• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    FTN: no pořád je to plošák..no.. když chci super sken, zvětším si záběr na cca A5, A4 a naskenuju kus papíru, co se týče barvy, tak sken z filmu. 9000F je taky fajn. rozdíly ve stejné kategorii budou spíš jen laboratorní.
    FTN
    FTN --- ---
    Díky ORORUN i ostatním, nakonec jsem pořídil ten Canon 9000F. Ještě jsem neměl čas udělat nějaký solidní sken na plný optický rozlišení, ale zatím spokojenost. Ty rámečky dovnitř jsou docela solidní, o něco lepší než v té V500.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    FTN: 6x7 a 6x12 skenuju V 600. 9000 - ka nebo fextight to nikdá nebude, ale i metrový plátna z toho jsou fajn.
    FTN
    FTN --- ---
    ROLEX: Aha. Díky, tak je to specifický.
    No, asi tu otázku zjednoduším: Epson v550, v600 nebo Canon 9000F?
    Dělám filmy 6x8 a 6x12 cm, ale to umí všechny. Nejvíc se mi líbí ten Canon, ale možná jsem zaslepen tím včerejším neúspěchem. :)
    Díky i za tipy na jiný stroje v podobný kategorii.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    FTN: skenuju v700 + mac a bez problému.
    FTN
    FTN --- ---
    Nemá tady někdo tu smůlu, že pracuje se skenerama Epson řady v500 a v700? :) Právě mám v ruce už třetí exemplář v500 a zdá se, že je z nich všech cihla. Pokud se vůbec spustí Epson Scan, mám tak 2-20 sekund a pak vyskočí error, na skeneru se rozbliká oranžová kontrolka a už se s počítačem nespojí. Stejné chování na třech počítačích, dva Mac OS X a jeden Win Vista. Zkoušel jsem ten Epson Scan, defaultni skenovací aplikaci v systému i VueScan. Pořád stejný. Jo a ten fix na Mac co Epson vypustil nefunguje. Nemá někdo tušení? Díky.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    UMIAKI: asi jo, ale u led svetla budes muset pouzit nejaky opalovy (plexi) sklo, abys udelal naprosto rovnomerny svetlo. (coz ale jisti hornbach kde maj opalovy bily plexi a par vrstev by mohlo pomoct)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MURHAAYA: Myslíš, že by se podobně jako ten prosvětlovací stůl dala použít nějaká LEDková tracing tabulka (https://www.amazon.com/Huion-L4S-LED-Light-Tracing/dp/B00J3NRAV2) nebo dokonce obyčejný LED panel jako https://www.ledpanely.shop/led-panel-300x300-13w-ip20-stribrny-1000-lm-6500k ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jj, normalni sklo i plexisklo jsem zkusil a nejde to. Newtonovo sklo je lepsi - skenoval jsem diaramecky s newtonovym sklem, ale prijde mi, ze plastovy ramecky jsou proste jednodussi.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    EGGH: ok, mrknu na to
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIKLO: Pogoogli si diskuze apod. Tam není klasické sklo - podle mně je s filtrama a asi s vyšší propustností světla. Abys zbytečně neřezal sklo a neutrácel peníze a čas.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MURHAAYA: díky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKLO: bacha na netwtonovy krouzky
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    EGGH: Hele to je náhoda, zrovna dneska dopoledne mě napadlo, že si nechám uříznout pruh skla a vyzkouším to místo toho nablblýho rámečku, předtím než utratím 10k za novej skener. Přece jenom když to bude připláclý přímo ke sklu skeneru, mohlo by to s tou ostrostí být lepší. Díky za pošťouchnutí, ještě to vyzkouším než nad tím zlomím hůl.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIKLO: Ono i z toho skeneru Canoscan 5600f jsou prima skeny, jen si musíš pořídit rámečky, který ti svitek/film přitlačí rovnoměrně na plochu skeneru. Dají se sehnat na ebay. Ale zkušenější tě navedou líp, já už nějaký ten rok neskenuju.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MURHAAYA: Jako věřím no, ale aspoň na ebayi už za to chtěj minimálně trojnásobek toho, co stojí ten 4000ed, takže to bude asi trochu jinde. Mně právě ani tak nejde o to, abych mohl dělat velký scany, jde mi spíš o to, aby to bylo ostrý. Nestudoval jsem, jak jsou tyhlety "vkládací" skenery konstruovaný, ale věřím, že by to mohlo být lepší. Hlavní problém mi přišel právě v tom, že na flatbedu se ten film trochu kroutí a neleží vyloženě připláclej na skle, to by mohl být důvod toho, proč to není doostřený. I když věřím, že ten nikon by mohl být dobrej, zároveň mám trochu obavu kupovat 15 let starý stroj, protože víme jak to u těhle složitějších používanejch fotověcí chodí. Po třech filmech to klekne a už to nikdo nedá dohromady. No budu si muset ještě udělat "výzkum" na internetu, každopádně díky za informace.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKLO: ja mam LS5000 a skenuje do rozliseni cca 20Mpix (5600x3800 cca) a ve spojeni s VueScanem je to naprosto totalni super vec. Nevim jakej je rozdil mezi 4000 a 5000, ale jako jesli fotis hodne, tak ty skeny z toho budou balzam a dusi. Aspon ty z toho myho jsou.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Ahoj, máte tady někdo Nikon Coolscan 4000ED? Má smysl do toho investovat 10 tisíc? Koupil jsem si teď Canoscan 5600f s naivní představou, že si budu skenovat filmy cca ve srovnatelné kvalitě jako je základní sken u Škody, ale jak jsem záhy zjistil, problém nakonec není s rozlišením, ale s ostrostí. Ve srovnání s tím Škodou je to úplně rozmazaný. Rozumím tomu, že skenery v minilabu jsou asi někde jinde, ale je reálný se za cenu těch 10 tisíc dostat na podobnou kvalitu třeba i s něčím, co se aktuálně prodává nový?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    OT_: to nezní úplně blbě, vyzkouším jakej s tím bude voser a kdyžtak bych to tam asi klidně hodil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam