JIKOO: Zase jsem to zkoušel a zatímco by multi exposure měla prosvětlit/dodat tonalitu stínům, tak je akorát ztmaví a pošle do magenty. Ta volba tam je, scanner to fyzicky umí, vidím, jak to napřed projede poprvé normálně a podruhé pak s mnohem větším jasem (přepálí světla), ale ten finální merge je špatnej. Nicméně co jsem teď stáhnul novej VueScan, tak se to chová
úplně jinak k šumu v zeleným kanálu, je to mnohem jemnější, se současnýma scanama jsem megaspokojenej. Dělal jsem teď jednomu borcovi sto scanů, tak jsem ten proces ladil a ladil ještě.
Taky jsem zjistil několik zajímavejch věcí o Mině, kupř. že multisampling umí Minolta jen 1x, 2x a 4x, všechny ostatní volby jsou neplatný. I když zvolím 16x, tak to trvá stejnou dobu jako při 4x a výsledek je identickej, takže to táhlo ve Vue jde zbytečně daleko. Taky scanování na 3600 dpi ve skutečnosti není nic jinýho než 5400 dpi a pak downsample, doba trvání je stejná (dokonce delší o ten přepočet), čili nemá cenu scanovat na jinejch rozlišeních než násobcích optickýho maxima (1350, 2700, 5400 dpi), protože tam není úspora. Vůbec mi to pomohlo, že jsem se s tím teď několik dní tak drbal a snažil se z toho vyrazit, co to dá. Multi exposure to ale není.