• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SUCUBIS: a funguje to? ("nebudou si s tebou chtit hrat"). Prestane kvuli tomu? Prijde mi to jako pomerne neutralni informace celkem pravdiva, ale ja treba mam teprve batole, ktere absolutne neresi nejakou budoucnost (nejake budouci deti a jejich nazory), proste TED HNED chce svou lopatku nebo co.

    Puvodne jsem to pochopila tak, ze pises o odmitani sve lasky (jsi zly a nikdo te nechceme, protoze jsi zly).

    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    RACHEL: tak nerikam mu to hned jak uhodi, ale kdyz to zupakuje ponekolikate a odmitne me vnimat kdyz ho napominam (to se nedela, jeho to boli, jak by ti bylo kdyby to udelal on tobe, prestan, zlobis, nebude si s tebou chtit hrat - to je finale " prestan, kdyz "to" budes delat, nebudou si s tebou chtit hrat deti")
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Neříkám, že nemá pocit, že je nemilovanej, ale právě ten pocit, že je s ním vsechno v poradku, i když se vzteka. nerikam, že hodně ma člověk chválit, když někoho uhodí nebo něco sebere druhému, ale prostě se to učí, tak to říct nějak jinak.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    troufam si tvrdit, ze prvni ekzem co se mu v miminkovskem veku udelal, byl na tvari zpusobeny mnou, jak jsem ho furt pusinkovala, ted uz si davam pozor, abych pri tom tolik neslintala :D
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    nemyslim si, ze by mel ze me pocit, ze neni milovanej, je rozmazlenej az hamba a jak jsem psala o kousek niz, tak vymazlenej taky, kazdy rano me budi pusinkou (a sproste mi ukradne perinu, oblikne ponozky a mamo dem), kdykoliv ja nebo manzel odchazime (nebo odchazi on s babickou) musi nejdriv rozdat pusu a jak se odvazime odejit bez ni je plac a vylitne na chodbu i nahatej ... je to sladous :)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SEBIEN: Moje mama tohle nerikala, tata byl expert a je do dneska. Jako kdyz mi rikal, ze uz taky meli s erikem vystup na chate, kdy ho nechal stat dve hodiny totalne zaseknutyho placiciho v koute kvuli nejake absurdite (podej mi kapesnik a eri rekl, ze nevi, jak kapesnik vypada), nebyla jsem z toho nadsena a proste si jen rikam, ze je to "jen" deda neni v tomhle porad jako jsem byla ja a navic na nej je milionkrat shovivajsi, nez byl na me
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SINSEMILLA: přesně, nám tyhle věci říkali běžně, moje máma to taky říká (tchýně možná taky, ale ta se Zorkou ten čas moc netráví, abych to mohla slyšet) a taky jsme přežili.
    (jasně, otázka je jak, za sebe si troufám říct, že já bez následků, takže to asi nebude jen o tom. ale moje máma asi byla na svou dobu dost kontaktní, už jsem to tu psala někdy).
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    RACHEL: Presne tyhle vety nemam rada, ale myslim, ze to driv bylo fakt standard, takhle s detmi mluvit. Tchyne to parkrat rekla, neco ve stylu, ze se zlobivym chlapeckem, ktery neobedva, si nebudou chtit hrat hracky. Hmmm - za me totalni nesmysl. Jako taky mam rada, kdyz z talire vsehno zmizi, ale holt jsou jidla, ktera ho tak netankuji a tohle bylo zrovna vietnamske jidlo v restauraci a on byl uz fakt utahanej, protoze se jelo dlouho. Ale je to fakt prilezitostne, ze mu nekdo rekne neco takoveho, takze doufam, ze ma dobry zaklad od nas, protoze my tohle nepouzivame. Na me to vzdycky pusobi, jsk citove vydirani
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SUCUBIS: nerikala bych mu, ze zle deti nikdo nechce, ale ze to se nedela, ze to boli a detem se to taky nelibi.

    pak v diteti vznika ta rozpolcenost, jestli je zle nebo hodne a kdyz jsem zle, tak me maminka nema rada. a to je psycho.

    ja jim rikam, ze je mam rada porad a nic to nezmeni, ale davam jim hranice jinak - to boli, to se nedela, vim, ze se nudis, vim, ze chces ven, ale nemuzeme, ...
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SUCUBIS: tak primarni je nerikat, ze je zle dite, ale ze je to zle chovani. to je nebetycny rozdil.

    ja rikala: mam te moc rada, ale tohle je osklive chovani, to se mi nelibi.

    a ano, dite doma zavrene je na nervy. proto predavam, jakmile prijdw muz a jdu to vydychat, odpocinout si.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    YMLADRIS: tak situaci co popisujes jsem zazila na 6mesicu kdyz jsem byla tehotna prave s touhle priserou a to same mi manzel i rikal :)
    nerikam mu to jen kdyz normalne zlobi, to musi udelat vazne tezkej pruser a ja z nej byt maximalne na nerva a neni to ze neotravuj, treba v pripade, kdyz tady mame navstevu a on jeci a skube veci z ruky s kteryma si ani nechce hrat a to dite treba i bouchne, tak se mu snazim vysvetlit ze se ma rozdelit a ze se pak i ostatni s nim budou chtit delit, kdyz dal napada tak mu reknu ze zly deti nikdo nechce, kdo by si chtel hrat se zlym klukem ?!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SUCUBIS: jestli si nrdelas srandu ("asi bych mu nemela rikat..") tak fakt strasit decka je krucinal krajne nelogicky!
    byt zavrenej doma je pro nektery deti asi takovy peklo jak kdyz ty bys byla zavrena v posteli na zadech s tehotnym brichem, skucela a trapila se. a ted si ptedstav ze ten, kdo ma radove lepsi zdroje a situaci - treba tvuj chlap - by vykoumal genialni, ze pomuze tim, ze te bude stresovat aby te ani nenapadlo z ty postele lezt. vykladal by ti janevim ze zabijes svoje decko...
    kratkodobe bys mozna dala pokoj, ale co by tim vyresil? akorat by ti pridal dalsi stres. co bys od opory podpory cloveka na tvoji strane chtela v tezke situaci zavrenosti? aby ti pomahal tim projit. a od toho tady jsi pro svy decko. nee "neotravuj nebo te nikdo nebudem chtit". to mu muzes taky privazat tezkej bagl na zada. je mi rozumet?
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    ADD: jaaato spis vnimam tak, ze se proste potrebuju vykecat ze nemam moc jinak s kym, tak jim rikam i hovadiny a co se bude dit i mimo jejich radius :) a kdyz je mam na sobe tak to snad ani nejde na ne nemluvit, co se tyce mazleni, tak prisera kolikrat nestaci zdrhnout kdyz ho zajmu a vymazlim, ale zas se pak silene smeje a krici jeste jeste, uz to i zacal milacek oplacet, je proste cim dal vic k sezrani a uz nekolikrat udelal takovy muckaci vypad i na brasky :D
    ostatne ja tady asi dost vybocuju, alternativni ani bio matka nejsem
    YMLADRIS: to bych mu asi mela prestat rikat, ze je zlobivej kluk a zlobivy deti nikdo nechce (ale to reknem jen kdyz uz vazne leze na nerva od probuzeni az do setmeni), kdyz na nej uz nic neplati, jak je doma zavrenej tak zlobi co to da jak se nudi :/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: eee dobre beru to jako ze mam zvysit prioritu dodelani treba aspon te nastenky aby bylo zjevnejsi co to to kontaktni rodicovstvi je

    Ve zkratce - se prislo na to, ze deckam nestaci vyziva teplo sucho atd. ale ze totalne chradnou skrz SEPARACI. Miminka ziji hlavne fyzicky, takze ne-separace ("vazba" - attachment) se u nich posiluje skrz veci jako bonding noseni spani mazleni kojeni...
    Fyzicky kontakt je dulezity furt, ale cim vetsi decko tim rozvinutejsi ma psychologicke potreby. SEPARACE je neco jak kdyz se odcizis se svym chlapem. Kdyz neproudi laska. Deje se to ponizovanim decka, hnevem, posmivanim, trestanim, podminovanim lasky, odmitanim lasky... proste batole/dite kdyz rodic se od nej oddeli/odcizi ("jsi zla holcicka nemam te rad!!") se citi podobne jako mimino kdyz ho nechas nekde samotny. Deti jsou desne adaptabilni ale CHRADNOU, resp. na vyrovnavani separace spotrebovavaji desne moc zdroju, ktere by jinak mohly vkladat do rozvoje. Kdyz ale maji pevnou vazbu (internalizuji ze rodic je OPORA, ktera je NA JEJICH STRANE), tak se muzou rozbehnout a frcet. A to je kontaktni rodicovstvi. Byt na jejich strane.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ADD: já jsem nosila nejvíc v době, kdy většinu času prospala, velmi brzy mě přerostla přes hlavu, ale pamatuju si na jednu vycházku, kdy se právě probudila a byla docela dlouho bdělá a to jsem jí furt něco valila do hlavy a ukazovala a "vysvětlovala", takže jsem asi mluvila.
    Každopádně, teď sice jezdí v kočáře, ve sporťáku a kouká před sebe, ale mluvíme spolu taky furt - ona ukazuje, komentuje, pojmenovává a je v tom věku, kdy to opakuje, dokud jí nepotvrdím, že rozumím/slyším. Takže pořád potvrzuju, rozvíjím její jednoslovná sdělení, doplňuju atp. Vlastně mám dojem, že vedeme "normální" konverzaci. A občas mám taky pocit, že na mě lidi koukají divně.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ADD: Taky mluvím na dvoutýdenní novorozeně :) Mluvila jsem na obě děti už když byly v břiše a mluvila jsem na ně i po narození.
    ADD
    ADD --- ---
    SANCHA: Se nesměj; víš, jaký mám strach (ne trvale, ale takové záblesky, jestli jsem něco nepodcenila), že opravdu kvůli té rutině dítěti ublížím nebo ho někde zapomenu? U prvního dítěte člověk o všem nějak přemýšlel, jak pozná teplotu vody ve vaničce... teď dorazím z dítětem do koupelny, dojde mi, že nemůžu říct "svleč se, vyčůrej a vlez do vany", zarazím se a teprve po řádném zamrkání ho vrazím pod kohoutek do umyvadla. :-)))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: se zviratama si taky nepovidam, to zase někde přes pusu mne. Ale s miminy jo, vždycky.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Já mluvím na děti od početí, ale prvních devět měsíců jen v duchu, s jedním krevním systémem doufám, že to vnímají i tak. :-) Vlastně jsem s nimi před porodem mluvila víc hlubokomyslně, teď spíš komentuju, co dělám. Přijde mi nezdvořilý vzít někoho do náruče a jít s ním vynést odpadky nebo zalít kytky a nevysvětlit mu, co to dělám. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Dík, že to říkáš, tady je to samá alternativní biomatka, ale když jsem přišla domů, najednou mi přišlo, že jsem tam byla asi jediná, kdo se s pětitýdenním dítětem radí, jaký koupí bráchovi tenisky.
    :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Tak já zrovna na mimino kór moc nemluvila, mně to nejde z huby, když mi dotyčný neodpovídá. Nepovídám si ani se zvířatama mimo organizační záležitosti, a plno lidí to dělá :o) Zpívala jsem, když jsme byli doma sami a nechtěla jsem, aby nebylo úplné ticho, ale mluvila jsem taky víceméně "organizačně". Co furt říkat? :o) Nezdá se, že by to dítě nějak poznamenalo v oblasti jazykového vývoje, teď si to vynahrazujeme, konverzuje se od rána do večera nepřetržitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam