HONIK: Pokud uzavreme transakci resp. v pravnim smyslu kontrakt tak se oba dva stavame puvodci uzitku i ceny na obou stranach. Protoze na to aby vznikl nejaky kontrakt a z nej plinouci uzitky a ceny, potrebujes obe strany. Bez obou neni nic z toho.
Predstav si ze ti zaplatim treba 200kč za to ze uklidis snih okolo meho domu. Oba dva se tim stavame puvodci toho ze je ten snih uklizeny, ja protoze jsem prisel s tim napadem a zaplatil ti za to a ty protoze jsi to udelal. Oba dva jsme dokonce i puvodci toho ze mas ted v penezence o 200kč vic, ty svoji praci a ja tim ze jsem ti tech 200kč nabidl a pak dal. Ja ted pozivam uzitku s toho ze neuklouznu a ty pokud by jsi bydlel ve stejnem dome taky (a hralo by to roli pri rozhodnuti jestli na moji cenu pristoupis). Nicmene uzitku z uklizeneho snehu pozivaji i dalsi lidi ktery se naseho uvodniho kontraktu neucastnili, nezaplatili zadnou cenu, ani praci. A to je prave externalita (v tomto pripade positivni).
Nakonec z textu na anglicke wikipedii je to zrejmejsi "an externality... is incurred by a party who was not involved as either a buyer or seller of the goods or services causing the cost or benefit."
Otazka dobrovolnosti a nedobrovolnosti nejakeho vztahu my prijde spis problem prava. Pokud se na nejake transakci podilet musis (a v tom pripade to neni kontrakt), tak pak se nepodilis na urcovani nabidky ci poptavky tedy ani ceny a nejednas na zaklade sveho uzitku a tim vsim prestavas byt predmetem vetsi casti ekonomie.