• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    THICKLY: zdrave tehotenstvi prirozeny porod, hovory s porodni babou...o bezplenkovce je primo knizka myslim ze se jmenuje : bez plenky....
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THICKLY: Koukni na nástěnku. Asi bych začala Konceptem kontinua, to tak nějak nastavuje zrcadlo naší kultuře a je to hodně o nošení, což je zase dobrý si rozmyslet před porodem, abys třeba zbytečně nekupovala nějakej super drahej kočárek.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Doporucili by jste mi nejakou knizku od tehotenstvi do treba 1. roku ditete? Lehce alternativni, ktera podporuje prirozeny porod, nenastrihavani, dotepani pupecniku, bezplenkova metoda...
    PETPET
    PETPET --- ---
    Treba se bude nekomu hodit... V dobrichovicich vznikla nova skola!
    Škola Kairos | Základní škola, která Tě baví
    http://www.skolakairos.cz/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE: Tak nějak...

    Já se nebojím, že by se najednou zrušily všechny koutky úplně všude...to se prostě nestane. A stále budou podniky, kam s dítětem radši nepůjdu, a zase jiné, kam půjdu raději. Tolerance vůči dětem se ve společnosti nevybuduje za týden, někteří podnikatelé si holt mysleli, že když daj do kavárny koutek, tak budou mít víc zákazníků, ale nakonec je to asi víc štvalo, tak to zas rušej. No co, mě to neomezuje, nevybírám si kavárnu primárně podle toho, jestli je tam dětský koutek, dítě už je schopné stolovat poměrně kultivovaně. A ta vzájemná tolerance se holt nevybuduje za den, ani za rok, vybuduje se tak, že rodiče budou s dětmi chodit všude, ale zároveň se tam s dětmi budou chovat vhodně. Psaní nasraných článků na internetu tu toleranci moc nevybuduje imho.
    INUSHKA: Já mám třeba dětské kavárny ráda (typu Divokých matek), ten šrumec mi tam nevadí, sejdeme se tam třeba s přáteli, popijeme, děti odložíme do herny...Ale je to taky podnik od podniku, v Divokých matkách se mi líbí, nedávno navštívený Králík v rádiu mi nějak nesedl. Ale třeba Matky sobě v Kutné Hoře zase jo... A na druhou stranu zase vůbec nemám ráda ty herny, tam mě nikdo nedostane, to je pro mě nuda (tam je to na můj vkus příliš zaměřené primárně na to, že se zabaví dítě, ale já se tam nebavím, a tahat tam přátele taky nebudu).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LAMIA: Já teda, stejně jako u kouření, nechápu, proč se to takhle řeší. Snad si každej majitel podniku může určit, pro koho ten podnik dělá, jestli bude mít popelníky nebo dětskej koutek. Jako matka oceňuju ty koutky, ale ještě nedávno jsem považovala za důležitý ty popelníky a nejlíp i možnost kouřit trávu, takže bych byla ráda, kdyby bylo k mání obojí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já bych řekla, že to je skoro ten podobný problém, jako otázka sexismu a genderových stereotypů. Když se řekne "dítě", tak se myslí to uřvané, a když se řekne "blondýna", tak se myslí ta blbá. A pak se hrozně moc ŘEŠÍ, jak to je špatně, že přece i dítě může být v kavárně hodné a blondýna se může stát vrcholnou političkou nebo vedoucí velké firmy, a jak k tomu přijde s takovýma výchozíma podmínkama. Prdlajs. Když se žena se světlými vlasy stane političkou nebo ředitelkou, tak nikoho v tu chvíli ani nenapadne, že je vlastně blondýna. Ale když blbě zaparkuje, tak to kecy o blbých blondýnách budou, to jo. A s dětmi je to prakticky totéž, když se chová přiměřeně, nikoho nenapadne řešit, co tam dělá dítě. Řešení je jednouché - vychovávejme děti a parkujme jako lidi :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LAMIA: Přesně. Myslím, že všichni se shodneme, že v kavárně nemá co dělat kdokoliv, kdo tam dělá bordel, ať je to dítě nebo dospělý. Ale ten původní článek, který to rozpoutal, nehovoří o lidech nebo aspoň o dětech dělajících bordel, ale o dětech obecně.
    No a druhý problém je v tom, co kdo vnímá jako ten "bordel". Naše společnost opravdu není moc přátelská k dětem. Jo, máme hromady dětských kaváren, hřišť, heren, mateřských center... ale to není přátelskost k rodině, to je z nouze ctnost, která právě vytváří tu izolaci, uzavřenou bublinu dětského světa, protože přece když jsou k dispozici místa pro děti určená, tak co se mají děti co cpát jinam, mezi dospělé. Matky mají dospělý svět opustit a odejít do toho dětského. A když si troufnou to porušit, tak běda když se děti v tom dospělém světě chovají jako děti. Přiměřeně svému věku a vzhledem k němu i situaci, ale prostě ne tak kultivovaně jako dospělí - označí se to za dělání bordelu a vyhlásí se, že děti patří do dětského světa, ne mezi dospělé.
    Já taky tahám děti všude možně a většinou žádný konflikt nenastane, ale i mně se už párkrát stalo, že měl někdo kecy kvůli miminu (miminu, nikoli vzteklému batoleti) brečícímu v trolejbuse, kvůli kojení nebo proto, že batole nesedělo bez hnutí na židli, ale hrálo si pod stolem a lezlo (vyzuté, samozřejmě) po lavici kolem našeho stolu.

    MEDVED007: No a co třeba připustit, že lidé jsou různě citliví na neverbální signály a energii, kterou vysíkají ostatní? To že ty nevnímáš, když na tebe někdo hledí úkosem a s nevolí, to je tvoje výhoda. Neznamená to ale, že se to nikdy a nikomu neděje. Je-li na to někdo citlivější, vnímá to a není mu to příjemné, což ovšem není nic k řešení s odborníkem.

    A pokud jde o dětské kavárny, podle mě je to v podobě, jakou nejčastěji mají, nesmyslný a zbytečný typ podniku. Když jdu do kavárny, tak proto, že si chci v aspoň relativním klidu vypít to kafe a obvykle s někým popovídat. Na místě, kde je taková koncentrace dětí, jako v dětských kavárnách bývá, to ale nejde, protože musím být neustále za zadkem dítěti, hlídat aby se mu něco nestalo nebo něco neprovedlo, a řešit spory o lopatičky, to všechno v neustálém řevu. Daleko příjemnější je mi podnik, kde mi třeba ke stolu přinesou pastelky a nechají moje ditě lézt po té lavici a zkoumat záclony a kytky na parapetu, zatímco já si povídám se spolustolovníky. Je-li mým záměrem nechat dítě pohrát s ostatními dětmi a s neokoukanými hračkami, půjdu radši na hřiště s vlastmí termoskou nebo v zimě do herny, kde sice zaplatím vstup, ale nebudu se muset cítit trapně, že celé odpoledne srkám to pověstné jedno kafe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LAMIA: na mě všichni čuměli, když jsem nosila děti v šátku, protože to byl pravěk šátků a moc lidí děti nenosilo....mmch, teď mi přijde, že zase nosí čím dál méně lidí......a nejen že čučeli, ale (a to hlavně) vždycky se našel nějaký chytrák, který měl potřebu to komentovat....někdy pozitivně, někdy negativně....to už je fuk, ale prostě se mnou poklábosit a sdělit mi svůj názor, který mi byl úplně u zadku.....velmi mě to obtěžovalo a ač jsem nosila ráda, tak se mi odlehlo, když jsme se zařadili do běžného dětského davu, který nikdo neřešil
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Já nevim, já reaguju jen na to, cos psala :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Ale ten článek na idnesu přece není odrazem nějaké schizofrenie matek, že na ně všichni čumí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Já mám pocit, že tady v čr lidi blbě čuměj tak nějak obecně :-) Ale sama blbě čumim (aspoň mi to lidi řikaj, můj neutrální výraz vypadá smutnonaštvaně, záleží, kdo hodnotí ), tak mám asi pochopení :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    MEDVED007: myslim, že jsem ten poslední člověk co hrotí zda jde někam s dítětem. Netvrdím přece, že je to všude. Ale stává se mi to - a neřekla bych, že by to bylo tím, že sebe a okolí pozoruju a mám opravdu kolem sebe lidi, který kvůli tomu nikam moc s dětma nechodí.

    LAMIA: nevím co měla být ta poslední věta, pardon za nedokončenou myšlenku
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Je velkou výhodou být sociální ignorant, který netuší, co mají osoby u vedlejších stolů na sobě, natož pak jaké mají pohledy :D
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LAMIA: "Jak přijdu někam kde na mne všichni u vedlejších stolů s hnusnym pohledem: jeslti ti to dítě začne dělat bordel budeme zlý" .....nechápu, s dětma jsem byla v milionu restaurací a v životě jsem takovou zkušenost neudělala.....přijde mi, že to trochu hrotíš....pokud máš pocit, že tě okolí nějak moc pozoruje, tak bys to měla řešit se specialistou :-) normální je, že si tě lidi ani nevšimnou, dokud se nic neděje, tak nemají důvod na tebe čučet.....
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Já bych jen upozornila, že tón článku vychází z toho na jaký článek je to odpověď.
    Mne teda dlouho nic nezvedlo ze židle jako toto: http://zpravy.idnes.cz/detske-koutky-v-kavarnach-09p-/domaci.aspx?c=A151220_152640_domaci_jkk
    Tak odporný tendenční článek který je na něco jiného než téma migrantů jsem dlouho nečetla a vůbec se odpovědi nedivim.

    Ona celá ta diskuze je totiž trochu jako s tím nekouřením v hospodě. Blbě je, že se vůbec kouřilo a je jasný, že se kuřáci bráněj aby se přestalo, protože přijdou o svůj standard. U nás nejsme moc zvyklý žít s dětma (hodně jezdím do jižních států a to je uplně jiná realita). A ta citace tý montessori je dost přesná.

    A moje zkušenost s dcerou, kterou od dětství tahám všude. Nikdy žádný problém, když jsem v klidu. Jak přijdu někam kde na mne všichni u vedlejších stolů s hnusnym pohledem: jeslti ti to dítě začne dělat bordel budeme zlý, tak to na ní přenesu a bordel přijde. Když se někde cejtim dobře ani jako mimčo ani jako tříleťačka nikde nejančí, neřve a neběhá. A to že reakce na článek je o tom jak si máme .
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    _PU: mam čtyři děti a už jsem s nimi absolvovala ledacos, včetně přednášek, koncertů, divadla, kina, kaváren, restaurací, výstav, galerii, vlaků, letadel a taky dobu považuji čím dál víc za baby friendly . Tón toho článku mi ale vadí, protože se jedná o vlamuje do otevřených dveří a navíc si ho některé matky zase vyloží tónem "jsem matka a kdo je víc "
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    _PU: Problém je to především těch matek, které si neumí své ratolesti usměrnit... A promiň, ale kojení na veřejnosti, tak, že všem ukazuji své kozy, považuji také za nevychované. Pokud chci dítě nakojit, zalezu si někam do klidu, je to lepší pro všechny.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    _PU: Hele mně se zdá, že to je o vnitřním nastavení. Nastaví-li si to někdo tak, že je problém vyjet s kočárkem po eskalátoru, pak to problém bude. Znám lidi, pro které je problém dojet někam po Praze, že je to daleko. A jsou lidi, kteří si připadaj nějak diskriminovaný, když maj dítě. Já nevim, já nic takovýho nezažila, a to jsem s dítětem vždy sjížděla celou republiku, chodila na výstavy, do muzea, na festivaly, na přednášky...dnešní doba je neuvěřitelně baby-friendly. Ano, může to být lepší, města mohou být bezbariérovější (což člověk pocítí ještě víc, když zná nějaký vozíčkáře, kočárek je ještě v pohodě), může být víc vhodných restaurací, akcí pro děti a celkově větší tolerance k dětem a rodičům, ale nepřijde mi, že by to bylo na špatný cestě, přijde mi, že právě tam to míří. Opakuju, je to v hlavě imho. Přistupuje-li člověk k situaci primárně negativně, pak na ní hledá právě toto negativní. Ale to podle mě není cesta vpřed. Není to cesta k diskuzi, stejně jako tímto _PU tónem nedojde k přínosné diskuzi, to na sebe akorát jedni a druzí začnou štěkat svá práva a bude konec.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    _PU: srovnáváš nesrovnatelné.....důchodce ani vozíčkář si svůj stav nevybrali a nemají jinou možnost než konat tak, jak konají.....toleruji je ráda a věř nebo ne, já jim klidně i pomůžu......matky s malými dětmi mají zcela jistě možnost společensky se vyžít tak, aby z toho nepadal strop restaurace

    mmch, jsem matkou dvou dětí, které jsem brala do restaurací a i do galerií a veřejných prostor zcela běžně....ale vždycky s vědomím, že moje děti jsou moje zodpovědnost a já musím udělat maximum, aby pokud možno neprudily nikoho dalšího....protože moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého....takže ano, jsem zlá matka, která vyžaduje, aby děti byly v galerii potichu, nehonily se tam a nedělaly alotria jinak okamžitě odcházíme....v restauraci sedí u stolu a přiměřeně společensky se chovají, případně si můžou v klidu hrát v prostoru k tomu určenému.....když byla mladší dcera mimino a první rok života prokřičela, tak jsme prostě tyhle aktivity utnuli.....z ohledu k ostatním.....ač mi s ní doma bylo sakra úzko, ale nevidím důvod, proč to přenášet ven
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam