• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Dravci koušou do eura | Audit Jana Macháčka - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-40434760-dravci-kousou-do-eura
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: miliony americanu ziji na dluh a miliony pracovnich mist se drzi administrativne (too big to fail). to ze ty miliony americanu jeste dnes chodi do prace neznamena, ze se bilance USA uz dlouho nevyviji dobre.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jelikoz miliony americanu chodi do prace, jeste asi nebude outsourcnute vse. A to ani veskera vyroba a sluzby.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: Marc Faber zrejme narazi na skutecnost, ze USA uz stihla vyoutsourcovat veskerou vyrobu a dokonce i sluzby. jeste vyoutsourcovat know-how a USA krome jakehosi technologickeho naskoku nema nic.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jako by vsechny penize ktere za neco zaplatim skoncily jen u vyrobce a ten si je ulozil do slamniku. Jako, by wallmart nepouzil cast z tech penez v americke ekonomice, jako by firma zasobujici wallmart zasobovala zadarmo, jako by zadarmo prijela lod z te ciny, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/3793/americane-umi-jen-prostitutky-a-pivo.html

    Marc Faber (rozhovor autora blogu), globální investiční guru, tehdy zásah po svém komentoval: „Utratí-li Američané těch šest stovek ve Wal-Martu, půjdou peníze do Číny. Pokud jimi zaplatí u benzínky, poputují k Arabům. Koupí-li si za ně počítač nebo software, budou se z nich těšit v Indii. Pořídí-li za ně ovoce a zeleninu, zamíří do Mexika, Hondurasu nebo Guatemaly. Koupí-li dobré auto, půjdou ty peníze do Německa, a pokud koupí jen průměrný vůz, pak zase na Tchaj-wan. Ani jedna z možností nepomáhá americké ekonomice. Jediným způsobem, jak ty peníze udržet v USA, je utratit je za prostitutky nebo pivo, neboť to jsou jediné produkty dosud tam vyráběné."
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    "Fear the Boom and Bust" a Hayek vs. Keynes Rap Anthem

    http://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk
    PIZI
    PIZI --- ---
    VIR_KENNY: OK, tedy osviceny vudce. Duraz je na te osvicenosti ne na jmenu jeho funkce.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    PIZI: on to nediktoval, magore, on to prednesl a retoricky obhajil a bylo to odhlasovano.
    PIZI
    PIZI --- ---
    To vypada jako popis osviceneho diktatora.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    on socialista nebyl, protoze to nepotreboval. Soucasne to byl neuveritelne schopny clovek (je mrzute, ze se mu ale nepodarilo zrusit otroctvi vsude, kde si to pral), pac treba Washington byl furt konzerva a chtel nechat volebni pravo jako v anglii, tedy aby volili jen bohati belosi, prave Jefferson je hlavni predstavitel tech, kteri prosadili (a dale prosazovali) rovnost. Pritom rovnost vychazejici primo zezdola, od lidu a obcanu a hrozili se, zeby to naridil centralni stat, byt osviceny. Vsechno co prosadil bylo prosazeno svobodnou volbou.

    On tu totiz videl to, ze kdyz moc prosadi sebelepsi vec, legitimita tohoto zakona pak se vaze pouze na dobu, dokdy je legitimni ona autorita jenz to naridila. Kdezto kdyz otroctvi ci nerovnost odmitne primo samotna spolecnost - obcane, je to jasny vyvoj (evoluce) a je pak prijata jako prirozene pravo a i kdyby padla vlada, tyto zasady se drzi i dale, protoze jsou prirozene a jsou spojeny danou kulturou a nikoliv rozkazem pana.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIR_KENNY: no jednalo se predevsim o funkcni systemove reseni a ne nejaky ojeb stavajiciho systemu. jo, to se mi na nem libi nejvic, ze uvazoval takto systemove.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    _BENNY: mel k nim blizko. Me se to reseni libi, protoze tim i vlastne donutil farmare, kdyz meli penize navic, aby misto monopolu a skupovani souseda vic investovali do obchodu ci do vzdelani deti a taky aby se osobne starali o to, co se kolem nich deje, protoze Jefferson omezil vladu a byrokracii na minimum a proste kdyz ti lidi neco chteli, museli se snazit sami pac to za ne nikdo neudelal a soucasne tak vladni moc se nemohla stat monopolem sama o sobe, pac moc vlady je vetsi a bere toho svoji legitimitu a autoritu, cim vic je starost (socialni vydaje a vydaje na vzdelani a obranu) na strane statu anikoliv lidu. Jeffersnovo reseni tak sice umoznuje vznik ministerstev (aby se omezila prace deti a zneuzivani a zajistilo pravni minimum), ale neprerusta do - fakticky - neomezene moci nad obcany.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIR_KENNY: a pritom Jefferson nebyl zadny socialista, ale spis anarchista :-)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    _BENNY: von prosadil ve Virginii ten strop majetku pudy, zejo (dodnes je ve Virginii farmarstvi tradicni a je to jedna z opor tamni ekonomiky, takova jistota. Bylo to proto, aby kazdy mel narok na minimum majetku - potom totiz takovy clovek ma cas venovat se jako obcan politice, nema hlad a jeho deti studuji). Chtel to prosadit i federalne, ale tam uz nebyla takova podpora.
    A proc pudy? Protoze zil tesne pred prumyslovou revoluci, jelikoz se snazil omezovat i moc bank (ale pozitivne, misto aby cvlastnili cely mesto a vladli mu, smeroval jejich rust k obchodu a expanzi, rozvoji - tedy stare Smithovske vydelam 100 liber a z toho minimalne polovinu zase investuji, tim se zvysuje jak majetek, tak pracovni mista, spolecnost i firma roste a penize se efektivne vyuzivaji a pruodukce (energie) se neztraci utracenim za chlast, devky nebo volebni kampane :D) tak je ajsne, ze kdyby zil o 60 let pozdeji, omezil by i prumyslniky, ale opek smerem k rozvoji a ne monopolum. Aneb snaha o spolecnost s co nejvice moznostmi pro co nejvice lidi, pricemz se rozviji demokracie a cilem je mit co nejvic lidi s uspokojenyma zakladnima potrebama (domov, jidlo, vzdelani).

    Jo, ja mam Jeffersona taky rad.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIR_KENNY: odjakziva ;-)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    _BENNY: odkdy je ti sympatickej Thomas Jefferson? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam