• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJKANizozemsko, Holandsko, The Netherlands, Nederland
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    POTHEAD_: mea culpa, koukni ale na ty dve vety za sebou, jak si je napsal, sem tam automaticky cekal rozpor, pracuju a ctu v rychlosti
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    POTHEAD_: to je hrozna blbost cos napsal, jestli vzdělávací systém v CR nekoho nauci nezavislosti tak ja sem medvídek koala. Ac jsou Holandani jaci jsou jejich systém vzdelani je na spickovy urovni od nejnižšího stupne az po top výzkum a prumernej holandskej student se s tim ceskym co do schopnosti neda vůbec srovnávat a opravdu to není o sprtani. Naopak většina predmetu je alespoň z padesati procent o projektech a teamworku. Ja sem v Holandsku studoval MSc a atmosféra, pristup ke studentum, navaznost studovane latky na realny projekty mimo akademickou pudu je uplne nekde jinde nez u nas. Studium není vyrazne slozitejsi nez u nas ale prave se snazi studenta donutit něco delat ne jen se šprtat tak jako u nas. Technicke moznosti jsou v Holandsku taky uplne jinde, představa, ze v CR dostanu, jako student co pise diplmku, pristupy do gridu je usmevna. Je fakt, ze Holandani trosku streva jsou, co se tyce tech uplne nejpraktictejsich věci, ale tak uz to proste holt byva. A asiati jsou v Evrope na všech kvalitních skolach, protoze situace se vzdelavanim třeba v Cine je tristni, proto je sem rodice, kteří mají peníze, posilaji. A skoly v Evrope jsou rady, protože takovej student plati 11k euro rocne skolnyho plus všechny vydaje. Velmi často to nejsou zrovna nejlepší studenti, ale je to dobrej obchod, tak se jim vychazi naproti. Ses proste uplne mimo.
    HDK
    HDK --- ---
    Zdravím, zajímal by mě váš názor o technické úrovni a vzdělání v Holandsku v porovnání s ČR.
    SPRINGI
    SPRINGI --- ---
    nikdy nezapomenu jak jsem nemohl otevrit zamek u kola a jedina cesta byla ho preriznout a v servisu mi to nechteli otevrit pac si nebyli jisti ze jsem to kolo neukradl. nahodou jely okolo dve jizdni policistky na konich, tak jsem je odchytl a premluvil je at se za me zaruci v servisu a ony mi opravdu pomohly ...dekuji vam damy!.
    nakonec jeste predvedly drezuru a stavely kone na zadni :-)
    MIYU
    MIYU --- ---
    MITSUKO: jo to je tu normalni, jde proste o jednotlivce, co ti rekne ci slibi jeden se pak vetsinou zcela rozchazi s tim co se dozvis jinde ..
    predpokladam ze je to pokutovany, pokuty jsou tu na vsechno, takze to asi nebude chtit rozcvaknout jen tak kde kdo .. ono je to v podstate nezakonny zejo ti umoznit uzivat kolo na ktery nemas doklad, a na to voni sou hodne opatrni
    MITSUKO
    MITSUKO --- ---
    MIYU: hahaha dneska me fakt rozsekali - prijdu v pondeli rano, kdy tam ma byt ten chlapik a dozvim se, ze je nemocen a neni nikoho kdo by ho nahradil ,)) hmmm, tak hledam jiny bikestore, ale prijde mi to fakt vtipne, zajimavy pristup. to musi mit na cvakani retezu nejaky specialni prukaz nebo co?
    MIYU
    MIYU --- ---
    MITSUKO: tak super
    HONIK
    HONIK --- ---
    Nemáte náhodou někdo v plánu cestu z NL do ČR 22. února? Nebo 23. února ráno?
    MITSUKO
    MITSUKO --- ---
    MIYU: diky, nakonec jsem zasla do bikestore, a prefiknou mi to za 5e. tak to jde. bez dokladu.
    MIYU
    MIYU --- ---
    ev. jestli mas nakeho holandskeho kamarada tak se zeptat jestli nema frezu, takovou tu kotoucovou pilu, v holandsku je pravidlem ze ji teda spise chlapci dostavaji pri dosazeni plnoletosti od rodiny jako symbol svobody v podstate, pac muzou kdekoliv preriznout retez a nasednout na kolo a jet .. ta by ti to prerizla urcite, my to teda takhle vyresili pac sme taky nemeli doklad od kola
    MITSUKO
    MITSUKO --- ---
    doklad o nakupu kola nemam prave.. no neco zkusim
    MIYU
    MIYU --- ---
    no rekla bych ze muzes zajit do jakehokoliv otevreneho servisu na kola ale vezmi si doklad o nakupu kola jinak ti ho nikde neotevrou
    MITSUKO
    MITSUKO --- ---
    zdravim, mam takovy dotaz. jak postupovat kdyz se mi podarilo zalomit klic v zamku od retezu na kole? je na to nejak specialni servis? nebo kam zajit? diky za rady.
    OLIII
    OLIII --- ---
    Díky za odpovědi. Nejspíš mě okolnosti přinutí přestěhovat se z Amsterdamu do Delftu. Pryč z Amstru se mi nechce ani trochu, ale na dojíždění nemám ani čas ani peníze (ty hlavně:)). Je fakt, že zatím jsem o Delftu slyšela jenom dobrý věci, tak snad se mi tam bude líbit, pokud tam nakonec skončím.
    MIYU
    MIYU --- ---
    OLIII: ja myslim, ze co se tyce ziti v Delftu tak hodne na pohodu, je to moc pekne historicke mestecko ale zaroven i studentske (jedna z nejlepsich technickych univerzit v Evrope TU Delft) takze pomerne dost cizincu.
    Vecerni zivot nemuzu rict nikdy sem tam vecer na akci nesla. Ale tak vedle Delft mas za A) Rotterdam (cca 6 km) a za B) Den Haag a tam uz si stran nocniho a kulturniho zivota urcite vyberes.
    Co se tyce vyletu po okoli je rozhodne z ceho vybirat takze myslim, ze stehovani do Delft bych se vubec nebala.

btw. prirovnavat k Amsterdamu asi tezko muzes jakekoliv jine holandske mesto .. tak zivo jako tam ti myslim zadne holandske mesto nenabidne .. napr. v rotterdamu i kdyz je druhe nejvetsi mesto v NL tak treba v nedeli dopoledne chcip pes a nepotkas skoro nikoho na ulicich
    OLIII
    OLIII --- ---
    NUSIK: Lepší než Amsterdam sám o sobě? :)
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    OLIII: ja tam sice delsi cas nebyl, ale ta trojkombinace Delft-Leiden-Rotterdam je podle me naprosto super, vsude kousek a tyhle tri mesta maj kazdy dost jinou atmosferu a moznosti, za me jednoznacne subjektivni hlas pro a tahle trojkombinace vubec nejlepsi :)
    OLIII
    OLIII --- ---
    Strávil někdo delší čas v Delftu? Jak se tam žije (co do možností večerního, kulturního života a třeba výletů po okolí)?
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    PEDANT: je to zpusobeny dvema vecma, prvni je ze ti to chteji ulehcit a komunikaci zrychlit, druha je ze hodne radi mluvi anglicky. Maj slabost poro kazdyho kdo ma snahu se NIZ ucit (negat. zkusenosti s pristehovalci) Pokud chces mluvit nizozemsky tak mluv a nenech se odradit! Staci se jich pak zeptat, proc na tebe mluvi anglicky, kdyz chces mluvit nizozemsky...nebo mluv nizozemsky a kdyz nejaky slovicko nevis, hod tam ze zacatku anglický... zacatky jsou pokazdy tezky, ale o to sladci je moment, kdy na Tebe prestanou mluvit anglicky docela! .)

v Belgii jsem to dokonce uhral na to, ze jsem jim rekl ze nemluvim ani francouzky ani anglicky - a jak to slo .)
    SPRINGI
    SPRINGI --- ---
    OLIII: furt stejne nedobre
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam