• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Začínám objevovat pozitiva společného spaní s dítětem (zejména tu, že dítě se kojí s poloviční frekvencí). Ale mám pár otázek na ty, kteří mají víc zkušeností.
    Přikrýváte dítš svojí peřinou?
    Jak to děláte, abyste mohly v noci měnit polohy a přitom dítě nevzbudily a nezalehly? Já jsem se sice vyspala nečekaně dlouho v kuse (5 a půl hodiny!!!), ale jsem totálně rozlámaná, mám přeleženou ruku a zablokovaný krk.
    Pokud při kojení vleže střídáte prsa, jak to děláte? Přehazujete dítě (nerozeřve se přitom? Jorika ano) nebo jste se naučily kojit i z horního prsa?
    A nakonec - když usneme při kojení, Jorika zůstane spát na boku. Nevadí to? Není to pro pětiměsíční mimino nevhodná poloha na noční spánek?

    Omlouvám se, jestli se ptám jako idiot, ale já jsem dost nekontaktní člověk (ve spánku potřebuju svůj prostor), Malvína taky odmalinka líp spala ve vlastní posteli a kojit vleže jsem se s ní nikdy nenaučila (ona prostě to prso neudržela v puse). Dítě, které chce spát nalepené na mě je pro mě novinka a narovinu přiznávám, že poměrně nepohodlná (tím spíš, že máme postel jen 160cm).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THICKLY: Koncept kontinua je prave o tom prichodu na svet, o prechodu z delohy na svet. Ze dite ocekava navazujici podminky u mamy na tele (a misto toho casto velkej zlom a ted si tu lez samo)...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    KOTENCE: MULTICAT: SANCHA: Na Konceptem kontinua jsem narazila uz vickrat a dle nazvu jsem myslela ze je spise pro pokrocile uzivatele. Kouknu i na ty Miminka v bezpeci nebo Odenta. Dekuju
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: jo a odent, to je ... buh :)
    Stale se vracim k te predstave jak zena rodi v tiche, potemnele mistnosti a v rohu si strikuje porodni baba. Genialni. Kdybych umela malovat, mam tu scenu doma ;)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: no, mam pocit, ze toho moc neni, teda z toho "jineho" pohledu... kniha miminka v bezpeci obsahne opravdu vse, pro me to byl skoro zazrak cist neco, co jsem podvedome citila jako spravne, ale neznala nikoho, kdo by jel mimo proud a nechoval se k detem s despektem...
    Ostatni knizky jsou uz spise o vetsich batolatech a starsich.
    Ja osobne se stale vracim ke kniham Rebecy Wild(ove), vydala dharma gaia, aktualne znivu ctu a nasla jsem si zase spoustu veci...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    THICKLY: za me miminka v bezpeci, je to na nastence, je tam porod, kojeni, bezplenkovka... kniha mi dala dost...
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    THICKLY: zdrave tehotenstvi prirozeny porod, hovory s porodni babou...o bezplenkovce je primo knizka myslim ze se jmenuje : bez plenky....
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THICKLY: Koukni na nástěnku. Asi bych začala Konceptem kontinua, to tak nějak nastavuje zrcadlo naší kultuře a je to hodně o nošení, což je zase dobrý si rozmyslet před porodem, abys třeba zbytečně nekupovala nějakej super drahej kočárek.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Doporucili by jste mi nejakou knizku od tehotenstvi do treba 1. roku ditete? Lehce alternativni, ktera podporuje prirozeny porod, nenastrihavani, dotepani pupecniku, bezplenkova metoda...
    PETPET
    PETPET --- ---
    Treba se bude nekomu hodit... V dobrichovicich vznikla nova skola!
    Škola Kairos | Základní škola, která Tě baví
    http://www.skolakairos.cz/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE: Tak nějak...

    Já se nebojím, že by se najednou zrušily všechny koutky úplně všude...to se prostě nestane. A stále budou podniky, kam s dítětem radši nepůjdu, a zase jiné, kam půjdu raději. Tolerance vůči dětem se ve společnosti nevybuduje za týden, někteří podnikatelé si holt mysleli, že když daj do kavárny koutek, tak budou mít víc zákazníků, ale nakonec je to asi víc štvalo, tak to zas rušej. No co, mě to neomezuje, nevybírám si kavárnu primárně podle toho, jestli je tam dětský koutek, dítě už je schopné stolovat poměrně kultivovaně. A ta vzájemná tolerance se holt nevybuduje za den, ani za rok, vybuduje se tak, že rodiče budou s dětmi chodit všude, ale zároveň se tam s dětmi budou chovat vhodně. Psaní nasraných článků na internetu tu toleranci moc nevybuduje imho.
    INUSHKA: Já mám třeba dětské kavárny ráda (typu Divokých matek), ten šrumec mi tam nevadí, sejdeme se tam třeba s přáteli, popijeme, děti odložíme do herny...Ale je to taky podnik od podniku, v Divokých matkách se mi líbí, nedávno navštívený Králík v rádiu mi nějak nesedl. Ale třeba Matky sobě v Kutné Hoře zase jo... A na druhou stranu zase vůbec nemám ráda ty herny, tam mě nikdo nedostane, to je pro mě nuda (tam je to na můj vkus příliš zaměřené primárně na to, že se zabaví dítě, ale já se tam nebavím, a tahat tam přátele taky nebudu).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LAMIA: Já teda, stejně jako u kouření, nechápu, proč se to takhle řeší. Snad si každej majitel podniku může určit, pro koho ten podnik dělá, jestli bude mít popelníky nebo dětskej koutek. Jako matka oceňuju ty koutky, ale ještě nedávno jsem považovala za důležitý ty popelníky a nejlíp i možnost kouřit trávu, takže bych byla ráda, kdyby bylo k mání obojí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já bych řekla, že to je skoro ten podobný problém, jako otázka sexismu a genderových stereotypů. Když se řekne "dítě", tak se myslí to uřvané, a když se řekne "blondýna", tak se myslí ta blbá. A pak se hrozně moc ŘEŠÍ, jak to je špatně, že přece i dítě může být v kavárně hodné a blondýna se může stát vrcholnou političkou nebo vedoucí velké firmy, a jak k tomu přijde s takovýma výchozíma podmínkama. Prdlajs. Když se žena se světlými vlasy stane političkou nebo ředitelkou, tak nikoho v tu chvíli ani nenapadne, že je vlastně blondýna. Ale když blbě zaparkuje, tak to kecy o blbých blondýnách budou, to jo. A s dětmi je to prakticky totéž, když se chová přiměřeně, nikoho nenapadne řešit, co tam dělá dítě. Řešení je jednouché - vychovávejme děti a parkujme jako lidi :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LAMIA: Přesně. Myslím, že všichni se shodneme, že v kavárně nemá co dělat kdokoliv, kdo tam dělá bordel, ať je to dítě nebo dospělý. Ale ten původní článek, který to rozpoutal, nehovoří o lidech nebo aspoň o dětech dělajících bordel, ale o dětech obecně.
    No a druhý problém je v tom, co kdo vnímá jako ten "bordel". Naše společnost opravdu není moc přátelská k dětem. Jo, máme hromady dětských kaváren, hřišť, heren, mateřských center... ale to není přátelskost k rodině, to je z nouze ctnost, která právě vytváří tu izolaci, uzavřenou bublinu dětského světa, protože přece když jsou k dispozici místa pro děti určená, tak co se mají děti co cpát jinam, mezi dospělé. Matky mají dospělý svět opustit a odejít do toho dětského. A když si troufnou to porušit, tak běda když se děti v tom dospělém světě chovají jako děti. Přiměřeně svému věku a vzhledem k němu i situaci, ale prostě ne tak kultivovaně jako dospělí - označí se to za dělání bordelu a vyhlásí se, že děti patří do dětského světa, ne mezi dospělé.
    Já taky tahám děti všude možně a většinou žádný konflikt nenastane, ale i mně se už párkrát stalo, že měl někdo kecy kvůli miminu (miminu, nikoli vzteklému batoleti) brečícímu v trolejbuse, kvůli kojení nebo proto, že batole nesedělo bez hnutí na židli, ale hrálo si pod stolem a lezlo (vyzuté, samozřejmě) po lavici kolem našeho stolu.

    MEDVED007: No a co třeba připustit, že lidé jsou různě citliví na neverbální signály a energii, kterou vysíkají ostatní? To že ty nevnímáš, když na tebe někdo hledí úkosem a s nevolí, to je tvoje výhoda. Neznamená to ale, že se to nikdy a nikomu neděje. Je-li na to někdo citlivější, vnímá to a není mu to příjemné, což ovšem není nic k řešení s odborníkem.

    A pokud jde o dětské kavárny, podle mě je to v podobě, jakou nejčastěji mají, nesmyslný a zbytečný typ podniku. Když jdu do kavárny, tak proto, že si chci v aspoň relativním klidu vypít to kafe a obvykle s někým popovídat. Na místě, kde je taková koncentrace dětí, jako v dětských kavárnách bývá, to ale nejde, protože musím být neustále za zadkem dítěti, hlídat aby se mu něco nestalo nebo něco neprovedlo, a řešit spory o lopatičky, to všechno v neustálém řevu. Daleko příjemnější je mi podnik, kde mi třeba ke stolu přinesou pastelky a nechají moje ditě lézt po té lavici a zkoumat záclony a kytky na parapetu, zatímco já si povídám se spolustolovníky. Je-li mým záměrem nechat dítě pohrát s ostatními dětmi a s neokoukanými hračkami, půjdu radši na hřiště s vlastmí termoskou nebo v zimě do herny, kde sice zaplatím vstup, ale nebudu se muset cítit trapně, že celé odpoledne srkám to pověstné jedno kafe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LAMIA: na mě všichni čuměli, když jsem nosila děti v šátku, protože to byl pravěk šátků a moc lidí děti nenosilo....mmch, teď mi přijde, že zase nosí čím dál méně lidí......a nejen že čučeli, ale (a to hlavně) vždycky se našel nějaký chytrák, který měl potřebu to komentovat....někdy pozitivně, někdy negativně....to už je fuk, ale prostě se mnou poklábosit a sdělit mi svůj názor, který mi byl úplně u zadku.....velmi mě to obtěžovalo a ač jsem nosila ráda, tak se mi odlehlo, když jsme se zařadili do běžného dětského davu, který nikdo neřešil
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Já nevim, já reaguju jen na to, cos psala :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Ale ten článek na idnesu přece není odrazem nějaké schizofrenie matek, že na ně všichni čumí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LAMIA: Já mám pocit, že tady v čr lidi blbě čuměj tak nějak obecně :-) Ale sama blbě čumim (aspoň mi to lidi řikaj, můj neutrální výraz vypadá smutnonaštvaně, záleží, kdo hodnotí ), tak mám asi pochopení :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    MEDVED007: myslim, že jsem ten poslední člověk co hrotí zda jde někam s dítětem. Netvrdím přece, že je to všude. Ale stává se mi to - a neřekla bych, že by to bylo tím, že sebe a okolí pozoruju a mám opravdu kolem sebe lidi, který kvůli tomu nikam moc s dětma nechodí.

    LAMIA: nevím co měla být ta poslední věta, pardon za nedokončenou myšlenku
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Je velkou výhodou být sociální ignorant, který netuší, co mají osoby u vedlejších stolů na sobě, natož pak jaké mají pohledy :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam