• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Hele, s tím jídlem... Já nepsala, že do toho roka jsem musela málem i malovat kuchyň :D ale chce to neřešit a vydržet. Jirka mi tak do sedmi let spíš fotosyntetizoval než jedl, stravu v obvyklém množství přijímá cca dva roky. Zeleninu a ovoce minimálně, dlouho nejedl maso mimo ryb a obliboval hlavně přílohy... avšak v množství vhodném tak pro batole. Magdaléna naopak. Jí všechno a v jakékoliv úpravě. Zeleninu a ovoce si sama trhá na zahradě a dědovi chodí do lednice na salám :)

    A ono to s tou samostatností a abnormální kreativitou není úplná výhra. V bytě měla v obýváku svůj stolek a tam volně k dispozici různé barvy, lepidla, papíry... No a zeď po celé délce, do výšky dvouletého dítěte na stoličce, byla olepená výtvory, vystřiženými výkresy, pomalovaná voskovkami!, vodovkami a dokonce popatlaná modelínou,páč tam "Džíí!"..

    Trochu punk :D Konferenčák děti vyzdobily kovovými fixami a měli jsme tam opravdové skvosty... On Jířa je grafomotoricky na úrovni čtyřletého dítěte (aspergrik) a tak ty malůvky byly vážně zábavné. Naštěstí to u nás lidé považovali za standartní... po zdech v obýváku se nachází Bob Marley, Ponožky pana Semtamťuka, Vysáči, Unifiction, Znouzectnost, PunkFloid,.. rotirasistické a ekologické plakáty a koláže, nějaké undergroundové skvosty..... Teď na gruntu už má potěr vlastní prostory a tak to u nás působí momentálně až nečekaně uhlazeně.. Takže každý má hranice jinde... U nás jsme matka hipík a táta punkáč a oba vystudovaní ekologové... A náš děda, se kterým bydlíme, je silně věřící katolík :D
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Díky za sdílení! Tak to řeším dost podobně. Dobrá připomínka je ta o nedělené pozornosti - už jsem taky dávno vypozorovala, že dítě odmítnout (nechtěně, něco dělám a chci dodělat) nefunguje a jsme zpruzení oba, tedy si k němu i uprostřed činnosti snažím hned sednout a věnovat se mu a ono pak zas jde "po své vlastní touze". S ne! se taky snažíme šetřit, ale byla doba, kdy jsme to s mužem neměli úplně podchycené a pak jsme chvilku poslouchali naše dítě chodit se slovy "ne - ne - ne".
    Cyril je teda taky hodně velký živel.
    Ad LEJIMADA. Nezlob se na mně, ale po přečtení toho, co jsi napsala, jsem měla nejdřív chuť ti napsat, ať se jdeš se svejma dokonalejma dětma, které v roce jí polévku lžičkou bez bryndáku vycpat :D, ale samozřejmě naprosto souhlasím s obsahem tvého sdělení. Přijde mi přirozené učit mládě běžnému životu a denním činnostem od mala /ne v nějaké bublině, kde jsou jen kulaté hračky a bublinková fólie/, seznamovat ho s denním rytmem dospělého, ale uf. V bryndácích asi nevidím problém, přijdou mi prostě jen praktické pro matku, že u patlavých dětí nemusí převlékat 5x denně. Taky můžu napsat, že Cyril v 8 měsícíh seděl u malého rybízu a obíral si do pusy jednotlivě malé kuličky, že se mnou běžně luxuje, kouká, jak vařím, nebo ho to nebaví a hraje si na zemi v kuchyni, nůž jsem mu teda ještě nedala - asi to mám nastavené trochu jinak a i když mu to chci umožnit taky dřív než v 5 letech, tak rok mi přijde asi dost psycho. A teda, ikdyž krásně žvatlá, tak si nedokážu představit, že by mi v roce řekl, že je na židličku už moc velkej. Zatloukat hřebíky ve dvou a půl mi ale přijde úplně normální, včera jsme přidělávali poličku, Cyril si osahal všechny vrtáky, elektrický šroubovák a dneska celej den zatlouká plastovým kladívkem (tátá zatloukal do zdi hmoždinky kladivem a pak dostal názornou ukázku i Cyril).

    Ale jinak s tím jídlem to je dobré téma. Docela to řeším, protože Cyril je nejedlík, docela dlouhodobě hledám chybu ve svém přístupu. Kojím docela dost a je to strašně proměnlívé. Taky jsem začínala bramborem do ruky a občas se najedl a občas ne. Pak měl období, kdy bylo velmi těžké se trefit do jeho chuti (rajče si vemu a sním rád, jindy néé, a pak zas to jo anebo zrovna vůbec nic) až to vyústilo v to, že mu dám knížku nebo něco na hraní, případně jeho lžící, se kterou se spíš nimrá v jídle, a já ho krmím /když chce jíst a chutná mu/. Svačinky a jiné věci dávám do ruky, ale občasnou přesnídávku proste nalžičkuju. A teď právě řeším, jak postupně přenechávat iniciativu zcela na něm. Každé dítě je jiné no, závidím všem matkám, které maj žravé děti, my s mužem jíme rádi a dobře, moje máma má se mnou soucit, protože jsme nejedli nikdo z nás tří sourozenců a tak se to časem třeba sedne. A s tím ne a jídlem souvisejícím, pořád se mi nedaří Cyrilovi vysvětlit, že jídlo na zem nepatří, občas proste během jídla, když už je najedený, tak začne spouštět kousky jídla na zem a koukat po nich.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    LEJIMADA: Souhlas, taky me to napadlo, akorat jsem to uz nerozepisovala
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Podle mě je i důležité nechat děti dělat stejné činnosti, co děláme my sami. Když vařím, Madlenka mi pomáhá. To samé při úklidu a nebo přípravě do práce. Když krájím brambory, má malý ostrý nožík a krájí taky. Nikdy jsem ji ani Jířu nekrmila. Nic jsem nemixovla. Když projevili o jídlo zájem, dostali do ruky kus uvařené brambory, mrkve, květáku,... a poprali se s tím. Nikdy se nezakuckali. V roce mi oba jedli lžící sami i polívku a nikdy neměli ani brindák. Občas jsem je potom musela převlíknout, ale cítili se důležití a snažili se. Holčička vůbec potřebuje všchno osahat hodně sama bez mé pomoci. Od roka stříhá ostrými nůžkami, od roku a půl krájí nožem a od dvou umí řezat skalpelem papír. V roce mi řekla, že je velká na jídelní židličku a tak jí v kleče na židli, v roce a půl, že není mimino a nechce prso. Myslím si, že si děti ke všemu dojdou sami, jen je musíme nechat a věřit jim. A je lepší, když si ublíží pod dohledem, než na tajňačku ufikne ruku... A to je narozdíl od velkého bráchy naprostý čert... Jsem zvědavá na třetího potomka. Doufám, že živost nebude mít stále stoupající tendenci :D Včera slečna zatloukala hřebíky. Je přece už "vyrostlá"... budou jí dva a půl :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MALA_MISIA: jsem rada, ze tady tohle tema nacinas. mame 14timesicniho kluka a taky nad tim ted dost premyslim. on, kdyz zacal asi v 11 mesicich chodit, behem snad tydne byl naprosto k nezastaveni a neustale se poustel do akci, ktery byly z naseho pohledu nebezpecny (zasuvky, kabely, lezeni na nabytek atp.), my rodice jsme na sebe jen nechapave zirali a nebyli pripraveny a byla to serie ne, ne, ne, pricemz behem par dnu se nam tato negace zacala vracet (nocnik, prevlikani, uspavani :)), takze jsem tu komunikaci taky zacala resit. snazim se vyhýbat slovu ne, takze napr. tenhle kabel slouzi k vedeni el. energie a maminka ted kvuli bezpecnosti vsech udela tohle opatreni. v hodne vyhrocenych situacích rikam durazne ne (napr. dnes, kdyz zkousel kousat kabel od zapojeneho vysavace), popr. pozor a protoze neocekavam, ze uposlechne (ne ho většinou jen vic vyburcuje k cinnosti), skakam po nem.
    nechavam ho hrat si s knizkama, popr. schovam ty, ktery jsou obzvlast dulezity. nechavam ho jist samotneho lzickou i za cenu obrovskeho bordelu. Vzdycky si rikam, ze je to pro me sice narocny, ale pro nej nesmirne hodnotny.
    nabizim alternativy.
    ale obcas fakt nevim - minule na hristi, kde se polil pitim, jsem asi po pul hodine straveny v polity bunde a mikine zavelela, ze jdem domu (celkove jsme byli venku dlouho) a samozrejme rev a neeeeeeeeeee, nakonec jsem ho proti jeho vuli odnesla, ale teda fakt nevim, moc jsem se v ty situaci necitila.
    oproti vrstevnikum je takovej dost akcni a trvdohlavej, snazi se za kazdou cenu si prosadit svoji.
    kouse a skrabe, rikam mu, ze to boli, poznal slovo au a pouziva ho, kdyz je nucene prevlikanej.
    krome nedeleny pozornosti u nas taky pozoruju, ze porebuje nekdy mit volnost delat si svoje, bez asistence kohokoli (to je problem u partnera, kterej je dost uzkostlivej z hlediska bezpecnosti syna)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MALA_MISIA: Ja rikam NE, co nejmene. Ale kdyz uz, tak zamezim cinnosti a prozivam s ni tu frustraci. "Nemuzes sahat do zasuvky, mama to zakazala, chapu, ze bys chtela, ale nejde to, jsi z toho smutna ano..." pochovam, obejmu a nedovolim. Casem to pochopila a kdyz reknu, ze ne, tak se treba i rozplace, ale nedela to. Kdyz to jde, tak nabidnu nahradni zabavu - nemuzes vylejvat stavu po stole, ale muzes si prelejvat vodu u umyvadla nebo ve sprse/na zahrade... A snazim se ji naucit nejaky hry, aby se umela zabavit sama. Ted uz to jsou panenky, ale v roce prevazne prendavala veci z jedny krabice do druhy a podobne. Taky jsem treba nastrkala zajimavy predmety do kabelky a tu pak nenapadne nechala v dosahu, ona to nasla a nadsene vyndavala a zkoumala :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    MALA_MISIA: Jen k tvemu dotazu, co je kontaktni rodicovstvi u batolete, tak je to podle me nedelena pozornost - to, kdyz dite prijde a chce neco sdilet, neco delat s tebou, tak ne ho odhanet kvuli praci/uklidu/vareni, ale dat mu tu pozornost a delat veci s nim. Napr. ja s batoletem pracovala a studovala a bylo odboji, kdy jsem mela dojem, ze syn otravuje, ze porad rusi a ja potrebuju neco delat. Odhaneni, proseni, vysvetlovani nepomohlo, az pak to, ze jsem veci nechala a proste se mu chcili venovala. Nakonec se ukazalo, ze jsem tim ziskala voc casu na praci, protoze syn se nabazil kontaktu, kdy jsem byla jen pro nej a pak si hral zase sam. Myslim, ze pro nej bylo dulezite, ze jsem veci nechala a dala ho na prvni misto. A pak jsme taky meli system, ze dopoledne si kazd delame, co potrebujeme a odpoledne vyrazime spolu ven a to jsem tam jen pro nej (nevisim na telefonu, ale povidam si s nim, delame i to, co on chce).

    A s tim ne, ja se snazila, aby v batolecim veku slychaval NE jen tehdy, kdy je to fakt nutne a ne porad na nejake blbosti. Jinak to, ze dite zaziva frutraci z toho, ze mu neco zakazu, povazuji za rozvijejici a potrebne, protoze se ji uci zvladat. A v momente, kdy jsem se rozhodla, ze proste ne, tak ne a uz to dodrzet. Jen to nesmi byt porad, prpste si vybrat ty veci, na kterych ti zalezi (u nas napr. odchod do postele, to se proste nediskutuje, nebo prebaleni v leze)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALA_MISIA: pochopila a aplikovala jsem aldort tak, ze kdyz s deckem neni mozna domluva, tak pripravene prostredi spociva v tom, ze knihy posunes o metr vys/ smiris se s vyhazovanim/ doprejes decku tunu pro tebe prijatelneho vyhazovani... (resp to mam spis z moji interpretace montessori). casem vyhazovat prestane a das to zas zpet. tak to resim ja, kdyz dite na neco mentalne nema, tak zamezim pristup. s jednim deckem imo pohodlne. ne!! si nechavam na vazne situace a stejne necekam poslusnost. kazde dite je ale jine. obecne, spis situacim predchazet (aby dite nebylo unavene, v prostredi potize atd). vybodnout se na predstavu vychovy. proste jen modelovat jak se zije. aldort je zasadni jak pro prevenci (co potrebujou) tak pro tebe (nehrotit)
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Zdravím. Mám cerstve rocniho zdraveho krasneho chlapecka, ktery spi s nami, kojim, od mala nosime a kontaktníme prirozenym zpusobem, ... a uz nejakou dobu resim, ze sice prirozene rostu s ním a reaguju na nový vyvoj, ale ze oproti tomu jeste nedavnemu miminku to uz chce daleko vetsi zapojeni se do "hry". Jak za posledni mesice velmi stoupa potreba jeho interakci s okolnim svetem a nami, tak samozrejme resim potrebu hranic. Prave mam rozecteno Svoboda a hranice, laska a respekt do Rebecy Wildové a hodně mě to baví, hlavně jak popisuje potřebu hranic pro organismus a velke nejistoty pri vytvareni hranic, ktere mnozi prozivame /at uz hranice prilis direktivni nebo hranice postupne se rozmelnujici, ze radeji ustoupime vztekajicimu se diteti/. Jenze mi prijde, ze tato kniha az tak neodpovida na moje palcivejsi otazky - otazky spojene s obdobim batolecim. Konktaktni rodicovstvi, byt na nej nejsou nekde predem jasne stanovena presna psana pravidla, spociva u mimin v noseni, kojeni na vyzadani, bkm, kontakt kuzi na kuzi atd., pozdeji v laskyplne vychove a respektu, ale co je znamkou kontaktniho rodicovstvi v tom zvlastnim obdobi, kdy se z mimina postupne stava jednajici bytost, ktera casto presne vi, co chce a uz velmi zretelne dava na jevo, ze neco nechce? Dalsi dulezitym momentem zminene knihy je dulezitost "pripraveneho prostredi". To mi jde taky nejak prirozene, mame nizkou postel, ze ktere muze kdykoli rano odejit i si tam vlezt zpet, temer vsude v byte muze cokoli delat a s cimkoli si hrat, atd. Ale chci se ptat, jak je to u kontaktnich matek s otazkou rikat diteti "ne" a jak ho tem hranicim ucit. Samozrejme nehodlam dite nikdy bit, ale jak se deje to, ze diteti neco zakazu?.. kdy sice uz vi, co znamena slovo ne, ale nezna trest, kdyz to porusi? Prijde mi, ze batole je proste hnano nesmirnou touhou to zkusit a udelat, idkyz se to rodici nehodi, nebo to neni vhodne ci dobre pro jednu ci obe strany, a vysvetleni duvodu, proc se to neme dit u batolete podle mych zkusenosti nefunguje. Tak tedy uplne odstranit z bytu priciny (np. vytahovani knizek a obcas neopatrne nechtene zachazeni z knihovny) nebo se pred nej vzdy postavit a zopakovat ne? Chystam se ted i na Aldrot, a tak se chci predem zeptat (YMLADRIS?), resi Aldrot i toto obdobi? Diky za jakekoli postrehy.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    NEMESISS: ja vim, je to uplne zbytecny - diskutovat. a ja to mam, kdyz to vezmu trochu s odstupem, vlastne dost v pohode. jsem nejaka precitlivela, jakmile se jedna o prokopa, strasne se me to dotyka.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYBKA: jak nemám ráda tričko s nápisem, tak tohle je skvělé. Ale jsem strašně ráda, že ho nemusím kupovat, mě naštěstí nikdo moc do výchovy nekecá.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Dneska jsem úplně náhodou narazila na tohle, tak jsem si vzpomněla na místní debatu http://www.fler.cz/zbozi/body-moje-mamka-nepotrebuje-tvoje-rady-4004805
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MULTICAT: Taky to mam narocny s vlastní rodinou - hlavne jde o starou dobrou trojici temat: noseni + spolecny spani + kojeni/strava (syn 14 mesicu), driv me to desne vytáčelo, ztrácela jsem cas diskuzema, obhajovanim svých postupu atd., pak jsem si uvědomila, ze je to fakt generacni zalezitost a s rodicema/prarodicema nic neudelas, takze komentare prechazim s klidnym usmevem a oni dobře vi, ze si věci budu delat po svém. Jen ve vyhrocenych situacích (napr. muj tata minule daval synovi "jen ochutnat" margotku) jdu do boje. To sem asi znela dost emocne vypjate, hrozne me tata nasral (zbytek rodiny je respektujici a omezuji se na prilezitostne reci, hlavne teda moje babicka:D).
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MULTICAT: Jasně, že se tě to dotýká. Když jde jen o tebe, je to jednodušší, je to tvoje rozhodnutí, které ovlivňuje jen tvůj život. Kdežto teď ovlivňuješ život někoho jiného. A svým způsobem máš pocit, že by sis měla svůj přístup před okolím obhájit, navíc okolí má pocit, že do toho může děsně kecat.
    He he, to by tvojí babičku u mě trefil šlak.....negruntuju :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    DALEEN: ano, taky si myslim. vlastne me prekvapuje, ze se me to vsechno tak dotyka, kdyz ja byla vlastne "divna" vzdycky, bych mela bejt zvykla. asi proto, ze proste ted jde o dite, no. a ja verim, ze je to proste to nejlepsi. syn je zdravej, veselej, vyviji se dobre, je s nim sranda. vsichni vzdycky rikaj, jak klidnej a "hodnej" je (ja to nesnasim, jako kdyby mimina zlobila, uaaa).
    no jo, moje babicka (bez dudliku = spartanska vychova), ta musi mit na me pindy furt. taky jsem se ji uz jednou (konecne) vzeprela. bylo to kvuli kojeni. ja jedina z jejich vnoucat jsem cestovala, pracovala ve smysluplnejch pracich, ale pro ni je meritko kolik clovek vydela a jak moc nalajnovanej zivot ma. jo a jak moc vygruntovano mas doma, hehe. sorry, uz me zase nakrkla, jen si na ni vzpomenu. takze vsem divnejm zdar a silu! :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MULTICAT: Buď v klidu. Nejlepší pro dítě je, když ty sama věříš, že pro něj děláš to nejlepší, děláš to ráda a dítě je šťastné a prospívá. Jak k tomu dojdeš je už na tobě.
    Vzhledem k tomu, že maso nejíš tak dlouho, tak předpokládám, že víš jak do těla dostat dostatek všech potřebných živin, takže nestrádáš ani ty ani tvoje dítě. Pokud vám oběma nošení vyhovuje tak v tom není problém a bez dudlíku může dítě žít naprosto v klidu. Můj syn no taky neměl a žije a nic mu nechybí :)
    Takže buď si po svém klidně divná dál :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    IBERIA:
    MEDVED007:
    diky moc obema. no, uz jsem se trochu zklidnila. je to sranda, ale co se syn prehoupl pres 12 mesicu, tak zacal docela jist. ja chtela proste vydrzet co nejdele. rozhodne jsem chtela pockat az bude sam sedet, coz se celkem povedlo. ale okoli dost tlacilo, tak jsem s prikrmy zacala v 9. mesici. ale to bylo uplne minimalni. pak me nedavno znejistila mama, ze je prokop bledej, ze uz byl dvakrat nemocnej (prochladnul), ze skoro teda neji... jo, on je v tom taky jeden hacek, ze ja jsem veganka, a syna bych chtela mit min. vegetarianem (partner je vegetarian), nez si sam rozmysli, jak to bude chtit. maso nejim 20 let, takze pro me je to normalka. mam dva synovce vegetariany, cela rodina jsme vlastne nemasari. no, takze samozrejme mi lidi rikaj, ze mu treba bude neco chybet, klasika.
    pak jsem taky byla na rocni prohlidce, kde jsem teda priznala, ze nejime maso a doktor rekl, ze je uplne v poradku, pribira, a kdyz kojim, tak je to ok. tak znate celou mou historii :)

    prave ze se snazim nesirit, ale ja syna jenom nosim, takze uz jen to je "divny". dudlik vlastne taky nikdy nemel, na coz moje babicka reagovala, ze ma spartanskou vychovu. hehe. jo, vybrala jsem si to, tak si to musim ustat, ale je to boj. a tak obcas se z toho vyrikat pomuze, takze dik ;)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MULTICAT: ad kojení....starší holku jsem výhradně kojila 7 měsíců, ale hrubě přes 12 měsíců dostávala min. 90% energetického příjmu a skoro 100% tekutin jen z kojení.....prostě nechtěla nic jíst a už vůbec nic pít....tj. nebyla jsem kojná z přesvědčení, ale z nutnosti....okolí bude mít pindy dycky....buď kojíš málo nebo moc , dítě se cpe nezdravým nebo moc zdravým...a tak pořád dokola....blbý prostě je, že tématu dítě každý "rozumí" a skoro každý se s tebou chce podělit o svá moudra, čímž vlastně mateřské sebevědomí nevědomky podkopává tím spíš, když už ženská sama s tím má problém....
    řešení neznám, ale pokud nejdeš "s hlavním proudem" a řeči tě prudí, tak asi jediná cesta je se o tom pokud možno moc nešířit a dělat si potichu to svoje...asi to není nijak hrdinské řešení, ale rozhodně dítě člověka vysílí dost ,natož aby ještě plácal energií na nesmyslné spory
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    MULTICAT: ja jsem druhou dceru temer vyhradne kojila 12 mesicu i dele. Ted si presne nevzpomenu, kdy konecne vzala neco jineho na milost. Okoli mi bylo jedno, to resilo take, ze dcera se porad nosi (misto vozi). Kazdopadne to ale nemam tak, ze jsem chtela pouze kojit, jen jsem do ni proste nic jineho nedostala a to me samotnou v roce uz lehce znepokojovalo. Takze nevim, zda jsem pro tebe vhodna duse ke sdileni.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SUCUBIS: posli fotky a cenu te 4 do posty pls.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam