• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    T_Y_L: Jen jsem tu zmínku zahlédl, tak jsem reagoval :)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    DEVIAN: No za mě to znamenalo, že jí nepostaví teď. Nejednalo se o příspěvek do teoretické akademické debaty na téma co dokáže volný trh, ale o současnou realitu ČR v oblasti dopravní infrastruktury. A zde v nadcházejicích letech imho nelze očekvávat, že by dopravní infrastruktura byla předmětem volného trhu.
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    T_Y_L: Trochu mimo, ale proč by volný trh nepostavil infrastrukturu, když třeba v USA se vybudovala drtivá infrastruktura právě díky volnému trhu (ať už jde o energetické sítě, které do reguace patřili mezi ty nejkvalitnější na světě, nebo třeba železnice, které patřili mezi nejefektivnější... opět do počátku regulace :) Teorie síťového monopolu vznikla až poté, co začali "síťové monopoly" vznikat především díky nové regulaci síťových odvětví, viz americká energetika, zejména trh s elektřinou a plynařství).
    ENDER
    ENDER --- ---
    JOSEF_K: haha to je dobry silenstvi... nejlepsi je to jak se ohaneji tim ze ve svete vladne neoliberalismus :)

    skoda ze tam nikdo nenapise, ze krize vznikla predevsim jako dusledek regulace :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ČMKOS - Studie, ekonomické analýzy, prognózy
    http://www.cmkos.cz/studie-ekonomicke-analyzy-prognozy/2813-3/manifest-zdrcenych-ekonomu

    Neměl jsem sílu to přečíst celé, ale i to, co jsem viděl, mi stačilo...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: Kdyz mluvis o skolstvi, mluvis o vysokem skolstvi, tedy stejne jako ja. Ok, je to podmnozina problemu. Nicmene, opravdu neverim tomu, ze kdyz mi da nekdo prachy, abych se mohl poradne ucit, ze nezacnu chlastat.

    Ad buh. Jasne, ze kdyz si nejaky podnikatel pujci takove prachy (presvedci jineho podnikatele, ze jeho projekt ma smysl), ze z takoveho objemu penez dokaze vytahnout ledacos. S tim souhlasim.
    Ale ten problem je jinde. Ten problem je v tom, ze jsou to porad prachy, za ktere si budou politici kupovat pozornost volicu (navic, oni nebudou presvedcovat podnikatele, aby jim pujcili, ale luzu, aby jim pujcili podnikatele). Kdyz jsem mluvil o "bozskych schopnostech", tak mi jde o to, ze o takove veci, jako "investice do infrastruktury", se snazi ledaskdo, ale vsichni vime, jak to dopada. A na zakalde toho rozhovoru mi pripada, ze Svejnar se tvari, ze "kdyz se to dobre investuje, bude to v poho". Tak to je to, cemu neverim. Neexistuje zadne "kdyz to stat dobre investuje", protoze stat investuje uplne blbe, coz je naprosto zjevne z praxe.

    A co mi vadi na Svejnarovi (jeho nazoru) je to, ze primarne mluvi o investicich, nikoli o nutnosti resit problem utraceni statu, a vytvari pole pro obhajobu utraceni statu prave argumentaci, ze jsme rozvojovy stat a tim padem se nic nedeje. Sorac, ale jak jsi sam psal pred nedavnem, tezko posoudit, jaka mira zadluzeni ti zlomi vaz. Je zjevne, ze vyspele staty mohou byt zadluzene vice, nez ty rozvojove. Ale on se tvari, jak babka na trhu, a argumentuje uplne zcestne nejakym rozvojem.

    Jinak nemam moc pochybnosti o tom, ze se nas dluh vysplha na 50% HDP. Jen je treba si uvedomit, ze nas ta sranda kolem krize vyjde na 0,5-1 bilion korun. A je nutne si taky uvedomit, ze tuto castku (hodnotu) bude nutne v nasledujicich cca 10ti letech rustu nasetrit/zaplatit (nez prijde dalsi krize). A ten zbytecne utraceny bilion za socanu nam bude sakra ublizovat.

    Takze ztohoto pohledu me kecy o statnich investicich do vzdelani opravdu drazdi (at uz je tim mysleno cokoli).
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK: No myslím, že reforma školství je podmnožinou investice do vzdělání. Ale je pravda, že to je asi na samostatnou debatu.

    Jen se vyjádřím k tomu 1) a 2), že sousloví západní školství jsem použil jako rychlou škatulku. Myslím, že o školství v USA, Německu nebo Británii se dá říci (alespoň jsou to zkušenosti, které mají lidé, co tam nějaký ten semestr studovali) že je mnohem více zaměřeno na spojení teorie s praxí (i přes to, že se nejedná o soukromé školy (to k 2)).

    Vzhledem k tomu, že pod investicí do vzdělávání asi vidíme oba něco jiného a možná ještě něco jiného tím myslel Švejnar, tak můžeme debatu o tom nechat, až to třeba někde více konkretizuje.

    Ad buh a 500 mld. Tak záleží také v jakém čase. Jednak lecjaký podnikatel toto dokáže (to by těch bohů běhalo poměrně dost) jednak, když mi na to dáš dost času tak to dokážu taky. Míra nejistoty, bude záležet na tom kolik mi dáš času, pro slušnou jistotu bych potřeboval tak 10 - 20 let (to je výnos mezi 5-10% p.a.) Ale to je jen rýpnutí, protože o tom ta tvoje připomínka není.

    Jenže ani Švejnar neříká to, co říkáš ty. Jeho 50% hdp dluhu není ve stylu, dejte mi ten rozdíl a já udělám zázrak, ale o tom, že když nezačne veřejné finance stabilizovat, tak tu budeme mít 70% HDP, možná víc. Měli bychom se snažit, aby to nebylo přes 50%. (viz nějaký dokument k tomu na jejich webu http://idea.cerge-ei.cz/publikace.htm). Takže ta připomínka mi skutečně nepřipadá relevantní, Švejnar nic takového neříká.

    Ad megalol - to se ti omlouvám. Přišlo mi, že tomu dáváš důležitost, když jsi to po druhé zopakoval (protože prvně jsem to nekomentoval), víc jsem nad tím nepřemýšlel.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: Myslim, ze se nase debata zvrhla.
    A kdyz vidim, ze pises:
    Já si spíš představím hledání cesty jak naše školství (mnohdy poněkud odtržené od praxe) trochu přiblížit školství západnímu.
    tak si uvedomuji, ze debata s tebou by se mela spise presunout do debaty o reforme skolstvi.
    1) "zapadni skolstvi" je blabol hrajici na city
    2) "odtrzeni skolstvi od praxe" je dusledkem toho, ze jsou to statni podniky
    3) "hledani cesty jak" je libivy socialisticky nesmysl (pokud tuto otazku ma resit stat, tedy nezucastnena entita) dlouhodobe vedouci k problemu ad 2
    4) souhlasim s tebou, ze tu neni politicka sila, ktera by po volbach chtela privatizovat skolstvi (alespon vysoke).
    5) nedovedu si predstavit (v nasi spolecnosti) skolsky system bez existence statnich zarizeni alespon na urovni zakladnich a mozna i strednich skol (aby nedoslo k pomyleni)

    Ale teziste celeho problemu je jinde:
    Svejnar mluvi o investici do vzdelani, nikoli o reforme skolstvi.





    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni. .
    Tohle je ale opravdu slabé. Copak něco podobného někdo tvrdí? Myslím, že Švejanar není ten kdo se považuje za boha.


    Ano, kazdy, kdo prijde s tim, ze mu mam dat cca 500 000 000 000 Kc, a ze to zainvestuje tak dobre, ze z toho ja zaplatim celkovy dluh 1 300 000 000 000 Kc, mi tvrdi, ze je bud podvodnik a nebo buh. A vsimni si, ze jsem ho za podvodnika neoznacil.






    A kdyz tebe bavi, jakou vahu prikladam bezvyznamne poznamce, tak me bavi, jak te to drazdi. Ale aby ses nezapletl ve vlastnich konstrukcich, pises mi Osobně se pořád ještě nesměju. A ja ti slusne pripominam, cemu ze jsme se smal ja (vysvetlil jsem ti to, co me pobavilo). Otoceni tohoto proti me, jako ze tomu davam nejaky vyznam, je spis dusledkem tve nepozornosti pri cteni (protoze z hlouposti te nepodeziram, tve nazory rad ctu).
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK:
    "Investice do vzdelani - oni ti lide jsou strasne hloupi a nevedi, co je pro ne prinosne, a proto jim musime to vzdelani zaplatit, aby byli vsichni strasne chytri a pak prevalcujeme cely svet... (trochu jsem to samozrejme prikraslil, ale investice do "lidskeho kapitalu" ve me neevokuji nic trzne racionalniho)
    Investice do dopravy - propojime vsechna mesta silnicemi a najednou nam lide zacnou jezdit do prace (nejspis si mysli, ze vlada operuje se schodkem 15% jen proto, ze lide nejsou schopni dojet do prace - a tak nas prijde zachranit a postavi nam silnice) "


    Máš pod investicí do vzdělání zajímavou asociaci. Ale imho spíš Švejnarovi něco podsouváš. Já si spíš představím hledání cesty jak naše školství (mnohdy poněkud odtržené od praxe) trochu přiblížit školství západnímu.

    Školství ani dopravní infrastruktura nejsou z velké části předmětem tržního obchodování. Tedy tvrdit, že Švejnar chce dělat z lidí ovce tím, že považuje za důležitou infrastrukturu (kterou ale volný trh nepostaví) zase rozesmálo mě.

    Tvoje kritika o ovečkách nemá opodstatní, nepomůže tomu ani to, že jeho slova překroutíš . My tady nemáme miniarchickou společnost, takže mluvit o věcech, které vláda normálně vykonává, je skutečně běžné i bez nějakých socialistických tendencí.

    Nebo tu snad někdo propaguje alternativu dopravní strukturu, nebo státní školství privatizovat a ponechat na volném trhu? Domnívám se, že nikoliv.

    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni. . Tohle je ale opravdu slabé. Copak něco podobného někdo tvrdí? Myslím, že Švejanar není ten kdo se považuje za boha.

    Stejně jako kecy o Internacionále.

    Ad růst přes 5% mě zase baví, jakou váhu přikládáš takovéto bezvýznamné poznámce, kterých najdeš všude řadu. Myslím, že tohle opravdu není stěžejní bod toho rozhovoru a tak ani nemá cenu rozebírat, na kolik se Švejnar pochválil oprávněně atd.

    Imho to jsou hlavně předsudky proti Švejnarovi (a imho úspěch proti němu vedené kampaně, za to že si dovolil kandidovat).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    T_Y_L: nasel jsem tam spoustu veci, ale nejvic se mi asi libila tahle :-)

    Slovensko správně ukázalo, že je možné být v eurozóně, požívat všechny výhody, a neúčastnit se některých záchranných plánů.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    STARE_CASY: Od roku 2000 probehlo asi 6 reforem vysokeho skolstvi a dalsich nevim kolik bylo proklamovano. Argumenty byly identicke, jake pouziva Svejnar. A souhlasim s tim, ze to byly jen a jen proklamace a ze se to prozralo.
    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni.

    Tve "pokud", ktere zduraznujes, je sice hezke,ale realita takova neni. Kdyz das vlade prachy, zadnou rozumnou reformu neudela, radeji si koupi volice. O cem se tu vlastne bavime?


    STARE_CASY: Ano, to co tam chces videt, tam je. Ano, je nevyhnutelne se ale zadluzovat, neb neni politicka sila to zmeni. S tim vsim souhlasim (predevsim s tebou). Ale pan Svejnar mluvi o tom, ze bychom meli investovat do infrastruktury:
    S poměrně nízkou mírou investic by se dala republika propojit dopravní sítí tak, že žádné místo nebude příliš vzdálené od města nebo okresu, kde je velká poptávka po pracovní síle. Můžeme tak vytvořit skutečně jednotný trh práce a to se vyplatí. Třeba Plzeň je dnes díky dálnici vzdálena od Prahy padesát minut a v globálním kontextu je tak vlastně jejím předměstím.

    Toto neni o snizovani nejakeho schodku na unosnou miru, toto je rozjizdeni megalomanskeho projektu. V tom se lisi tvuj pristup, kteremu nemam, co vytknout, a pristup pana Svejnara, ktery je mi krajne nesympaticky.

    Nas problem preci neni to, ze nemame silnice, ale to, ze mame rozezranou vladu.


    T_Y_L: No, megalol, o kterem jsem psal, je kdyz nejaky profesor ekonomie tvrdi, ze nekdy rikal, ze rust muze byt i pres 5%, a tvari se jako vnuk Nostradama. Tusim, ze ve Svejkovi to byl porucik Dub, ktery jiz v roce 1911 predpovidal, ze Italie zradi Rakousko.
    Takovym hloupym recem se opravdu smeji.

    A kde vola po silnem statu, ktery se bude starat o sve ovecky?
    Investice do vzdelani - oni ti lide jsou strasne hloupi a nevedi, co je pro ne prinosne, a proto jim musime to vzdelani zaplatit, aby byli vsichni strasne chytri a pak prevalcujeme cely svet... (trochu jsem to samozrejme prikraslil, ale investice do "lidskeho kapitalu" ve me neevokuji nic trzne racionalniho)
    Investice do dopravy - propojime vsechna mesta silnicemi a najednou nam lide zacnou jezdit do prace (nejspis si mysli, ze vlada operuje se schodkem 15% jen proto, ze lide nejsou schopni dojet do prace - a tak nas prijde zachranit a postavi nam silnice)


    T_Y_L + STARE_CASY:
    Abychom se nemotali porad v kruzich. Jde o to, ze s vami souhlasim, ze se budeme muset jeste dale zadluzovat. Souhlasim s tim, ze je nutne udelat hromadu reforem. Ale nejdulezitejsi je resit, kde se da usetrit. Blbe kecy o tom, ze bychom meli investovat do vzdelani, ty at si necha na pristi sjezd Socialisticke internacionaly.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK:
    "Jestli ti toto nepripada jako krkolomna logika, tak nevim, co jineho. Jako, at uz si Svejnar, ktery vola po silnem statu, ktery se o sve ovecky bude poctive starat, mysli cokoli, tak ja nevidim duvod, proc bych se mel kvuli vidine nejakyho uchylackyho projektu pod taktovkou megalomana zadluzovat.

    Mě příjde, že jiný článek si četl ty. Kde Švejnar volá pro silném státu který se bude starat o ovečky? Volá po investicích do infrastuktury a po půjčkách na projekty, které budou mít nějakou návratnost.

    Co je krkolomná logika, využít velmi levné možnosti úvěrování k rozvoji? To určitě ne, podnikatelé o tom vědí své.

    Podobné to je se splácení dluhu 50% HDP. O tom, že na současné hladině zadlužení k HDP nezůstaneme je asi jasné (vzhledem ke schodku na letošní rok). Volat po zpomalení zadlužování a stanovení nějaké hranice považuji za rozumné. Nevím co je na tom k smíchu. Nejprve je potřeba stabilizovat a vytvořit podmínky pro to splácení, nebo alespoň udržování současné hranice.

    Neviděl jsem, že by tu někdo měl plán pro splácení současného dluhu k HDP, takže nevím po čem to vlastně voláš.

    Problem současného stavu českých financí skutečně výše zadlužení ku HDP. To je imho stejně dost imaginární číslo, v realitě se do problémů dostávají i státy s menším zadlužením a na druhou stranu nedostávají státy z větším - tedy v prvé řadě jde o něco jinéhé než poměr zadlužení k HDP, ale o zdraví veřejných financí obecně.

    Jde o to jaká je struktura veřejných financí a kam směřují. Problém současných financí je, že schodek nemáme kvůli investicím, ale kvůli mandatorním výdajům. Tedy to že se v současnosti zadlužujeme bez návratnosti. Tento trend ale Švejnar v odpovědích neprosazuje.

    Osobně se pořád ještě nesměju ;-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ATOMOUSEK: vytrhávám z první odpovědi:

    "...i když naše zadlužení rychle roste.

    Je třeba tenhle nárůst zpomalit a zastavit. Když však dluh budeme snižovat příliš rychle, můžeme vyvolat v hospodářství určitou neefektivnost. Podle našich výzkumů by bylo možné a také věrohodné zastavit ten nárůst dluhu na 50 procentech HDP.

    Pokud jsme schopni to udělat na nižší úrovni, je to v pořádku..."



    Tady je problém v tom, že náš rozpočet má nemalý objem mandatroních výdajů, spousta věcí je dlouhodobých. Pokud bys teď začal příliš razantně ořezávat jen proto, abys splatil dluh, zbůsobíš mnohem více problémů než co dělá samotný dluh. Nemluvě o tom, že tady máš obrovskou masu lidí, která je zvyklá na velmi štědrý sociální systém. Seber jim to najednou a máš tu tak silné nepokoje, že je nezvládneš a způsobíš rozvrat ekonomiky.


    Z rozhovoru mi nepřijde, že by Švejnar apriori loboval za zadlužování, ale konstatuje, že se nás zatím dluhy mohou stát méně než jaký by mohl být jejich přínos. A v tom s ním souhlasím. Jak jsem psal níže - skutečné investice by byly velmi přínosné a byl by to dobře využitý dluh, protože by následně přinesl vyšší příjmy ve výkonější ekonomice a současně, v případě reformy důchodového a sociálního systému, by mohl ušetřit výdaje. Jen to je na mne moc velké kdyby...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ATOMOUSEK: ad vzdělání - reálně tady žádné investice do vzdělání neproběhly. Školství stále čeká použitelná reforma, školy jsou těžce podfinancované, nemají peníze na výuku (natož na platy kvalitních odborníků) atd.

    To, co jsme si napůjčovali, jsme prostě prožrali.


    Pokud (a zdůrazňuju to pokud) bychom skutečně narvali teď peníze z půjček do skutečných investic na vzdělání, infrastrukturu a kompletních reforem zdravotního, sociálního a důchodového systému, tak máme dost šancí dluhy splatit. Skutečně na tom ještě nejsme tak špatně. Zatím. A také zatím nám ještě půjčují celkem ochotně za přijatelné úroky. A to mimo jiné i proto, že jsme zemí, které má potenciál růst, rozvíjet se (tedy rozvojová země, ale hloupé je, že tohle spojení má pachuť třetího světa).

    Bohužel ale nevidím jedinou reálnou šanci na to, že by půjčky šly skutečně do investic, o kterých se dvacet let jen mluví a mluví. Obávám se, že tenhle stát by to zase jen prožral.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    STARE_CASY: Asi jsme cetli jiny clanek. Tvuj pohled mi pripada rozumny, ale kde jsi vzal, ze to rika Svejnar, to teda nevim.

    Svejnar lobuje za pujcovani si penez, nikoli za splaceni pujcek. Nikdo snad nerozporuje to, ze jsme zeme s potencialem se rozvijet...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: "uz pred lety jsem predpovidal..., a vsichni se mi smali. A pak byli vsichni prekvapeni." - megalol

    Česká republika může podle mne růst rychle a je stále ještě rozvojovou zemí. Vyplatí se jí proto si půjčovat.

    Jestli ti toto nepripada jako krkolomna logika, tak nevim, co jineho.
    Jako, at uz si Svejnar, ktery vola po silnem statu, ktery se o sve ovecky bude poctive starat, mysli cokoli, tak ja nevidim duvod, proc bych se mel kvuli vidine nejakyho uchylackyho projektu pod taktovkou megalomana zadluzovat.

    Navic, Svejnar sice tvrdi, ze
    Návratnost projektů v těchto zemích je totiž tak vysoká, že když si půjčí, snadno splatí půjčku a úroky a ještě jim hodně zbude.,
    ale nevsiml jsem si, ze by predkladal plan splaceni tech 50% HDP, nebo ukazal priklady rozvojovych zemi, kde se neco takoveho dari.


    Jinak jeste k tomu, co predpovidal:
    V 90. letech se mě novináři ptali, jestli český HDP může růst o více než pět procent ročně. Řekl jsem, že klidně. Že to může být šest nebo sedm procent. Bylo to tehdy považováno za heretický názor. A pak HDP skutečně rostl rychleji a všichni se divili. Pokud jde o výnosné státní projekty, patří sem infrastruktura. Do té bych zařadil i investice do takzvaného lidského kapitálu, tedy do vzdělání. Klíčové jsou dopravní stavby, zvláště pro Českou republiku.

    A ja si musim vzpomenout na to, ze po techto 90. letech opravdu byl rust kolem tech 6% a vlady si pujcovaly pravidelne 100GKc, a jejich velkym tematem bylo prave vzdelani, tedy investice do lidskeho kapitalu. A ejhle, prisla krize, a ta investice zpusobila, ze jsme "museli zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc, a nyni se bavime o tom, ze bychom mohli "zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc.

    A nemuzu si pomoci, ale nevsiml jsem si ze by se zde konal nejaky priliv mozku treba z Cambridge nebo MIT, abych si tak rypl.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    _BENNY: Švejnara hodně nemusím a mám nemálo pochybností o jeho názorech, ale v tomhle případě se nese kritika na FinWeb za stupidně bulvární titulek, který neodpovídá obsahu.

    Švejnar v tomhle rozhovoru mluví o musíme zastavit nárůst dluhu, ale je nesmysl slibovat nereálné věci. Takže nemůžeme slibovat, že se dluhů zbavíme, to je bohužel nereálné. Budeme rádi, když se přestaneme zadlužovat a snad v lepších čachem začneme dluhy snižovat (kéž by!).

    A rozvojová země ve smysl země s potenciálem se dál rozvíjet, jsme také. Jsme snad na tom jako Německo? Lucembursko? Švýcarsko? Máme ještě spoustu možností, jak a kam růst a to výrazně rychleji než země, které jsou momentálně na špici.

    Švejnar tam něříká sice nic veleobjevného, ale rozhodně nemluví z cesty, hodnotí situaci velmi střízlivě a realisticky. A kupodivu neuhýbá ani moc doleva, což mne mile překvapuje.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: Nějaké argumenty proč Lol?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam