• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    ALI_EN: ted nevim kde ale myslim ze jsem se tu na to nekde taky nedavno ptala. Vypada to skoro jak pres kopirak :) Muj to zacal delat asi pred 2 mesici - svou nevoli a nepsokojenost demonstroval bouchnutim hlavy o zem, pokud mozno tam kde to pekne duni - pokud se nahodou zrovna nachazel na koberci a nezadunelo, poposel si kousek dal na tvrdou podlahu ;) Pak vzdycky zacal nestastne brecet. To jsem vzdycky roztahla naruc, tak bezel ke mne do naruce. A presne jako tvuj, taky se bouchal rucickama do hlavy a do obliceje. Jednu dobu to delal nekolikrat denne. Ted to udela tak jednou do tydne, proste to postupne delal min a min, tak to snad casem vymizi uplne :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ALI_EN: mladší mi taky mlátila hlavou do zdi...teď je v první třídě a jde jí to výborně, zjevně si toho z ní moc nevymlátila :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ALI_EN: Některý děti to tak dělaj, je to období a přejde to :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ALI_EN: hele nevím, Zorka jednu dobu dost intenzivně narážela hlavou do skříní a do země taky někdy, kamarádky holka taky, u nás to teda nijak zjevně nesouviselo s emocema, často se u toho smála, a já trnula. Teď už to dělá výjimečně.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    zensky doufam, ze je to normalni vyvojovy stadium, ze demonstrativne busi hlavou o zem? uz to dela opatrneji, se parkrat prastil o neco tvrdyho, ale treba kdyz mi zkusil dat najevo svy nestesti uderem o mekkou matraci, tak se s tim nespokojil a poslal jeste jedno celo proti koberci. odkud se to bere?
    a dneska, kdyz mel zas jeden ze svych vyjmecnych nestastnych dnu, tak se placal rukama do hlavy, anebo s nima svihal docela prudce zezadu pres usi az na oblicej...
    docela me to vydesilo. i kdyz pak se placal do hlavy ale smal se, tak zas nevim.

    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Mě se docela osvědčilo vytvořit mantinely a vrámci těch mantinelů nechat žít. Tedy určila jsem si, co nechci aby dítě dělalo (křičelo a bouchal odo psa, do jiných lidí,...), co chci aby dělalo (aby uměl pozdravit, rozloučit se, poděkovat, poprosit,....) a jinak ho nechávám svému osudu. A snažím se moc neřešit, co by mělo být nejlepší. Snažím se dělat věci tak jak vyhovují nám oběma.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEBERA: dobrý! myslím super návod co u sebe fakt reflektovat rovnou a nezadělat si na problémy. plus mi pomohlo vidět, že to dítě ze spousty věcí vyroste, aniž by člověk něco dělal! takový to přesvědčení - ha problém, musím nějakou výchovnou strategií odbourat ... tak dávám najevo, že takhle asi ne, nepodporuju, ale nechám ho to odžít, nepotřebuje se na tom fixovat a....
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BEBERA: Je fakt, že iluzi a představu o tom jak se bude chovat muž jsme měla....a bohužel realita byla dost jiná :/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: mimo to máš u prvního dítěte představy, jak to bude vypadat - Jak se bude chovat dítě, jak se budeš chovat ty, jak se bude chovat muž. A ono je to pak docela jinak. U druhého dítěte už jsi ve svých očekáváních blíž realitě.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BADIANE: Přesně jak píše BEBERA :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BADIANE: u jedináčka jsem řešila všechno - u novorozence - Dýchá? Je dnes nějaký trochu jiný, není nemocný? Nemá teplotu? Čím mazat? Jak často krmit? Jak často mýt? Čím mýt? Jak řešit prdy? Jak dávat spát? Jak obléknout? U kojence - Kdy začít prikrmovat? Čím přikrmovat? Snědl toho dost? Vypil toho dost? Má dostatečně rozmanitou stravu? Vyvíjí se správně? Mám ho nějak rozvíjet? Jak ho zabavit? Jaké první boty a kdy? Proč se vzteká? Jak s ním jednat správně? Co je vlastně správně? Jaký na něj má vliv chování okolí mimo nejužší rodinu (babičky a jejich výchovné metody), Čím ho to ty babičky krmí? Jak se postavím ke sladkému? Proč to dělá? Je to normální? A proč dělá tohle? Řve, vzteká se, něco musím dělat špatně. Má dost kontaktu s vrstevníky? Proč se takhle chová k ostatním dětem? Atd., atd..

    U druhého dítěte už máš většinu otázek vyřešených a řešíš už jen opravdové problémy (nemoci, výrazné potíže s jídlem, spánkem apod.). Plus tě už nepřekvapí určité fáze, kterými dítě prochází (např. to házení věcmi okolo druhého roku, zoufalé hlídání si vlastních věcí apod.), neřešíš je nijak a necháš dítě si tou fázi v klidu projít. Nepozoruješ to dítě tolik, nad vším nepřemýšlíš, dítě má víc volnosti. Plus musíš dát větší důvěru i tomu staršímu, nestíháš ho tolik sledovat a kontrolovat, zejména při pohybu venku s už chodícím (a rychlým), ale ještě nemyslícím mladším...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NEMESISS: Hezky napsané. S tím bych souhlasila.
    Vidím, že když jsou dny kdy vstanu s blbou náladou tak i syn jí během dne převezme a pak na sebe vřískáme oba (jsou mu dva a půl).
    Ale od začátku těhotenství se snažím nic moc neřešit a hlavně být v klidu a v pohodě. Myslím si, že pokud je matka v klidu tak je i dítě v klidu. Nerozčiluje mě, že věčně sbírám hračky, doma je určitý stupeň nepořádku, který je neukliditelný. Nesnažím se být dokonalá v žádném směru. Prostě si užívám to, že on si užívá každý den.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    BADIANE: Ja sem matka rychlokvaska. Na materstvi jsem nebyla VUBEC pripravena, celkove vzato myslim, ze mam v sobe vic muzsky energie.
    ALE, materstvi je to nejkrasnejsi a nejsmysluplnejsi co me v zivote potkalo. Je to ta nejvetsi vyzva zacit na sobe skutecne pracovat. Zpracovat svoje ego.
    Muj syn je teda o dost mladsi (8 mesicu), ale obcas mam pocit, stejne jako pises Ty - "nekonecne tihy". Je to vzdycky cca 1x za 2 mesice, vetsinou po nejakym vyvojovym mezniku (zacne s plazenim atp.). Vzdycky jsem tou dobou nevyspala a tak nejak emocne v prdeli a vzdycky mi to on vraci jak zrcadlo. Jakmile zacnu byt v nepohode, zacne on byt v tezke nepohode. Jakmile zaujmu tento jakoby "odmitavy" postoj, zacne on odmitat prso atp.

    Naucila jsem se, ze krome zakladnich veci typu hlidani si spanku a jidla je dobre se povznest nad svoje ego a predstavy o tom, jake by to melo vsechno byt. Prebalovak jsem uplne zrusila asi pred 2 mesici, nechtel tam bejt, delal kaskadersky kousky, bala jsem se, ze spadne. Prebaluju ho kdekoli jinde. Praktikujem asi 4. mesic BKM, ted to dost bojkotuje, i tak ho nechavam kazdej den par hodin bez plenky (doma). Pocura kdeco, neresim to. Prevlikam ho kazdou chvili a vic peru. Tu BKM jsem ale zacala bojkotovat prvni asi ja, protoze on ma 10 kilo a ja fyzicky uz nezvladam ho nad necim drzet (jeste nesedi, tak nocnik nam nejde). Za mesic bude vsechno stejne uplne jinak.

    Abych to shrnula, prijde mi, ze dite fakt zrcadli moje rozpolozeni. Ono je to dokonaly, ja ta postizena. Postizena "dospelosti".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BADIANE: rozumim castecne. Jako ze mas za to ze bys mela zit nekde, kde muze behat nahej a kalet kde chce (tj nenutit ho prebalovat se)?

    Jeste to zkusim znova s tou silnici. Bud muzes diteti zatajit existenci silnic (budes ho drzet vyhradne v nejakych vybehach bezpecnych), nebo ho budes brat sebou do sveta, ale obcas po nem skocis a zabranis mu vpadnout do silnice. I kdyz bude rvat a bude frustrovan. Jo?

    Proc ho prebalujes? Aby mohl fungovat v nasi realite, aby nemusel byt zavrenej nekde, kde po nem muzes uklizet. Stve ho to? Ano, stve.

    S tim, zda je uvolnovat emoce/frustraci zdravy, ti dal neporadim. Mne to z toho co mam nactene a zazite pripada uplne zrejmy.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RYBKA: je to srozumitelny, dekuju za otevrenou odpoved.
    Tedy, s tim rozumenim je to pro me tak ze rozumim slovum a asi priblizne chapu jak to prozivas, ale neumim si to predstavit u sebe.
    Co treba by se dalo uvest jako priklad "nepodstatneho problemu", ktery clovek resi u jedinacka ale ne kdyz ma deti vic? Me prave naopak predstava toho, ze bych tu pozornost musela rozdelit, desi - ze by mi nezbyvala na dulezite veci (u vas to ale evidentne funguje, tak bych se rada nechala inspirovat :)

    ADD: nemuzu si pomoct, ale nemam u naseho 20m syna pocit, ze by stacilo mu jit prikladem. Ano, u nekterych veci je videt, ze si bere priklad, ale spousta situaci je proste narocnych a problematickych. Batole s plenkami zatim potrebuje vice pece nez je jen prisun jidla ( a i s tim jsou ted problemy, odmita mliko) a cisteho pradla; a ne vzdy tu peci zrovna ocenuje.

    LUCYA: nojo, prejde tohle, prijde zas neco jinyho.
    Ja asi na materstvi nejsem delana, nebo nevim kde delam chybu, ale vnimam to cele proste jako nekonecnou tihu a to tak moc ze nevim zda se mi nekdy podari se odhodlat k dalsimu diteti, ktere by mi to vlastne cele podle vas usnadnilo :)

    YMLADRIS: jo, mivam potrebu rvat nebo treba do neceho prastit; v situacich, ktere bych si prala aby radsi vubec nebyly. Takze u syna to vnimam tak, ze je moje chyba, ze takova situace pro nej vubec nastala, ze jsem to mela zaridit tak, aby se takhle necitil. Proto taky ho treba znicehonic nelapnu, ale rikam mu vzdycky predem, co je v planu, opakuju to nekolikrat, aby prave nebyl prekvapeny - mas ale jasne pravdu v tom, ze to neznamena, ze to musi nutne oslabit jeho touhu dal jit po svych.
    Syn si moc dobre vsiml ze revem muze upoutat pozornost - umi vykrikovat zcela cielena umyslne za tim ucelem. Ale v situacich, ktere jsem popisovala, slo o spontanni krik/plac.
    Pises "je to zdravy" - ja se bojim toho, ze si pri tehle situacich zafixuje negativni rozpolozeni a reakce a pak se mu to bude spoustet automaticky. Vidim u jinych veci jak rychle se fixujou do temer podminenych reflexu, to dite je tak v tomhle veku nastaveny mi prijde. Takze konkretni vysledek v tomhle pripade: jen se priblizime k prebalovaku a uz zdrha a jeci.

    YMLADRIS: oboje - kvuli nemu, ale pochopitelne i kvuli sobe, nebudu zapirat, ze me to takhle nebavi, ostatne uz jsem to i psala. RIkam mu "ano ty ted nechces lezet, vubec se ti nechce zustat lezet, ty jsi tu ted chtel behat", ale uz to nema zadny efekt, melo mozna zezacatku, asi myslel ze kdyz formuluju co chce tak ze mu to taky hned umoznim, ale jak pochopil, ze nikoliv, tak uz je mu to jedno ze vim co chce a nechce.
    Jinak s tim vbehnutim do silnice: ja bych primarne mela strasne blby pocit ze sebe, ze jsem dopustila aby tam vbehnul :) z toho ze jsem mu zamezila nikoliv, zachrana zivota je mnohem silnejsi motiv
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    MALA_MISIA: tak me napadlo ze jednou mi daval muz teda dcerce za hlavu smotanou plinku kdyz sem ji mela v tom uvazu batoh...stejne jak kdyz se dava do predu kdyz mas kriz s kapsou uvnitr...za ten lem prehrnout plinu....u tohodle hamoku to nevim tam to rozume nenasoukas leda az ti lip bude Cyril drzet hlavu.... kolik je Cyrilovi mesicu?
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    KLEVKA: krasa, vyzkousim. Jen porad nevim s tim satkem na hlave, Cyrila by to desne sralo, ze nemuze volne otacen hlavu do prava a do leva :D, nebo otacet muze a ma hodne omezeny vyhled.... na spani chapu, ale bezne?
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    MALA_MISIA: pro ilustraci posilam fotky... batoh je super ze je jednodussi ale po chvilce me znej teda boli zada jak cert...tady ten hammok je ve dvou vrstvach a prijde mi i bezpecnejsi je tam lip zakapsovana...a vydrzim tak dlouho.. satek takhle das za hlavicku a pak ty cipy provleces pod tim satkem kde je dite a vede pres ramena snad to jde videt tim se ukotvi a jeste zavazes ve predu a hotovo....tim je hlava zajistena...jinak hamok vazu podle tohodle videa https://www.youtube.com/watch?v=WtiAMFOC53M





    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    KLEVKA: https://www.youtube.com/watch?v=Vf5NC-wcg7A toto vypada skvele. Tady mi ale neprijde hlava jakkoli fixovana, .. co ten hammock?
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    KLEVKA: Jak to myslis, zajistit hlavicku, ... jakoze prekryt nejen pres krk, ale i pres vetsi cast hlavy, zatylku?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    jasny...

    mne se prave tenhle uvaz s ring slingem hrozne libi...jeste jsem ho teda nezkousela...prijde Vam stabilni, dostatecne zada ditete podpirajici?
    Rucksack carry with a ring sling
    https://www.youtube.com/watch?v=snkzCcJm44s


    nemam klasicky pevny satek, jen elastak - ten uz ho neunese - a prave RS, protoze dite casto vyndavam ze satku a vlastne ho pouzivame spis na poponaseni... no a na domaci prace ted casto vyuzijem manducu na zada a v tom uvazu v rs vyse mi prijde, ze je dite o dost vys nez v nositku na zadech, tak by se mu to mohlo libit..
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Na zádech se dá nosit v šátku už od miminka pokud mu zajistíš šátkem i hlavičku, jinak nosím v šátku od 5 měsíců na zádech...dítě tam je podsazené stejně jako na břiše-zadeček níž, kolínka výš....A o to jde...Nemusí umět sedět... Jinak s ring slingem zkušenost nemáma vážu batoh a double hammok.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MALA_MISIA: ty jo... ja nevim... starsi urcite ne a mladsi myslim jeste nesedel, ale pevny byl dost... tak uz vim, nesedel, nelezl, plazil se a delal letadlo... tady je mu pul roku https://lh6.googleusercontent.com/...o/VAI-U8XKmtI/AAAAAAAAKXw/2_qPv90PiYE/w441-h665-no/DSC_0375.JPG
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Podle mě je to proto, že na zádech je dítě přeci jen v trošku jiné pozici než na břiše. Musí samo držet hlavu a záda, což právě zajišťuje to sezení. Na břiše je dítě víc schoulené do klubíčka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam