• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OJIRIO: muj nazor vychazi z ciste empirie a mozna vlastni nevedomosti :) neznam zadne centralne spravovane suverenni staty, ktere by se dobrovolne rozhodly, ze ponechat vse bez pravidel a volnemu trhu je to nejlepsi reseni. pokud vim, vzdy kdyz myslenka nadnarodniho volneho trhu uspela, stal za tim nejaky mocensky tlak shora. mit vse unifikovane a neregulovane worldwide proste neni prirozene.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    _BENNY: No pro jednotnou globalni supervladu rozhodne nejsem. Jestli se to navzajem vylucuje, tak bych rad slysel jak ten ekonomicko-politicky zakon, ktery to popisuje, zni...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OJIRIO: pokud jsi pro jednotny volny trh, pak jsi zaroven i pro jednotnou globalni supervladu. jinak to nevidim. on ma i ten liberalismus svoje hranice, za kterymi se deformuje ve vlastni opak.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    _BENNY: No ja jsem pro volny trh ale s rovnyma prilezitostma, coz ruzne zdaneni/dotace v ruznych mistech rozbijeji.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OJIRIO: otazka je jestli jses (ve finale) pro celosvetovy globalizovany volny trh anebo ne. od toho se vse odviji.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    tak z hlediska volnýho trhu a komparativních výhod je to špatně. Ale už si přesně nepamatuju, jak Ricardo argumentoval co se týče např. zaměstnanosti v daný zemi.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Tak a co nazory na dovozni cla pro kompenzaci vyhod konkurence jinych statech oproti domacim producentum?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    _BENNY: Není bez chyb. Nemorální jsou vysoké daně ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: ok, muj priklad s danovymi raji nebyl uplne bez chyb ;-) mohl bych vytahnout jine priklady, ale i na tech by se samozrejme neco naslo. ale jen tak cvicne... hodne dobre je tento princip videt na myslence Zeitgeist a Venus Project (v podstate komunisti zahledeni do scifi). jejich tzv. resource-based economy nebude fungovat, dokud nebude mit pod palcem veskere zdroje z celeho sveta. tedy s existenci liberalu se opet nepocita.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Okay chapu co rikas, jenze to imho narazis na trochu jinej problem. A to ze v mezinarodnich vztazich vzdicky platilo a bohuzel(a na to slovo bych rad kladl duraz) porad jeste plati ze silnejsi pes mr..a a OSN a vetsina mezinarodnich organizaci jsou vsem hlavnim hracum pro smich. Neni zadnym znakem socialismu ze silnejsi donuti slabsiho se podridit dle toho co je pro nej momentalne vyhodne, to tu bylo davno pred socialismem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HONZAL: ja si myslim to stejne. ale asi to jde proti idei celosvetoveho volneho trhu, kterou globalisti hlasaji. mozna by proti tomu melo neco WTO, tezko rict.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    /odvádí daně v místě, kde generuje zisk
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    já si myslim (asi socialista :-) ), že ať má klidně Bahami jaký daně chce, ale pokud tu chce velká korporace podnikat, ať odvádí daně. pokud se ji to nelíbí, nechť odejde podnikat třeba na Bahami.

    jinak je to volnej trh asi na úrovni, kdy se při hokejovym zápase píská offside nebo icing, ale některým hráčům se to pískat nebude...podle potřeby. .-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Bahamy jsem dal jen za priklad. blizsi priklad by byl asi Irsko se svymi nizkymi korporatnimi danemi a Nemecko, ktere to nemuze vystat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: ja ale nemluvil o pripadu kdy firma podnika v CR a sidlo ma na Bahamach (mozna je to nemoralni, ale z nejakeho duvodu se to trpi, asi v zajmu zachovani toho jednotneho volneho trhu). mel jsem na mysli pripad kdy Bahamy se rozhodnou ze nechteji mit zadne dane z prijmu a ostatni zeme ktere maji tu dan prepalenou zacnou na Bahamy tlacit ze to neni fer a ze Bahamy maji dane zavezt a dorovnat - a tady se prave ukazuje jak socialisti existenci liberalu nevystoji, nebudou klidne spat dokud nekde bude zeme, kde jsou dane nizke nebo zadne. logictejsi by samozrejme bylo zakazat firmam se sidlem v danovem raji podnikat v mistnim socialistickem raji a dane neplatit, ale to se zase z nejakych duvodu dit nebude. asi jsou ti liberalove prece jenom potreba i kdyz dane neplati.

    Rusko vyhnalo sociopaty v uvozovkach. elita proste utekla pryc a to se nemohlo neprojevit.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Jenze to je presne ten rozdil mezi liberalismem a ekonomickym liberalismem cili neoliberalismem.

    Kdyz ctes Adama Smithe a dalsi klasicke liberaly tak ctes nejen traktat napriklad o ekonomii ale zaroven i urcitej moralni a etickej postoj ke svetu. A tam se treba doctes ze svobodne trhy nemaji cenu samy o sobe ale v tom ze jakoby neviditelnou rukou ze sledovani pouze vlastniho prospechu vedou ke prospechu celeho naroda. A to slovo naroda je tam dost klicove, cili pokud se rozhodnes podnikat tady, ale platit dane jinde tak by ti Adam Smith rekl fuck you. Ber to ale jen tak ze proste nejsi ve schode se vsemy liberaly, pro nektere z nich danove raje nejsou v rozporu s liberalismem, ale primo vyvraci jeho koreny.

    A pokud by stalinisticke rusko vyhnalo vsechny sociopaty, tak kde se pak vzal Stalin, Beria a podobni? Ale to bylo vubec obdobi kdy svetu vladly lidi co mely spis bejt zavreny v blazinci... a bohuzel jeste neskoncilo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: dve veci

    - danovy raj neni v zadnem pripade v rozporu s liberalismem, naopak ekonomicky liberalismus predpoklada soutez mezi zememi i co se tyce danoveho zatizeni vlastnich obyvatel a firem

    - jednou uz jsme odsud vsechny ty sociopaty vyhnali a dopadlo to slusnym marasmem. ja nejsem zadnej velkej fanda Ayn, ale vzdyt ona nepopisovala zadne scifi, ona popisovala to co videla ve stalinistickem Rusku! tohle vsechno se uz odehralo a vime jak to cele dopadlo. ono to totiz bez tech "sociopatu" nahore moc nefunguje.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Priznavam ze neznam a nikdo se k tomu nehlasi to je pravda, asi protoze to v Jizni Americe nabralo novej vyznam a dost negativni konotace :-) Kazdopadne liberal stejne jako konzervativec ci socialista je dneska hodne sirokej pojem a zahrnuje jak ekonomicke tak spolecenske ci filosoficke otazky. Kazdopadne s durazem na individuum a jeho prava a svobody ma vetsina liberalu (levych i pravych) spojeny i vcelku vysoke naroky na odpovednost vuci ostatnim.

    To ze by mnoho z nich chtelo nizsi dane a mensi stat jeste neznamena ze by schvalovaly danove uniky a danove raje, to totiz znamena ziskavani vyhod na ukor ostatnich v soucasne platnem radu a tedy jde primo proti principu odpovednosti.

    Jinak EU je gulas vseho mozneho a nejvic je asi politicky zavisla na svych klicovych hracich (Nemecko, Francie a tak pod.), prohlasovat ji za socialistickou muze byt dneska popularni ale je to demagogie, stejne jako kdybych ji prohlasil za striktne (neo)liberalni. Napriklad z cele EU politiky skrtu zvlaste v socialni oblasti se vetsine socialistu otvira kudla v kapse.

    A v tom ze socialisti potrebujou liberaly a jejich majetky mas pravdu jenom napul. Vlhky sny ve stylu romanu Ayn Randovy o tom ze narody potrebujou svoje bohaty a "schopny" aby pro ostatni vytvarely praci a vize jsou usmevny ideologie. Soudoby psychologicky vyzkumy potvrdili (protoze lidi to tusily uz davno) ze v hornich patrech spolecnosti se soustreduje vysoke procento sociopatu, takze kdyby se vsichni rozhodli odstehovat nekam na svuj ostrov nebo treba do ruska, tak by to bylo fajn a vsem by se ulevilo. :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: EU ma se socialismem spolecneho asi to co RVHP melo spolecneho s komunismem. a nemyslim neoliberaly, ale liberaly v kontinentalnim smyslu slova. btw ty znas nekoho kdo sebe oznacuje jako neoliberala?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    TEDDYBEDDY: Nikoliv, muj pravopis primo odrazi moji dysortografii, ktera dle soucasneho poznani nijak neovlivnuje moje ostatni dusevni schopnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam