• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    OT_
    OT_ --- ---
    Mě hlavně drtí, jak se filmy vyvolávají standardizovaným procesem, i na čb jsou v podstatě normované procesy a následný krok (skenování) je totální loterie, jako šichta s Ďatlovem...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: tak zkus to "skenovani z nahledu".

    ja si rikam, ze sem nemel strihat ty svoje negativy (na pruhy po sesti), protoze jesli na to jednou prijdu, tak mozna preskenuju predchozi filmy...

    jako ten VueScan je v mnoha ohledech dost netransparentni co se tyka aplikace ruznych barev mi prijde.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jinak ja nedavno konecne vyresil problem s barvama u diaku.. Canon 8800F to se svym default rozhranim vzdycky naskenoval na prvni dobrou s exportem do PS a tam jsem to normalne ulozil do jpg a bylo to.
    Po prechodu na VueScan jsem nejakou dobu diaky nedelal, pak jsem koupil Epson V800, takze vlastne nevim, jestli je to tim softem nebo skenerem, ale proste diaky zacaly vypadat tragicky. Zacal jsem byt smireny s tim, ze holt 10 let prosle Provie uz nebudou to prave orechove a ze to holt dava bruralne neverne barvy, totalne prepalenou cervenou a ani za nic s tim neslo v jpg uz nic udelat. Zkousel jsem sirsi barevne progili (AdobeRGB nebo nejaky ten Pro Color, ale pomohlo to jen minimalne)... tak jsem byl poprve v zivote nucen jit do tiff(raw) a konecne to zacalo vypadat ok... takze i 10 let prosle diaky vypadaji furt jako nove, akorat teda 1 soubor misto 30MB vazi 400MB :/ a taky me ceka preskenovani x diaku, nad kterymi jsem posledni 2 roky zaplakal..

    Podnost s Murhaayovou kauzou je akorat v tom, ze v nahledu Vuescanu ty diaky vypadaly vzdy nadherne, ale pak po tom samotnem skenu totalni zvratky.. to jsem nikdy nepochopil
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: expozice je samozrejme jeden ze dvou aspektu na strane fotaku. Objektiv a expozice. Ta Fuji Cardia bude mit min presnou expozici, ale myslim ze ji ma dost konstantni. Ty filmy, ale to uz od dob co jsem fotil na Minoltu TC-1 jsem proste pouzival jeden profil co mel zamcenou expozici, barvu podlozky a svetlost (lock exposure, lock film base color, lock image color) a takhle jsem skenoval fotky i z ty Fuji Cardia, takze celej film na konstatni nastaveni, protoze ta expozice byla konstantni.

    U jinyho fotaku (olympus OM nebo nejaky experimenty s manualnim shift objektivem na tom canonu) tam ano, tam expozice ujede a to dany policko musi byt skenovany s delsi expozici a posune to barvy.

    Ten canon 500N ma konstatni vysledky co se tyka expozice. Mozna jsou konstatne podexponovany (jako neprijde mi, jen proste hnusny barvy), ale jsou konstatni. Neni to kazdy policko ulitly jinam.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MURHAAYA: me jeste napada jedna vec.. barevne posuny podle mych zkusenosti u tech negativu dost zavisi na expozici (preexpozici, podexpozici) - kolikrat jsem mel na 1 filmu priklady super barev a supr hnusnych barev jen kvuli tomu, ze jsem to jinak exponoval. Neni ciste teoreticky mozne, ze se jednomu z fotaku treba lehce zpozduje zaverka (a pak preexponovava a netahne do hneda)? Jako tohle jsou pomerne "moderni" stroje, co by tenhle problem mit nemely, ale treba tam je lehce prituhla lamelka zaverky nebo tak..
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SATOO: sem z toho pulku noci nespal. Nicmene, mam asi bojovy plan:

    1) naskenovat znova ty nejaky policka co jsem daval jako ukazku peknych barev na soucasnem setupu abych overil, jesli ten baseline drzi - pokud to ujede i pro tenhle snimek, tak je to proste neco s barvama na urovni systemu asi.
    1b) naskenovat to na starym kompu ve stary pipeline (win7+stejnej vuescan+dng+camera raw vs win10+stejnej vuescan+tiff+affinity photo)
    2) poridit nejnovejsi vuescan. Tenhle je uz nejakej patek starej a poridil jsem ho s tim skenerem od typka co mi ho prodaval a je dost dobre mozny, ze tam je proste nejakej bug specificky k win7 (nicmene hnusny barvy z C200ky jsem mel i na win7 kompu) a novou verzi se nic nezkazi.
    3) ????
    4) profit

    skenovani na jinym skeneru mi prijde, ze spis rozsiri tu paletu moznosti a ze vlastne skener a film jsou v tomhle cirkusu konstanta (pokud beru ze tu C41 volaj stejne). Az budu doma za nejakyho rozumnyho svetla, tak zkusim porovnat odpovidajici negativy, jesli treba ta Fuji Cardia nepreexponovava.

    Zvlastni je, ze ta Fuji Cardia, ve ktery fotim ten Ultramax aktualne (mam tam posledni film a uz se tesim az ho dofotim) vylejza docela solidne a na zacatku jsem si pro nej udelal jednoduchej profil a spolehlive drzi a stejnym zpusobem ten proces generuje spolehlive hnusny fotky z toho canonu.

    Posledni moznost je, ze tu Fuji Cardia co mam z japonska nekdo obdaril magickou schopnosti a nebo mi nekdo uřknul ten canon :D
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    tak pokracovani nekonecny sagy... a uz mam asi dost... aspon pro dnesek.

    Resim to, ze mi Fuji C200 focena na 200 v canonu EOS 500N tedka leze hrozne hnusne. a ta sama Fuji C200 focena na 200 z Fuji Cardia Mini Elite mi leze krasne. Tak se v tom stouram a zkousim i ruzny barevny profily ve vuescanu, ktery sem bezne nepouzival a zustaval jsem u GENERIC COLOR NEGATIVE profilu po celou dobu co to mam. V nahledu vidim v pohode barvy, tak dam skenovat a barvy jsou hnuty

    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/Scan-210511-0001.jpg - sken
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/Scan-210511-0002.jpg - nahled (zaskrtnute policko skenovani z nahledu)

    Mate nekdo tuchu proc to takhle ujizdi? Je to oboji jako TIFF, uz nejedu DNG po minulem fiasku.

    jesli si chcete porovnat, tak tohle jsou nejaky starsi skeny delany na ten jeden profil a tam mi prijde, ze to canonu ujizdi do teplejsich tonu
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/vs1-2020-05-20-500n-022-08.jpg - canon
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/vs1-2020-05-20-cardia-030-23.jpg - fuji
    Tady si myslim, ze to ujizdeni do teplejch tonu je dany proste vrstvama na objektivu a objektivem jako takovym. je to lehkej nadech, mam z toho canonu treba fotky foceny 28mm EF a 35mm Zuiko vedle sebe, stejny misto, cas, clona, expozice a zuiko ma zas lehce zelenej nadech.

    Tohle je asi nejbliz, jak sem to dostal se spesl vytunenym profilem pro canon a canon skla (oboji generic color negativ, ale pro canon jsem hybal barvama abych kompenzoval ten teplej ton).
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/vs3-2020-08-06-500n-025-18.jpg - canon
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/vs3-2020-08-06-cardia-039-01.jpg - fuji

    ta fujina ma velkou vinetaci, ktera muze dost za ten charakter. Nicmene posledni dobou mi z toho canonu lezou hnusy jako:
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2021-05-04-500n-042-13.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2021-05-04-500n-042-20.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2021-05-04-500n-043-04.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2021-05-04-500n-043-07.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2021-05-04-500n-043-15.jpg
    cely mdly a hnedy. Ten samej film mi z ty fujiny delal takovyhle pekny fotky:
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2019-07-16-cardia-023-28.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2019-07-16-cardia-023-30.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2019-09-01-cardia-024-17.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2020-05-04-cardia-028-01.jpg
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2020-05-28-cardia-032-14.jpg (lehce nsfw)
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2020-07-07-cardia-036-33.jpg (ukazka cerveny)
    http://www.murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/sken/2020-08-06-cardia-039-24.jpg (pletovka)

    Tedka nemam aktualni srovnani z toho fuji kompaktu, protoze tam jeste dofocuju ultramax (fujiny nebyly par mesicu). Ten ultramax ma docela zajimavej charakter, ale rozhodne to neni muj fav film.

    To si myslim, ze uz neni jen "charakterem" objektivu a vubec to nechapu. Taky nechapu proc je sken z nahledu a sken rozdilnej. Jeste premyslim, jesli neporidit nejnovejsi verzi vuescanu, protoze tuhle sem koupil s tim skenerem uz pred spoustou let, ale slouzila mi dobre.

    Nejaky napady? :/
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SATOO: nene, ale jesli se v tom nekdy chces povrtat tak prosim :) rad mrknu na co prijdes :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ERROR: v tom affinity photo si clovek mohl vybrat jesli se na to ma aplikovat nejakej profil a to trochu zmenilo to podani, ale ne moc odstinem a u tech co byly exponovany nejak rozumne (ten portret) to priblizilo vystupu co clovek vidi ve vuescanu vic nez u ty kytky.

    Ja pozderivam, ze to je jinou gamma krivkou, ze ten DNG bude linearni, coz by asi vysvetlovalo to, ze lehce podexponovana fotka vypadala hrozne podexponovane.

    Kazdopadne prepnul jsem to do 16bit tiff a je to v pohode. Diky :)
    ERROR
    ERROR --- ---
    MURHAAYA: DNG neni samo o sobe obrazek, ale data z cipu, ktery kazdy software nejak interpretuje (prevadi na bitmapovy data), a v ty interpretaci muze bejt rozdil..proto kazdej z nich dava jiny vysledky. Ideal je skenovat dng, ktery vyvolavat v jednom softwaru treba do TIFFu, coz uz je bitmapa, a vypada tedy v kazdym softu stejne.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SATOO: dik

    ja sem nakonec se prepnul a skenuju do 16ti bit TIFF. Jsem na novym kompu a moje stary workflow - VueSCAN DNG -> Camera RAW (v PS CS 2) -> JPG jsem zmenil a mam tedka to affinity photo. To sice umi editovat rawy, ale ne hromadne a nejaky alternativy jako darktable jsou celkem trash (treba sem neprisel na to, jak oznacit vsechny fotky aplikovat na ne stejne orez coz bylo i v tom starickym Camera Raw naprosto intuitivni).

    Slabouckej rozdil v podani tonu spis nez barev jsem mel i na starym Win7 kompu (ted mam Win10) coz si myslim ze bylo zpusobeno aplikaci nejaky gamma krivky, a mel jsem kvuli tomu default stazenou expozici o -1/3 EV v Camera Raw. Tyhle masivni rozdily si ale moc vysvetlit nedokazu.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    kdyz to naskenuju jako tiff a ne dng tak to ma barvy v pohode
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    na jinych fotkach je to jen barevnej zavoj.

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Mam takovej divnej problem. Poridil jsem novej komp. Win10. Skenuju Nikonem LS5000, VueScan. Ve vuescanu vidim pekny barvy, v irfan view vidim hnuty barvy a nebo uplne divny a affinity photo vidim taky hnuty barvy a nebo uplne divny, ale jinak viz ukazka. Tusite, cim to muze byt?

    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Konecne som sa dokopal ku kupe lepsieho objektivu, takze updated setup, meopta openar 40/1.8 :)



    Trochu to pomohlo, ten chip nebude mozno az taky beznadejny, ako som si myslel. Takto vyzera full vyrez momentalne (Zaber z pinhole).



    Kedze som isel zo 16mm na 40mm sklo, bydem to musiet cele vytiahnut kus vyssie, aby sa mi vosiel vcely film do zorneho pola. A vala sa mi tu este 100W LED a matne biele plexisklo, tak premyslam, ze si spravim lepsiu presvecovacku. To by mohlo pomoct so sumom pri vacsich clonovych cislach. Ghetoscanner 3.0 to be continued ;-)

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: ten sem nezkousel, protoze doted mi to lezlo hezky a nemel jsem duvod dloubat do toho procesu... ale jako o toho mam koupenej vuescan, abych to nemusel resit pres dalsi soft...
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    MURHAAYA: kua.. tos mi dal:) jako zatim to moc nepotřebuju, já skenuju jako archiv/fotka na net pro kámoše nebo web ale chystám skenovat čb filmy do knihy a to se budou nějaký kouzla hodit.. Využiju a to školní hasselblad skener dokud tam ještě jsem, mám na to poslední rok tak ho musím ještě pořádně zneužít:)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    OT_: ja mam objednany C200, ty me bavi daleko vic a fotim je na box speed. kodaky jsem fotil na 100 iso.


    ROLEX: CHA! To si jen mysli, si precti tohle https://www.jrileystewart.com/blog/2018/03/unlocking-your-scanner/ to je jen o CB... :) a myslim ze krouceni filmu je pro nas nejmensi starost...
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    no já naštěstí barvu moc nefotim, protože to laborování, co tu řešíte, mě právě vůbec neba!

    jinak sem jdu s tím, že film kentmere 100 v metráži je dokonale rovný a nikam se nekroutí a to i bez lisování v knižním lisu. Radost to skenovat:)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MURHAAYA: ja uz nad tim celkem zlomil hul a dam generic film a "auto levels" a cau... kdyz je film dobre naexponovany, tak to vychazi ok a nejak zvlast to neresim, ale samozrejme bych nejakou fundovanou metodu taky ocenil

    nezkousel jsi treba ten ColorPerfect plugin?
    How to Scan Film using VueScan
    https://www.youtube.com/watch?v=_h5Vrs52im8&ab_channel=livemorenow.net

    ja to zkousel, ale zvlast lepsi vysledky nez z auto levels jsem z toho teda taky nedostal

    ale negativy jsou podle me furt ok oproti diakum.. tam je to rozdil v tom, co vidim na tom diaku proti svetlu vs. to, co z toho udela skener, opravdu vyrazne... tam ty barvy nejsem schopny dosahnout prakticky vubec :(
    prej si proste skener nedokaze poradit s densitou tech vrstev a tim se to uplne tragicky rozhodi.. tedy v setupu Epson V800 + VueScan. Kdyz jsem diaky skenoval na 8800F v zakladnim pluginu s genetic nastavenim, tak z toho lezly krasne skeny.. tak nevim, jestli ten Canon vice svitil nebo co :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam