• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    EGGH
    EGGH --- ---
    MACHALIK: Že pozdravuju a děkuju, že mi nedal zápočet :) Ale jinak je dobrej, špička v tiskařským oboru. Pokud ti ukáže Rag od Hahnemühle, tak se staneš snadno závislej a budeš tisknout a tisknout.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA:
    FTN:
    EGGH mi v poště poradil nějakýho člověka tady v Brně, co má Nikon 9000 (= 4000 dpi) a sídlí na mé cestě domov-práce, takže mu to zítra zanesu a on to nascanuje. Krátce jsem s ním pohovořil a upsampling dělá, používá fraktály a minutu dvě zasvěceně vysvětloval, proč nakonec skončil u nich (i já si ze svejch dávnejch pokusů pamatuju, že jsem je ze všech interpolací naznal jako nejpoužitelnější), pročež ve mně vyvolal dojem, že ví, co dělá, a že jsme na stejné vlně. Ono by teda stejnou službu zastal nejspíš i můj oblíbenej Smělík, ale je na druhým konci Brna. Takže první kolo bude upsample + borec má 9 a 12barevný tiskový stroje, čili se to u něj možná i vyjede.

    Jo a ještě Kamrla má Imacona, ale mně se s ním nechce mluvit :))

    Každopádně nejvyšší čas zprovoznit ten můj drek, upsample se mi vnitřně příčí, ať je jakýmkoli algoritmem.
    FTN
    FTN --- ---
    MURHAAYA: Jo, nechtěl jsem to otvírat, protože se mi zdálo že MACHALIK v tom má dost jasno. Tak 95% věcí od zákazníků nemá dostatečný rozlišení pro požadovanou velikost tisku a musí se zvětšovat. Dělám to právě pomocí Geniue Fractals nebo přímo tiskovým ripem.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hele a co fraktalni algorytmus? Takhle jsem z 20mpix 5600px v 300 dpi udelal zvetseninu na 60x40 cisty velikosti
    FTN
    FTN --- ---
    To asi jedině Imacon, takže Thalia...

    I když, asi bych si s tím poradil obstojně. :) Ale přiznávám, nad 4000 dpi neumím.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Případně i nějakej profi lab. Bude to omrd, posílat jim jedno políčko, ale co už. Brno je myslím vyloučeno, co nějaká Thalia?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Neumíš nebo neumí tady někdo scanovat nad 5000 dpi? Moje Minolta není v provozu a já bych potřeboval jeden diák zvětšit na A2, t.j. 7016 x 4960 px, tj. 5000 dpi a výš. Celkem dost mi na tom záleží. Upsamplovat z 4000 dpi = 5670 px na 7016 px = o 23 % nahoru se mi teda nechce.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: až budou test scany tak "mediální" bublina splaskne :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo to vůbec neumí posunovat film? Tak to je peklo.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    K cemu je mi milion dpi (ktery stejne mit nebude) kdyz musim ruco posouvat film. Nafotim kolem 150+ kinofilmu rocne, mi upadne ruka. Sem byl ochotnej vyplanout 16k za tu reflektu "profesional" co rika, ze umi zrat celej film. Vlastne se jim asni nedivim, ze maj manualni posun, evidentne nedokazou posunout film o 8 perforaci aniz by to zkurvili.

    Bez mechanickyho posunu to muzu prefocovat digitalem s vlastnim diy bazmekem, budu mit fotky v 20 Mpix Raw. Vicenasobna expozice, hdr, vyvazeni bily... A umi to vsechny formaty od half frame po 8x10 palcu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Jsou někde test scany? Jak si to stojí proti těm našim Minoltám, případně Nikonům 5000 a 9000? Má to šílený rozlišení a je to levný jak hajzl - nechce se mi věřit, že to bude dobrý.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MURHAAYA: koukam, ze vychytali - je opet manualni. Mrdky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak to nakonec řeším s jedním ukrajincem, kterej má stejnej problém, tady: http://photo.net/digital-darkroom-forum/00bs2l?start=0
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Našel jsem nějakou debatu o světelných zdrojích v té své Mině tu:

    Dimage Scan Elite 5400 vs Dimage Scan Elite 5400 II
    http://www.pcreview.co.uk/forums/dimage-scan-elite-5400-vs-dimage-scan-elite-5400-ii-t1939402.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Negativ jsem nedelal roky, ale verim, ze by se mi to podarilo odladit. Nesmela by se odstranovat maska a invertovat ve VS, ale az v PS a az po odpruhovani.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: a funguje ti to i u negativu? Me prave prijde, ze u negativu je to videt ruzne, nekdy vic, nekdy min, podle podkladu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak jsem si vyrobil akci do PS, která to jakž takž potlačí, čili můžu nějakou dobu ještě existovat, ale je to levou rukou na pravým uchu. Naštěstí ta akca funguje na jakýmkoli obrázku (zatím) dobře bez ohledu na podklad.

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Možná ještě tato firma.

    Miroslav Pařil - oprava, servis elektroniky, cnc, audio, solárni měniče
    http://www.elektronika-cnc.cz/

    Roman Pohanka - EFEKT FOTO - Opravy a servis fotoaparátů. Fotoatelier, fotografické práce.
    http://www.efektfoto.cz/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: To jo, i před rokem a čtvrt tam byly, ale jen v černé. Považoval jsem je spíš za šumový pozadí snímače než co jinýho, byly supersnadno potlačitelný a hlavně to nikdy nebylo potřeba - ani na nočních fotkách vlastně nebyly vidět. Teď se propagujou do jakékoli tonality a je evidentní, že se jedná o lampu.

    Jak budu vědět víc, dám vědět. Se bohužel bojím, že ji budu muset prodat na eBay a koupit novou :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam