• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DALEEN: Pro mě bohužel ty dny, kdy byla dcera pryč, nebyly ve znamení odpočinku, ale intenzivní práce do školy (čím dřív jsem to vše zvládla, tím dřív jsem měla dceru zpět). Takže tak trochu za trest...
    Ale jsem ráda, že alespoň pro dceru to za trest nebylo, a že má fungující a celkem mladé prarodiče, já si svoje prarodiče skoro nepamatuju, a vídali jsme se tak jednou ročně. Takže jsem ráda, že dcera zažije tyhle další dimenze širšího rodinného života, jistě to bude jedině přínosné...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TORUVIEL: Ano, separační úzkost ze strany matky.... i když na druhou starnu. Jsem si se synem zvykla, že bývá pryč. Sice se mi stýská a těším se na něj, ale snažím se si to volno maximálně užít a odpočinout si. Takže se občas přistihnu, že se mi vlastně až tak moc nestýská. Navíc vím, že si to s prarodiči užijí, rozšiřuje jim to obzory, dělají věci na které já nemám čas nebo trpělivost (nebo obojí). Všichni jsou spokojení.
    Ale je fakt, že takhle to funguje díky tomu, že máme oboje prarodiče takřka v docházkové vzdálenosti (moji rodiče bydlí asi deset minut procházky od nás) a mají velký zájem hlídat.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MULTICAT: ja děti taky dávám nerada, když jsou malé, ale u muže to beru tak, ze bud jsou se mnou nebo s ním, on je nehlida, proste máma nebo táta jsou oba hlavni.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DALEEN: Taky jsem dávala od začátku hlídat dost, v 8 měsících byla už dcera třeba na několik dní (myslím 4 dny) poprvé sama u mých rodičů. Předtím samozřejmě oni jezdili k nám na víkendy, hlídali třeba přes noc/den apod., stejně tak rodiče mého muže. Dcera k nim má dobrý vztah.
    Občas jsem měla pak i pocit, že tou separační úzkostí trpím akorát já, když ji někde opouštím a zanechávám v péči jiných, a dcera vůbec :-)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MULTICAT: Já jsem tedy úplný opak. Syna hlídali moji rodiče od jeho třech masíců, na hodinku a já jsem si zatím byla zacvičit. A postupně trávil u prarodičů víc a víc času. V roce a čtvrt u nich naprosto v pohodě zvládnus strávit celý víkend. Výsledkem je, že nikdy neplakal když jsem odcházela (prostě odcházím, řekneme si ahoj, dá mi pusu), nemá problém spát kdekoliv a být libovolnou dobu s prarodiči, myslím že by zvládnul v klidu i jiné lidi. A byl naprosto bezproblémový nástup do školky, naopak mi brečel odpoledne, že ještě nechce jít domů.
    Dceru začali naši hlídat později. Ale v deseti měsících beze mne v pohodě vydrží celý den (ještě ráno a večer kojím, takže tam zastoupit nejdu).
    Já jsem naopak ráda, že mají děti ochotně hlídající a zajímající se prarodiče, kteří s nimi chtějí trávit čas, myslím, že je pro ně přínosné, že jsou i s někým jiným než jen se mnou. Podle mě má mít dítě velkou základnu milující rodiny (ať už jsou to příbuzní nebo přátelé).
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    NEMESISS: ja syna stale nikomu "nepujcuju".
    Na jare jsem musela xkrat k zubari a jednou odrekla hlidani v cekarne teta a prisel misto toho strejda, ten syna popadnul, dal do nositka a odesel s nim, ze tam s nim v cekarne nebude. Byla jsem brzy hotova a volala mu kde jsou. Slysela jsem synuv usedavy plac, zachvatila me panika a sama.jsem se skoro rozbrecela. Slibila jsem nam obema, ze uz to neudelam. To bylo synovi asi 9 mesicu.
    Asi.jsem divna, ale ja si myslim, ze je v roce a pul porad malej.
    Jednou jsem byla plavat a jednou na joze, hlidal muz. Bylo to ok. Ale pred cca mesicem jsem sla sama na nakup a syna to nedal...
    Ale nejak prehnane bojacnej pry neni, rika okoli :) takze ja vlastne nevim, ja bych se separacni uzkosti rada vyhla do doby, nez bude chapat, ze se vratim. Kdyz si ten luxus byt spolu muzeme dovolit...
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    SANCHA: moc se omlouvam, omylem jsem se na mobilu uklikla a uz jsem nevedela jak to zrusit :(
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    NEMESISS: Ano, v 6 měsících, trvalo to naštěstí pouze týden.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    SANCHA: Co jsem si přečetla, tak v jednu chvíli dítěti dojde, že maminka někam zmizí, ale ještě nedokáže pochopit to, že se za chvilku vrátí. Prostě matka zmizela = problém.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEMESISS: U Malvíny ne, ta byla vždycky hned s každým kamarádka a byla hlídatelná kdykoliv a kýmkoliv. U Joriky je ještě brzo soudit, ale je na mě fixovaná víc, než byla Malvína, takže tam možná něco přijde.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEMESISS: jo, tak od 5 mesicu do roka.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Zažili jste u svých dětí to, čemu se říká "separační úzkost"?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MULTICAT: wau, x-krat jsem se ji pokousela googlovat a nic, takze diky za sdileni :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    NEMESISS: no, ja ji prave taky sledovala, fb profil zmizel a ja byla smutna. A dnes jsem to objevila :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MULTICAT: super! sledovala jsem ji driv na fb, pak si (?) vymazala profil? nevedela jsem, jak se k ni na netu znovu dostat, diky!
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Pokud neznate - "vyzivny" blog Michaely Mrowetz: http://www.cykluspodpory.cz/prispevky/
    ADD
    ADD --- ---
    MONELLE: Kočku jsme z ložnice po porodu vyhodili, zrovna jarně pelichala a luxovat v šestinedělí třikrát denně mě nebavilo. Přežila to, neurazila se. Rok spala s náma v posteli, už tam zase rok nespí. Život je změna. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Dítě spí pod mojí peřinou, ale jednu dobu spalo i ve svém spacáku. Polohy měním, dítě to nevzbudí. Dvě děti jsem přehazovala, u třetího kojími z horního, případně dvakrát ze stejného. Dítě si od začátku spí jak chce, většinou na boku. Na kojení se oba budíme jen napůl, což je při naší frekvenci nutnost, moje děti jedí víc v noci než ve dne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONELLE: No jo, jenže to bys ten prostor musela mít oddělený od samého začátku. Nelze mít kočku v posteli a pak ji vystěhovat z ložnice, stejně jako nejde mít krátkosrstého psa v bytě a v půlce prosince ho umístit na zahradu. Jde to tak nebo onak, jdou i pozvolné přechody, ale nejde ze dne na den změnit pravidla.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Sice když si člověk představí, že si na malé miminko lehne kočka (v jiných domácnostech třeba pětikilová), tak to potencionální problém představuje, ale v životě jsem neslyšela o tom, že by nějaké dítě kočka fakt zalehla.
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    THICKLY: já to vidím jinak proto, že odděluji svět-prostor lidí a zvířat, ačkoliv plně schvaluji kladný vzájemný vztah, takže ode mě to ber jako hodně subjektivní pohled na věc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam