• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VIDAMyšlenkové mapy (Mind Maps)
    Myšlenkové mapy (Mind Maps) - koncept, tvorba, nástroje a využití v praxi.

Stručný návod na tvorbu myšlenkové mapy – jako myšlenková mapa (Workaholic na webu Mít vše hotovo)

Více na nástěnce.

Související auditka: [ Paměť a učení ] | [ Topic Maps ] | [ Vizualizace informace ].
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VIDA:
    VIDA: diky. prozkoumam a pripadne podam report
    VIDA
    VIDA --- ---
    YMLADRIS: Nevím. Používám TiddlyWiki - jeden soubor na flashce nebo počítači (plus zálohy). Online a bez instalace je možno ji použít na tiddlyspot. Pro jednoduché věci mi naprosto vyhovuje.

Vychvalovaný twine mi přišel dost komplikovaný.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    V posledních dvou semestrech jsem se "naučil se učit" pořizováním si výpisků ve formě velikých kognitivních map, resp. něčeho co ty mindmapy docela připomíná ... byť podle návodu co je tady na nástěnce asi ještě je co zlepšovat ;)

jen tak pro zábavu nabízím moji nejnovější plachtu ve formátu A2, provednou na druhé straně listu starého kalendáře. Obsahuje všechno zásadní ze všech slajdů prezentací z celého semestru :)

jinak klasika papír a pera a pastelky, dokonce lepená částečně z A5kových listů bloku, když jsem některá témata dělal po šalinách a neměl tu plachtu zrovna u sebe

a úsilí se vyplatilo, i přes to, že jsem den před zkouškou měl takový energetický blackout, jsem neměl nakonec "žádný problém" :-)

čb scan, barevně to vyzerá líp. druhá půlka je otočená o 180°, nemám teď po ruce soft kterým bych to slepil a otočil a do skeneru se A2 nevešla najednou

http://fss.muni.cz/~malec/skola/PSY110/PSY110_Brozkeff_MIND_MAP.pdf
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k tomu mapovani vlastnich znalosti k tematu, sorry za drobny OT, ale asi bych si potrebovala udrzovat soukromou (neverejnou) wiki k asi dvema okruhum.
    Urcite mene nez 500 hesel treba.
    Mate nekdo nejaky tip na webovou sluzbu poskytujici takovou wiki engine? Nikdy jsem to neresila. Pripadne dik.
    VIDA
    VIDA --- ---
    TMA: Řekla bych, že to nebude problém mapování nebo paměti. Eclectica má spíš na sebe velké nároky ;)

A když jsme u té paměti - před pár lety jsem četla knížku Daniela Schactera Sedm hříchů paměti. A protože si nic nepamatuju, udělala jsem si pár poznámek :) Berte to s rezervou.

(VANEK si z překladu tenkrát vypisoval perličky; třebas to někdy zveřejní.)

#ukázka
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Paměť je ošidná. Lidé obecně jsou dosti špatní ve vyhledávání v ní podle nějakého klíče (SELECT * FROM memory WHERE topic = 'C. I. Caesar' nám prostě nejde). Naproti tomu jsme velmi výkonní ve vybavování si vzpomínek na základě kontextu (asociace). Rozdíl je v tom, že se můžeme výrazně odchýlit od "přímé trasy" a pak nám vzniknou řady typu:

překladatelství - nutné předpoklady - znalost jazyka - gramatika - popis gramatiky - Chomsky - Sgall - besídka úfalu - dekadentní básník - inspirativní poznatky

Dovolím si odhadnout postup, který jsi zkoušela: vybrala sis nějaké téma a postupovala spíš do šírky, než do hloubky. A pak jsi vynechávala věci, které tě napadly, ale zdálo se ti, že s tím málo souvisejí. Zhodnocení si pak provedla pohledem z dálky, jestli má mapa dost "fousů".

Takhle jsem sám zlikvidoval několik jinak slibných pokusů o mentální mapu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    VIDA: ano, taky jsem byla zděšena, jak mizerné mé aktivní znalosti jsou.
    Teď pracuju na mapce ohledně sebe samé (vztahy, zájmy, práce apod.) a velice utěšeně se rozrůstá :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    Zmiňovaná brožůrka obsahuje Seven Steps to Making a Mind Map. Přepisuji překlad z knihy Mentální mapování. Třeba se to bude hodit těm, kteří chtějí s mapami začít.

Sedm kroků k vytvoření mentální mapy

1. Začněte UPROSTŘED šikmo položeného čistého papíru. Proč uprostřed? Začneme-li ve středu papíru, dáme svému mozku svobodu působit všemi směry a vyjadřovat se svobodněji a přirozeněji.

2. Svou ústřední představu vyjádřete OBRÁZKEM. Proč? Protože názorné zobrazení má hodnotu tisíce slov a pomáhá nám využít naši představivost. Obrázek uprostřed je zajímavější, udržuje naše soustředění na dané téma a motivuje mozek k činnosti.

3. Po celou dobu užívejte různé BARVY. Proč barvy? Barvy jsou pro náš mozek stejně podnětné jako názorná zobrazení. Díky barvám jsou naše mentální mapy mnohem živější a naše tvůrčí myšlení získává další energii navíc. Všechno je hned také mnohem zábavnější.

4. K centrálnímu obrázku připojujte HLAVNÍ VĚTVE, k nim větve druhé úrovně, k oběma potom větve třetí úrovně atd. Proč? Protože náš mozek pracuje pomocí asociací. Rád si spojuje dvě (nebo tři či čtyři) věci dohromady. Propojíme-li jednotlivé větve, snáze si věci pamatujeme a lépe jim rozumíme. Propojením hlavních větví zakládáme a vytváříme základní strukturu, základní architekturu svých představ. Celé se to velmi podobá běžnému přírodnímu jevu rostlinné říše, kde kmen stromu spojuje jednotlivé hlavní větve a ty zase větve vedlejší. Kdyby mezi hlavním kmenem stromu a větvemi a mezi hlavními a vedlejšími větvemi byly mezery, příroda by fungovala mnohem, mnohem hůř! Jestliže v naší mentální mapě bude chybět spojení, všechno se nám okamžitě začne rozkližovat (zvláště naše paměť a učení). A proto spojujte a zase spojujte!

5. Větve zakreslujte jako KŘIVKY, nikoli jako přímky. A k čemu je dobré tohle? Samými rovnými čárami bychom svůj mozek hrozně znudili. Zakřivené, organické větve, podobající se větvím stromu, jsou mnohem atraktivnější a více nás upoutají.

6. Pro každou linku užijte jen JEDNO jednoduché KLÍČOVÉ SLOVO nebo slovní spojení. Proč? Protože jednotlivá klíčová slova zvyšují účinnost a flexibilitu mentálních map. Každý takový výraz, stejně jako každé vyobrazení, působí jako násobitel. Vytvářejí si totiž svůj vlastní soubor asociací, a mohou proto přímo jiskřit novými představami a novými myšlenkami. Příliš dlouhé fráze nebo věty tento spouštěcí účinek silně omezují. Mentální mapa vybavená řadou klíčových slov připomíná ruku s dobře fungujícími klouby. Naproti tomu mentální mapa s přemírou dlouhých frází a vět je jako ruka s prsty připevněnými k dlahám.

7. VYOBRAZENÍ používejte na celé ploše mapy. Proč? Protože každý takový obrázek, stejně jako vyobrazení ve středu mapy, má hodnotu tisíce slov. Deset obrázků na mentální mapě se tedy rovná 10 tisícům slov tradičního zápisu!

s. 20

BUZAN, Tony. Mentální mapování. Přeložil Jiří Foltýn. 1. vyd. Praha : Portál, 2007. 165 s. ISBN 978-80-7367-200-3.

Při přepisování bodu č. 4 jsem váhala, jestli nevynechat příměr s přírodou, ale je to tak... rozkošné, že vás o to nemohu připravit.

#tvorba_map
    VIDA
    VIDA --- ---
    Od ID VANEK jsem dostala brožůrku Tonyho Buzana How to Mind Map. Nic nového mi to nedalo, ale je to podstatně lepší než to, co od něj u nás vyšlo jako Mentální mapování. (Některé zásady, příklady a ukázky map jsou stejné; chybí řeči o cestě k úspěchu a tak.)

#knihy
    VIDA
    VIDA --- ---
    ECLECTICA: Tak o mapu vlastních vědomostí bych se nepokoušela, to by bylo krátké mapování :) Ale nedávno jsem našla asi dva roky starou mapku nazvanou "Co teď a co potom". Takové účtování se sebou samou. Vtipné čtení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak jsem si včera jen tak zkusmo idělala pár map. Cht+la jsem si na nich sumarizovat sví vědomosti ohledně různých oborů. Díky nim jsem zjistila, že nevím vlastně vůbec nic :/

A tak doufám, že se kombinací této techniky a četby zdokonalím a budu vědět alespoň něco o něčem :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    EDASX: Jestli to není spíš otázka do [ PIM - Personal Information Managers ] nebo do [ Personal development & time management ] . Já zjišťuju až teď, že se dá přidat mind mapping. Díky za tip.
    EDASX
    EDASX --- ---
    Rozchodil nekdo Pimki na win32? Ja tomu teda dal asi jen 10minut, ale ten vecny boj s ruznymi verzemi a dependencemi balicku v ruby me fakt nebavil.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Upozorňuji na auditko [ Topic Maps ]. Topic maps jsou přece jen něco jinšího a přiznávám, že sem si s nimi zatím moc nehraju. Pěkné vysvětlení rozdílu mezi používanými pojmy jsem našla u WORKaholica.

Pokud na ně chcete kouknout, doporučuji web Ontopia.
    VIDA
    VIDA --- ---

Používáte myšlenkové mapy?

22 hlasy od 22 respondentů

VIDA
      VIDA --- ---
      A aby to nebyla pořád jen one-ID show, tak anketka.
      VIDA
      VIDA --- ---
      A hele, dnes pěkný shrnující článek Co to vlastně je ta „majndmapa“ a k čemu se hodí? na Mít vše hotovo.
      VIDA
      VIDA --- ---
      Nová verze nástroje XMind: Better Mind Mapping with XMind 3.1. (Používám hlavně pro fishbone.)
      VIDA
      VIDA --- ---
      Knihovny myšlenkových map

Biggerplate - free mind map, visual map and spider diagram library for Mindjet MindManager Maps

Mind Map Library. 1000s of MindMaps

MindMapPedia - Mind Map Encyclopedia

Mindomo Maps

Mind Map Gallery - Freemind

VIDA
      VIDA --- ---
      Koukám, že XMind nabízí uspořádat položky kolem středu shora dolů, po nebo proti směru hodinových ručiček. Hm. Pokud už mají mít uzly nějaký směr (častěji nemají, v tom je přece to kouzlo), čtu/dělám mapy po směru hodinových ručiček. Má to někdo jinak?
      VIDA
      VIDA --- ---
      45 ways to use mind mapping software for business - s mnoha body bych souhlasila, ale připadá mi to jako přesvědčování, že s myšlenkovou mapou se líp vaří i kafe. Jak komu.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam