• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    THX_1138: Moc, moc bych prosil ještě Rokkor-CE. Su ochotnej ho zakoupit (50/2,8).
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    THX_1138: fok, jasně, rodagon d, pletou se mi písmenka.
    ty nikkory půjčit nechceš?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    THX_1138: apo componon hm 45?

Rád bych ti půjčil EL-Nikkor 2,8/50 N a 2,8/63 N, zajímalo by mě srovnání s tím Compononem.

vsuvka - pro poměr zobrazení 1:1 jsou konstruovaný úplně jiný objektivy - typicky Rodagon G 4/75 s optimálním rozsahem zvětšení 0,75-1,5x nebo Makro-Symmar HM 5,6/80. Componon HM 4/45 s ohledem na to, že je objektivem pro velké zvětšení, bude při zvětšení 1.0x podávat suboptimální výsledky.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Nahod vysledky
    KYTI
    KYTI --- ---
    kdyz dojedu, asi mi budes muset ukazat, jak to skenujes.) Ja jsem porad jaksi v levelu toho prostredniho snimku.)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Jsem si zas hral s tou svoji minoltou, kupoval jsem levne (1500,-) s tim, ze dela pruhy, na CB nebo diacich nejsou moc vyrazny, pokud to neni jednolite pozadi. Zkousel sem s ni tedka neco skenovat jak sem porovnaval to prefocovani negativu a napadlo me jeste jedno srovnani. Vsem nam je tu jasny, ze co do rozliseni se ji flatbed (Canoscan 8800F) a ani FF 20 MPix telo. Nicmene 28 MB tif neni cilem meho skenovaciho snazeni. Mym cilem je 800x533px nahled na web. Jak bude vypadat vysledek kdyz negativ naskenuju na flatbedu a zmensim a na minolte a zmensim oboji na stejne rozliseni a se stejnym doostrenim?

http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/small-canoscan-1200-scangear.jpg - zde jsem zaskrtl akorat unsharp mask (zaostrit s maskou) jinak jsem nedelal zadne dalsi doostrovani u fullsize skenu)
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/small-canoscan-1200-vue.jpg - zde jsem nenastavil zadne doostreni.
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/small-minolta-3200-vue.jpg

plne velikosti:
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/full-canoscan-1200-scangear.jpg
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/full-canoscan-1200-vue.jpg
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout/full-minolta-3200-vue.tif

je videt ze Scangear udela fotku kontrastnejsi, ale co se finalniho rozliseni tyce, prijde mi, ze scangear a default doostreni vs. minolta tam moc rozdilu neni.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LUKAS87: aha, dík moc... to jsou věci :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KASTA: newtonovy kroužky :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Newton's_rings
    negativ není rovnej a je blízko skla... typickej problém všech deskovejch skenerů .)
    KASTA
    KASTA --- ---
    nevíte někdo, co může způsobit tyhle vzory na skenu? mám to jen na jednom políčku, tak jsem ten film prohlížel a je úplně čistej, žádný zaschlý skvrny, škrábance, otisky, nic ani pod diodovou lampičkou jsem nic neobjevil....

CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MURHAAYA: Jeste by to musli prefotit instagramem. =)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    THX_1138: tak lomografistum by to mohlo stacit bohate. Ty jejich prasoxy presne neco takovyhohle potrebujou :D
    POMPO
    POMPO --- ---
    Dobrej. Kde nebo kdo mi v Plzni nejak slusne nascanuje film? Nemate nejaky zkusenosti?
    Klidne esli nekdo z plzenaku mate slusnej scanner ze bysme se nejak domluvili..?

Dikes
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MACHALIK: uvažuješ hezky, ale má to chybu v tom, že když ti vuescan po svojí vnitřní úpravě vyplivne sken, kde jsou data mezi 0 a 100 %, tak to stejně vyrobil přepočtem z původních surovejch dat s tebou uváděnejma třebas 30-70 % a ty díry v histogramu budou stejně, jen ti je fotošop neukáže, protože to zobrazuje po další interpolaci.
    jinak - bavíme se doufám o práci s 16 b/kanál soubory, žeano? tvoje minolta 5400 má sice 16/b na kanál AD, ale jakýmkoli roztažením (ať už to uvělá vuescan při skenu a nebo to provedeš a posteriori ve fotošopu) tam stejnak vzniknou "díry" v histogramu, jen je prostě neuvidíš (ano, dneska se dá zobrazovat i 10 b/kanál na specielních monitorech s odpovídajícíma grafickejma kartama, ale...) a jejich existenci ti neukáže ani fotošop, kterej pro zobrazení informace o barvách beztak všechno zaokrouhluje. mimochodem každej jeden bit na kanál znamená roztažení histogramu na dvojnásobek, přičemž se to díky odseknutí LSB dorovná a nikde nevzniknou díry - tak si zkus spočítat, z jak mizernýho dynamickýho záznamu při 16 b/kanál můžeš bez ztráty kytičky _teoreticky_ dopočítat obraz (v praxi by to pravděpodobně už bylo poznat a výrazně by se na tom podepsal šum), když bude výstup pro zařízení s 8 b/kanál.

MURHAAYA: s negativem se těžko dostaneš nad D 3, u čb to teda dovede dolézt až někam k D 4, ale je to obecně poblém nejen skenovat, ale i zvětšovat, bo je to většinou nepoužitelně nekontrastní a hrubě tomu klesá rozlišení.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Svítí furt stejně, reguluje jen dobu osvitu, btw. A tomu nerozumím. Nejčernější černá = denzita, ne? Čili k jejímu prosvícení (jakož i celýho zbytku tonálního gradientu k nejbělejší bílé) musí bejt potřeba hodně světla. To by nedávalo smysl, že Velvia by byla nejčernější, ale přitom k jejímu prosvícení nebylo potřeba tolik světla jako k čb negativu, nebo jo?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: ale to je ta nejcernejsi cerna ne? Zkusim doma vyhledat nejaky datasheety.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Fakt to tak je? Mám zafixováno, že Velvia má nejvyšší denzitu ze všech.

LUKAS87: Toto je trochu tricky - mít příliš plochej soubor ti zajistí, že se všechna tonalita oderává jen uprostřed histogramu mezi hodnotama třeba 30-70 % šedé. Aby sis vyrobil černou a bílou, musíš to roztáhnout, čímž ale naděláš děravej histogram, polotóny se ti nedopočítají. Ideální scan je tedy opravdu takovej, kterej má bílej i černej bod nebo je jim velice blízko. Taková ta šedivka sice svádí k tomu, že to z ní vytaháš, ale taháš informace odněkud, kde nejsou. Ideální plochej soubor je 50 % šeď po celé ploše a z toho nedostaneš nic, takže myslet si, že vycházet tomuhle stavu naproti je správně, je chyba.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKAS87: tak jeste zalezi, jesli to furt sviti stejne. na prosviceni diaku neni potreba tolik svetla jako na prevolanej cb film.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: plochej soubor je v pořádku. to bude blíž surovejm datům, ze kterejch to tím nastavením černýho a bílýho bodu teprve interpoluje...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: uvidime, ale rekl bych, ze nastavenim CB filmu se tam nastavi rovnou nejaky bily a cerny body, protoze je ten film vlastne daleko krytejsi. Pri skenovani na flatbedu negativu jako diaku to hodi neskutecne plochej file.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Jo, profily mě serou taky, ještě že jich jsem na diácích sproštěnej. Ještě bys mohl zkusit nascanovat čb negativ jako diák a pak si ho převrátit v PS - schválně zkus, kterýmu profilu to bude odpovídat, když už se s tím budeš kydlit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam