• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    obvykle sem Machacka nedavam, ale neda mi to :)

    Pojďme mluvit o Německu | Audit Jana Macháčka - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-56133150-pojdme-mluvit-o-nemecku

    Pokud nebude politická vůle k vyšší integraci a Evropa bude nadále postupovat pomalými a zmatenými krůčky, eurozóna se rozpadne a německé HDP se může snížit až o deset procent. Čtyřicet procent německého exportu totiž jde do eurozóny. Když se eurozóna rozpadne, „německé euro“ dramaticky posílí a zneškodní německý exportní výkon. Když se povede integrace a společný dluhopis, bude to stát německé daňové poplatníky neuvěřitelné prostředky. Němci zaplatí za eurozónu dvakrát. Nejprve zaplatili vnitřní devalvací po roce 2000, nyní zaplatí záchranu států na periferii a záchranu evropských bank.

    je to slyset ze vsech stran. ale proc by melo Nemecku dramaticky posilit euro, kdyz budou trhy vedet, ze to Nemeckou ekonomiku poskodi? imho to nedava smysl. nevyjadril by se k tomu nekdo znaly veci?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ... no a nebo k té expanzi do vesmíru dojde. fakt. prostě jednodušše nejvyšší "cenovky" budou přiřazeny extraterestiálním aktivitám - nemusí ani jít o nějak absolutně velké procento spotřebny energie či materiální produkce, může jít jen o "astronomické vysoké" ceny všeho, souvisejícího s expanzí do kosmu.

    a ekonomický růst na papíře zůstane zajištěn....
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Commentary: Energy and the Wealth of Nations : ASPO-USA: Association for the Study of Peak Oil and Gas
    http://aspousa.org/2012/06/commentary-energy-and-the-wealth-of-nations/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Co pořád všichni s tím zlatem máte? | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/co-porad-vsichni-s-tim-zlatem-mate/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BORDIGA: tak pardon :-)
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    XCHAOS: to už tu bylo minimálně 2x, ale je to dobrý, tak proč ne znova :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fight of the Century: Keynes vs Hayek - České titulky - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jKj_AmqqtJ0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kolega na helpdesku právě vynalezl geniální ekonomický pojem "komparativní znouzectnost". myslím, že z něj bude příští Karel Marx :-)
    DOGITO
    DOGITO --- ---
    TIGRE: libilo se mi toto (resp. prvni cast, druha uz bylo trochu nuda) http://devian.cz/2010/behavioralni-ekonomie-a-otazka-racionality/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Můžete mi někdo, prosím, poradit, jestli vyšlo v češtině něco zajímavého z oblasti behaviorální ekonomie? Předem díky!
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    DOGITO: bingo, přesně to hledám :)
    DOGITO
    DOGITO --- ---
    GRUNGE: pak tedy misto nekoho, kdo ti neco rekne o metode JIT hledej nekoho, kdo metodu JIT realizuje v praxi a rad se s tebou podeli o data pro ucely case :)
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    OTAVA: tohle si vygooglim, ale potřebuju vypracovat příkladovou studii na 3 stránky, tak schánim někoho, kdo by mi mohl radit
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GRUNGE: UTFG

    Ve zkratce - minimum, nebo zadne zasoby, dodavatele vsechno musi privezt tak aby se to hned zpracovalo, stejne tak odberatele odvest. Vyzaduje vysoky stupen koordinace a porocile rizeni.
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    Zdravím, není tu někdo, kdo by mi něco řekl o metodě "Just in time"? Prosím do pošty, děkuju.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: Tohle mi přijde tedy na Kovandu velmi slabé. Je to docela jednostranně zaměřené na takovou lacinou kritiku Buffeta.

    Například Merton - kritik Buffeta v roce 1998 byl jeden ze zakladatelů hedgeového fondu LTCM. Ten díky neuváženému používání finančních derivátů (většinou na úrokové sazby jako IRS) a obrovské páky totálně vyhořel. Jenže díky své velikosti a páce a díky tomu že v něm měla peníze řada bank a finančních institucí, tak bylo potřeba ho zachránit, aby jeho pád neohrozil finanční systém.

    Mimo jiné Buffet jim nabídl, že je zachrání a fond odkoupí a zachrání. Buffet jim dal hodinu na rozmyšlení. Částka se jim zdála malá tak to odmítli. Nakonec jim z fondu nezbylo stejně nic a FED zorganizoval jejich bailout (na které se podílela řada finančních institucí - myslím, že veřejné peníze do toho nešly).

    Takže člověk co díky derivátům málem způsobil finanční kolaps vyčítá Buffetovi, že mluví o finančních derivátech jako o časované bombě (když se to navíc ještě potvrdilo). Merton se svým škraloupem skutečně není morální autorita, co by se do Buffeta mohla pouštět.

    Kromě toho Buffet dává dost velkou část svého majetku (postupně většinu) na charitativní účely. Bylo by fér to alespoň uvést v kontextu toho obviňování na konci (nebo toho posílání Buffeta ať dá peníze Washingtonu). Přece jen to pak ukazuje toho manipulativního Dušína, který silou svých slov zvedne ceny nemovitostí v Americe v trochu jiném světle.

    BTW ten Buffetův dopis akcionářům doporučuji projít (v podstatě hlavně stranu 17- 19 - to před tím kde Buffet investoval a co to přineslo není imho tak zajímavé).

    http://www.berkshirehathaway.com/letters/2011ltr.pdf
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NAKASHI: O tom, že to celkově bylo slabé se rozhodně nepřu. Pro nějaké argumentování imho nebyl moc prostor díky tomu jak to bylo vedeno a nevedeno. Tedy kdybych si z toho chtěl něco odnést tak pár samostatných hlášek (ano bez nějaké argumentace - ostatně tu ani nepotřebuji). A pár věcí bych si z toho zase naopak neodnášel, protože byly dost tristní.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    T_Y_L: sedlacek tam nejak argumentuje? tohle byl od nej hodne tristni vykon.
    uz podle jeho reci tela je videt, ze tem zvastum, co tam pronasi, ani sam neveri.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam