• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Život v éře trvalého stavu ekonomické nouze - Slavoj Žižek - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4_vkn5dlzOY#!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Islámské finančnictví: Alternativa? | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/islamske-financnictvi-alternativa/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jak předpovědět, že zchudneme? Těžko | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5739/jak-predpovedet-ze-zchudneme-tezko.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    EDEN: Konspirátor? Neříkej, v čem?
    EDEN
    EDEN --- ---
    VSOUKOLOHLOR: :) chlapce, predovsetkym si najprv uprac pred vlastnym prahom.
    clanok kde autor demagogicky podsuva ze bohatstvo sa neda ziskat tazkou pracou, alebo inteligenciou ale zbohatnut mozu len psychopati (sic!), pretoze normalny clovek nieco podobne nedokaze s krkolomnym odkazanim na zlo neoliberalnych politik ktore su za to zodpovedne ukazuje akurat na autorove znacne problemy s vlastnym egom a na "logicke" zdovodnovanie na urovni antisemitskych pamfletov.
    nehovoriac o uplnom ignorovani faktov.
    to uz ani konspirator tvojho typu nemoze toto mysliet vazne
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Milan Zelený » Demokracie není na prodej. Peníze do politiky nepatří.
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=14728

    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    EDEN: Argumenty zase nic? Nevadí. Možná za pár let přijdeš na to, co tohle slovo vůbec znamená.
    EDEN
    EDEN --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak toto je neuveritelna zlatanina
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    The 1% are the very best destroyers of wealth the world has ever seen | George Monbiot | Comment is free | The Guardian
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/07/one-per-cent-wealth-destroyers
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    EDEN
    EDEN --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ty sa s tym co tam je napisane stotoznujes?
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    VSOUKOLOHLOR: A toto mě v článku skutečně dojalo:
    "Jedním ze startérů a katalyzátorů finanční krize byl rychlý pád šedých finančních institucí, které nepodléhaly regulaci a státním zárukám. Tito kanárci v kleci svým náhlým udušením upozornili na vykotlaný finanční důl plný toxických (bez)cenných papírů. Především pak přispěli k pádu standardních a solventních bankovních domů, kterým dlužily miliardy ve velice krátkodobých půjčkách."

    Musím utřít slzu, když pomyslím na chudinky solidní banky jako Fortis, který se chystal nastrkat celý balík toxických aktiv svým klientům, ale finanční krize tato aktiva zastihla dřív, než to stihl udělat (takže to odnesla tato banka místo jejich klientů). Ty "solidní" banky, které obcházely účetní pravidla a pomocí syntetických CDS zvyšovali svou expozici na riziková aktiva aniž by se to dotklo jejich kapitálové přiměřenosti. A Evropští regulátoři tyto prohřešky bez problému přehlíželi (což se zajisté změní až vznikne ještě komplikovanější regulační úřad - ale to je zas o něčem jiném a netýká se to článku).

    Naopak právě počínání řady "solidních" bank byl ten problém, proč se krize rozšířila tak jak se rozšířila a ukazuje na klasické - zloděj křičí chyťte zloděje (v tomto případě banky ukazují prstem na spekulanty). Problém nejsou krachující instituce nepodléhající zárukám. Problém jsou banky zárukám podléhající, které cpou peníze do aktiv do kterých nevidí (třeba do uvedených společností) a regulátor který to přehlíží a tváří se že je to v pořádku. To je skutečná škodná (ne milisekundové obchody, které dělají třeba tvůrci trhu jako RSJ apod. a které zvyšují likviditu), které se ale v tom článku dostává dokonce obhajoby.

    A ČR v tomhle má plné právo nesouhlasit, protože ČNB nezaspala a tuzemským banka expozice na podobná aktiva rozmluvila (i když zájem ze strany bank tu byl). V tomto směru by se naopak u nás Evropa mohla učit.

    FTT by rozhodně krizi nepředešla - to je absolutní nepochopení toho k čemu v roce 2008 došlo. Pokud má "solidní" banka peníze v amerických hypotékách, které převyšují hodnotu zastavených nemovitostí a nikdo je nechce splácet (a ty nemovitosti nikdo nechce kupovat) a to celé se kvůli obcházení regulí tváří jako německá pokladniční poukázka s ratingem AAA, tak tomu přece žádná daň 0,01% na transakci nemůže zabránit, to je úplně irelevantní.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Dobrá diskuze ..
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    VSOUKOLOHLOR: V článku je řada velmi odvážných tvrzení, která imho neplatí. Především těch, že krátkodobé spekulace nafukují bubliny. Autorovi doporučuji nastudovat něco o bublinách na trhu nemovitostí, diamantů. Něco o finanční krizi a v podstatě také určité bublině CDO.

    Všechno aktiva se kterými nelze dělat krátkodobé spekulace. Přesto se na nich vytváří býčí a medvědí trendy jejich ceny prudce rostou a kolabují.

    To co se děje není kvůli krátkodobým spekulacím, ani další bubliny (ropa, technologické akcie) nezpůsobily krátkodobé spekulace. A zdanění krátkodobých spekulací ničemu podobnému nezabrání. Naopak to může na trh vnést další nerovnováhy a bubliny přifukovat (omezí to likviditu). Bohužel, bylo by hezké, kdyby šlo takto označit nějakou skupinu zodpovědnou za všechno zlo finančního světa, ale je mi líto tahle skupina to není.

    Ale není to tak jednoduché a cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no, pokud se takto zdaní legální transakce, tak ke všem skutečně důležitým transakcím bude docházet nelegálně. a co je obzvláště vtipné je, že tlak na toto vzejde "zdola" - tedy od slabších hráčů v ekonomice, kteří se teprve cpou mezi to "horní 1%".
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Aleš Chmelař » Trh není twitter aneb Proč zdanit finanční transakce
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/ales-chmelar.php?itemid=14672
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Největší krize, o které se nepíše | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/nejvetsi-krize-o-ktere-se-nepise/
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    Nechme ratingové agentury v klidu umřít | brychta.blog.ihned.cz -
    http://brychta.blog.ihned.cz/c1-53356880-nechme-ratingove-agentury-v-klidu-umrit
    NAOBE
    NAOBE --- ---
    Ahoj, můžete mi pls pomoct, jak se řekne česky "economic validity" nebo "economic validation"? Nemůžu to nikde najít a už nevím, kam se obrátit. Definice je: Economic validity refers to the completeness, quality and reliability of the analyses used to assess the economic implications of novel technologies.
    Díky lidé dobré vůle!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam