• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Japonská fiskální katastrofa aneb Projídáním úspor k větší prosperitě - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://mises.cz/clanky/japonska-fiskalni-katastrofa-aneb-projidanim-uspor-k-vetsi-prosperite-133.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FED: Achilova päta Chicágskej školy - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://mises.cz/clanky/fed-achilova-p-ta-chicagskej-skoly-146.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Liberální institut - komentáře
    http://libinst.cz/komentare.php?id=598

    Posner tvrdí následující:

    1. Federální vláda má prostřednictvím FEDu neomezenou moc tvorby (tisku) peněz. (s. 63)
    2. Základním problémem bankovní krize nebyla nelikvidnost na peněžním trhu (tj. selhání fungování trhu), nýbrž nesolventnost bank (z důvodu příliš velkého množství rizikových úvěrů, které přestaly být spláceny, v portfoliích bank). (s. 68)
    3. Za vznikem hypoteční krize nestálo iracionální chování soukromého sektoru, ale příliš levné úvěry, které vždy v historii vedly k bublině na trhu aktiv. (s. 105) Posner chápe, že nízké úrokové míry vedou k příliš nízkým úsporám, nadměrnému utrácení, životu na dluh a ke spekulačním bublinám.
    4. Neschopnost krizi předpovědět a ignorování varovných signálů - obojí bylo především selháním vlády, ne byznysu. (s. 111) Posner si je také velmi dobře vědom toho, že ekonomové většinou vůbec netušili, co se děje, a uvádí k tomu desítky výroků známých ekonomů.
    5. Posner jako paralelu připomíná, že i přes spoustu varovných signálů nikdo nebyl schopen předem zareagovat na hrozbu útoku na Pearl Harbor - protože neexistovalo nic podobného jako CIA. (s. 123) Stejně tak upozorňuje, že regulační orgán SEC nebyl schopen odhalit podvod Madoffa. (s. 243)
    6. Zadlužení USA v zahraničí USA ochuzuje, protože do zahraničí plynou úroky z dluhu. Úroky z dluhu drženého Američany by znamenaly pouhé přerozdělení bohatství v rámci USA, nikoliv jeho snížení. (s. 192)
    7. USA potřebují vyšší míru soukromých úspor. (s. 232)
    8. Utrácení vlády nedokázalo zachránit japonskou ekonomiku během deprese v 90. letech minulého století. (s. 262) Jde prý ale o příliš odlišnou situaci od té, jaká je v USA dnes.

    Pro překonání krize a její prevenci do budoucna z toho všeho Posner vyvozuje v zásadě tři opatření:

    1. Je třeba zajistit dostatečné úvěrování (tj. další zadlužování) ekonomiky, a to pomocí nízkých úrokových sazeb.
    2. Výpadek soukromé spotřeby je třeba vyrovnat zvýšením vládní spotřeby na dluh.
    3. Do budoucna je třeba připravit mnohem tvrdší regulaci finančních institucí.

    Jinak řečeno, jestliže jsou příčinou krize úvěry a dluhy, pak krizi vyřeší nové dluhy. Protože před krizí vláda a regulační úřady naprosto selhaly, budou titíž úředníci nejdůležitějším nástrojem pro předcházení krizí budoucích. Posnera ani nenapadne se zamyslet, proč by stejní úředníci a ekonomové, kteří o příchodu současné krize neměli ani tušení, napříště měli podat přesnou předpověď a zvolit vhodná opatření, která příští krizi včas zažehnají.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    T_Y_L: Jen jsem tu zmínku zahlédl, tak jsem reagoval :)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    DEVIAN: No za mě to znamenalo, že jí nepostaví teď. Nejednalo se o příspěvek do teoretické akademické debaty na téma co dokáže volný trh, ale o současnou realitu ČR v oblasti dopravní infrastruktury. A zde v nadcházejicích letech imho nelze očekvávat, že by dopravní infrastruktura byla předmětem volného trhu.
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    T_Y_L: Trochu mimo, ale proč by volný trh nepostavil infrastrukturu, když třeba v USA se vybudovala drtivá infrastruktura právě díky volnému trhu (ať už jde o energetické sítě, které do reguace patřili mezi ty nejkvalitnější na světě, nebo třeba železnice, které patřili mezi nejefektivnější... opět do počátku regulace :) Teorie síťového monopolu vznikla až poté, co začali "síťové monopoly" vznikat především díky nové regulaci síťových odvětví, viz americká energetika, zejména trh s elektřinou a plynařství).
    ENDER
    ENDER --- ---
    JOSEF_K: haha to je dobry silenstvi... nejlepsi je to jak se ohaneji tim ze ve svete vladne neoliberalismus :)

    skoda ze tam nikdo nenapise, ze krize vznikla predevsim jako dusledek regulace :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ČMKOS - Studie, ekonomické analýzy, prognózy
    http://www.cmkos.cz/studie-ekonomicke-analyzy-prognozy/2813-3/manifest-zdrcenych-ekonomu

    Neměl jsem sílu to přečíst celé, ale i to, co jsem viděl, mi stačilo...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: Kdyz mluvis o skolstvi, mluvis o vysokem skolstvi, tedy stejne jako ja. Ok, je to podmnozina problemu. Nicmene, opravdu neverim tomu, ze kdyz mi da nekdo prachy, abych se mohl poradne ucit, ze nezacnu chlastat.

    Ad buh. Jasne, ze kdyz si nejaky podnikatel pujci takove prachy (presvedci jineho podnikatele, ze jeho projekt ma smysl), ze z takoveho objemu penez dokaze vytahnout ledacos. S tim souhlasim.
    Ale ten problem je jinde. Ten problem je v tom, ze jsou to porad prachy, za ktere si budou politici kupovat pozornost volicu (navic, oni nebudou presvedcovat podnikatele, aby jim pujcili, ale luzu, aby jim pujcili podnikatele). Kdyz jsem mluvil o "bozskych schopnostech", tak mi jde o to, ze o takove veci, jako "investice do infrastruktury", se snazi ledaskdo, ale vsichni vime, jak to dopada. A na zakalde toho rozhovoru mi pripada, ze Svejnar se tvari, ze "kdyz se to dobre investuje, bude to v poho". Tak to je to, cemu neverim. Neexistuje zadne "kdyz to stat dobre investuje", protoze stat investuje uplne blbe, coz je naprosto zjevne z praxe.

    A co mi vadi na Svejnarovi (jeho nazoru) je to, ze primarne mluvi o investicich, nikoli o nutnosti resit problem utraceni statu, a vytvari pole pro obhajobu utraceni statu prave argumentaci, ze jsme rozvojovy stat a tim padem se nic nedeje. Sorac, ale jak jsi sam psal pred nedavnem, tezko posoudit, jaka mira zadluzeni ti zlomi vaz. Je zjevne, ze vyspele staty mohou byt zadluzene vice, nez ty rozvojove. Ale on se tvari, jak babka na trhu, a argumentuje uplne zcestne nejakym rozvojem.

    Jinak nemam moc pochybnosti o tom, ze se nas dluh vysplha na 50% HDP. Jen je treba si uvedomit, ze nas ta sranda kolem krize vyjde na 0,5-1 bilion korun. A je nutne si taky uvedomit, ze tuto castku (hodnotu) bude nutne v nasledujicich cca 10ti letech rustu nasetrit/zaplatit (nez prijde dalsi krize). A ten zbytecne utraceny bilion za socanu nam bude sakra ublizovat.

    Takze ztohoto pohledu me kecy o statnich investicich do vzdelani opravdu drazdi (at uz je tim mysleno cokoli).
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK: No myslím, že reforma školství je podmnožinou investice do vzdělání. Ale je pravda, že to je asi na samostatnou debatu.

    Jen se vyjádřím k tomu 1) a 2), že sousloví západní školství jsem použil jako rychlou škatulku. Myslím, že o školství v USA, Německu nebo Británii se dá říci (alespoň jsou to zkušenosti, které mají lidé, co tam nějaký ten semestr studovali) že je mnohem více zaměřeno na spojení teorie s praxí (i přes to, že se nejedná o soukromé školy (to k 2)).

    Vzhledem k tomu, že pod investicí do vzdělávání asi vidíme oba něco jiného a možná ještě něco jiného tím myslel Švejnar, tak můžeme debatu o tom nechat, až to třeba někde více konkretizuje.

    Ad buh a 500 mld. Tak záleží také v jakém čase. Jednak lecjaký podnikatel toto dokáže (to by těch bohů běhalo poměrně dost) jednak, když mi na to dáš dost času tak to dokážu taky. Míra nejistoty, bude záležet na tom kolik mi dáš času, pro slušnou jistotu bych potřeboval tak 10 - 20 let (to je výnos mezi 5-10% p.a.) Ale to je jen rýpnutí, protože o tom ta tvoje připomínka není.

    Jenže ani Švejnar neříká to, co říkáš ty. Jeho 50% hdp dluhu není ve stylu, dejte mi ten rozdíl a já udělám zázrak, ale o tom, že když nezačne veřejné finance stabilizovat, tak tu budeme mít 70% HDP, možná víc. Měli bychom se snažit, aby to nebylo přes 50%. (viz nějaký dokument k tomu na jejich webu http://idea.cerge-ei.cz/publikace.htm). Takže ta připomínka mi skutečně nepřipadá relevantní, Švejnar nic takového neříká.

    Ad megalol - to se ti omlouvám. Přišlo mi, že tomu dáváš důležitost, když jsi to po druhé zopakoval (protože prvně jsem to nekomentoval), víc jsem nad tím nepřemýšlel.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: Myslim, ze se nase debata zvrhla.
    A kdyz vidim, ze pises:
    Já si spíš představím hledání cesty jak naše školství (mnohdy poněkud odtržené od praxe) trochu přiblížit školství západnímu.
    tak si uvedomuji, ze debata s tebou by se mela spise presunout do debaty o reforme skolstvi.
    1) "zapadni skolstvi" je blabol hrajici na city
    2) "odtrzeni skolstvi od praxe" je dusledkem toho, ze jsou to statni podniky
    3) "hledani cesty jak" je libivy socialisticky nesmysl (pokud tuto otazku ma resit stat, tedy nezucastnena entita) dlouhodobe vedouci k problemu ad 2
    4) souhlasim s tebou, ze tu neni politicka sila, ktera by po volbach chtela privatizovat skolstvi (alespon vysoke).
    5) nedovedu si predstavit (v nasi spolecnosti) skolsky system bez existence statnich zarizeni alespon na urovni zakladnich a mozna i strednich skol (aby nedoslo k pomyleni)

    Ale teziste celeho problemu je jinde:
    Svejnar mluvi o investici do vzdelani, nikoli o reforme skolstvi.





    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni. .
    Tohle je ale opravdu slabé. Copak něco podobného někdo tvrdí? Myslím, že Švejanar není ten kdo se považuje za boha.


    Ano, kazdy, kdo prijde s tim, ze mu mam dat cca 500 000 000 000 Kc, a ze to zainvestuje tak dobre, ze z toho ja zaplatim celkovy dluh 1 300 000 000 000 Kc, mi tvrdi, ze je bud podvodnik a nebo buh. A vsimni si, ze jsem ho za podvodnika neoznacil.






    A kdyz tebe bavi, jakou vahu prikladam bezvyznamne poznamce, tak me bavi, jak te to drazdi. Ale aby ses nezapletl ve vlastnich konstrukcich, pises mi Osobně se pořád ještě nesměju. A ja ti slusne pripominam, cemu ze jsme se smal ja (vysvetlil jsem ti to, co me pobavilo). Otoceni tohoto proti me, jako ze tomu davam nejaky vyznam, je spis dusledkem tve nepozornosti pri cteni (protoze z hlouposti te nepodeziram, tve nazory rad ctu).
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK:
    "Investice do vzdelani - oni ti lide jsou strasne hloupi a nevedi, co je pro ne prinosne, a proto jim musime to vzdelani zaplatit, aby byli vsichni strasne chytri a pak prevalcujeme cely svet... (trochu jsem to samozrejme prikraslil, ale investice do "lidskeho kapitalu" ve me neevokuji nic trzne racionalniho)
    Investice do dopravy - propojime vsechna mesta silnicemi a najednou nam lide zacnou jezdit do prace (nejspis si mysli, ze vlada operuje se schodkem 15% jen proto, ze lide nejsou schopni dojet do prace - a tak nas prijde zachranit a postavi nam silnice) "


    Máš pod investicí do vzdělání zajímavou asociaci. Ale imho spíš Švejnarovi něco podsouváš. Já si spíš představím hledání cesty jak naše školství (mnohdy poněkud odtržené od praxe) trochu přiblížit školství západnímu.

    Školství ani dopravní infrastruktura nejsou z velké části předmětem tržního obchodování. Tedy tvrdit, že Švejnar chce dělat z lidí ovce tím, že považuje za důležitou infrastrukturu (kterou ale volný trh nepostaví) zase rozesmálo mě.

    Tvoje kritika o ovečkách nemá opodstatní, nepomůže tomu ani to, že jeho slova překroutíš . My tady nemáme miniarchickou společnost, takže mluvit o věcech, které vláda normálně vykonává, je skutečně běžné i bez nějakých socialistických tendencí.

    Nebo tu snad někdo propaguje alternativu dopravní strukturu, nebo státní školství privatizovat a ponechat na volném trhu? Domnívám se, že nikoliv.

    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni. . Tohle je ale opravdu slabé. Copak něco podobného někdo tvrdí? Myslím, že Švejanar není ten kdo se považuje za boha.

    Stejně jako kecy o Internacionále.

    Ad růst přes 5% mě zase baví, jakou váhu přikládáš takovéto bezvýznamné poznámce, kterých najdeš všude řadu. Myslím, že tohle opravdu není stěžejní bod toho rozhovoru a tak ani nemá cenu rozebírat, na kolik se Švejnar pochválil oprávněně atd.

    Imho to jsou hlavně předsudky proti Švejnarovi (a imho úspěch proti němu vedené kampaně, za to že si dovolil kandidovat).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    T_Y_L: nasel jsem tam spoustu veci, ale nejvic se mi asi libila tahle :-)

    Slovensko správně ukázalo, že je možné být v eurozóně, požívat všechny výhody, a neúčastnit se některých záchranných plánů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam