• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Dotaz k jinému tématu (a zkráceně, mrně mi smazalo rozepsaný příspěvek a podruhé se mi to celé vypisovat nechce :D ). Syn se vyklání v Manduce, jde tomu nějak zabránit? Utáhnout/povolit - následuje křik, protože tam buď plandá nebo se nemůže hnout. Rozepnout zip a mít tu delší variantu zádového dílu - křik, protože chce mít vyndané ruce. Posazení ho víc dozadu, aby se ta prodloužená část trochu "zkrátila", ale byla pořád delší, než v krátké verzi - jak může vyndat ruce, tak se jimi hned odstrkuje od mých zad. Nechci mu ničit záda (předpokládám, že to pro dětskou páteř není úplně ok), na druhou stranu má nošení rád a nosila bych ráda dál, ale nenapadá mě, jak tomu vyklánění a odstrkování se zamezit.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ADD: jsem to měla podobně - sice jsem v pubertě/v mládí automaticky předpokládala, že děti mít budu (a to nejpozději v 28 letech), ale pak jsem měla dlouhý období, kdy jsem propagovala myšlenku, že ne každý musí mít dítě. A pak jsme se dali dohromady s mužem a druhý měsíc jsme z legrace vybírali jména pro děti. Ale bylo vlastně tak nějak jasný, že to úplně legrace není, že to tak prostě jednou bude, aniž bychom to museli řešit.
    (A teda určitě jsou lidi, kteří děti nechtějí a mají na to právo a nijak to nerozporuju, zároveň kolem sebe vidím tyhle příběhy, kdy někdo tvrdí, že děti nikdy, pak se vymění partner/ka a šup, děti jsou :-))
    RYNA
    RYNA --- ---
    Moje máma mě čekala v 27 letech a já jsem si jako malá myslela, že byla fakt hodně stará, většině maminek kamarádů bylo o pár let míň.
    Teď je mi 30? čekám svoje první dítě a jsem překvapená, že mě většina okolí (od doktorů po kamarády/vrstevníky) vnímá jako mladou matku. Otěhotněla jsem neplánovaně, sama bych určitě nějakou dobu počkala (rok dva), ale skoro denně si uvědomuju, jak jsem za tuhle náhodu, která mi přišla do života sama, vděčná a šťastná.
    Generace našich rodičů si pořizovala děti dřív a dřív je měli z domu, což jim občas závidíme, ale já to beru tak, že mi bylo dáno krásných deset let svobody na vzdělávání, cestování a růst, které určitě prospěly jak mě, tak mému dítěti. a ostatně, až jemu bude osmnáct, mně nebude ještě ani 50, takže ta pravá jízda mě třeba teprve čeká :)
    ADD
    ADD --- ---
    Já až do setkání se svým nynějším manželem s rodinou a dětmi vůbec nepočítala, takže já nic neodkládala. Prostě jsem v 32 radikálně změnila směr cesty. Jsem ráda, že to dopadlo nad očekávání dobře. :-)
    LYDI
    LYDI --- ---
    ty jo, ja sem sla do toho s tim ze do 30 nechci cekat ale ze bych touzila byt matkou to zas vubec. sem asi dost flegmatik :D ale je to v poho, zadne porodni deprese nebo velke zmeny psychiky se nekonali, sem rada, ze to dite mam ... a taky si rikam, ze minimalne u me vubec nevadilo, ze sem nemela moc potrebu mit dite a stejne to dite mam. jinak s tim co pisete o seznamu jak by mel vypadat muze, tak s tim nemuzu vubec souhlasit - jakoze ja bych to neumela, ani umet nechtela! (;
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Ja si vzdycky rikala, ze do 30 proste urcite budu mit prvni dite a od cca 24 jsem tvrdila, ze jsem se na to cejtila pripravena a ze mi tikaly biologicky hodiny, ale nemela jsem partnera. Pak, kdyz sem v 27 otehotnela, strasne jsem zpanikarila a nevedela, zda do toho pujdu. Najednou jsem si vubec nepripadala pripravena. S pritelem, cizincem jsme se znali jen rok a pul a pocali jsme naprosto neplanovane na druhym konci sveta. Dneska vim, ze v tom mym panikareni v prvnim trimestru hrala velkou roli prave kulturni tize, kterou jsem tam do ty doby nepocitila. Furt si rikam, zda bych to materstvi prijala bezproblemoveji, kdyz bych mela s partnerem delsi vztah, byli bysme tady a nemuseli resit x obrovskejch komplikaci, ktery jsme meli my. Dneska mame sedmimesicniho kluka a samozrejme bych uz nemenila :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Prvni dite ve 27, druhe ve 30, obe planovana, ze to vyslo, za to samozrejme zaslouzi pochvalu inteligentni spermie spolusploditele, ze :-) muz se nezapomene castokrat pochvalit. tak,kdyz pak deti nespi, rikam, ze jeho geny zlobi...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MALA_MISIA: Tak to je jako bys psala o mně, taky mám dítě neplánovaně ve 23 (dceři je už 3,5 roku), nevím, jestli bych si ho sama kdy naplánovala, takže jsem ráda, že je to takhle. A teď, když už to dítě mám, tak bych se i k dalšímu odhodlala, ale bez té zkušenosti nevím. I když kdoví zas, kdy se k tomu druhému přiměju, protože momentálně to zase není moje priorita, teď řeším hlavně studium, poté práci, pak ještě nějaké další má přání. Ale obávám se, že jak se znám, mě věci potkávají celý život tak nějak náhodou, nejsem vůbec plánovací typ, takže nějaké to dítko ještě třeba přijde samo od sebe (jelikož nechci užívat hormonální antik., tak je to dost možné).
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: s tím vykopáním mám taky takovou hezkou vzpomínku...jako potrhlá teenagerka jsem četla kde co a nějak mi přišla do ruky jakási psychologická kniha, kde někdo doporučoval, aby si člověk sepsal, co od partnera očekává tj. jaký by měl být jeho ideální partner, byla tam na to docela podrobný návod od vzhledu přes zájmy po vlastnosti, no bylo to na několik stránek....a pak se to má porovnat s tím, jaký partner opravdu je a pokud se to neshoduje z x procent, tak se na to vykašlat....já v době sepsání nikoho neměla, ale sepsala jsem to, strčila do šuplíku a šťastně na to zapomněla....po x letech, x bude tak 8 cca jsem se stěhovala z domu pryč a mimo jiné jsem vyklízela svůj psací stůl, v tu dobu jsem už byla vdaná ....papír jsem našla a s překvapením zjistila, že můj manžel se snad na 90 nebo i víc procent shoduje s tím, co jsem si jako potrhlá teenagerka přála.....akorát se taky vůbec nezajímá o astronomii, což mě v tu dobu zajímalo velmi :-) divný :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já jsem si vždycky tak nějak říkala, že děti rok dva po škole. Pak se mi ovšem ta škola nějak protahovala, takže se to celé posunulo a Malvínu jsem rodila ve 28. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem díky tomu měla už dobře prověřený opravdu dlouhodobý vztah a nevrhala se do plození potomstva po roční známosti, na druhou stranu si dneska říkám, jestli by to o něco dřív přece jen nebylo bývalo lepší. Mám strašný pocit spousty promrhaných let, kdy nebyly ani děti ani nějaké to "užívání" svobodného života.
    Ovšem musím souhlasit s TAPINOU, že v mladším věku bych z toho byla mnohem víc vyplesklá, víc by mě stresovala ta zodpovědnost a méně bych si věřila. Určotě bych se nechala víc ovlivňovat okolím a "autoritami". Dneska mám díky tomu, co jsem si (ne vždycky úplně hezkého) zažila taky spoustu věcí srovnaných, daleko víc sebevědomí (aspoň v některých oblastech) než před deseti lety a co považuju za nejdůležitější - vnitřně jakž takž vyřešený vztah se svojí mámou.
    A taková perlička - letos v květnu tomu bude 10 let, co jsme s mužem spolu. Tenkrát to první léto jsme spolu byli na roverském táboře jeho oddílu a tam jsme na konci vyplňovali dotazníky "co bude za 10 let". Ty se pak zavřely do krabičky a zakopaly v lese u tábořiště, s tím, že za těch deset let je vykopeme a podíváme se, jak jsme se trefili. Já si pamatuju, že jsem tam tenkrát napsala, že budeme manželé, budeme mít dvě dcery a psa a už nevím, jestli i dům nebo co dalšího jsem tam napsala. Manželé jsme už 5 let, druhé dítě čekáme a vypadá to na druhou holčičku, psa máme taky :-) Každopádně mám v plánu zorganizovat vykopání těch dotazníků a podívat se, v čem všem jsme se trefili a co bylo úplně mimo.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    A k tomu, více dětí, větší pohodová matka :) já si zažíla první dva měsíce po porodu tak šílenou proměnu osobnosti, že jsem rádá, že jsem se z toho prvotního hormonálního koktejlu už otřepala. Obecně nejsem nějaký stresař ani nijak úzkostná, ale tak, jak jsem vyšilovala kvůli každému kýchnutí malého Cyrila, fuj! mi v té poloze nebylo příjemně. Asi je to přirozené u prvního dítěte, pokud člověk němá v okolí matku-kamarádku na každém rohu. Já se bála, že to přetrvá, a naštěstí nejsem ten případ. Tak už věcí tolik nehrotím, nestresuju, ba naopak, nechávám volný průběh. Osobně si myslím, že jsem raději mladá matka, než starší, protože bych od sebe čekala, že bych jako stará měla až moc zajeté koleje své pohodlnosti a hůř bych se vzdávala svúch potřeb. No a teď je to všechnmo jedna velká výzva.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    u nás v rodině bylo "zvykem", že děti měly ženy ve 25 letech....tudíž jsem si celé dětství představovala, že to tak budu mít i já....no a když mi bylo 25, tak jsme se sice vdávala, ale děti bylo to poslední, co mě zajímalo....jsem ráda, že to je jak to je.....jak říká moje mamka, děti jsou nadosmrti...i když už jsou velké, tak je tu pořád v hlavě ta starost....rozhodně nebudu svým dcerám brzké mateřství doporučovat ač se na babičkovství těším :-) za mě je nejlepší si užít, vyblbnout se, srovnat si to v palici a pak si pořizovat děti....několik známých si pořídilo děti hodně zamlada (18 a tak) a dneska mají děti vlastně z baráku a honem si "užívají" a mně už to teda přijde minimálně křečovité :-)
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Tak já otěhotněla (se stálým partnerem sic neplánovaně, ale vzali jsme zodpovědnost za to, že když už spolu žijeme, tak se to stát může (žádná hormonalní anitkoncepce pro mně nepřipadala v úvahu) v mých 24 :), teď mám pětiměsiční dítě a jsem za to ráda. Jsem první z ročníku na gymplu (30 lidí), nepočítaje holčinu, která školu skoro nedostudovala, protože rodila neplánovaně v 18.
    U sebe musím říct, že jsem rádá, že se to stalo, tak nějak samo. Když jsem byla malá, tak mi přišlo, že žena by kolem 25 už měla mít děcko, a když mi bylo 23 tak jsem si to nedokázala představit. Vždycky je co dělat, cestovat, koupit si obytnňák, chatu, kolo, bla bla.. a dítě počká a teď vidím, že bych se ještě velmi dlouho nedokopala k myšlence "joo, tak od teď plánujeme dítě". Teď, co mám jedno, už to druhé alespoň trochu naplánovat chci. A 2-3 roky rozestupu mi přijdou zatím optimální. A kolik dětí? My byli tři, já bych chtěla minimálně dvě a maximálně 4. Mám segru a bráchu a neměnila bych. Muž je jedináček a zatím si to moc neumí představít, ale další určitě chce.
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Regeneraci po porodu zatím nemohu soudit, ale mám pocit, že každý těhotenství snáším líp a líp. Uvidíme, jak zvládnu mateřství. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já bych asi byla jako mladší matka děsně vyplesklá a zmatená. Dneska už mám dost věcí srovnaných v hlavě, dost věcí neřeším, a tak.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Zajímavé téma. První dítě v 28, ráda bych 3, asi s těmi tříletými rozestupy (chacha, hezký plán :D). Byla jsem první matka z celýho ročníku z gymplu (asi 70 lidí), zajímavý je, že mě předběhlo pár kluků. Teď jsou tam 2 další nastávající mamky. Ten věk je hrozně relativní a vůbec nekonečný dilema psychosociální vyspělost vs. biologická zralost/připravenost...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tak to budu trochu rozporovat. Třetí dítě se mi narodilo v necelých 38, starším bylo 11 a 13. Těhotenství bylo ok až na komplikace v závěru, které s věkem nesouvisely, nicméně mohly, budiž. Mateřství je ovšem největší pohoda, mnohem větší, než kdysi. Ono ale roli hraje víc věcí, třeba i to, že můj nynější muž na syna fakt rád a ne žárlivost na něj.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DALEEN: Jo, ze střední (gympl=všichni potom šli na vš) jsem taky zatím jediná s dítětem (je mi 27). Ale někteří se už začínají ženit/vdávat, poté co se vzpamatovali ze studentských let.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: teda, dítě v 18 bych asi nutně nechtěla, ale kdyby mi teď bylo aspoň o pět let míň (nebo dětem o pět víc), nestěžuju si a nemám pocit, že bych za těch pět let o něco přišla. (Až teda na to, že s mužem jsme se dávali teprve dohromady a s předchozím jsem ráda, že děti nemám :-))
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DALEEN: musím říct, že ted, jako dětná, si častěji říkám, na co ty holky čekají, když mají stálýho partnera, bydlení, práci, mají se dobře, když děti chcou, jenom ne teď, že si sice užijou teď, ale že to budou mít o to horší "na starý kolena", že já, dá-li pán bůh, budu mít ve čtyřiceti aspoň školní děti a ony budou začínat s batolatama... když si řeknu, že moje matka měla v tomhle mým věku puberťáky a ve čtyřiceti nás měla prakticky z domu, závidím jí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam