• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Ahoj, potřebuju pomoct. Netušíte někdo, kde by se dal najít aktuální graf indikátoru LIBOR-OIS spread? Nebo ještě lépe, čistá data, abych si ten graf mohl vyrobit sám?

    LIBOR-OIS spread ukazuje rozdíl mezi sazbou 3M LIBOR (kde nesete riziko bankrotu protistrany) a 3M mezibankovním úrokovým swapem (který vzniká na prakticky stejném trhu jako LIBOR, ale riziko protistrany tam není). Prakticky tak ukazuje riziko na mezibankovním trhu očištěné od dalších vlivů.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    O původu Arabského jara racionálně ( Maslow forever)
    Americká Federální rezervní banka "způsobila Arabské jaro" - See more at: http://www.blisty.cz/art/58485.html#sthash.IQRs1jGZ.dpufhttp://www.blisty.cz/art/58485.html
    Ruská vláda kvůli suchu uvalila embargo na export obilí - See more at: http://blisty.cz/art/53847.html#sthash.DsLH5k2J.dpufhttp://blisty.cz/art/53847.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Nouze, na niž je Babiš i Janeček krátký - Roklen24.cz
    http://roklen24.cz/a/i6QYp/nouze-na-niz-je-babis-i-janecek-kratky

    Centrální bankéři tedy předpokládají, že lidé přestanou jíst, neboť budou vyhlížet nižší ceny potravin. Že přestanou jezdit autem, neboť budou očekávat zlevnění benzínu. Že raději aplikují léčbu dle rad baby kořenářky, než aby si došli do lékárny pro značkový medikament – vždyť bude zanedlouho levnější, tak proč zbytečně prodělat, ne? Že rodiče nebohému dítěti sdělí, že narozeniny s ním oslaví se zpožděním, neboť pak budou hračky levnější. Centrální bankéři zkrátka žijí v roztodivném světě. Ve světě, v němž prodejci dávají do výlohy cedule „sleva“ jen proto, aby zákazníky odradili od nákupu – bude přece ještě levněji. Je ostatně zajímavé, že podobně centrální bankéři neargumentují v případě inflace. A ne že by to nešlo. Vždyť lze přece tvrdit třeba to, že výrobci budou v očekávání vyšších spotřebitelských cen odkládat výrobu – či hromadit zboží ve skladech –, čímž by se kola ekonomiky ovšemže rovněž zadrhávala.

    Ano, pravda, lidé zhusta odkládají například koupi bytu, vyhlíží-li zlevnění nemovitostí. Byt je však aktivum, nikoli spotřebitelský statek. Není to lék, není to jídlo, není to hračka k narozeninám. A jeho cena se nezapočítává do indexu spotřebitelských cen.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nic se tu nedeje, tak sem dam trochu konspirace :)

    Komplot centrálních bankéřů? Z toho mrazí - Echo24.cz
    http://echo24.cz/a/iTvkE/komplot-centralnich-bankeru-z-toho-mrazi
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    O svobodné společnosti a liberalismu s profesorem Šímou - Students for Liberty CZ
    http://www.studentsforlibertycz.cz/multimedia-archive/podcast-josef-sima-liberalismus/

    Vyborny podcast se Simou. Malokdo to umi rict tak dobre jako on
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Učebnice práva hospodářské soutěže:
    "Podniky s vysokým tržním podílem se často mohou ocitnout v dilematu, kdy zvýšení cen může být považované za zneužití dominantního postavení, zatímco snížení cen může být považováno za dumpingové ceny. Toto dilema se může snadno změnit v trilema, pokud by udržování stálých cen mohlo být označeno za kartelovou dohodu. (A pokud by slovo trilema skutečně existovalo.)"
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    JORIM: Ten odkaz nefunguje...
    JORIM
    JORIM --- ---
    OECD provedla zajímavý výzkum na vzorku 150 000 lidí z 24 zemí. Dala jim různé testy, které měly zhodnotit jejich inteligenci a schopnosti (analytické a logické myšlení, práce s čísly...) Samotný výsledek je zajímavý, korejští středoškoláci prý mají lepší výsledky než italští vysokoškoláci. Ale o to nešlo. Následně výzkumníci srovnali výsledek testu s platem. Podle očekávání, čím lepší výsledky testu, tím lepší plat. Co bylo ale překvapující, byly rozdíly mezi státy.

    Zatímco v zemích s tradicí tržního hospodářství (Británie, USA, Irsko, Německo... a kupodivu i Španělsko) byl rozdíl značný, v zemích se silným sociálním systémem, silnými odbory a tradicí sociálnědemokratických vlád (Itálie, Skandinávie, Dánsko) je korelace podstatně nižší. Zajímavé je, že jednou ze zemí, která si nejméně "cení schopných" je Česká republika.

    http://www.oecd-ilibrary.org/...672523&id=id&accname=guest&checksum=707A903A14318468782D9FFA289A074D

    VIRIK
    VIRIK --- ---
    dyt je to blbost.Pokud se jednalo o důležitej podnik (strategicky), tak se do nynějška vykupoval, případně to přebírali odbory aby udrželi výrobu a podobně... co je to za zákon, to nedává smysl.
    JORIM
    JORIM --- ---
    FRONEMA: Ano, už si vzpomínám, to už se tu někde řešilo. Ale tehdy jsem oprvadu nevěřil, že to dotáhnou do konce. (Naštěstí v dost zmírněné podobě, ale i tak je to... zajímavé.)
    ENDER
    ENDER --- ---
    JORIM: apostri nam vysvetli jak to funguje :) samozrejme delat lepsi podminky pro podnikani je holy nesmysl, lepsi je dotovat krachujici firmy! :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JORIM:
    takovy ekonomicky perpetuum mobile :)
    JORIM
    JORIM --- ---
    Tohle už se tu asi někde řešilo... Ale nečekal jsem, že to myslí vážně!
    Francie: Nový zákon proti politice spálené země má zabránit uzavírání podniků | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/...ie-novy-zakon-proti-politice-spalene-zeme-ma-zabranit-uzavirani-podniku

    Hezký je hlavně tenhle odstavec:
    "Loni v listopadu pohrozila „přechodným znárodněním společnosti“ a zároveň jí slíbila investiční podporu ve výši 180 milionů eur rozloženou na pět let. Šéf a majitel firmy Lakšmí Mittal, kterému patří i ostravská ex-Nová huť, na tuto strategii odpověděl, že by francouzská vláda měla spíše vytvořit podmínky, za nichž se mu výroba oceli v této zemi vyplatí. Měl na mysli známý francouzský problém – vysokou cenu pracovní síly kvůli nadměrné daňové zátěži a neméně vysokým sociálním odvodům."

    Dávat firmám dotacem, aby měly na zaplacení daní? Se divím, že to ještě nikoho nenapadlo.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ENDER: Ten clanek jsem nenasel. A na tvou otazku muzu jen odpovedet: Ano myslim si ze je to protoze jejich program je spravny/vyhodny/zastupuje zajmy pro ty co je voli. Rozebyrat to dal asi neni predmetem tohoto fora.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    A už je to tady: ČNB zveřejnila účetní rozvahu, za posledních 10 dní se zvýšila o 166 miliard a poprvé tak překročila bilion:
    Czech National Bank
    http://www.cnb.cz/en/about_cnb/performance/ten_day_balance_sheet/cnb_bilance_eng.html
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Švýcaři zamítli zastropování platů. Referendum, které mělo omezit platy, skončilo nezdarem. Původní návrh byl, aby nejlépe ohodnocený zaměstnanec nesměl brát více než dvanáctinásobek platu nejhůře ohodnoceného. (Pod heslem "Nikdo by neměl za měsíc vydělat více než jiný za rok.") Průměr ve velkých společnostech je 1:213.
    Swiss Voters Set To Reject Referendum That Would Cap Executive Pay - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/...ters-set-to-reject-referendum-that-would-cap-executive-pay-2013-11

    Švýcarsko ještě čeká referendum o nepodmíněném základním příjmu, datum ale ještě nebylo stanoveno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIRIK: liberalismus se prece uz prosadil. nebo snad socialisti kritizuji svoje vlastni dilo? ;)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    jasně, takže místo hledání někoho, kdo by uměl liberalismus prosadit a vysvětlit, budeme řešit zlé lidi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam