• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SRNECEK: Ale jsou tam odkazy na odbornou literaturu a primární zdroje.
    Chceš-li to na odborném základě, ale přežvýkané do čitelnější podoby, hledej asi v učebnicích vývojové psychologie.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    YMLADRIS: Ano, ale to je dost spatne psane, zejm. v cestine.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SRNECEK:

    Attachment theory - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Attachment_theory

    Teorie citové vazby – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_citov%C3%A9_vazby

    (ceska wikipedie typicky byva slaba)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    YMLADRIS: Ano, proste jake jsou ty kategorie, projev atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SRNECEK: jo tak. attachment = vazba je typ vztahu mezi ditetem a jeho pecovatelem, kterou si decko postupne zvnitrni a pristupuje tak typicky obecne k dalsim lidem, vztahum a svetu. treba vyhybava vazba = neduveruje lidem, nevyhovuje mu vazat se ve vztazich, neceka od sveta nic moc podporu...

    attachment parenting je zpusob rodicovstvi ktery cili na to, aby decku vznikla pokud mozno secure vazba, ktera je do zivota nejvyhodnejsi. tady kdyztak prehled a muzes z toho dohledat ty puvodni prace (vědu)

    Attachment parenting - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Attachment_parenting
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    YMLADRIS: Asi neznam zatim rozdil. Myslim obecne attachment.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SRNECEK: myslis o attachmentu nebo o attachment parenting?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, nejaka kniha o attachmentu? Myslim seriozne zalozena na vyzkumu. Ne nejaka popularni. Diky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    100POURCENTPU: prehledove prakticky je tohle

    Miminka v bezpečí. Průvodce pro odvážné rodiče - Julia Dibbern | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/miminka-v-bezpeci-pruvodce-pro-odvazne-rodice-227342

    100POURCENTPU
    100POURCENTPU --- ---
    Díky.
    Koncept kontinua je fakt klasika, slyším o ní na každém kroku, tak je asi na čase ji zdolat.
    Jinak čtu Vědomý rodič od Tsabary a je to hodně “hluboký” čtení, ale chtělo by to něco praktičtějšího.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    100POURCENTPU: Taky Naomi Aldort: Vychovavame děti a rosteme s nimi. A ja si ted zamilovala Výchovu bez poražených od Thomase Gordna.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    100POURCENTPU: Koncept kontinua je taková klasika.
    100POURCENTPU
    100POURCENTPU --- ---
    Jakou knihu ohledně kontaktního rodičovství byste doporučili?
    113KW
    113KW --- ---
    Zůstali jste s dětmi na léto v Praze a už vám z nich jde hlava kolem :-) ? Co takhle si hodinku v klidu posedět a pokecat s dospělými na příjemné venkovní zahrádce a o děti se vám zatím budou starat zkušení lektoři? UŽ TUTO NEDĚLI 19. 7. NEDĚLE 14:30 – 20:00 Taneční a výtvarné workshopy, rodiče v klidu na pivu a o děti se staráme my :-)
    další info v události zde na nyxu, kde jsou i další odkazy [ FLEXDANCE GRAFFITI 19.7. NE program pro věk 6-18 l / workshopworkshop / 19.7.2020 / CR - Praha - Žižkov BeerGarden - Koněvova 1686/15, Praha 3 ]
    Vstupenky pořídítě zde: https://113kw.yapsody.com/event/index/580501/flexdance-flexgraffiti-19-7-nedle
    AMINETA
    AMINETA --- ---
    Kdybyste nahodou nektera resila nabytek pro kontaktni spani s vetsim ditetem,tak prave posilam dal kvuli stehovani nasi na miru vyrobenou postylku:
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Kontaktni postylka z borovice masiv / praha 3 / 5000 CZK ]
    ADD
    ADD --- ---
    1TERESKARASTY1: Jak to ctu, tak bych to na tvem miste nechala, jak je, protoze nejak to resit muze trvat stejne dlouho, jak by situace trvala bez reseni. Po druhem roce se vetsina deti odstavi sama - a snaz, pokud je matka odstavit nechce (nemaji pocit, ze neco ztraceji, ale ze se osamostatnuji :-)). Takze bych veci delala tak, aby vyvolavaly co nejmene stresu, a verila, ze se to pres leto vyresi samo. (Napriklad venku se usina snaz nez doma, je snazsi dite prochazkami a koupanim poradne unavit,... ).
    HELLTSCHA
    HELLTSCHA --- ---
    Ahojte! Jen stručně moje zkušenost: Já nebyla vůbec přesvědčná, že chci přestat kojit, naopak! Ale po roce a půl nespaní a neustálého vysávání to moje tělo už nedalo a začala jsem se sypat. Skončila jsem v nemocnici a kvůli následné medikaci jsem kojit nemohla. Vůbec jsem to nedávala, brečela jsem víc než to nebohý dítě, ale zachránil mě manžel. Odstěhoval mě na 4 dny k mojí mámě a zvládnul to se synem sám. Hrozně jsem se bála, po tak dlouhým odloučení, co se stane, jestli bude chtít prso, nebo jestli si ještě vzpomene kdo jsem :) Ale bylo to úplně v pohodě! S dcerou už šlo pak všechno hladce, jak spaní, tak kojení, tak odstavování... to je holt kus od kusu :) Držím všem palce!
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    1TERESKARASTY1: Já teď odstavila, protože jsem strávila jednu noc na pohotovosti. Byl s ním doma muž - prý řval dvě hodiny, ale pak usnul. Dostala jsem algifen, tak jsem nemohla kojit (ano, vím, že je to sporné). Tak jsem mu to vysvětlovala. Dvě noci jsme u něj v noci leželi oba a nabídli jsme mu normální mléko - nechtěl. Pak usínal, přitulený a asi po čtyřech dnech už si na prso ani nevzpomenul... Jo jako občas ho chce hladit, ale už se nechce přisát. No a taky už spí celou noc sám v pokoji (pokud u něj neusnu...)

    Syn se mi kojil už jen v noci. Nejdříve jsme ho naučili spát u sebe v pokojíčku. Prostě jednou jsem zkusila mu dát vybrat, zda jdeme spát k nám do ložnice nebo k němu do pokojíčku. A on zamířil do pokojíčku, tak jsem ho podpořila - spí normálně na matraci, má tam naši starou velkou. Tak to trvalo asi 14 dní. Když se chtěl nakojit vřísknul si nebo za námi přišel do ložnice.


    KAI
    KAI --- ---
    1TERESKARASTY1: I mnohem mladší poberou že ve dne ano a v noci ne. Je to naopak velmi přímočarý, jednoduchý a čitelný, pochopí to hned a nebude jí to aspoň zbytečně rušit a budit. Uvidíš, jak se jí pak prohloubí spánek, bude spát jak dřevo.
    Ale je to pro ni dlouho pěstovaný zvyk a takový zvyk zrušit samozřejmě nebude bez odezvy. Však ji ale nebudeš nechávat vyplakat, budeš s ní, budeš ji konejšit a chlácholit, akorát jinými způsoby než prsem. Ono to možná pro tebe bude těžší jak pro ni :) Říkej jí, ať spinká, že jsi s ní, že je noc a kojit se bude hned ráno, hlaď ji, pochovej, když bude třeba. Třeba bude smutná, to je přirozený, tak ji nechej to oplakat...a třeba to nakonec vůbec nebude tak dramatický :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    1TERESKARASTY1: ja kojim syna, za dva tydny bude mit tri roky. K tomu teda jeste pulrocni mimco.
    V tehotenstvi (kdyz doslo mliko a kojil se na sucho) se nam to pekne upravilo na kojeni vecer a rano. Po porodu to bylo par tydnu casteji, ale utla jsem to v zarodku. Mam mozna stesti na dite, se kterym se da domluvit. Kojim ho teda jen chvili (v duchu napocitam do 20, prcek pak chce pocitat jeste do 10 a pak reknu dost a pusti me). Bylo i nekolik pokusu o odstav, ale nejak na to nemam. Takhle nam to obema vyhovuje. A asi teda pockam na samoodstav.

    Uspavani - kdyz pres den nespi, tak si cucne mliko, povidam mu takovou meditaci a do 5 minut je tuhej. Kdyz obcas usne po obede, tak to trva skoro hodinu, suskame si a je to vlastne fajn. I kdyz pak uz casto taky usnu. Spi s nama v loznici na sve velke posteli a nad ranem se presouva ke mne pod perinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam