• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: Stáhni si demo VS a pak se rozhodni, jestli ti vyhovuje nebo ne. Za mě osobně - Silverfast je sračka.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    MACHALIK: DIky. Asi dam na zacatek tech 60E za VS a kdyz to neklapne tak casem pridam 110 za SilverFast +

    Za par tydnu podam referat jak jsem spokojen:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: Zase jsem to zkoušel a zatímco by multi exposure měla prosvětlit/dodat tonalitu stínům, tak je akorát ztmaví a pošle do magenty. Ta volba tam je, scanner to fyzicky umí, vidím, jak to napřed projede poprvé normálně a podruhé pak s mnohem větším jasem (přepálí světla), ale ten finální merge je špatnej. Nicméně co jsem teď stáhnul novej VueScan, tak se to chová úplně jinak k šumu v zeleným kanálu, je to mnohem jemnější, se současnýma scanama jsem megaspokojenej. Dělal jsem teď jednomu borcovi sto scanů, tak jsem ten proces ladil a ladil ještě.
    Taky jsem zjistil několik zajímavejch věcí o Mině, kupř. že multisampling umí Minolta jen 1x, 2x a 4x, všechny ostatní volby jsou neplatný. I když zvolím 16x, tak to trvá stejnou dobu jako při 4x a výsledek je identickej, takže to táhlo ve Vue jde zbytečně daleko. Taky scanování na 3600 dpi ve skutečnosti není nic jinýho než 5400 dpi a pak downsample, doba trvání je stejná (dokonce delší o ten přepočet), čili nemá cenu scanovat na jinejch rozlišeních než násobcích optickýho maxima (1350, 2700, 5400 dpi), protože tam není úspora. Vůbec mi to pomohlo, že jsem se s tím teď několik dní tak drbal a snažil se z toho vyrazit, co to dá. Multi exposure to ale není.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    MACHALIK: Jo mas recht. Je to totez jen v jinem prebalu :)
    Jeste jedna vec. Zminoval jsi ze voje Minolta se nechce kamaradit s VueScan multi exposure. Proc? Je to kvuli tomu ze to to Minolta nenabizi vubec nebo jde jen o problem synchronizace s VS?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: O profilování scanneru pomocí IT8 ve VueScanu je na netu x článků, je potřeba samo mít ten target, jinak to nenakalibruješ. Sám jsem to ale nedělal, nekupoval jsem je.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    LUKAS87: pouzivam trezorky cili 6 oken je muj standartni format.
    Batch mode na RPS se jevi jako vyhoda nicmene automaticky posun pasu muze vytvorit problem s dostatecnym napnutim filmu(ostrost) viz. http://digiarena.e15.cz/reflecta-rps-7200-professional-druhy-zivot-kinofilmu/ch-54289 nemluve o nepresnosti v posunu (chybi obcas kus okna) takze mi tenhle mod prijde hure vyuzitelny

    jinak vystup by mel byt u RPS trochu lepsi. 3800dpi vs 3250dpi, akurat rozdil v cene je 100E a mam takovy pocit 19M pixel by bylo fajne ale 14M pixel by mi melo stacit ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JIKOO: nechci do toho moc krofat, ale neuvažoval jsi o RPS 7200 od Reflecty? výstup by měl bejt ještě o malinko lepší (cca 3600 DPI) a na rozdíl od tebou vybranýho umožňuje naskenovat celej pás filmu s 36 políčkama. u toho, co chceš koupit, budeš muset film nastříhat po 6 snímcích a každej pás takhle založit do plastovýho držáku, a pak teprve skenovat. což je opruz. i když jestli tim budeš skenovat tak jeden film do měsíce, tak se to asi dá přežít.
    nehledě na to, že budeš skenovat v 7200 DPI a efektivně z toho vymačkáš asi 3200, což neni ani 50 %.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    Dobre jitro vsem.
    Po zldouhavych uvahach dochazim pomalu k zaverecnemu nazoru a vyberu setupu na 35mm scanner.
    Zatim posledni verze by byla Reflecta ProScan7200 + Profi Vue scan + Kodak IT8 target.
    A protoze Vue Scan je na detaily trochu skoupy, tak by me zajimalo jestli uz to nekdo takhle nahodou doma nema a jak se s tim pracuje?

    Druha varianta by byla se SilverFastem SE Plus, protoze mi prijde vyhodna moznost multi-exposure ale z druhe strany zaplatim min za VueScan a dostanu IT8 k tomu.

    Taky by me zajimalo jestli IT8 calibrace funguje stejne jako u SilverFast cili je treba mit a scannovat IT8 target.

    Jakykoli relevantni nazor ocenim. Diky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Michaci box je tam jen proto, ze muj starej prosvetlovak nema rovnomerne prosvicenou tu zakladni plochu a dve difuzni desky na michacim boxu pomuzou vyrazne.

    Problem je ale spina na michacim boxu a ruzny drapance na nem a spina na cipu fotaku, ktera je uz videt v podobe difuznich kolecek.

    Srovnani se skenem nemam. Tohle mi naskenujou v ultralabu pri cene 10kc za megabajt na bubnovym skeneru. O tom ze 200MB sken z bubnu bude lepsi a na 100kovy fome budu moct pocitat zrno se prit nehodlam. Ale sken za 200 snimek (plus to nekam nosit a sahaj na to cizi lidi) vs doma zadaco... No question.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: K čemu je tam ten míchací box? A máš srovnání se scanem? O rychlosti se nebavme.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    znovu jsem se vratil k prefocovani negativu misto skenovani. Zatim to pouzivam pro digitalizaci VF negativu 9x12. Pouzivam prosvetlovaci pult a na nem michaci box ze zvetsovaku. Fotim na Canon 5DII a objektiv pouzivam Zuiko 50/3.5 s plovoucimi cleny. Pri pouziti mezikrouzku 25mm (vlastnim) se da dosahnout 1:1. Samostatne da to zuiko 1:2 a na VF je potreba 1:4

    kvalitu posudte sami. Export do tiffu, potahano v PS a export to jpg
    http://varial-artworks.com/odd/sken/2012-09-28-04-vajicko.jpg
    FEEX
    FEEX --- ---
    POPTAVAM scanovani negativu na vasem scaneru za rozumnou cenu, jedna se o kinofilmy rekl bych tak 50-70 ks a tak 30 svitku ... kdyby si nekdo chtel dat brigadu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Samo si můžeš uzamknout černou na černou, jestli ti to tuto dává šedou, a na netu je spousta dalších tutorialů.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jasan, nic jinýho dělat nelze. To tvoří raw scany se spíš nízkým kontrastem než vysokým, aby v nich bylo takzvaně všechno, dojebat to do strma to pak můžeš vždycky. Chová se to jak digitální foťák s tím rozdílem, že nelze ztmavovat nebo zesvětlovat lampu, jak se ti zachce, ani zpomalovat průjezd (= prodlužovat expozici).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hmm, makes sense. Tak to ja nevim jesli se sviti vic nebo min... Takze nejakej flat preset a zbytek ps...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Tak to je asi vysranej snímač, ne? Samo od sebe to jen tak pruh neudělá.

    A jak chceš nastavovat u skenovacího softu expozici a kontrast? Expozice (= síla osvitu) je konstantní, jakýkoli hejblání s posuvníkem Exposure je jen SW přidávání jasu do snímku, to můžeš udělat kdykoli potom, a kontrastní křivku na to můžeš též aplikovat později (a lépe) ve fotošopu. Ten soft slouží jen k tomu, aby nascanoval uniformně všechny snímky a pak si je tuň mimo, ne? Já mám maximálně presety na Velviu vs. jiný filmy, kdy třeba na Velviu mám v softu lehce jinou color balance než na ostatní, protože ta mi letí do fialova, tak to kompenzuju. Ale i to bych mohl udělat v šopu, není v tom rozdíl. Každopádně se tam nic netuní, tuní se jinde, dávkově, rychleji a elegantněji.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: podelny barevny. Jsou videt i na cb, ale minimalne.

    Me na to stve, nevim jak je to moji blbosti a jak skenerem/softem ale u cb abych si u kazdyho snimku nastavoval expozici/kontrast rucne. Nejdriv to projede na nahledy, pak si musim kazdy policko ruco potunit...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Ja stejne stale uplne neopustil myslenku prefocovani negativu pomoci nastavce a kvalitniho macroskla. Znamej si tak digitalizuje 13x18 negativy.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A jinak VueScan je top software, ne že by "stačil" :) Umí úplně všechno, co umí scanner, a umí toho reálně víc než SilverFast, případně u slabých scannerů stejně. Všechny ty multi věci samo umí. Nerozumím, jak se s ním lze nesžít: člověk to jednou nastaví, uloží jako preset a pak už jenom mačká scan.

    Jaký pruhy vám to dělá?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA:
    ORORUN:

    Já včera koukal na recenzi jejich současnýho nejvyššího 7600i a není to nakonec kdoví co.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam