• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    Diky za odpovedi. Vnitrne zatim nejsem rozhodnuta prestat kojit, ale kdyz me vzbudi ponekolikate tak uz nad tim uvazuji...Jsem asi hrozne mekka a nechci ji prave nechat plakat, je mi z toho dost uzko. Ale asi je pravda, ze to za to pak stoji. Musi uz z toho byt unavena taky. Pokud bych ji prestala kojit uplne tak nevim jak ji uspim po obede :( Vlastne by mi vyhovovalo ji kojit jen po obede avsak nevim, jestli pobere ze ve dne ano v noci ne.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KAI: on si po čase člověk zvykne. Malou budil každý pohyb a nešla vracet do postýlky jako starší. Ten navíc do postýlky chtěl, u nás mu bylo horko. A kojení v noci mám jednoduché díky svým rozměrům.....ona fakt pohodlně dosáhne.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    1TERESKARASTY1: Odstavila bych ji na noc. U nás obě holky první noc bulely několik hodin, než usnuly. U jedný byla třetí noc už celá prospaná, druhá se budila ještě asi dva týdny, ale už jen na chvilinku. Od tý doby se ve spánku daj libivolně přenášet, takže to za to imo fakt stojí.
    A taky bych jí na noc neopouštěla, dokud jí neprospí celou.
    KAI
    KAI --- ---
    SOLEI: to ses teda husta. Mne stacilo, ze jsem vzdycky musela spat na jednom boku dokud se zase neprobudil a neotocila jsem nas (coz teda bylo vetsinou tak za hodinu a pul, ale i tak jsem se nekdy chtela otocit driv, ale mela jsem smulu, vzdycky ho to probudilo :D ). Spat jednu jedinou celou noc jen na jednom boku, uf uf uf!

    Ja se teda s ditetem v posteli dobre nevyspala. Samotnou me to prekvapilo, ale nikdy bych ty jemne nuance nedomyslela, jako treba to, ze se dite probudi, kdyz si prijdu za nim lehnout a to i v pripade, ze jsem ho pul hodiny predtim kojila a znovu uspavala. Ze mu bude vadit, kdyz se k nemu otocim zady. Ze se nebudu moct jit v noci vycurat, aniz bych ho probudila. Spani pri kojeni mi kazdy od zacatku sliboval, nikdy jsem se ho nedockala, proste jsem nedokazala spat pri tom, kjdyz mi nekdo zuzla cast tela, jeste tak citlivou, jako je bradavka. A dokud nemuzu zaujmout nejakou svoji spaci polohu, coz ta kojici vleze pro me neni.

    SIMCIIQ: tak prvni spanek ve vlastni postylce 6 hodin, to je milionovy, to jsem nikdy nezazila :D Taky jsem to pak tak zacala delat, prvni spanek do postylky, pokusit se ho vratit jeste po prvnim kojeni, ktery bylo mezi 10-11, coz vyslo obcas, po dalsim kojeni (tak za hodinu a pul :D) uz to vyslo malokdy, tak uz zustaval u me. 6 hodin v kuse spal poprve v zivote az v tech 10 mesicich, pote, co jsem ho v noci prestala uplne kojit a nekompromisne jsem ho odstehovala do jeho postylky. Kontaktni reseni to sice neni, ale to po 10 mesicich spankove deprivace uz fakt nebyla priorita.
    A taky je pravda, ze ja si spolecne spani zvolila proto, ze jsem ho povazovala za prakticke a proto, ze spatne slysim, tak jsem si nedokazala predstavit mit dite dal od sebe. Nezvolila jsem si to kvuli nejakemu kontaktnimu idealu.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    1TERESKARASTY1: jen maly detail: nechali jste ji spat samotnou, ale porad se budi a vola te (na kojeni)...udelala bych to obracene-byt s ni, aby nebyla sama, ale pak teda nekojit...i ji to treba tak vysvetlit
    KAI
    KAI --- ---
    ILLUZE: myslim ze v pripade 1TERESKARASTY1 neni potreba odstavit uplne, stacilo by, kdyz by ji odstavila na noc.

    Odhadem tak dve tri noci bys musela vydrzet nejaky ten plac, chovat ji a konejsit jinak nez prsem a pak by se mela prestat budit uplne. Ji v podstate ten zvyk v noci pit a to, ze vi, ze to prso dostane, zbytecne budi.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    1TERESKARASTY1: Zafungovalo, až když jsem se rozhodla já v sobě.
    Také nějak k létu - do té doby byly stále důvody, proč pokračovat - imunita, separační úzkost, větší vývojový skok.
    Vysvětlila jsem jí, že “mléko došlo”. Že už je velká holčička a teď už se bude pít jen voda nebo neslazený čaj.
    A najednou to šlo, když viděla, že jsem rozhodnutá. Rychleji, než jsem čekala.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    1TERESKARASTY1: kamaradka takhle (tesne pred druhymi narozeninami) nabizela kolacky, ktery chlapec miluje, a fungovalo to supr :)
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    1TERESKARASTY1: ty musis byt přesvědčena, ze uz ji prso nedáš. A az budes, tak proste nedáš. Nabidnes vodu a vydrzis treba tri hodiny řevu.
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    SIMCIIQ: :-) chlapce jsem přestala kojit v roce a pul. Dnes je mu skoro deset a kdyby mohl, spi s nami furt. Jelikož nemuze, tak aspon 3x v tydnu prijde v prubehu noci. Nekdy v pet rano a nekdy uz v jedenact. Ted, co mame mimino, je to uz dost prostorově narocne.
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    Jdu si pro radu ci nazor. Mala spi s nami v posteli v loznici, jsou ji dva roky a dva mesice a postylku v detskem pokoji ma akorat na hrani (nez treba vyvetrame v ostatnich mistnostech pruvanem a tak, chvili si tam neco kuti). Nechtela v ni spat asi od cca tydne po porodu. Od narozeni usina jen u prsa, parkrat v aute, sama jen asi petkrat. V noci me nekolikrat probudi a je dost urputna, rika prso stale dokola dokud ji ho nedam. Ted uvazujeme jak z toho ven...tak jsme se odstehovali my z loznice a ona spi sama tam kde je zvykla. Ale v noci se stejne probudi a vola mama a pak se nechce prestat kojit, klidne by byla na prsu i nekolik hodin...asi ma obavy, abych se nevyparila. Vysvetlovani nefunguje, obecne jak dostane myslenku, ze si neco preje neupusti od toho pokud plynule neodvedu pozornost k necemu jinemu. A u toho prsa mi to nejak nejde. Mate nekdo podobne zkusenosti?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono je totiž naprosto fascinující, jak se takový mrňavý a samostatně víceméně nepohyblivý tvor dokáže ve velké posteli roztahovat :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já mám postýlku vedle postele a přesouvám nebo nepřesouvám operativně. Uspávání probíhá v postýlce, první etapa spánku bývá poměrně dlouhá (4 - 6 hodin), mezitím jdu spát i já a něco trošku naspím. Pak podle toho, jestli zrovna preferuju nemuset vstávat nebo mít prostor v posteli buď do postýlky vracím nebo nevracím, ale od takových 4 ráno už pravidelně mládě zůstává v posteli.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Musím říct, že u nás proběhlo odstěhování mláděte do vlastní postele teď v roce a půl a jako bylo to úplně bez problémů.o)

    Do té doby spal u nás v posteli - také jsem měla přiraženou postýlku k posteli a nejdříve jsem ho stěhovala do postýlky, ale pak jsem na to rezignovala.o) A vyspala jsem se super.o)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    SIMCIIQ: přesně, mám to úplně stejně!!
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Musím se přidat.. říkala jsem, že dítě do postele nikdy.. má postýlku a postýlka bude vedle naší postele..
    no v rámci zachování příčetnosti a spánku jsem najela na společné spaní ihned po porodu :D naprosto sama a přirozeně.. vyhovuje mi, že v noci můžu kojit a u toho chrápat, takže já jsem vyspalejší, než na konci těhotenství..
    Prakticky to funguje tak, že ji od konce šestinedělí (ted jí je 10 měsíců) uspím a dám do postýlky, když se v noci poprvé probudí na prso, tak jsem rozespalá a někdy se mi podaří ji vrátit do postýlky, jindy u kojení usnu a spí s námi.. když se ještě kojila hodněkrát za noc, tak jsem se jen točila a u toho jsem spala, dělala jsem to automaticky.. v postýlce spí cca 6 hodin a zbytek u nás v posteli.. já i muž jsme si zvykli a nemáme s tím žádný problém.. věřím, že až přestanu kojit, nebude se v noci budit a bude spát v postýlce až do rána..
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Už 13 měsíců spím na levém boku s rukou pod hlavou, aby dítě leželo uprostřed mezi rodiči. Ráno vždycky čekám až se mi do ní vrátí cit. Už bych s tím měla něco začít dělat.
    KAI
    KAI --- ---
    PROMETHEA: me to nakonec nijak zvlast nemrzi, to nejmensi jsem si uzila :) ale je pravda, ze jsem se s tim loucila tezko, proto to taky trvalo tak dlouho :D ale my jsme se teda nikdy netulili, vzdycky mel svuj spacak, ja svoji perinu, dokojila jsem, odsunula se kousek od nej a v ramci moznosti zaujala nejakou samostatnou polohu :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KAI: no prave...jako me to je hrozne lito, fakt bych rada dostala me predstave maminky a k ni se tuliciho spiciho ditete, ale bohuzel jsem nejspis dite 80’s, kdy se deti automaticky davaly do vlastnich postylek (a zvykly si na to)

    I kdyz teda, ted si vzpominam, ze teta mi rikala, ze spala se sestrenici (stejne stara) v posteli...takze asi jak u koho :)
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    JONKA: Já na část noci používala košík (cca na 4 - 6 hodin), zbytek spal prcek na mě. Teď už je větší a spí vedle mě na posteli pod svojí peřinou - nemá rád když se moc přehřeje, je dost horkokrevnej. Postýlka funguje jako odkladová plocha pro pleny, oblečení, šátek apod. :) Je to ta rostoucí, takže se z ní dá udělat dětská postel, předpokládám, že později využijeme :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam