - "Něžná náruč rodičů" - snad ji někteří znáte.. S velkou kritikou tam odsuzují nošení dětí vertikálně - hlavně tedy v rukou, na člověku - ale posléze i v šátku, z důvodů nedostatečně vyvinutých zádových svalů.. Chtěla bych mimčo nosit jen co to bude možné - vím, že už v podstatě je - teď ale trochu váhám, přijde mi, že kritika svislého nošení v něčem dává smysl.. (dosedání těžké hlavy na krční obratle a vůbec prohnutí celé páteře..) Co si o tom myslíte??? Díky!
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MEDVED007: Jo, takhle nějaký chlap začal obtěžovat kámošku, prý "tyjo, dobrý kozy!" a lákal ji na nějaký natáčení. No, měla pod bundou v šátku 2měsíční mimino :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    LIDA_12: ja nosila rovnou vertikalne, ale nemela jsem nijak maly deti... starsi od tri tydnu, mladsiho od tydne, kolibka mi nejak nesedela ani polohou, ani manipulaci. s elastikem mozna pujde i kriz s kapsou venku lepe, vonzino videa jsou super ;-)...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    já šla s holkou na kontrolu k mudr po porodu (tj. 4 dny po porodu) taky se šátkem a nebyl to nejmenší problém....do kříže s kapsou jsem jí nacpala jako do kolíbky a bylo.....nosí se to výborně a jediná nevýhoda je, že to vypadá mírně řečeno divně, dítě tam není v takové skladné poloze jako při svislém nošení....pod zimní bundou je to už úplně legrační :-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    LIDA_12: ja taky nosila rovnou vertikalne v pevnem satku - kriz s kapsou uvnitr. poprve jsem syna vazala, kdyz mu bylo sest dni. od te doby jen kriz. ted mu jsou 4 mesice a je velkej, tak zkousim i na zada. kolebku nikdy, take mi to jedna lektorka nedoporucila, rekla rovnou vaz vertikalne v pevnem.
    no a na poslednim utz kycli (4 mesice) uz mi rekli, ze nemusime. prikladam to latkovkam a prave vertikalnimu noseni...
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    ALI_EN: Hh, to mi pripomina, kdyz jsem ted s Cyrilem byla v kavarne a on tam zacal hekat, a jak mel ted trochu zahleneny hlasivky, tak to kamaradka za barem prirovnala k pterodaktylimu skrehotani. A tez je docela zaklonenej, v satku teda, protoze potrebuje videt, kdyz nespi.
    A taky jsem nosila hned vertikalne cca od 3 tydnu, na kurzu tez hlavne tento uvaz, a tez pokud mas tezsi dite jako ja, tak je to lepsi i na zada, ze se ta vaha lepe rozlozi na telo, nez ta kolebka, ve ktere vic dite trci do prostoru.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    taky vam dite z nositka visi na jakoukoliv stranu, klidne i do zaklonu? spolu s tim, jaky zvuky vydava, bych ho tipovala na nejakyho malyho ozralu, neznat ho
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Taky jsem nosila hned vertikálně, naše děti kolíbku nenáviděly, a i mně přišel vertikální úvaz jistější a pohodlnější.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    LIDA_12: já jsem nosila rovnou vertikálně, byla jsem na kurzu, nic jinýho mě ani neučili. Nosila jsem tak od měsíce, se zajištěnou hlavičkou teda, samozřejmě
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LIDA_12: ne, chvili jsem bojovala s tou kolibkou, ale priste budu nosit rovnou vertikalne.
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    KOTENCE: A nosila jsi teda hned vertikálně?
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    OXIS: No právě že mi přijde, že se tam to mimino většinou dusí. Jsem z toho nervozní a nemůžu se rozhodnout, co je teda vlastně správně.
    OXIS
    OXIS --- ---
    LIDA_12: moje dvě známé, lektorky vázání, kolíbku odmítají, často v ní dítě není dost pevně a často hlavička padá na hrudníček a to se mu špatně dýchá, doporučují vertikál klidně hned od narození. Tak to jen, abys neměla pocit, že jsi přišla o něco zásadního.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LIDA_12: já nosila kříž s kapsou a do jedné z těch kapes jsem nacpala dítě jako do kolíbky a tím druhým šikmým pruhem dítě přetáhla a navrch ten vodorovný.....drží to sakra pevně a na chození venku je to ideální....daleko lepší než všechny kolíbkové úvazy, které se vesměs všechny nešikovně bimbají :-(
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LIDA_12: hezky videa ma na YT vonzino1, vsechno mozny vcetne kolibek. Ale mne se ta kolibka moc neosvedcila, je mnohem tezsi tam uvazat to dite spravne, aby se nebortilo do strany, a nasi maly se tam ani moc nelibilo.
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    Díky za rady. Svoji bundu nezapnu, ale ten fusak je určitě teplejší. Zrovna jsem na netu začala studovat úvazy elastických šátků. U pvní jsem to neřešila, měla špatné kyčle, tak jsem rovnou nosila vertikálně, ale teď bych chtěla zkusit kolíbku. Doporučíte, který úvaz je podle vás nejlepší? Případně rovnou poprosím o odkaz na video nebo návod.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LIDA_12: Ono je ještě malinké a z toho šátku mu nic moc nečouhá, chrání ho hodně šátek a hřeješ ho ty, dala bych mikinku přes domácí oblečení (předpokládám body s dlouhým rukávem a nějaké tepláčky/polodupačky), jestli se ti nevejde zapnout pod mikinu/bundu, dala bych přes šátek tu zateplovací kapsu. V tý "zimě", co je letos, by to mělo v pohodě stačit.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LIDA_12: ja davala domaci obleceni, mikinu a bundu jsem zapla pres obe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LIDA_12: osobně nevím, jak je teplý ten fusak, ale já děti nechávala v tom, v čem byly doma a na to jsem jim natáhla fleesovou kombinézu....takovou prostě slabší ale celotělovou, aby se to nehrnulo....tak byly zalezlé v šátku, novorozenci i s hlavou a já je měla i s šátkem pod zapnutou bundou....nosila jsem manželovo :-) v teplejších místech ala MHD jsem bundu prostě rozepnula....
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    Co mám prosím obléct 3týdennímu novorozenci do šátku? Nemám nosící bundu, jen ten zimní "fusak" na nosítko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam