• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    MACHALIK: jo, nebudu...dik
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TOX_MAS: Nemotej se v tom, vyser se na ty bity, fakt.
    24 bit = 3 x 8 bit (pro každej kanál), 48 bit = 3 x 16 bit.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: To je všechno pravda, ale tím ho nemať, jestli mu vrátili kompletně oranžový scany, tak to poslední, co potřebuje, je zvyšovat bitovou hloubku. Plus její přínos je marginální a rozhodně se neprojeví nějak drasticky; já bych na 16 b scanoval nějakej snímek, kterej chystám pro fine print a hodlám se s ním patlat a retušovat apod.
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    no u ultralabu píšou "skenování provádíme při 24 bitové barevné hloubce" a u 8800f dokonce "disponuje 48-bitovou barevnou hloubkou", ale asi se tom opravdu nebudu příliš zabejvat..
    tyjo tak díky, já to prostě zkusim dát ještě jednou jinam, a řeknu jim, aby to nezkurvily
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TOX_MAS: 8bitu znamena ze kazda barva ma 256 (2^8) urovni 0 - 255, barvy jsou tri RGB takze 3x8 = 24 bitu, silne pochybuju o tom, ze ultra lab skenuje v bitove hloube 24bitu na kanal! tudiz jsou to dva zapisy jednoho a totez barevneho rozliseni. Vse na co se na obrazovce divas, pokud mas True Color 24bit, ma 8bitu na kanal.

    skenovani do 16ti bit tiff muze byt jednim ze zpusobu jak z negativu dostat vic informaci do pocitace, dalsim taky to, nezahazovat informace ruznym defaultnim (hloupym) nastavenim skeneru a softwaru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dotaz na scanování postoprvé...
    Jinak těma bitama se nezabejvej, pro tvůj případ to vůbec není důležitý a 8 je zatraceně dost. Ty ti ten závoj nezpůsobily, neboj.
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    MUR:tyjo bitová hloubka, o tom se mi bude dneska zdát (tzn. vůbec nevim, o čem mluvíš..ale google zkusim.)

    MACH:dohlížet...no to by asi nešlo, dělá mi problém "dohlížet" i na ten 8800 x)

    tak ještě jeden dotaz prosím: kam si dáváte skenovat tyhle věci tak, abyste z nich pak neměli problém dostat něco normálního? počítám, že škodu mi nedoporučíte... ultralab? něco jinýho?

    (teď na to koukám a vidim - škoda 8bit, UL 24bit... jak pořádně nevim, co to znamená, tak bych řekl, že 8 je zatraceně málo...)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TOX_MAS: Spíš to zkurvili... jak jim dáváš crossy a tak, tak oni podle mě neví, co s tím. Musel bys na to dohlížet.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TOX_MAS: taky zalezi na bitove hloubce jednotlivych dat co leze ze skeneru a co ti davaji na cd.
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    ahoj, měl bych dotaz na nějakýho zkušenějšího skenera, než jsem já...

    mám nějaký obrázky na krosovaný velvii/provii. potom, co jsem to nabastlil přes 8800f+scangear, tak to bylo se závojem (už si nepamatuju jakym, myslim zelená/fialová nebotak), kterej jsem ale byl schopnej poměrně bez problémů dostat pryč fotošopem. Jelikož všude ale řikaj, jak tenhle skener neni nahovno a já chtěl nějakej větší obrázek na papír, nechal jsem si to naskenovat v krámu. Taky jsem chtěl poprvý vidět tu kvalitu a tak.. Výsledek byl sice datově objemnej, ale je to kompletně oranžový a fotošopovat se mi to nedaří, ať dělám co dělám. Tak by mě zajímalo, jestli jsem to nějak špatně objednal, nebo jestli to mohli nějak zmršit oni, nebo jestli jednoduše neumim s fotošopem...
    bohužel, ukázku dát nemužu, jelikož nejsem dlouhodobě doma a na tomhle počítači mi nefunguje cdrom x)

    díkmoc za odpověď
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    MURHAAYA: to je slovo do pranice ;-) no ja spis hledam mezi uzvateli opak, nekoho kdo ma canoscan 8800F, ma w7 64bit a pouziva vuescan a komu stejne tak jak me ten skenovaci soft nerozezna ze skener muze skenovat i filmy
    pod XP to fachalo v pohode ale jak jsem nahodil w7 tak mi to nabizi jen skenovani klasikych dokumentu a fotografii a ne transparenci (u ktereho funguje to prosvetlovaci svetlo ve viku skeneru)
    prolezl jsem ruzne diskuse na netu a .... nikde se s timto problemem nesetkali, nebo teda presneji receno nikde to neresili
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    AZAZEL1MZ: ja nemam win7 a nepouzivam vuescan
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    to tady vsem slape vuscan s canoscan 8800f pod w7 64bit? nebo se setkal nekdo stejne jak ja s problemy?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MACHALIK: problém je, že jich je dost, a že nemám čas stát u skeneru a jednu po druhé skenovat.....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo ty chceš scanovat papírový fotky... Tak to ti 600 dpi bude stačit.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nevíte kde se dají hromadně (podavač) skenovat fotografie (řekněme 600 DPI) a na kolik to tak vyjde ?. Rozměr 10X15.
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    cau, mam problem tak by se mi hodila rada, menil jsem OS na pocitaci z XP na W7 a tak jsem prisel i o instalaci vuescanu
    problem je ze kdyz jsem jej nainstalil ted pod w7 64bit a nainstalil i ovladace na canoscan 8800f tak mi to nabizi jen skenovat cernobile nebo barevne fotografie a jine ptakoviny ale nikde tam nevidim skenovani diaku popripade negativu
    netusi nekdo jak na to?
    kdyz mu totiz zdroj zmenim z CanoScan 8800F na File tak v klidu nabidne skenovani diaku (ale v takove konfiguraci to haze ze neni pripojen zadny skener, tery by dokazal skenovat diaky)
    RADA BY SE DOCELA HODILA. Seru se s tim uz dve hodiny a vysledek zatim zadny
    RAVIL_SATON
    RAVIL_SATON --- ---
    SKOT: Cau. A mas srovnani Nikon 8000 - Nikon 9000 - Minolta Multi Pro? V pomalosti bude asi 8000 a 9000 podobnej ne? Nekdo rika, ze tam tak velkej rozdil neni, mezi 8000 a 9000 - jinde jsem cetl zkazky, ze to je podstatne ostrejsi atd...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    (Piluju podavač na Minoltu a je to teda peklo.)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ad Reala: Též ji mám rád, je to nejlepší negativ, kterej jsem kdy měl. Nezkoušel jsem teda ty dva profi od Fuji, NPS 160 a NPC 160, resp. jejich následovníky (myslím, že už je vyměnili). Z ostatních pro mě neměla konkurenci. Moc příjemný barvy, jemný zrno; kdybych znova chtěl negativ 100 ASA, tak jdu do ní (umět ji teda sehnat).













    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam