• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    (Piluju podavač na Minoltu a je to teda peklo.)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ad Reala: Též ji mám rád, je to nejlepší negativ, kterej jsem kdy měl. Nezkoušel jsem teda ty dva profi od Fuji, NPS 160 a NPC 160, resp. jejich následovníky (myslím, že už je vyměnili). Z ostatních pro mě neměla konkurenci. Moc příjemný barvy, jemný zrno; kdybych znova chtěl negativ 100 ASA, tak jdu do ní (umět ji teda sehnat).













    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AAHHWISEGUY: Já jsem naopak s Astiou v současné době asi nejspokojenější. Snad na tu krajinu není úplně optimální, ale vlastně i z té mám nakonec dobrý výsledky. Sice pořád miluju Velviu, starou RVP, novou 50 i 100, ale čím dál víc se mi stane, že na ni něco vyfotím a pak lituju, že jsem tam neměl Astiu, protože mi to udělá příliš velkej kontrast nebo červený věci, který jsem červený mít nechtěl, a tak. Naopak Astia je bezvadně decentní a pokryje všechno, jako by měla o clonu větší rozsah. Je úžasná pod mrakem a na večerní světlo. Proviu jsem, pravda, ve foťáku pár let neměl, jen teď jsem si koupil dva filmy a vyfotil je v mlze, takže nejde nic usuzovat. Ale rozhodně bych Astiu nezavrhoval. Taky jsem na ni měl špatnej názor, ale pak jsem levně koupil 20 prošlejch Astií, zvyknul si na ně, zvládnul scanování a post proces a teď bych potřeboval 20 dalších.











    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AAHHWISEGUY: ja mam realu hodne rad.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    no ja nevim ty Astie jsou takove nijake, zlata provia 100F. btw. zkusenosti s realou mate dobre? nekde jsem na internetech zahledl, ze pro kinofilm reala konci...
    KYTI
    KYTI --- ---
    ot: neprodavate nekdo prosle negativy? barevne i cb? mela bych zajem koupit, nabidnete do posty, dekuju! :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já vím, jen jsem měl stejnou fotku na obou. Už ten film nikdy nepoužiju, nebudu ho ani zmenšovat, ty fotky jsou otřesný.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: to srovnavas nesrovnatelne .) kdyz bys dal provii 400 at 800...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jen tak pro tu prdel, rozdíl mezi Xtrou 800 a Velviou 100:



    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Má toto, podavač na pás šesti políček a podavač na čtyři diarámečky. Na nekonečnej pás nemá.

    HYPNOGEN: Tohle mi připomíná tu moji Xtru, ačkoli při tomhle zmenšení už by to zrno nemělo bejt vidět... zajímavý, díky.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: chyběly mi podavače na pás filmu a diapozitivy - nevybavuju si jestli minolta nemá ani jedno z toho nebo jen podavač celého pásu filmu

    HYPNOGEN: tohle je zajímavé porovnání, řekl bych že ten negativ musel být dost špatně exponovaný že je takhle celoplošně zašuměný ale na čem to bylo skenováno je stějně otázka...nebýt toho zašumění tak už je to otázka editace, ale je fakt že určité úpravy se prostě lépe dělají pod zvětšovákem a některé v PC
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MACHALIK: nene, vubec to nechci nejak hrotit jen kvuli ciste analogove ceste, jsem presvedceny o tom, ze tisk je v mnoha pripadech daleko vyhodnejsi cesta (potreba retuse/uprav v pc, potreba obrovskeho formatu printu apod.). ale ted jsem mel napr moznost videt rozdil scan negativu vs. opticka zvetsenina z tehoz negativu (z.b.: scan a print) samozrejme je otazka, co to bylo za scanner, ale troufnu si tvdit, ze i z tech tvych xtra800 negativu bys moh dostat vic, nez jsi vytahl scannerem. moznost rucniho vykryvani/nadrzovani + barevne filtrace vseho druhu je taky docela plus, ale hlavne me zarazily naklady na takove domaci barevne zvetsovani... predpokladem je procesor (na machani v miskach ve tme bych nemel nervy), chemie (urcena pro laby) se da sehnat za par supu a papir se kupuje v rolich, kdy treba role 40cm x 60 m(!) supra endury vyjde na neco pres 2 litry.
    takze o to mi jde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HYPNOGEN: To tě ten digitální závěr tak štve? Když se to udělá dobře, tak to podle mě je beztak současná nejlepší cesta výroby obrázků. Viz třeba tenhle němec, co fotí na velkej formát a tiskne pak 150 x 100 cm velký fotky: http://www.birke.net/. Maje za cíl výsledek, tak bych - jen kvůli striktně nedigitálnímu procesu - negativ nepreferoval.
    KYTI
    KYTI --- ---
    OK, ID11 se mi taky nezda, mozna v jemnozrnne LQN vyzkousim jako prvni, a jsem si rikala, ze dva filmy testnu i na pull o jeden, a dalsi o dva stupne. Pak mam doma koukam jeste R09(New), je pry hodne podobna spis origo Rodinalu, tak uvidime.)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    KYTI: v ID11 se mi vysledek moc nelibil. proste problemovy film, ale
    obcas se mi z toho nejaka fotka libi. ptal jsem se tenkrat toho borce a psal mi, ze ji vola prave bud rodinalem nebo casteji tim americkym eqivalentem rodinalu (HC-110 nebo cosi takeho).

    jinak k tem diakum.. diaky jsou super, ale je opravdu velky problem z nich delat zvetseniny optickou (analogovou) cestou. obavam se, ze jednou budu docela litovat, ze jsem nektere veci nedelal radeji na negatif. v tomhle auditku je ale asi muj vykrik dost mimo misu ;)
    KYTI
    KYTI --- ---
    LUKY: diky, jen nemam ani jednu ze zminovanych vyvojek, co pouzil ten pan, ale taky asi vyzkousim ten rodinal 1:25 a pak vymacham v LQN a v ID11, pak dam vedet, jak to dopadlo..
    LUKY
    LUKY --- ---
    KYTI: Osobne ne, ale na Temne si ji vzal Standa Briza do parady a poradne otestoval v ruznych vyvojkach. Je to i s nahledy.

    Jak vyvolat Deltu 3200 - 1. část - Temnakomora.cz - web pro milovníky červeného světla a vůně chemikalií
    http://temnakomora.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=94
    Jak vyvolat Deltu 3200 - 2. část - Temnakomora.cz - web pro milovníky červeného světla a vůně chemikalií
    http://temnakomora.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=106
    KYTI
    KYTI --- ---
    Fotil jste nekdo na Deltu 3200, kdyz jsme v debate u tech vysokych iso filmu? Lze tam cekat podobny zrno a plochost, jako u bar. negativu?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: mas diru v logice, buzinky a kundicky nejdou k sobe. nicmene je to ot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam