• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONELLE: Kočka žádné místo v žádné hierarchii nemá. Kočka není smečkové zvíře, žije někde, kde se jí žije dobře, a když se tam podmínky změní k horšímu, tak ona začne podnikat kroky, aby se zase zlepšily. Tohle jsou výchozí fakta, která je potřeba brát v úvahu, když se plánuje soužití dítěte a kočky. Jakékoli omezování práv kočky nebo vystrkování z prostoru, kde byla zvyklá pobývat, povede k tomu, že kočka se bude cítit ukřivděná a bude se tomu snažit zabránit. Právě tohle vede k nevraživosti koček vůči dětem a třeba i k poranění.
    V situaci, kdy kočka spí v posteli, bych ji tam prostě nechala a dítě přistěhovala. Kočky spí většinou na polštáři nebo v nohách, málokdy na místě, kde by leželo mimino. Řešit alergizaci je nesmysl, kočičí alergeny jsou všude v bytě a dítě je na ně už z prenatálního období připraveno, když s kočkou žila už těhotná matka.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MONELLE: já teda ani u jednoho dítěte poměrně záhy noční odkrknutí řešit nemusela, nevadilo jim to, tak záleží, jaký bude to tvoje
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MONELLE: Jorice už je skoro půl roku, na prdy už netrpí. Zpočátku nám po každém kojení půl hodiny řvala, to by bez odkrknuté bylo nemyslitelné. Teď už to v noci neřeším. Z tohož důvodu už neřeším ani monitor dechu. V prvních měsících ho v postýlce měla, jsem paranoidní.

    YMLADRIS: Já si nemyslím, že ych ji zalehla celou, ale třeba ručičku, to už si musím kontrolovat vědomně, což znamená přk každém převalení se zcela probrat. A matrace vvyndat nemůžu, jsou v jedom kuse s rámem. To bychom museli koupit nové, ale budoucí ložnice se nám větší postel nevejde, čili celkem velká investice na rok až dva... nechcevse mi do toho, no. Krom toho, s mou alergií na prach potřebuju postel vysokou, u země se nevyspím.

    SANCHA: Aha, to převalení je dobré, akorát na to já nemám prostor :-(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MONELLE: nemeli jsme. existuje sensor ktery zacvaknes na plinku, snima pohyb bricha, to by asi slo. snooza ci tak nejak
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    MONELLE: a kdybych senzor dala do naší postele a měla dítě na tom, tak asi by to snímalo i moje či mužovy pohyby, dech..
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    YMLADRIS: řešíš - řešíte nějak nepřítomnost nannynky (senzoru) když spí dítě s tebou v posteli? Druhé dítě mi na nannynce oprávněně "houkalo" a museli jsme ho oživovat, několikrát během šestinedělí, ač byl donošený, zdravý, plně kojený, a ted čekám třetí a moc bych chtěla být u novorozence co nejblíž to jde - aby cítilo moji vůni, teplo, pocit bezpečí, ale mám strach aby během spánku nepřestalo dýchat tak, jako to uměl předvést syn...
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    INUSHKA: takže v nočním režimu neřešit že neodkrkne, jo? nemá pak horší bříško - kroucení? Toho se trochu bojím, jinak to plánuju stejně, tchán mi vyrábí přídatnou postýlku k té mé, aby na dosah ruky a nemusela jsem vstávat.
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    THICKLY: v sousední diskuzi se to kdysi řešilo s tím, že si má matka srovnat priority a případně otázku otočit - jak s kočkou, když bude v posteli mimino. Osobně nevím, jak se chovají kočky k novorozenci, jestli může vzniknout žárlivost, drápnout... já osobně bych nic neriskovala, ani případnou alergizaci, škrábanec - u novorozence, možná později, ale obecně si myslím, že aspon na to spaní má dítě nárok na to, spát v prostoru, které náleží jen jemu - u mámy nebo v postýlce, jak se to nastaví. Kočka by měla asi pochopit, kde je její místo v hierarchii a že mimino je nade vše. Můj názor.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: neprikryvam spi ve svem spacaku

    naucila jsem se kojit z horniho prsa

    ad nezalehnuti - verim laktacni lize, ktera ma za to, ze pokud nejsi opila nebo pod praskama, tak by sis vsimla ze dite nejak zalehavas. Asi musis zkusit a uvidis jaky mas z toho pocit. Tata uz dite zalehnout muze. (Nema tu hormonama dopovanou hypervigilanci)

    160cm postel je nesmysl, vyndej matrace dej je na zem a pridej vedle jeste dalsi matraci

    co nejlepe si poresit spanek je tvoje hlavni priorita
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MULTICAT: No já právě ani předtím nevstávala, dětskou postýlku mám bez bočnice přiraženou vedle svojí postele, takže mimino na dosah ruky, když chce mlíko, tak jen sednu, opřu se o pelest a mimino vezmu, po nakojení spící zas položím a sama spím dál. Akorát že poslední dobou začala být v noci neklidná, hůř po tom kojení znovu usínala, manipulací se vždycky probrala... Tak jsem si řekla, že zkusím nakojit vleže v posteli a pak ji tam nechat. Jí to zjevně vyhovuje, spí klidněji, ale pro mě je to teda téměř po všech stránkách horší než předtím. Jediná výhoda je ten delší spací interval a to ještě není ověřeno, že to bude trvalý stav.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Se mnou spi kocka, bojim se aby mi pak mimco nezalehla. Resil jste nekdo tenhle problem?
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    INUSHKA: ja se synem spim od jeho narozeni, i v nemocnici jsem si ho dala do postele - byli jsme u steny, nastesti :)
    od prichodu z nemocnice pod jednou dekou. Uz odmala spal obcas na boku, ale pravidelne mozna az tak od pul roku... nepamatuju si. Nejdrive jsem ho na kojeni prendavala ze strany na stranu, nekdy jsem si v noci i "pololehla", ale pozdeji jsem se naucila kojit i z "horniho" prsu a je to lepsi, nejsem v noci tak aktivni a lepe se vyspim (ja blahova ze zacatku davala v noci i na nocnik, nechapu).
    K tomu prostoru... no, ja vzdy potrebovala hodne prostoru, dlouhy, neprerusovany spanek, coz ted rozhodne nemam. Zvykla jsem si. Syn ma ted 16 mesicu a stale kojim i v noci, nekdy hooodne casto, jako napr. poslednih par noci. Ja odstavovat nechci. Proste jsem si to nejak srovnala, ze to neni naporad, bude lip... spolecne spani je pro me pohodlnejsi nez vstavat.
    Jo, a postel mame 180 sirokou, nizkej futon...
    Sorry, ze je to tak dlouhy, asi jsem se po dnesni probdele noci potrebovala zase presvedvit ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Začínám objevovat pozitiva společného spaní s dítětem (zejména tu, že dítě se kojí s poloviční frekvencí). Ale mám pár otázek na ty, kteří mají víc zkušeností.
    Přikrýváte dítš svojí peřinou?
    Jak to děláte, abyste mohly v noci měnit polohy a přitom dítě nevzbudily a nezalehly? Já jsem se sice vyspala nečekaně dlouho v kuse (5 a půl hodiny!!!), ale jsem totálně rozlámaná, mám přeleženou ruku a zablokovaný krk.
    Pokud při kojení vleže střídáte prsa, jak to děláte? Přehazujete dítě (nerozeřve se přitom? Jorika ano) nebo jste se naučily kojit i z horního prsa?
    A nakonec - když usneme při kojení, Jorika zůstane spát na boku. Nevadí to? Není to pro pětiměsíční mimino nevhodná poloha na noční spánek?

    Omlouvám se, jestli se ptám jako idiot, ale já jsem dost nekontaktní člověk (ve spánku potřebuju svůj prostor), Malvína taky odmalinka líp spala ve vlastní posteli a kojit vleže jsem se s ní nikdy nenaučila (ona prostě to prso neudržela v puse). Dítě, které chce spát nalepené na mě je pro mě novinka a narovinu přiznávám, že poměrně nepohodlná (tím spíš, že máme postel jen 160cm).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THICKLY: Koncept kontinua je prave o tom prichodu na svet, o prechodu z delohy na svet. Ze dite ocekava navazujici podminky u mamy na tele (a misto toho casto velkej zlom a ted si tu lez samo)...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    KOTENCE: MULTICAT: SANCHA: Na Konceptem kontinua jsem narazila uz vickrat a dle nazvu jsem myslela ze je spise pro pokrocile uzivatele. Kouknu i na ty Miminka v bezpeci nebo Odenta. Dekuju
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: jo a odent, to je ... buh :)
    Stale se vracim k te predstave jak zena rodi v tiche, potemnele mistnosti a v rohu si strikuje porodni baba. Genialni. Kdybych umela malovat, mam tu scenu doma ;)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: no, mam pocit, ze toho moc neni, teda z toho "jineho" pohledu... kniha miminka v bezpeci obsahne opravdu vse, pro me to byl skoro zazrak cist neco, co jsem podvedome citila jako spravne, ale neznala nikoho, kdo by jel mimo proud a nechoval se k detem s despektem...
    Ostatni knizky jsou uz spise o vetsich batolatech a starsich.
    Ja osobne se stale vracim ke kniham Rebecy Wild(ove), vydala dharma gaia, aktualne znivu ctu a nasla jsem si zase spoustu veci...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    THICKLY: za me miminka v bezpeci, je to na nastence, je tam porod, kojeni, bezplenkovka... kniha mi dala dost...
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    THICKLY: zdrave tehotenstvi prirozeny porod, hovory s porodni babou...o bezplenkovce je primo knizka myslim ze se jmenuje : bez plenky....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam