• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    DOGITO: bingo, přesně to hledám :)
    DOGITO
    DOGITO --- ---
    GRUNGE: pak tedy misto nekoho, kdo ti neco rekne o metode JIT hledej nekoho, kdo metodu JIT realizuje v praxi a rad se s tebou podeli o data pro ucely case :)
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    OTAVA: tohle si vygooglim, ale potřebuju vypracovat příkladovou studii na 3 stránky, tak schánim někoho, kdo by mi mohl radit
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GRUNGE: UTFG

    Ve zkratce - minimum, nebo zadne zasoby, dodavatele vsechno musi privezt tak aby se to hned zpracovalo, stejne tak odberatele odvest. Vyzaduje vysoky stupen koordinace a porocile rizeni.
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    Zdravím, není tu někdo, kdo by mi něco řekl o metodě "Just in time"? Prosím do pošty, děkuju.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: Tohle mi přijde tedy na Kovandu velmi slabé. Je to docela jednostranně zaměřené na takovou lacinou kritiku Buffeta.

    Například Merton - kritik Buffeta v roce 1998 byl jeden ze zakladatelů hedgeového fondu LTCM. Ten díky neuváženému používání finančních derivátů (většinou na úrokové sazby jako IRS) a obrovské páky totálně vyhořel. Jenže díky své velikosti a páce a díky tomu že v něm měla peníze řada bank a finančních institucí, tak bylo potřeba ho zachránit, aby jeho pád neohrozil finanční systém.

    Mimo jiné Buffet jim nabídl, že je zachrání a fond odkoupí a zachrání. Buffet jim dal hodinu na rozmyšlení. Částka se jim zdála malá tak to odmítli. Nakonec jim z fondu nezbylo stejně nic a FED zorganizoval jejich bailout (na které se podílela řada finančních institucí - myslím, že veřejné peníze do toho nešly).

    Takže člověk co díky derivátům málem způsobil finanční kolaps vyčítá Buffetovi, že mluví o finančních derivátech jako o časované bombě (když se to navíc ještě potvrdilo). Merton se svým škraloupem skutečně není morální autorita, co by se do Buffeta mohla pouštět.

    Kromě toho Buffet dává dost velkou část svého majetku (postupně většinu) na charitativní účely. Bylo by fér to alespoň uvést v kontextu toho obviňování na konci (nebo toho posílání Buffeta ať dá peníze Washingtonu). Přece jen to pak ukazuje toho manipulativního Dušína, který silou svých slov zvedne ceny nemovitostí v Americe v trochu jiném světle.

    BTW ten Buffetův dopis akcionářům doporučuji projít (v podstatě hlavně stranu 17- 19 - to před tím kde Buffet investoval a co to přineslo není imho tak zajímavé).

    http://www.berkshirehathaway.com/letters/2011ltr.pdf
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NAKASHI: O tom, že to celkově bylo slabé se rozhodně nepřu. Pro nějaké argumentování imho nebyl moc prostor díky tomu jak to bylo vedeno a nevedeno. Tedy kdybych si z toho chtěl něco odnést tak pár samostatných hlášek (ano bez nějaké argumentace - ostatně tu ani nepotřebuji). A pár věcí bych si z toho zase naopak neodnášel, protože byly dost tristní.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    T_Y_L: sedlacek tam nejak argumentuje? tohle byl od nej hodne tristni vykon.
    uz podle jeho reci tela je videt, ze tem zvastum, co tam pronasi, ani sam neveri.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    střet ekonomických ideí, jak má být. pokud je to moc OT, smažte to

    Fight of the Century: Keynes vs. Hayek Round Two - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T_Y_L: já mám taky radši textové přepisy, než videa. v textové podobě stihnu absorbovat nesrovnatelně více informací, než v podobě videa nebo audiozáznamu...

    (no vtipné je, že zrovna dnes večer jdu do Rádia 1 do pořadu Zátiší, ehm.. a s ekonomikou to volně souvisí taky - ACTA)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Debt Slavery: 30 Facts About Debt In America That Will Blow Your Mind | Conscious Life News
    http://consciouslifenews.com/debt-slavery-30-facts-about-debt-america-will-blow-mind/1124526/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    me se to libilo, jdou jen do takove miry konfrontace, aby meli prostor ty svoje myslenky vic priblizit, to se mi libi. sedlacek parkrat prijemne prekvapil. a i moderatorka mi prisla ze do toho vstupovala trefnymi pripominkami.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Čím konkrétně je podle tebe ten duel zajímavý? Imho je to takové o všem a o ničem. Moderátorka to moc nemoderuje, skáče se z tématu na téma. Když začne nějaká argumentace, tak brzo vyšumí atd.

    Přišlo mi, že Sedláček tam pár trefných a vtipných hlášek, ale to je asi všechno. Mě to přišlo jako škoda času to sledovat. Možná by bylo praktičtější, kdyby každý napsali pár vět, člověk by s tím nemusel trávit hodinu.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Ekonomie je opium lidstva, tvrdí "ekonomická disidentka" Naďa Johanisová | life.ihned.cz - Lidé
    http://life.ihned.cz/lide/c1-54668010-ekonomie-je-opium-lidstva-tvrdi-ekonomicka-disidentka-nada-johanisova
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Duel ekonomů Ilony Švihlíkové a Tomáše Sedláčka - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=s5REWrBznZk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: no... já měl za to, že ten kóan naopak popisoval situaci, kdy žák nakonec dostane od mistra facku :-)
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: jedna ruka netleska :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jak zní tlesknutí neviditelné ruky trhu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam