• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: A to je prave ta hloupost. Neb ty jsi narazel na to, ze je to "jen ucebnicova poucka, ktera nema realny priklad". Ted ale zvysujes podminku, a musi byt ten priklad DNES. Proc? Meni to neco?
    Ostatne, v dobe upadku libovolnych civilizaci bylo lze take tvrdit, ze svoboda (at uz to znamenalo v dane dobe cokoli) nikde neexistuje.

    Pokud mas namitku vuci funkcni spolecnosti pred 150ti lety (na rozsahlem uzemi), mel bys rici, v cem spociva tvuj argument a proc je pro nej tak zasadne dulezite, aby to fungovalo prave ted - je to stejne, jako bys lezel v mistnosti, kde jsou vsichni privazani k posteli, pricemz by jeden z vas by tvrdil, ze kdyby vas nekdo odvazal, tak sice muzete z postele spadnout, ale to, co muzete vykonat, mnohonasobne prevysuje dane riziko. A ty bys mu rekl, ze tyto ucebnicove kecy jsou o nicem, at se rozhledne kolem sebe, jestli vidi nekoho neprivazaneho...(a neuznaval bys priklad z doby, kdy jste do te mistnosti prisli).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    ATOMOUSEK: Ptal jsem se na fungUJE.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: USA v predminulem stoleti?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    ENKIE: Příklad nějakého státu, kde tato učebnicová poučka funguje?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: Spolecnost, kde uplne vsechno vlastni nekolik malo clenu ustredniho vyboru jakesi mafianske statostrany, se skutecne neda oznacit za rovnostarskou, takze tenhle argument je fakt fail. Lepsim prikladem rovnostarskych spolecnosti by byly treba skandinavske zeme, kde dochazi k prerozdelovani bohatstvi prostrednictvim zdaneni. Ne ze bych s tim souhlasil. Lepsim zpusobem jak chranit svobodu pred revoluci je dusledny zavedeni trhu do vsech oblasti zivota vcetne bezpecnosti, aby jednotlivci byli nuceni si tvrde konkurovat a hajit sve vlastni zajmy, a uvedomili si tak nesmyslnost jakekoliv kolektivisticke politicke akce smerujici k vetsi moci statu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: eh, na tak tohle jsem ani nepovazoval za argument - "kdyz nebudeme mit socialismus, bude to mit jako neblahy dusledek ten, ze nebudeme mit socialismus". a neefektivnim nakladanim se zdroji se prece vyznacuji predevsim rovnostarske spolecnosti, danove zvyhodneni neni vyznacnym rysem systemu absentujiciho prerozdelovani bohatstvi atd... a hlavne! mnozstvi prilezitosti neni dano tim jak moc podobne mnozstvi koz ma muj soused.

    me zajimal argument ktery se neodkazuje sam na sebe.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    _BENNY: "Po prvé, rastúca nerovnosť je rubom iného javu: zmenšujúcich sa príležitostí. A keď sa zmenší rovnosť príležitostí, znamená to, že časť toho, čo je najcennejšie – ľudské rezervy – nepoužívame najproduktívnejším možným spôsobom. Po druhé, mnohé deformácie, ktoré spôsobujú nerovnosť – napríklad tie, čo súvisia s monopolom moci a daňovým zvýhodnením zvláštnych záujmov – podrývajú účinnosť celej ekonomiky. Táto nová nerovnosť vedie k ďalším deformáciám a ďalej podrýva ekonomiku. Jeden príklad za všetky: astronomické odmeny prilákali priveľa našich najnadanejších mladých ľudí do finančného sektora miesto iných oblastí, ktoré by boli prínosom k produktívnejšej a zdravšej ekonomike. Tretí, a možno najdôležitejší dôvod je, že moderná ekonomika sa nezaobíde bez „kolektívneho konania“ – bez toho, aby vláda investovala do infraštruktúry, vzdelávania a technológie. Spojené štáty i celý svet mali obrovský úžitok z vládou financovaného výskumu, ktorý viedol k internetu, k zlepšenému zdraviu obyvateľstva atď. Amerika však už dávnejšie trpí primalými investíciami do infraštruktúry (stačí sa pozrieť na stav našich diaľníc a mostov, našich železníc a letísk), v základnom výskume a na všetkých úrovniach školstva. A čakajú nás ďalšie škrty v tejto oblasti."
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: nalezl jsem jen argument o revolucich. ten nepovazuji za platny, protoze i v rovnostarske spolecnosti v CSSR k revoluci doslo.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    _BENNY: Však argumenty uvádí, nebo ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a k cemu je vlastne takove rovnomerne rozdelene bohatstvi ve spolecnosti dobre? narozdil od autora clanku nerovnost nepovazuju za ocividne a neoddiskutovatelne zlo, tak nevim...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Jedno percento / Esej » Salon
    http://salon.eu.sk/4742/jedno-percento-esej/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Zdanit bohaté? Chudým se to občas líbí méně, než se zdá | byznys.ihned.cz - Analýzy a komentáře
    http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-52566190-zdanit-bohate-chudym-se-to-obcas-libi-mene-nez-se-zda

    Autoři provedli sérii experimentů. Mezi studenty nerovnoměrně rozdělili částky peněz (odstupňované po jednom dolaru) a pak každému dali dva dolary s tím, že je mohou dát osobě (příjmově) nad, nebo pod sebou. Studenti, kteří byli jen několik dolarů ode dna, dávali svěřené dva dolary nejčastěji svým bohatším kolegům. Z jednoho jediného důvodu: aby ve hře zbyl ještě někdo chudší než oni sami.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    _BENNY: Znám. Ale pořád nevím, ve které části teď zrovna jsme...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Proč se jistí lidé dostávají k novým penězům snadno, a jiní ne | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5536/proc-se-jisti-lide-dostavaji-k-novym-penezum-snadno-a-jini-ne.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Kondratiev wave - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    The Euro: Its Inevitable End - Juraj Karpis - Mises Daily
    http://mises.org/daily/5422/The-Euro-Its-Inevitable-End
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Z luxusu nezbytnost - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/z-luxusu-nezbytnost-355.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XXII. - Murray Rothbard - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xxii-murray-rothbard-312.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XX. - Alois Rašín - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xx-alois-rasin-310.aspx
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    _BENNY: Viz Teorie her a pripady cernych paszeru. Tohle se resilo nekde v australii s rozvodem vody pro farmare. dopadlo to tusim takze bez regulace a dohledu se to neobeslo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Potraviny zdražují američtí bankéři (Terry Anderson) | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5420/potraviny-zdrazuji-americti-bankeri-terry-anderson.html

    Lze chránit životní prostředí prostřednictvím čistě tržního přístupů? Je kapitalismus kompatibilní s environmentalismem?

    Nejdůležitější věcí, již bychom si měli uvědomit, je, že kapitalismus představuje motor ekonomického růstu. A bez ekonomického růstu nelze mít kvalitní životní prostředí. Ekonomický růst a autentický kapitalismus nastává tehdy, když jsou zajištěna vlastnická práva, když existuje solidní právní řád spojený s dobrou vymahatelností práva, když existuje demokratická vláda. Jakmile jsou tyto předpoklady splněny, nastává ekonomický růst. A jakmile takový růst nastane, dočkáme se kvalitního životního prostředí. Takže kapitalismus a kvalita životního prostředí nejsou nekompatibilní, vlastně kapitalismus je nutnou podmínkou pro to, aby životní prostředí bylo kvalitní.

    Ptám se, neboť panuje poměrně silné přesvědčení - jak u veřejnosti, tak mezi experty -, že životní prostředí může být efektivně chráněno pouze vládou nebo jinými státními mechanismy, nikoli ovšem trhem, neboť v rámci konkurenčního boje prý zápasí každý s každým a přírodní zdroje jsou pleněny.

    Bez ohledu na to, zda jde o kapitalistický, socialistický nebo třeba komunistický systém, dokud ta či ona ekonomika nevytváří dostatečné bohatství, nelze mít kvalitní životní prostředí. Jakmile ovšem ekonomika docílí jistého ekonomického růstu, je klíčové - z environmentálního hlediska - učinit z životního prostředí aktivum. To znamená, že je třeba nalézt cesty, jak zajistit, aby se firmám a jednotlivcům ochrana životního prostředí vyplatila. Občas - ale rozhodně ne vždy - je tak zapotřebí i vládní regulace. Během výzkumu, který jsem prováděl v rámci svého institutu (Property and Environment Research Center, pozn. red.), jsme přišli na to, že proto, aby se z životního prostředí stalo aktivum, jsou klíčová vlastnická práva. Jednoduše to lze vyjádřit tak, že nikdo nemyje pronajaté auto - nestaráme se prostě o věci, které nevlastníme. Budou-li lidé moci vlastnicky více participovat na životním prostředí, dočkáme se jistě i vyšší environmentální kvality.

    Můžete uvést příklad?

    Jsme-li vlastníky půdy, jsme přirozeně motivováni k tomu, abychom ji chránili. Budeme motivováni k tomu, chránit vodu, jež těmi pozemky protéká, aby byla vhodná pro plodiny, jež se tam pěstují, aby tam i nadále mohly růst stromy. Když tu půdu ovšem ve vlastnictví nemáme, ten motiv bude výrazně tlumen. Opět: nikdo nemyje pronajaté auto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam