• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDER: na tom se shodneme. Nicmene co ma otazka, jestli mas pocit/argumenty, jestli kroky prezidenta i vlady dale podporuji politiku oslabovani koruny?
    ENDER
    ENDER --- ---
    SEJDA: v realu se ted deje to ze cnb tiskne koruny - da se rict, ze z niceho, protoze to je to co cnb muze udelat a za tyto penize nakupuje eura...

    ve vysledku zbyde cnb na uctech hromada eur a dolaru, ktery bude nasledne rozpoustet ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDER: snazim se to pochopit, takze dik za otazku. Kdyby dochazelo konzistentne k oslabovani koruny, resp. alespon udrzeni soucasneho stavu, pri zafixovani Koruny vuci Euru, nekonec +/- vydela?
    ENDER
    ENDER --- ---
    SEJDA: jake penize podle tebe stoji oslabovani koruny? :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Porad si rikam, ze napric ceskym politickym spektrem panuje shoda, ze pred prijetim Eura, je potreba Ceskou korunu dale oslabit. Momentalne pro to zdanlive nejvice cini CNB, ktera se pomerne drahym zpusobem snazi dorovnat eventuelni posileni.
    Zjevne v tomto nebude CNB osamocena, neb to stoji kazdy den pomerene ne malo penez, a ze bychom slyseli z nejake strany, o tom jak je to spatne .. no mozna mne to jenom miji.
    Takze si to vlastne nemusi myslet jen politici (exministr financi Kalousek, pred par lety, ze idealem by bylo tusim ze 32 Kc / Euro), neozyvaji se ani masove ekonomove (?), kdyz uz tak soliteri, kteri tu a tam prisli raznymi kroky o penize.
    Tak ted premyslim o krocich vlady a prezidenta (prezident nekonzultuje ani tak s ministrem zahranici, jako spise s ministrem financi). Ze je Babis spise exporter, nez importer, je asi jasne (meni se na tom neco?). Ze je prezident pro-evropsky, ale ne za cenu snizeneho rustu v CR, je asi taky jasne.
    No, muzeme jej mit za hulvata, i to ze obchoduje s lidskymi pravy, a jine hystericke (a mozna i pravdive) nazory, nicmene, bude dusledek, tehle politiky prospesny celkove monetarni politice, nebo jsou posledni kroky vlady a prezidenta kontraproduktivni? Jako napriklad, kdyby se ocekavane investice cinanu mely odehrat nakupem Ceskych korun ..
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Tohle mi přijde hodně zajímavý. Jde o vliv informační společnosti na kapitalismus. Lidé si vyměňují informace po sítí, ale dělají to zadarmo. Přitom jde o základní zdroj v dnešní době. Mason argumentuje pro to, aby se ekonomiky nehodnotily v penězích, ale v práci.

    https://medium.com/...news/postcapitalism-lecture-london-school-of-economics-580c68efef83#.i705nta6j
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Finanční a komoditní trhy: Jen taková hra s čísly? - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...takova-hra-s-cisly-f5w-/tema.aspx?c=A150731_143957_pozice-tema_kasa
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ENDER: Nooo... to není zas tak moc selhání (post) Keynesianskeho modelu, jako spíš jeho potvrzení. Protože v jádru, ač si toho možná není sám úplně vědom tam Kohout připisuje Japonskou bankovní expansi a následnou krizi poptávce po úvěrech (byly posedlí podílem na trhu) a nikoliv nízkou úrokovou sazbou. Tedy přesně tak jak to popisuje Hyman Minsky ve své teorií finanční nestability, akorát to naprosto mylně připisuje Rakouské Škole.
    ENDER
    ENDER --- ---
    Vášeň pro dluh, kult betonu. Čína následuje Japonsko | Finmag.cz
    http://finmag.penize.cz/ekonomika/299507-vasen-pro-dluh-kult-betonu-cina-nasleduje-japonsko

    zajimava myslenka selhani keynesianskeho systemu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Pavel Kohout: Jak je to s efektivními trhy | Finmag.cz
    http://finmag.penize.cz/investice/268659-pavel-kohout-jak-je-to-s-efektivnimi-trhy
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    A hele, že by vznikla nová měna v Evropě? "Řecké Euro..?" ;-)

    MV: Šéf eurogroup po prvý krát oficiálne pripustil, že kontrola toku kapitálu (tj. zamedzenie toku eura z Grécka) môže byť alternatívou k Grexitu. Toky kapitálu boli obmedzené na Cypre v roku 2013 a do istej miery trvajú dodnes. Znamenalo by to, že "gréckym" eurom by ste (kartou, či prevodom) nezaplatili v iných štátoch Eurozóny.

    ekathimerini.com | Athens reacts to Eurogroup suggestion of capital controls
    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_17/03/2015_548315
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zajímavý komix (liberální americký pohled)
    Economix: terrific cartoon history of economics - Boing Boing
    http://boingboing.net/2012/09/01/economix-terrific-cartoon-hi.html
    ENDER
    ENDER --- ---
    ENDER: jako preklad mozna jeste podpora, pobidka
    ENDER
    ENDER --- ---
    HONIK: pouzivam na preskacku muzskej a zenskej rod, ale prevazuje zenskej :)
    HONIK
    HONIK --- ---
    Neřešili jste někdy někdo otázku, jak v ekonomickém kontextu nejlépe převést do češtiny anglický pojem "incentive"? Jeden kamarád říká, že mu zcela odpovídá česká (ta) "incentiva". Jiný zase tvrdí, že nejlepší by bylo říkat (ten) incentiv. Konečně další by se raději přidržel slov jako "podnět", "motivace" či "stimul".
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    Potřeboval bych poradit od odborníků na ekonomii. Koukal jsem z jakéhosi sebemrskačství na videa z Vratimovského semináře a zaujal mě jeden člověk, a sice prof. Staněk ze Slovenska. Je někdo schopen zhodnotit jeho vystoupení čistě z hlediska teoretické či praktické makroekonomie (je jasný, že ta politická část je dost přitažená za vlasy...)?

    Prof. Ing. Peter Staněk, CSc - „TEKTONICKÉ ZLOMY SÚČASNOSTI A BUDÚCNOSTI“ - Vratimovský seminář 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=lnhr1EUj_IA
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Češi míří mezi světovou elitu. Těm nejlepším platí studia mecenáši - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/cesi-na-svetovych-univerzitach-d35-/domaci.aspx?c=A150112_152831_domaci_zt

    Hezká je diskuze pod článkem:

    A financování mecenáši neberu jako negativum - když je mladý člověk mimořádně nadaný, je dobře, že se najde někdo, kdo ho podpoří. A jestli někdo z nich třeba v budoucnu vynalezne něco užitečného pro celé lidstvo, je přece jedno, v jakém to bude státě. Však tam nestudují všichni jen ekonomiku, ne?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Je to velky ale je to dobry
    PHANTA_RHEI
    PHANTA_RHEI --- ---
    Sháním k sobě do programu sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví pár mladých výzkumníků, ideálně PhD studentů. Uplatnil bych ještě tak jednoho až dva ekonomy, kteří mají chuť se věnovat health economics. Pokud byste měli předběžný zájem, kontaktujte mě v poště.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Ahoj, potřebuju pomoct. Netušíte někdo, kde by se dal najít aktuální graf indikátoru LIBOR-OIS spread? Nebo ještě lépe, čistá data, abych si ten graf mohl vyrobit sám?

    LIBOR-OIS spread ukazuje rozdíl mezi sazbou 3M LIBOR (kde nesete riziko bankrotu protistrany) a 3M mezibankovním úrokovým swapem (který vzniká na prakticky stejném trhu jako LIBOR, ale riziko protistrany tam není). Prakticky tak ukazuje riziko na mezibankovním trhu očištěné od dalších vlivů.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam