• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANIIfixed gear/single speed

    "Nechci se udřít k smrti ale zase chci nakládat tramvajím/autům a debílkům na horskejch kolech.."
    rozbalit záhlaví
    VAVERAK
    VAVERAK --- ---
    KCHARI: posledni pulrok jezdim na spd. pedaly xt a boty od sidi. poridil jsem si tenhle set hlavne kvuli delsim jizdam. je to pro me pohodlnejsi nez klipsny a tenisky. s mtb botama se da dobre chodit, kdyz potrebujes neco ve meste obehat. se silnicnima tretrama to neni uplne ono. kufry menim tak kazdyho ctvrt roku. z neustalyho vycvakavani/nacvakavani a chozeni po meste se opotrebujou. nechtene pak vycvakavaj, kdyz to nejmin potrebujes. popravde receno jsem si byl mnohem jistejsi pri jizde z kopcu kdyz jsem mel nohy privazany paskem v klipsne.

    slehace co znam maji jednu zasadni nevyhodu. neda se u nich nastavit tuhost pruziny. tezko rict jaky mas jezdici navyky, ale muze se stat, ze pri brzdeni nebo strejchnuti o kamen/asfalt te pedal vycvakne. navic kufry pro slehace jsou asi z mekci sltiny nez spd kufry a rychleji se opotrebuji. jedinou vyhodou je jejich vaha a nacvakavani ze ctyr stran.

    pokud se ti libi mechanismus slehacu, tak ber timeatac. da se nastavit tuhust pruziny a pomerne dost vydrzi. prijde mi, ze ve fixedgear komunite nejsou uplne bezne.


    PULP121 ZSIS: jediny duvod pro retez vlevo me napada pri hre bikepola. kde vetsina hracu jsou pravaci a pri agresivni hre se muze stat, ze maletou svihnete protihracovi do prevodniku/retezu a ohnete/pretrnete ho.
    PULP121
    PULP121 --- ---
    VIK_ULA: wtf??? :-) přesně, proč? jsi levák?
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    KCHARI: Shimano SPD. Su k tomu pouzitelne boty, v ktorych sa da chodit (MTB modely), za prijemnu cenu. Pedale su obojstranne (M520, M540) alebo aj jednostranne (M530). Mne sa to hlavne osvedcilo do mesta na brakeless fixie, ale nebol problem ani s obcasnym slapnutim do blata :)
    VIK_ULA
    VIK_ULA --- ---
    je to akorát nepraktické (:
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VIK_ULA: proc retez vlevo? jen tak z prdele, nebo to ma i nejaky prakticky duvod? fotka by byla zajimava ;)
    VIK_ULA
    VIK_ULA --- ---
    KCHARI: Za mně klasické spd a klvalitní pedály (aspoň +-xt) osa co jde do kliky jenom 8imbusem(:
    Jezdím tak už asi 3 roky a bez problémů - jen předělat pedály abych měl řetěz vlevo bylo piplačka, ale funguje i tak. Pravá klika vlevo v ní pravá osa,ale levé tělo a naopak. Nic se nepovoluje a vše funguje. Chovám se k tomu jak prase.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KCHARI: ja jezdim shimano click'r a kufry, ktery vyhazujou jen do boku. click'r se totiz paradne nazouvaji.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    mel bych dotaz na naslapy na fixku (pokud s tim tady nekdo ma zkusenost :)). nechci si tedka uz porizovat strapy/klipsy a tak koukam po naslapech, ale mam v tom dost gulas. na mtb jsem jezdil s SPD, ale co prochazim internet, tak lidi tvori temer nesmiritelny tabory co si poridit na fix. jedni by dali ruku do ohne za šlehače, dalsi nedaj dopustit na silnicni SPD SL, pak jsou taky nejlepsi Time ATAC.... no jsem z toho dost zmatenej co vybrat. chci hlavne aby to poradne drzelo (a vydrzelo). to ze se v tom treba nebude dat moc dobre chodit me az zas tak nezajima, hlavne aby to plnilo 100% svoji funkci na kole.... rady? dik!
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    SALO: wikipedia rika [1] : Délka tunelu činí 303 m, šířka 4,4 až 4,8 m, maximální výška 3,40 m, převýšení 28,89 m s průměrným stoupáním 8,1 %
    Takze mas dobry odhad ... nicmene kdyz to spocitam klasickou formulkou H/L * 100 tak to vychazi na 9.5%

    [1] - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDi%C5%BEkovsk%C3%BD_tunel_pro_p%C4%9B%C5%A1%C3%AD
    SALO
    SALO --- ---
    WILD_A: je zradny, lebo nevidis horizont a stracas perspektivu o sklone. nepocital som to z mapy (prekvapivo v nom nie je gps signal :)
    ale povedal by som, ze ma stabilne tak 8%.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    SN0WCRASH: Co ja vim tak technika je slapej, slapej a kdyz uz to jde ztuha slapej vic a kdyz uz to nejde tak si stoupnji a opakuj postup :)
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    CHOBOT: zvyknes si, nevim jakej mas prevod ale karlinskej tunel umi proverit. Ja mam zas opacnej problem, kdyz nasednu na silnici tak stejne neradim a slapu to silou ve stoje :)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    SN0WCRASH: kedze tu tych kopcov tu v NL mame tak vela *ehm*, tak sa mi dobre teoretizuje :)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    CHOBOT: tak salo moze sekat formu, ale fixka (alebo single speed vseobecne) vyzaduje trochu inak si rozvrhnut tempo pri slapani do kopca. Takze je to aj o technike, nielen o tom ake ma kto nohy.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    SALO: :)) Nj nepřekvapivě je jeden jedinej převod podstatně náročnější než nějakých 20
    Omlouvám se za debilní dotazy a pofňukávání, ale jsem maličko jak v jiříkově vidění. Hlavně asi proto, že mě ta fixka navzdory původnímu očekávání docela dost baví :)
    SALO
    SALO --- ---
    CHOBOT: to asi zalezi na tom, aky mas prevod a na co si bol doteraz zvyknuty. ak mas slabe nohy a smrdlal si si to tam doteraz na pohodicku na kaspara 10 km/h, tak sa nediv. ;)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    SN0WCRASH: jj, už napnuto, a při brždění se cejtim komfortněji.
    (Ale přídavnou brzdu ofc. mam, sedim na tom třetí den))
    A když už zmiňuješ kopce... Je normální, že po přesednutí ze silničky na fixku nevyjedu karlínskej tunel, nebo jsem prostě žabař? :) Mam z toho dneska mírně špatný svědomí
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    CHOBOT: ja som v takomto pripade (vola pri pohybe vzad) retaz uz napinal. Da sa s tym v pohode jazdit, ale pokial nemas dodatocnu brzdu (alebo ak jazdis v kopcoch), tak by som to radsej napol. Better safe than sorry :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZSIS: do 1 cm je ta vůle určitě, napínáky mám, takže prostě pro jistotu lehce přitáhnu.
    Díky za rady.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    CHOBOT: oni vlastne oba rikaji to samy, imho. mozna to bude tim, ze ve hre nikdy nebyli extra drahe komponenty, ale jeste jsem nemel tu cest s fixkou, kde by napnuti retezu bylo po dobu otaceni klik konstatni/furt stejny. ne, ze by ti tahle informace nejak vyrazne pomohla..

    na rakouskym bikeboardu kdosi psal, ze vule +-1cm je ok. nikdy jsem s tim nemel problemy. retez mi za 6 let vyskocil "jen" 3krat, a to pokazde cele tydny pote, co uz jsem si rikal, ze bych to mel nekdy dotahnout. sem holt byl trosku moc linej.

    btw kdyz nemas napinaky, dobrej figl je strcit mezi zadny kolo a ram PET flasku.
    PROKY
    PROKY --- ---
    CHOBOT: mas dotazenej pastorek na fest, bo jestli ne tak ta vule muze bejt tam. jinak ho napni , presne jak rika salo : kliky se musej tocit, ale nesmi tam bejt mega provesenej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam