• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    dyt je to blbost.Pokud se jednalo o důležitej podnik (strategicky), tak se do nynějška vykupoval, případně to přebírali odbory aby udrželi výrobu a podobně... co je to za zákon, to nedává smysl.
    JORIM
    JORIM --- ---
    FRONEMA: Ano, už si vzpomínám, to už se tu někde řešilo. Ale tehdy jsem oprvadu nevěřil, že to dotáhnou do konce. (Naštěstí v dost zmírněné podobě, ale i tak je to... zajímavé.)
    ENDER
    ENDER --- ---
    JORIM: apostri nam vysvetli jak to funguje :) samozrejme delat lepsi podminky pro podnikani je holy nesmysl, lepsi je dotovat krachujici firmy! :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JORIM:
    takovy ekonomicky perpetuum mobile :)
    JORIM
    JORIM --- ---
    Tohle už se tu asi někde řešilo... Ale nečekal jsem, že to myslí vážně!
    Francie: Nový zákon proti politice spálené země má zabránit uzavírání podniků | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/...ie-novy-zakon-proti-politice-spalene-zeme-ma-zabranit-uzavirani-podniku

    Hezký je hlavně tenhle odstavec:
    "Loni v listopadu pohrozila „přechodným znárodněním společnosti“ a zároveň jí slíbila investiční podporu ve výši 180 milionů eur rozloženou na pět let. Šéf a majitel firmy Lakšmí Mittal, kterému patří i ostravská ex-Nová huť, na tuto strategii odpověděl, že by francouzská vláda měla spíše vytvořit podmínky, za nichž se mu výroba oceli v této zemi vyplatí. Měl na mysli známý francouzský problém – vysokou cenu pracovní síly kvůli nadměrné daňové zátěži a neméně vysokým sociálním odvodům."

    Dávat firmám dotacem, aby měly na zaplacení daní? Se divím, že to ještě nikoho nenapadlo.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ENDER: Ten clanek jsem nenasel. A na tvou otazku muzu jen odpovedet: Ano myslim si ze je to protoze jejich program je spravny/vyhodny/zastupuje zajmy pro ty co je voli. Rozebyrat to dal asi neni predmetem tohoto fora.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    A už je to tady: ČNB zveřejnila účetní rozvahu, za posledních 10 dní se zvýšila o 166 miliard a poprvé tak překročila bilion:
    Czech National Bank
    http://www.cnb.cz/en/about_cnb/performance/ten_day_balance_sheet/cnb_bilance_eng.html
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Švýcaři zamítli zastropování platů. Referendum, které mělo omezit platy, skončilo nezdarem. Původní návrh byl, aby nejlépe ohodnocený zaměstnanec nesměl brát více než dvanáctinásobek platu nejhůře ohodnoceného. (Pod heslem "Nikdo by neměl za měsíc vydělat více než jiný za rok.") Průměr ve velkých společnostech je 1:213.
    Swiss Voters Set To Reject Referendum That Would Cap Executive Pay - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/...ters-set-to-reject-referendum-that-would-cap-executive-pay-2013-11

    Švýcarsko ještě čeká referendum o nepodmíněném základním příjmu, datum ale ještě nebylo stanoveno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIRIK: liberalismus se prece uz prosadil. nebo snad socialisti kritizuji svoje vlastni dilo? ;)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    jasně, takže místo hledání někoho, kdo by uměl liberalismus prosadit a vysvětlit, budeme řešit zlé lidi :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIRIK: tech par individui ve Svajcu vypsalo referendum a ted sbiraji podpisy pro petici i pro EU. imho tito lidi nejsou dusevne nemocni, naopak mi prijdou uplne, ale uplne normalni. to je prirozena lidska vlastnost, chtit modre z nebe.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    _BENNY: Soudíš podle pár individuí s těžkejma poruchama osobnosti?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIRIK: lidi jsou nenazrani a chteji cim dal tim vic. viz debata ve vedlejsim klubu o NZP - uz nestaci mit dobrou praci pro vsechny, uz to chce vsechny lidi od te prace konecne osvobodit, aby mohli delat jen to, co je bavi. a kdyby se toho naahodou dosahlo (jakoze nedosahne, protoze zdroje jsou omezene a proto vsechny ty "nespravedlnosti"), stejne by to u toho neskoncilo. z naroku na sve BMW by se razem stal narok na Lexuse, ktery by prestal byt cool v momentu kdy bychom se dozvedeli, ze Kellner ma helikopteru.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    super, není to protože liberálové neumí své teze a vize prosadit a vysvětlit, je to protože jsou lidi líní :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    APOSTRI: doporucuji dnesni clanek na finmagu od kovandy...
    to proc vsichni voli socany, myslis zebje to kvuli tomu ze jejich program je spravny? ne, je to kvuli tomu ze lide jsou lini a maji strach z budoucnosti..
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: No tak mozna Cameron si nemysli ze nutne musi byt vyssi, mozna? Nejsem odbornik na danovi system Velke Britanie, ale podle toho co rikas my prijde ze jde jen o zmenu autority nad urcitou casti vyberu dani nikoliv o zavadeni dane nove, to by znamenalo min prerozdelovani z centralniho vyberu a vetsi svobodu si treba lokalne snizit nejake dane na prilakani invetic. To je asi jedinej pripad kdy by mne ten Cameronuv vyrok daval smysl.
    JORIM
    JORIM --- ---
    APOSTRI: Z kontextu ale spíš plyne, že welšská samospráva by měla naopak získat pravomoc ukládat nové a vyšší daně. Celá ta myšenka je "dejme Walesu daňovou pravomoc, aby byl více soběstačný." (Ale to je jedno, stejně to bylo jenom politické prohlášení, které se bude realizovat tak za rok, za dva... No, možná až po volbách.)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    VIRIK: Naprosto souhlasim, to ze za vsechno spatne (ekonomicky, politicky, lidsky, proste vsechno) muzou socialisti patri do kanonu pravd, ktere jsou tak strasne moc pravdive ze nejen ze neni treba je nijak overovat, ale taky legitimizuji jakoukoliv preventivni akci pocinaje masakrem Parižske komuny pres valku ve Vietnamu az do dnesnich dnu. Je proste jen zahada ze i pres tuhle vseobecne znamou a uznavanou pravdu porad ty socialisty voli vic a vic lidi :-)

    A mymochodem tuto pravdu pak jeste flexibilne doplnuje pravda ze stejneho kanonu totiz ze tam kde za to nemuzou socialisti tam za to vzdicky muze stat, ktery je vzdy spatny hospodar, jeho regulace a prilis vysoke dane, protoze trhy jsou samoregulujici, vzdy samy ze sebe smeruji k ekvilibriu a co nejvic uzitku pro co nejvic lidi a jinak receno jsou proste bozske!
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: To neni ani tak o humoru, ale standarnim konzervatvativnim slovniku. "taxes that reward hard work" je proste eufemismus pro nizky a jeste nizsi dane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam