• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Jinak k tématu studium ekonomie, mě jako strašně zklamalo, že ta vysokoškolská ekonomie (alespoň tak, jak nám to tloukli do hlavy na VŠE) se zastavila před neurčitostí a iracionalitou a pořád se snaží honit to, co jsem si pracovně nazval "kasicisticko-meachnistickým ekvilibriem" - tedy všechny veličiny známe, respektive abstrahujeme od těch neurčitých. To že mají v součtu větší vliv, nezájem ;).
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    _BENNY: TLUSTEC ví o všem všechno... dřív nebo později to sem příjde ztrollit ;) A pokud ne TLUSTEC, tak alespoň ITCHI
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    _BENNY: to já o tom taky vím houbeles, ač jsem to před více než 4mi roky vystudoval. to je takovej normální stav :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LITTLELI: toho radeji ne, o ekonomii vi houbeles a nema k tematu co rict
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw kde je TLUSTEC? potřebujeme ho tu, aby nám definoval pojem "množina" pan exaktní věda.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    PIZI: aha, takže vlastně souhlasíš ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LITTLELI: Podobně jako existuje rozdíl mezi vědcem popisujícím jak funguje jaderná reakce a vědcem konstruujícím atomovou bombu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    on je to v podstate spor mezi pozitivni (co je) a normativni ekonomii (co by melo byt):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Positive_economics
    http://en.wikipedia.org/wiki/Normative_economics
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    PIZI: to je sice hezké napadení části mého tvrzení, které ale není podstatné pro celkové sdělení. Nebo snad znáš z historie, že by se kvůli gravitaci vedly války, byl kvůli ní hladomor nebo hospodářské krize? :) kvůli ekonomickým názorům resp. hospodářským politikám se likvidovaly celé národy. Spíš v tomhle kontextu jsem to myslel.
    PIZI
    PIZI --- ---
    LITTLELI: fakt je, že ekonom co jenom něco smolí na papír nikdy nerozhoduje o tom národním koláči - jak tedy by mohl nějakou teorii vypustit když by to pořád bylo jen na papíře? :)

    Fyzik nerozhoduje o gravitaci - jak by tedy mohl nejakou teorii vypustit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a jeste neco malo k teorii efektivnich trhu (titulek je zavadejici :)

    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/2647/bush-je-cistej-krizi-nezavinil-paul-de-grauwe-podruhe.html
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no to máš jak strunovou teorii ve fyzice, je to pohádka, protože se to dobře poslouchá, ale vlastně je to úplná blbost :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LITTLELI: nektere skoly se snazi(ly) najit tu unifying theory, prevazne keynesianci. a porad se ty agregaty ne a ne chovat dle planu :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LITTLELI: sorry :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LITTLELI: netreba chodit tak daleko, ryzejsi pohled naleznes nejen v rakusanech, ale treba i v marxismu ;)

    jasne ze je kazdy narodohospodar v podruci politiku, ale prave z tohoto pohledu je treba hodnotit jejich teorie. popisuji realitu? nebo se jen snazi politicky potvrdit sama sebe?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    a nemaž mi to pod rukama .)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ty ekonomické teorie většinou popisují nějakou pozorovanou situaci, o realitě bych nemluvil, protože je to vícerozměrný problém. navíc by byla nuda, najít tu jedinou a funkční unifying theory, protože bychom neměli co řešit dál :))
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    to je trošku problém, protože národohospodář je přinejmenším sluha politika a tedy musí stanovovat někdy i rozporuplné politickoekonomické cíle a ten Friedman v podstatě označil cíl, který mu přišel nejmíń špatný (jen má fabulace).

    fakt je, že ekonom co jenom něco smolí na papír nikdy nerozhoduje o tom národním koláči - jak tedy by mohl nějakou teorii vypustit když by to pořád bylo jen na papíře? :)

    čili ano prostě ekonomie je věda politická a jako taková se snaží formovat názory lidí a společnosti a tedy je i sociálním inženýrstvím. je to prostě ekonomie.

    když chceš trošku ryzejší pohled na věci musíš do ekonomického dávnověku, k Aristotelovi, Ježíši Nazaretskému nebo Tomáši Akvinskému. No teď asi trošku přeháním, ale oni zkrátka měli jiný předmět zkoumání než současná politická ekonomie, že? :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jinymi slovy, spousta ekonomu si ujede na politice a socialnim inzenyrstvi
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STARE_CASY: nikoliv, je to on-topic :-)

    mohli bychom rozebirat duvody proc deflaci ano a proc deflaci ne, ty rikas v podstate to, co rika vetsina dnesnich ekonomickych ucebnic, ucitelek i komentatoru. ja muzu kontrovat historii (v dobach kdy byla deflace byl objektivne zaznamenan neprehlednutelny ekonomicky rozvoj), lidskou prirozenosti (lidi neodlozi svou spotrebu jen z duvodu ze ocekavaji ze zitra toho mohou spotrebovat za stejny peniz jeste vic) nebo vlastni uvahou (kdyz jde platy zvysovat, jde platy i snizovat, to ze je v posledni dobe neco zvykem neznamena, ze to objektivne nejde jinak a ze by to snad bylo neprirozene).

    nicmene hlavni kritika spociva v tom, ze tohle je vec politicka, nikoliv zalezitost ekonomie jako vedy. jestli ma byt nezamestnanost vysoka nebo nizka, jestli ma byt inflace nebo deflace... to jsou vsechno subjektivni soudy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam