• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Krize se stala.

    LEXIK: No jednak ta veta plati maximalne o "statnim socialismu", ale to by zas byla politika. Kazdopadne banka jako idea je pouze instituce postavena okolo nejakych funkci ci služeb ktere ma naplnovat, jeji prakticka podoba je pak ale hodne zavisla na mantinelech ktere dostane, jinak receno na právním a spolecenskem ramci. Lze si představit velice odlišnou instituci nez jsou dnesni banky ktere presto diky funkcim ktere vykonava budem nazivat banka. :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: vzdyt to neni tak davno, a privatizovala statni banky prave socialni demokracie, ktera ted navrhuje zrizeni one statni banky. ptam se tedy proc? v cem je ta doba jina, mame ted lepsi lidi nebo kde je ten rozdil?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: To byla dost jina doba, nemyslis? To se stejne muzu ptat proc jsme se kdysi smaly indianum ze jedi plisne kdyz jsou nemocny, kdyz jsme potom obevili penicilin? :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: proc jsme tedy privatizovali banky, kdyz maji statni banky tolik vyhod?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ENDER: Po precteni prvniho odstavce a prirovnani americkych demokratu k socialnim demokratum lze jen konstatovat ze autor vubec nerozumi americke politice. Protoze tohle neni forum o politice tak se omezim jen na konstatovani ze v USA je velkej rozdil mezi tim co kdo rika a co pak dela. Nebo jak to rikaji oni "Who talk the talk and who walk the walk". A "Washingtonsky konsensus" nema v sobe slovo Washington jen omylem. :-)

    Druhy clanek jsem kdysi cetl a v zasade nema s opravdovou keynesianskou (ci neo-keynesianskou) hospodarskou politikou nic spolecneho. Predevsim protoze ta nebere HDP a jeho rust jako nejaky primarni ukazatel. Misto toho se soustredi na ukazatele jako je nezamestnanost, cenova stabilita, ekonomicke cykly. Jinak receno neni primarni ulohou statu generovat zisk (HDP), to je ulohou soukromych firem. Stat ma jen vytvaret ferove prostredi pro jejich soutez, ale i pro jejich zamestnance. Ty by meli mit dost prostredku aby vytvareli jadro poptavky po tom co samy vyrobi. Protoze keynesianska hospodarska politika neni politika statu ktery chce byt jen tovarnou ci satalitem nekoho jineho.

    Naopak soucasna mainstreamova prakticka hospodarska poltika je kompletne nakazena retorikou, jazykem a ideologii soukromeho sektoru a tudiz neni divu ze se primarne soustredi jen na zisk, tedy HDP a jeho rust.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Rozdil je v takrikajic zakladacich listinach. Jedinou definovanou ulohou soukrome firmy je generovat zisk, proto je socializace jejich ztrat nemravna. Ulohou statu je mimo jine poskytovat sluzby svim obcanum, to ze vyuziva jejich prostredky je pak naprosto v poradku, nemravne by pak bylo pouze pokud by s nima nakladal vylozene spatne a za ucelem obohacovani nekterych skupin na ukor jinych.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ad predposledni odstavec - vyborne. takze misto abychom vymysleli zpusob jak nesocializovat ztraty soukromeho sektoru, tak jeste pritvrdime. kdyz maji oni, my chceme taky. hlavne ten pocit.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ENDER: Wallstreet nebo Citi neleze brat jako priklad standardni situace jak neco funguje nebo nefunguje. V civilizovanem pravnim state by vetsina tech bankeru, statnich uredniku, ratigovejch agentu a regulatoru (nekde je v dany okamzik tezke poznat ve ktere roli dany clovek zrovna vystupuje) sla sedet na tvrdo za spolecensky krajne nebezpecnou formu organizovaneho zlocinu. Bohuzel potrestat je by znamenalo ohrozit anglo-saskou financni dominanci a strategicke duvody jsou v imperialni politice vzdy az na prvnim miste.

    Jinak z meho, neo-keynesianskeho, pohledu je ucelem bank alokovat kapital a minimalizovat rizika. Pokud ten ucel neplenej a misto toho hrajou pyramidove hry je potreba je od zakladu reformovat. Obecne je v soucasne situaci mozna nejlepsi nasmerovat banky k alokaci kapitalu a nechat je operovat s penezma firem, cenyma papirama, davat uvery firmam, investovat do start-upu atd. Ulohu minimalzaci rizik v operovani s penezma jednotlivcu by minimalne docasne mel prevzit stat, coz jestli to chapu je o co se ten navrh snazi.

    Kdyz velka soukroma banka zbankrotuje, tak evidentne to stejne zaplatime my obycejni lidi, tak nevidim duvod aby stat nezaridil svou vlastni banku a pokud ji nekdy v budoucnu budem zachranovat aspon budem mit pocit ze platime za to ze celou dobu delala neco pro lidi a ne ze gamblovala s jejich penezma v globalnim kasinu a sdirala je na nehoraznejch poplatcich.


    K precenovani role statu. Jak jsem psal pokud vezememe zeme ktere byly v podobne situaci a vedli si mnohem lepe, tak kde je ten rozdil kdyz ne v roli statu?
    JORIM
    JORIM --- ---
    ENDER: Ona to myslí dobře, ale dopouští se té chyby, které se dopouští celá řada ekonomů, že si myslí, že ví všechno nejlíp, a z toho titulu chce centrálně určit, co máme vyrábět, co spotřebovávat, co vyvážet, co dovážet, do čeho investovat. Jenže takhle to nefunguje...

    Pár dobrých postřehů má, třeba s tou nefungující státní správou, to je skutečně problém. Ale třeba potravinová soběstačnost, to je v našich podmínkách trochu mimo realitu.
    ENDER
    ENDER --- ---
    a pak je tady pani nebo slecna Svihlikova, prijde mi ze je vic nez trochu Svihlikova, jestli tahle nekoho nekde uci ekonomii tak potes koste...

    Ilona Švihlíková: Ekonomicky jsme kolonie. A politikům to vyhovuje | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/.../ekonomika/ilona-svihlikova-ekonomicky-jsme-kolonie-a-politikum-to-vyhovuje/
    ENDER
    ENDER --- ---
    a kdyz uz teda ta statni banka, tak tady jsou nazory nekolika odborniku... (ne toho karparka z odboru bych za odbornika opravdu nerad povazoval)

    Anketa: Novou státní banku? A co takhle OPBH, OÚNZ a VUML? | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/anketa/anketa-statni-banka-jako-konkurence-bank-soukromych/
    ENDER
    ENDER --- ---
    kdyz uz ale mame resit ten stret ideii, nejdrive bych zaradil diskutujici do spravneho tabora, at je jasno :)

    Between a rock and a hard place | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/kaleidoskop/between-rock-and-a-hard-place/

    a taky je dobry clanek o tom jak varit v trenyrkovem kralovstvi DPH, aneb at zije keynes... takhle nejak by to asi socani chteli delat

    Jak v trenýrkovém království vařili HDP | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/jak-v-trenyrkovem-kralovstvi-varili-dph/


    ENDER: jeste jedna pripominka k tomu HDP, ono kdyz par let bude stagnovat, konec sveta to neznamena...
    ENDER
    ENDER --- ---
    APOSTRI: tak myslim, ze s poskytovanim hypotek to uz zkouseli ve fannie a freddie a dopadlo to pekne na hovno...
    to zalozeni statni banky je snad nejblbejsi napad co socani za posledni roky predvedli... zajimalo by me jak jsi prisel na to, ze statni banka by nemela generovat zisk... i kdyz si teda myslim, ze hlavnim ucelem bude generovat mista pro kamarady, navic velmi dobre placena, verim ze i s tim negenerovanim zisku to pujde, kdyz tam bude mit i uklizecka 50 mesicne..

    APOSTRI: moc precenujes roli statu, vlada opravdu nepodvazala ekonomicky rust.. aby mela vladni politika velky vliv na rust ekonomiky, musel by spadnout schodek za jeden rok o 100 miliard, na coz tady bohuzel nema nikdo koule...
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    TRAVIX: Rozdil je ze ucelem statni banky neni generovat profit ale spravovat penize lidi, zajistovat dostupne hypoteky a tak podobne. Dalsi rozdil muze byt treba ze si nemusi pujcovat penize do rezerv na mezibankovnim trhu, ale muze si je nechat rovnou pripsat od centralni banky a tak podobne.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    APOSTRI: Ty vrátit se na xchat rači ;)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Co vy na tohle?
    ČSSD nedokáže vysvětlit svoji státní superbanku. Analytici před projektem varují | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-60669260-cssd-neumi-vysvetlit-svoji-superbanku

    Z mého pohledu je to blbost - buď se ta banka bude chovat zcela normálně, "tržně a konkurenčně" jako ostatní banky - a v tom případě není potřeba, aby byla státní. A nebo se tak chovat nebude, a v tom případě je velmi pravděpodobné, že bude často ve ztrátě a bude rozdávat úvěry podle politického klíče, což nakonec zaplatí státní rozpočet.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    APOSTRI: Já bych to tak kategoricky neřekl. Na ekonomiku působí i další vlivy než jenom vládní politika.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    Moc se neda okecat ze ve srovnani s dalsima statama vychodni evropy jsme v poslednich letech pri ozivovani ekonomiky byly jedni z nejhorsich. Protoze zasah krize a navazanost na zbytek evropy jsou opdobne, da se hypotetizovat ze odpovedna za tenhle rozdil byla nase mizerna vladni politika.
    JORIM
    JORIM --- ---
    JOSEF_K: Jasně, já vím, já to hodně zjednodušuju. Jenom se snažím ukázat, že se pořád mluví o drastických škrtech a hrozivém zvýšení daní, ale realita je trochu jiná. A stejně tak to, že za krizi může Kalousek. Pokud vím, tak "škrty" a "daně" byly zhruba v poměru 2:1, což doporučuje i OECD.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JORIM: Se státním rozpočtem je to trochu složitější. Abys zjistil např. úspory na provozních výdajích, musel bys to očistit o mandatorní výdaje. Tempo poklesu deficitu na číslech, která uvádíš, není nic moc, ale pokud zohledníš i to, že zároveň s tím došlo mimo jiné k razantnímu nárůstu např. důchodů, není to zlý výsledek. Přepočítávat se mi to nechce, neb těch položek je víc než jen důchody, ale pro představu:
    ARAD - Systém časových řad - Česká národní banka
    http://www.cnb.cz/...1&p_uka=20&p_strid=BA&p_od=200201&p_do=201308&p_lang=CS&p_format=0&p_decsep=%2C

    Hodnocením těchto obřích čísel ala deficit veřejných financí a podobně se k žádnému hlavu a patu majícímu závěru nedobereš.
    JORIM
    JORIM --- ---
    NAKASHI: Může být, ale to nic nemění na tom, že ekonomika ČR je úzce svázaná se zbytkem Evropy, hlavně s Německem. Ano, kdyby vláda byla hodně aktivní, dělala obrovské výdaje nebo opravdu razantní škrty, tak s HDP určitě zahýbe. Ale Nečasova vláda? I když kolem ní byl velký mediální humbuk, vlastně o moc nešlo:

    Státní rozpočet České republiky
    Rok 2009 2010 2011 2012 2013
    Plánované příjmy 1114 1022 1044 1084,7 1080,76
    Plánované výdaje 1152,1 1185 1179 1189,7 1180,76
    Plánovaná bilance −38,1 −163 −135 −105 −100

    Kde vidíte ty "prudké škrty"? Výdaje státního rozpočtu jsou dokonce o 28 mld. vyšší než před nástupem Nečasovy vlády.

    Pokud jde o domácí spotřebu, ani ta příliš neklesla. (Její podíl na HDP dokonce mírně stoupl, ze 48 % na 51 %.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam