KRISKA: Da se to s mensima objektivama vesele i z ruky, jen ultrasirokace nejde s tim adapterem zaostrit.
Sigma 8-16 vubec a Pentax 12-24/4 jde zaostrit az kdyz je zoomnuty nekam k 16-17mm. Asi maji ty nativni M4/3 sirokace nejak posunutou rovinu ostreni a adaptovany pak nesedi.
Jinak vsech ostatnich 20+ Pentaxich objektivu nema problem. Jen asi fakt casem pridam nejaky EM-5III kvuli peakingu a EVFku. Ale az budou na bazosi tak za 6-7k max :)
Hodne fajn se tvari adaptovana Sigma 18-35/1.8, i ten 2x crop rozsah je jeste docela pouzitelny, bere to stred z uz tak slusne ostryho objektivu a 36-70/1.8 ekvivalent not bad na foceni lidi u stolu nebo na podobnou vzdalenost.
S tim 50-500 jsem fotil z okna baraku kocku na zahrade asi 17m daleko a docela slusne to bere i fousy a srst.
Ale mam to jen jako druhy system na hrani, nebo kdyz se mi nechce vlacet Pentaxi masinu a zaroven to neni foceni uplne na kompakty.
Takze v dohlednym horizontu pridam jen 40-150R co jde splasit za 2k a to asi bude stacit :)
Leica 45-200 by byla zajimavejsi na ptaky, ale nechce se mi do toho moc investovat a taky je vetsi. To uz rovnou vemu K3 a 55-300 nebo Sigmu 100-300/4, ktera je o tridu jinde. Jen bohuzel dve kila v kabeli.
Mozna kdybych nekde videl hodne levny ten 9-18 sirokac...
K EPL-6
Libi se mi jak je to maly, libi se mi az dopredu vyklopitelne dotykove LCD, libi se mi jak to pomerne rychle a presne ostri, dokonce i ten snimac neni marny. JPG zadna velka slava s detaily, ale docela pekne bere barvy. RAW samo lepsi. ISO3200 jeste pouzitelny, takze to je dost podobny jako 16Mpix K5
Ale chybi mi tam ovladani jako ma tereba muj malej Stylus1S a ten teda navic umi i ovladani po wifi a s vic rollerama a tlacitkama je fakt znat jak to je vyssi masina, i kdyz je to vlastne kompakt.