• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Amazing Compact & Sharp Super Telephoto Lens On A Budget
    https://www.youtube.com/watch?v=XLMzM9leRog
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Why I Still Love Olympus E-1 Today?
    https://www.youtube.com/watch?v=vfRr4UgIKzc
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: toho panaka 12-60 mam... jeste sem se nerozhodla, jestli ho chci nebo nechci nechat... ale zase ma vyhodu, ze je to relativne slusny sklo, ale polovicni vahove skoro proti 12-100.

    mela sem dlouho 4/3 14-54, pak sem presla na 4/3 12-60. Myslim, ze oly ty skla neudelal na m43 proto, ze 12-60/50-200 mela panaleica a kdyz se deli o format cipu, radsi sli do rozsahu, ktery nejsou uplne konkurencni v tom zacatku, ale spis se doplnujou + hodne lidi melo tyhle skla ze starych zrcadlovek.

    Nicmene... oly 12-100 je proste ostrejsi nez panaleica 12-60 + mam na oly tele dual stabilizaci... a nejhorsi vec, panaleica ma opacne zoom... na druhou stranu panaleica ma brutalne kratkou ostrici vzdalenost, podobne jako stary 4/3 skla a na "makro" je to zas jiny, to 12-100 ma nejkratsi ostrici vzdalenost tak 3x vetsi.

    tu 50-200 ma taky panaleica.

    12-60 mam tak mesic, mam s nim par vyletu a jeste si fakt nejsu jista... vlastne makra asi o fous lepsi, nez s 12-100, ale chybi mi dlouhej konec a ostrost. Na druhou stranu ty fotky jsou dost v pohode na to, aby si ten objektiv obhajil misto ve skrini kvuli vyletum, kde nechci brat fotak a takhle usetrim objem a vahu za porad dobrej obrazovej vystup proti 12-100...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 12-60/2.8-4 SWD je povedena vec, je zajimavy, ze to na M4/3 neni. Nebo teda je trochu podobny 12-100/4 ale chybi tomu ten F2.8 konec a pritom je to vetsi. Ale Panasonic ma 12-60mm F2.8-4.0

    Podobne zmizely 35-100/2, 50-200/2.8-3.5 nebo 90-250/2.8. Coz si muzu nasimulovat, kdyz si na fotak nasadim pentaxovy Tamron nebo Sigmu 70-200/2.8, ale samo jen manual focus. Nedavno pridanej DA*50-135/2.8 by taky mohl byt zajimavej, je to uz pri F2.8 na stredu hodne ostry objektiv.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: mela sem dlouho, paradni sklo. ale radsi 12-60 :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Revisiting LEGENDARY FOUR THIRDS Lens - Olympus 14-54mm F2.8-3.5
    https://www.youtube.com/watch?v=zUeyHYZQxVo
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: to ano, na druhou stranu se jim doposud rentovalo ty hledacky spachat ctyri a VF4 je porad dost dobry pro bezny pouziti. Cili jen udrzba existujici vyroby, kde ty nejvetsi prachy uz stejne byly utraceny :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ten mozna drahy neni, ale asi si staci spocitat, kolik lidi si koupi ten evf hledacek a kdyz udelas desetitisice kusu, kde to davat nemusis, protoze zlomkovy % uzivatelu to pouziva, tak to sou porad dost velky penize v celym kontextu, ktery usetris na vyrobe. A kdyz nekdo chce hledacek tak si koupi em10 treba, ona zas nestoji o moc vic nez pen... a osobne nemit pena se 14-42 jako kapesni stroj, kdyz nechci mit nic, tak bych si pena vubec nekoupila, proti em10 je to docela neergonomicky na drzeni + tomu chybi tak pulka ovladacich prvku tak, aby byli po ruce... takze podle me ten segment trhu nema potencial na to pouziti, kde ho mas ty
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Njntak je to i otazka ceny a ten port nemuze byt drahy, kdyz to cpali i na XZ-1
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: fotaku jo ale ten pridavnej evf hledacek...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Fotaku to chce prodat aspon tak 80-100k kusu aby se zaplatil vyvoj. Ale cekal bych rozsahle prepouziti uz existujiciho HW, coz trochu stahne naklady.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: asi zbytecny vyrabet kdyz si to koupi 10 lidi...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jinak je hezke, jak more youtuberu a Olympus promoteru zminuje, ze by se mel OMD rozhoupat a vypustit nejake nove veci. Treba nastupce PEN-F apod. Kdyby se to stalo, tak by to taky mohla byt zajimava vec s EVF. Kazdopadne je skoda, ze ty novejsi mensi tela uz nemaji EVF port :(
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To se drzi za objektiv :D

    Velky uz mam DSLR. A pritom to je jeste jedno z nejmensich celokov DSLR.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: znamej bude prodavat em1 mk1 + co koupil ode me v zari adapter + 12-60 2,8-4 swd a 50-200 f2,8-3,5 bez swd. ja prodala obe skla + redukci za 10k, takze za me jo, je to uz neprodejny, takze se tomu musi cena prizpusobit...

    narazila jsem na nejaky zkazky ze s nekteryma em5 telama ty objektivy vubec nejdou, ale nevim zda to byla vada kusu. ono bez gripu neni asi rozumny ty velky objektivy pouzivat, pac se to blbe drzi.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: EM-5 III by asi byl vyhledove krok, pokud bych nejake M4/3 telo jeste kupoval. Aby to melo stejnou baterku, ale uz to bylo pokrocilejsi. Hodne 4/3 objektivu ma ted zajimave ceny :) Ale az budou ty EM-5 III sehnatelny za cca 8k

    Ono uz se to blizi :D
    Prodám: Olympus OM-D E-M5 markIII - PALADIX.cz
    https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/olympus-om-d-e-m5-markiii
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: dobre, na em1 mk2+ . nevim jak ty novejsi em5, ale em1 mk1 jestw swd neni ideal s ostrenim kdy hodne projizdi rozsah nez se chyti, na em1mk2 o dost lepsi (12-60 f2,8-4 swd). bez swd i na em1mk1 v pohode, ale tam zas to ostreni je proste pomalejsi.

    na starsich em5, em10 a penech bych se o pouziti snad ani nepokousela...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jak jsou na tom adaptovane SWD 4/3 objektivy na M4/3 telech?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak mi pribyl Panasonic 25/1.7

    Ted je teda uz tma, ale vypada to i na F1.7 jako hodne ostrej kousek :) To budou kapesni low-lighty! 45/1.8 je prece jen trochu dlouhej na beznejsi fotky.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Panasonic G9 II vs OM System OM-1: Which is the GREATEST Micro 4/3 camera?!
    https://www.youtube.com/watch?v=ggKjNrMvXb0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam